Alcor IQ935R teszt

Egy elég érdekes gép az Alcor IQ935R, hiszen két operációs rendszerrel van felszerelve. Nem sok ilyen található itthon, talán ez az egyetlen ilyen hivatalos forrásból és hivatalos garanciával megszerezhető tablet. A tesztkészüléket az Alcor és a Laptopszalon biztosította, a Laptopszalon budai üzletében pedig akár ki is lehet próbálni és megvásárolni.

Alcor IQ935R teszt

Külső

A készülékház fémből készült, csupán a gép alján található egy kis műanyag betét. Az összeszerelés és az anyaghasználat is kiváló, kézbe véve minőségi érzetet ad. A hátlapon az Alcor és Intel logón kívül pár információ található alul, illetve egy kamera a felső részen. A bal oldal teljesen üres, ezzel szemben a jobb oldalon 4 gomb mellett (felülről lefelé haladva feloldó/lezáró gomb, a 2 hangerőszabályzó és menü gomb)egy memóriakártya nyílás foglal helyet. Felülre került a fülhallgató és a microUSB csatlakozója, illetve két hangszóró, melyek jó hangerővel rendelkeznek. Véleményem szerint jobb lett volna, ha nem egy más mellé kerülnek. Ami még hiányérzet, hogy lemaradt a HDMI. Mivel Windows is fut a tableten, a HDMI-vel nagyobb képernyőre kötve és bluetooth billentyűzetet csatlakoztatva akár asztali gépként is lehetne használni.

Alcor IQ935R teszt Alcor IQ935R teszt Alcor IQ935R teszt

Alcor IQ935R teszt Alcor IQ935R teszt Alcor IQ935R teszt

A 4:3-as képarányú, 9,7 hüvelykes kijelző felbontása 2048 x1536 pixel. Olvasáshoz sokkal jobban megfelel ez a képarány, mint a 16:9-es, viszont így filmnézéskor marad fekete sáv alul és felül. A színek szépek, az IPS technológiának köszönhetően a betekintési szögek is kiválóak. A fényerő is jó, szabadtéren is jól olvasható, viszont a legalacsonyabb fényerő kicsit túl sok például esti olvasáshoz. Az előlapon található még egy kamera és egy fényérzékelő is.

Hardver

Mivel a cél az volt, hogy Windows is futtatható legyen, ezért csupán az Intel megoldása jöhetett számításba. Az Intel Atom Z3735F-re esett a választás, amely megfelelő sebességet biztosít mindkét szoftvernek. RAM-ból 2GB áll rendelkezésre, a tárhely 32 gigabájt, amely nagyjából fele-fele arányban oszlik meg a rendszerek között. Az Android azért elvan ennyi memóriával, viszont a Windows-nál gyorsan fogy a hely a frissítésekkel, illetve a programok is nagyobb méretűek, mindenképp ajánlatos egy microSD kártya beszerzése. Sajnos nagy mozgásterünk ekkor sem lesz, hiszen maximum 32GB-os kártyát tud kezelni csupán.

Szoftver

Teljes értékű Windows 10-et kapunk, amely nemrég jelent meg, és a Microsoft azt várja, hogy nagyobb részesedést tudnak szerezni a tabletek piacán. Nos, a rendszer valóban sokat fejlődött, kényelmesebb az érintőkijelzővel való használat, viszont még mindig érezni, hogy ez egy asztali rendszer. Vannak elég nehezen megemészthető hibái, például a gyári Edge nevű böngészőben nem akar mindig felugrani a billentyűzet, illetve ugyanígy nem is tűnik el, mint ahogy azt teszi más mobil eszközre szánt operációs rendszernél. Vannak oldalak, amelyek a nagy méretű és felbontású kijelző ellenére nem teljes méretben látszanak. Viszont vannak gesztusok, jobbról húzva a Műveletközpont jelenik meg, amelyen értesítések és parancsikonok is vannak. Balról húzva a háttérben futó programok jelennek meg, ezek egyébként a tálcán lévő parancsikonnal is előcsalogatható. Lehet választani asztali és táblagép mód között is, előbbi azért lesz fontos, mert a rendszerek közötti váltás csak onnan érhető el.

Alcor IQ935R teszt Alcor IQ935R teszt Alcor IQ935R teszt

Az Android 4.4.4-es verzió, tehát nem mai darab. Viszont szinte teljesen sallang mentes, a sebesség ennek megfelelően nagyon jó. Az egyedüli módosítás a szoftveren a redőny lehúzásával elérhető rendszerváltó beépítése. A szokásos Google csomagon kívül két hasznos programot kapunk, egy fájlkezelőt és az MX Playert. Hiába a két rendszer használatának lehetősége, mindig azon kaptam magam, hogy nem akarok az Androidról áttérni a Windowsra. Fordítva viszont szinte mindig. Táblagépen való használatra számomra sokkal egyszerűbb volt az Android, jó úton halad a Microsoft, de tartalomfogyasztásra, közösségi programok használatára és kommunikációra a Google megoldása jobb.

Alcor IQ935R teszt Alcor IQ935R teszt Alcor IQ935R teszt

Kamera, multimédia

A 2 megapixeles első és az 5 megapixeles, villanó nélküli hátsó kamera inkább alkalmi használatra való, nem szaban túl sokat várni tőlük. Íme néhány kép bizonyítéknak:

Alcor IQ935R teszt Alcor IQ935R teszt Alcor IQ935R teszt

Alcor IQ935R teszt Alcor IQ935R teszt

Windowson és Androidon sem volt gond az akár fullHD videók lejátszásával sem, de ha gyárilag akadt volna gond, külső programmal áthidalható mindkét rendszeren.

Adatkommunikáció, akkumulátor, konklúzió

A GPS és mobil rész kimaradt, kapott viszont 802.11 b/g/n képes Wifit, Bluetooth 4.0-át, és OTG képes a microUSB csatlakozó.

Az akkumulátor 7000mAh-ás, töltése elég lassú, 5-6 óra kell, hogy teljesen feltöltődjön. Androidon 6-7 órás kijelzőidő érhető el, ennél Windows alatt kevesebbre kell számítani.

Nagyon vártam a tabletet, gondoltam majd milyen jó lesz, hogy lesz Windows és Android is, aztán mikor elkezdtem használni rádöbbentem, hogy a Windowsra ilyen formában sok szükségem nincs. Lehet, hogy ha a HDMI nem marad ki, akkor több értelmét látnám, hiszen úgy gondolom pont az lenne a lényege, hogy tudom magammal hordani, otthon pedig akár asztali gépként használni. Sajnos a Windows 10 még nem tudja felvenni a versenyt az Androiddal, érződik, hogy alapvetően egy asztali rendszer, illetve vannak gyermekbetegségei is. Félreértés ne essék, maga a cucc teljesen rendben van, akinek néha szüksége van a Windowsra, mellette pedig elvan Androidon, megelégedéssel fogja használni. 

Alcor IQ935R teszt

Alcor IQ935R teszt

DMR

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?