Albacomp Business V4 teszt – the game must go on!

Pár évvel ezelőtt a komoly játékosok megmosolyogták azokat, akik a hordozható masinákból akarták kipréselni a játékok megfelelő futtatásához szükséges teljesítményt. Mára ez a helyzet már megváltozóban van. Ennek okait többféle tényező együttes hatásaiban kereshetjük:

  1. 1. A hordozható számítógépek és a hasonló tudású asztali társaik ára mára már nagyon megközelítették egymást. Nagyjából 10-30%-kal nagyobb kiadásért kapunk cserébe egy sokkal személyesebb és sokrétűebben használható társat. A laptop olyan személyes tárggyá tud válni, mint mondjuk a mobiltelefon vagy óra.
  2. A hardvergyártók a nóvumok piacra dobását már egyszerre időzítik asztali és mobil fronton is. Nem kell lemondaniuk az újdonságokról a notebook tulajdonosoknak sem. A játék szempontjából legfontosabb két komponens –s a VGA kártya és a processzor, – nagyjából minkét platformon együtt halad. Szinte már miden magára valamit is adó gyártó kijött a saját SLI-s megoldásával is. Sőt, vannak olyan új technikai megoldások, melyek előbb jelennek meg a laptopokban, és csak utána a deszktopon (pl. Solid State Disk). Ez a tendencia a jövőben várhatóan fokozódik, hisz a 2007 mobil-asztali 80%-20% arány (a Lenovo adatai alapján) egyre inkább közelit a 90% – 10%  –hoz.
  3. A “lan-partik” elterjedésével kialakult az igény a könnyen hordozható gépek iránt, és ezt az igényt nyilvánvalóan csak a notebookok tudják igazán kielégíteni.
  4. A laptopok nagy hátránya, a nehézkes bővíthetőség, már nem is akkora hátrány, mert egy gémer asztali gép is elévül nagyjából 1-2 év alatt, és nem úszható meg egy egyszerű videókari vagy proci cserével a dolog, mert új platformok érkeznek rendre másfél évente. 

Mire használhatjuk a gépet, ha a megvásárlása mellett döntünk?

Tulajdonképpen arra, amire szánta a gyártó: 
– A divatos játékok élvezhető futtatására. Ez persze nem a legújabbak legnagyobb felbontáson és full effektes futtatását jelenti, hisz ahhoz a videokártya kicsit kevés – ne feledjük, 8600 GS – ről van csak szó, és nem a GT- ről.
– Multimédiás tartalmak, képek, zenék és filmek élvezetes lejátszására.
– Az “internet-szövegszerkesztés-multimédia” klasszikus hármast természetszerűleg hozza a gép alapból, ez miatt nem kell aggódnunk. Ebben segít a kijelző megfelelő képminősége, a beépített wlan és lan csatlakozási lehetőségek, valamint a subwooferrel feljavított hangzásvilág is.

Ezzel a készülékkel nyugodtan nyugdíjba küldhetjük az asztali gépünket, egy sokkal kompaktabb, de épp ezért kevésbé bővíthető megoldásra cserélve. Köztudott, hogy az önálló videókártyával rendelkező notik kevésbé bírják az akkumulátoros használatot. Ha a V4 -et választjuk, akkor nem kell lemondanunk a hosszú akksis használatról sem, ugyanis a laptop rendelkezi kegy speciális gombbal, mellyel szabályozhatjuk a videókártyának juttatott áram mennyiségét. Ha nem használjuk játékra, akkor az alapbeállításban lekapcsolt gomb biztosítja a kisebb fogyasztást, ha pedig bekapcsoljuk, akkor mehet a kötöttségek nélküli (azaz dugaljtól független) játék.

A készülék összetevőire és kialakítására a gyártó egy fillérrel sem költött többet, mint amennyi szükséges, de kevesebbet sem. A felhasznált anyagok nyilvánvalóan nem vetekszenek egy T60-as magnézium-bevonatával, de egy általában az íróasztalon álló, és csak néha mozgásra kényszerített gépnél nem is ez a fő szempont. A hőelvezetés a kiömlő-nyílásból ítélve megfelelő lesz, bár a melegedés ezeknél a készülékeknél szinte biztos a videókari nagy áramfelvétele miatt.  Saját méréseim szerint mintegy 30-40%-kal tovább bírja a laptop, ha aktív az áramfelvétel szabályozó kapcsoló. A zsanérok minősége, és a noti merevsége és tartása – ami egyébként az egyik vesszőparipám – sem elsődleges ebben a DTR (asztali gépet helyettesítő) szegmensben. A hangzás is a kategóriának megfelelő, sőt, a beépített mélysugárzó miatt nem is biztos, hogy a legelső mozdulatuknak egy külső hangláda rádugása kell hogy legyen a játék elkezdése előtt. A zenehallgatásra viszont mindenképp szükségeltetik egy jó minőségű hangeszköz csatlakoztatása. A csatlakoztatási lehetőségek nem túl bőségesek, de a célnak megfelelőek. Van rajta DVI csati a külső LCD monitorhoz digitális jelátvitelre. S/PDIF digitális kimenet, a professzionális hangrendszerekhez való csatlakozáshoz (5.1 CH). Fájó pont, az S-video teljes hiánya.

-: A tesztíró bánata, a kereskedő öröme :- Ez a közkeletű ógörög bölcsesség jutott eszembe, amikor már az ötödik Business V4 -et vették meg a tesztpadról. De ez is azt jelzi, hogy a készülék tudása és ára, valamint a 2 év garancia nagyon is csábító (a laptopszalon.hu -n 189.900.- Ft). Megígérem folytatás következik, de annyit már most elárulhatok, senkit sem fogok lebeszélni a gépről.

Ár a laptopszalon.hu-n: 189.990.- Ft

A gép paraméterei:

Gyártó: ALBACOMP
Processzor: Centrino 2 Duo T7100 1,8
Memória: 1024MB
Merevlemez: 160GB
Chipset: Intel PM965
Optikai meghajtó: DVD-RW SUPERMULTI DL
Kijelző: 15,4”
Grafikus vezérlő: NVIDIA GeForce™ 8600M GS 256MB
Csatlakozók: ˇ 1x Express Card slot;
ˇ Azalia hangrendszer; 2db belső hangszóró, 1db belső mikrofon, 1db subwoofer;
ˇ S/PDIF digitális kimenet (5.1 CH);
ˇ 4x USB 2.0;
ˇ 1x DVI port;
ˇ 1x RJ45 10/100Mbps Ethernet csatoló;
ˇ 1x RJ11 56k modem;
ˇ 1x mikrofon csatl
Op. rendszer: Linux vagy Windows Vista Home (+ br. 15.000 HUF)
Súly: 2.9
Akkumulátor: 6 cella
Méretek: 359 x 255 x 25/36 mm;
Garancia: 2 év szervizben
Wlan: van

Folkmann Ferenc – techkalauz.hu

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?