Acer Predator XB253 teszt – a pénztárca barát gamer monitor

0
826

Az Acer Predator XB253 teszt nem jöhetett volna létre az Acer Magyarország támogatása nélkül. 

Ahogy a kezdő maratonisták sem a Nike Vaporfly cipőbe ruháznak be először, úgy a kezdő gamerek se a piacon található legjobb monitort vásárolják meg maguknak a karrierjük legelején (néhány szerencsés az utóbbi megállapítás alól kivételt képezhet). Vagyis a legtöbb kezdő játékos inkább az ár/érték arány sweetspotját keresi, így a rendelkezésre álló anyagi keretek között az elérhető legjobb minőséget képviselő termékre vadászik. A mostani vadászat során pedig az Acer Predator XB253 került a Techkalauz célkeresztjébe.

TesztalanyAcer Predator XB253Q GPbmiiprzx
Típusgamer monitor
Kijelző mérete24,5″ (62 cm)
PanelIPS
FelbontásFHD (1920x1080p)
Képarány16:9
Képfrissítés 144Hz (HDMI & DisplayPort)
Válaszidő1ms (Fast LC 0.9ms)
Kontraszt100 000 000:1
Fényerő400 cd/m2
Színmélység8 bit (99% sRGB)
Csatlakozók2xHDMI, 1xDisplayPort, 4xUSB3.0, 3.5mm jack
VESAkompatibilis (100 x 100mm)
Hangszóró2x2W
Doboz tartalmatápkábel, HDMI, USB3.0
Állványforgatható, dönthető, magasság állítás és pivot funkció
Betekintési szögek178°/178°
HDRDisplayHDR400 támogatás
EgyébNVIDIA G-Sync kompatibilitás
Méretek558 x 398-513 x 236 mm
Súly5.3 kg

Ahogy az a fenti specifikációkból is jól látható, egy relatíve kompakt, de korántsem feature-szegény gaming monitorról van szó. Már a legelején fel kell hívnom a figyelmet a 144Hz-es képfrissítésre, az nVIDIA G-sync kompatibilitásra és a 0.9 ms-os válaszidőre. 

Hirdetés
Acer Predator XB243 teszt

Acer Predator XB253 teszt – külsőségek

Játékosoknak szánt montirohoz hűen ez a Predator is extravagáns formavilággal rendelkezik. Ebből az extravaganziából viszont alig-alig látunk valamit, ha a rendeltetésnek megfelelően a monitorral szemben helyezkedünk el. Ebből a pozícióból azt láthatjuk, hogy a panelt körbeölelő kávák – az alsó kivételével – viszonylag keskenynek tűnnek és ez meg is adja azt a modern hangulatot, amit egy monitortól 2020-ban elvárhat az ember fia. Az anyaghasználat kapcsán egy picit keserű utóízt éreztem, és ezt leginkább a kopogós műanyag hátlapnak köszönhetem. Ezzel azonban nincs semmi komoly probléma, hiszen egy teljesen jól átgondolt költségcsökkentési megoldásról van szó, ami a gaming performanszt semmiben sem fogja befolyásolni. Ráadásul az állvány egy picit kárpótol, hiszen az alumínium hatású burkolatának köszönhetően megadja az általam hiányolt prémium érzést. 

Acer Predator XB243 teszt

A nem mindennapi kialakítás egyébként is az állványnak köszönhető. A modern Predator formavilágba illeszkedő tripod-szerű alap kellően markáns, és minden szögből karakteres. Az Acer dizájnerei a subranding elemekkel sem gyámoltalankodtak, az állvány gerincének tetején és alján egyaránt megkapjuk a tekintélyes méretű Predator logókat. Apropó, az összeszerelés még a teljesen műszaki-analfabéta gamereknek is menni fog, hiszen nekem is gond nélkül összejött. Összesen három elemet kell egymásba illeszteni, így aki gyerekkorában legalább DUPLO-val játszott, annak ez a művelet nem okozhat gondot. Ettől függetlenül javaslom, hogy megfelelő komolysággal járjunk el, mert egy rosszul sikerült mozdulat eredményeként komoly károkat okozhatunk a panel felületén.  

Egy átlagos 24 hüvelykes monitornál nagyobb az Acer ragadozója, de ha a gamer jellegeket is figyelembe vesszük, akkor inkább kompaktnak mondhatjuk ezt a példányt. A kompaktsághoz hozzáad az anyaghasználat, hiszen a monitor műanyag háza nem mondható túl nehéznek. Ezzel szemben az állvány egy picit rontja ezt a tulajdonságot, és ez leginkább annak köszönhető, hogy a tripodszerű talapzat nagyon sok helyet elvesz. Az így elvesztett terület viszont nem teljesen megy kárba, hiszen ennek hála kellően stabil alapokra építkezik a monitor. 

Az XB253-at kifejezetten ergonomikus monitornak merem nevezni, hiszen állítható a magassága, dönthető (5° előre, 25° hátra), forgatható (20° jobbra, 20° balra) és teljes pivot módba (90°) is helyezhetjük. A legalacsonyabb állványmagasság esetén 73 mm, a legnagyobb állványmagasságnál pedig 403 mm a monitor és az asztal felülete közötti távolság. Ez a mozgástér biztosítja azt a fajta rugalmasságot, ami kellő helykínálat mellett lehetővé teszi ideális ergonómiai beállításokat.

Acer Predator XB253 teszt – képességek

Képességek terén először is a csatlakozási lehetőségekre fogok kitérni. Összesen 2 HDMI 2.0 csatlakozót kapunk, továbbá 1 teljes méretű 1.2a Displayport-ot. Emellett van még 4 darab USB 3.0 portunk és egy 3.5mm jack csatlakozó formájába öntött audio kimenetünk. Ez bőven elégségesnek tűnhet alapesetben, én azonban mégis hiányolom az USB Type-C opciót. Ettől az egy hiányosságtól eltekintve játék mellett 

akár munkára is alkalmas lehet a Predator. 

Az NVIDIA G-Sync kompatibilitás azonban aláhúzza a Predator vastag betűvel szedett játékos karakterjegyeit. Vagyis a megfelelő grafikus kártya birtokában atomstabil kapcsolat jön létre a megfelelő hardverelemek között, így minimálisra csökken az input lag, az image tearing és a stutter jelenség. Ennek köszönhetően az olyan kompetitív játékokban, mint a CoD Warzone, CoD Modern Warfare vagy az Apex Legends felzárkózhatunk a legnagyobbakhoz. 

Acer Predator XB243 teszt

Az Acer Predator XB253 HDR 400 képmegjelenítésre is alkalmas. A kérdés már csak az, hogy ez mit is jelent pontosan? Nos, röviden annyit, hogy a Predator a drágább monitorokhoz hasonlóan képes a HDR tartalmak megjelenítésére, de a drágább monitoroktól eltérően maximum csak 400 nit fényerőig képes leadni a csúcsteljesítményt. Ezt a 400 nites plafont a panelnek köszönhetjük, ami egész egyszerűen ennél nagyobb fényerőre nem képes. Így végeredményként egy picit vérszegény HDR képet kapunk, amit sajnos nem célszerű a HDR 10-zel párhuzamba állítani. 

Ezek mellett viszont számos szoftveres beállítás lehetőséget is elérhetünk az Acer Display Widget letöltését követően. Ebben nyolc előre beállított profilt (sRGB, Rec.709, HDR, User, Standard, ECO, Graphics, Movie) találhatunk, de ha ezek között nem találjuk meg a számunkra legmegfelelőbbet, akkor egyedi beállításokat is alkalmazhatunk. További előnye ennek a programnak, hogy adott alkalmazásokhoz is hozzá rendelhetünk profilokat. A hivatalos reklámanyagból még hasznos információt jelenthet, hogy ez a Predator kékfény szűrővel is rendelkezik, illetve villódzásmentes panelt kapott. Ezek főleg abban az esetben bizonyulhatnak hasznos tulajdonságoknak, ha felhasználóként érzékenyek vagyunk a PWM jelenségre. 

Van még egy apróság, ami mellett magánemberként teljesen elmennék, de egy tesztben muszáj kitérnem rá. Ez pedig a 2×2 watt teljesítménnyel dübörgő sztereó hangszóró pár. A személyes véleményem az, hogy ennek nem sokkal több értelme van, mint makró lencséknek a telefonokon. Jelen valójában csak szükségmegoldásnak merem nevezni, amit tényleg csak nagy szükség (értsd: nincs más alternatíva az arzenálban) esetén fognak a felhasználók használni. 

Acer Predator XB253 teszt – képminőség

Ebbe a Predator egy 24.5 hüvelykes (~62 cm) képátlóval rendelkező IPS panel került, ami FHD (1920x1080p) felbontással bír. Laikusok számára első hallásra picit alacsonynak tűnhet a felbontás, hiszen jó eséllyel már a telefononunk is többet tud ennél, de a gamer berkekben ennek nincs akkora jelentősége – főleg abban az esetben, ha pénztárca barát terméket keresünk. Ennél azonban jóval fontosabb, hogy 

a HDMI és a DisplayPort egyaránt támogatja a 144Hz-es képfrissítést

és így szinte teljesen mindegy, hogy milyen kapcsolaton keresztül kötjük össze a gépünket a monitorral. Arra viszont mindenféleképp figyeljünk oda, hogy megfelelő kábelt használjunk! A gyártó 1 ms-ban határozta meg a válaszidőt, ami Fast LC esetén 0.9 ms-ra csökkenthető. A kontraszt arány (100 000 000:1) messze felülmúlja a konszumer monitorok hasonló paraméterét, de a fényerő (400 cd/m2) éppen csak, hogy az átlag fölé emelkedik. A betekintési szögeket (178°/178°) tisztességesnek merem nevezni. 

Acer Predator XB243 teszt betekintési szögek
Acer Predator XB243 teszt betekintési szögek

A panel 8 bites színmélységet kínál (16.7 millió szín), és az sRGB paletta 99%-ának megjelenítésére képes. Ez az érték alátámasztja a fentebb hangoztatott állításomat, amely szerint ez a monitor – a játék mellett – már bizonyos mértékű (pro-jellegű) munkára is alkalmas lehet. A munkára történő felhasználást viszont nagyban korlátozza a méret, és a méretnek köszönhető képarány (16:9). Ebből játékok, és böngészés során szinte semmit nem fogunk érezni, de minden más produktív tevékenységnek szűkös keretet fog szabni. 

KONKLÚZIÓ

A kompetitív játékok szerelmesei számára nagyon jó pénztárca barát megoldást kínál az Acer Predator XB253. Tehát gamer szemüvegen keresztül vizsgálva azt mondhatjuk, hogy a legfontosabb selling point a 144Hz-es képfrissítés. Persze, kapunk ennél olcsóbban is hasonló képfrissítéssel rendelkező monitort, de ha emellett még azt is megemlítjük, hogy az XB253 tulajdonosai akár 0.9 ms-ra is lecsökkenthetik a válaszidőt, akkor már az árukereső alternatívái is eltűnnek. 

Ettől függetlenül ennek a Predatornak is megvannak az árnyoldalai. Ezek közül elsőnek az aránylag gyenge fényerőt kell hangsúlyoznom, és a kérdéskör kapcsán az aránypárt pedig a HDR 10 képes eszközök adják. Emellett a sztereó hangszórókat is lecserélném egy normális USB Type-C csatlakozóra, és jobban örülnék a 21:9-es képaránynak is. Persze, az utóbbihoz nagyobb monitor szükségeltetik, úgyhogy ez már csak szőrszálhasogatás volt a részemről.  

Végül, de nem utolsó sorban szubjektív véleményemet is hozzáfűzöm a tapasztalataimhoz: nagyon örülök annak, hogy az Acer a megfizethető ársávba hozott egy olyan monitort, ami nem csak a felhasználó gamer igényeit elégíti ki, de a kezdő tartalomgyártó (videószerkesztés, fotómanipuláció) karrierjét is megtámogathatja. Ezt az állításomat még annak fényében is fenntartom, hogy a fentebb részletezett hiányosságai miatt nem nevezhetem teljes értékű munkára való igáslónak az Acer Predator XB253-at. 

Az Acer Predator XB253 teszt az Acer Magyarország támogatásával jött létre.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét