Alcor O819M teszt

0
642

Olcsó, jól használható, akár játékra és mobilnetre is alkalmas tablet. Ez így furán hangzik, hiszen ezekből az egy vagy több nem szokott egyszerre teljesülni. Az Alcornak viszont ezt sikerült elérni az O819M típusú tabletjével. 50.000 Ft-ért szinte nincs vetélytársa, hiszen a 8 magos processzor mellé 2GB RAM jár, a belső memória 16GB, mely bővíthető, és SIM foglalattal rendelkezik. A készüléket a Laptopszalon budai üzletében lehet kipróbálni és megvásárolni.

Alcor O819M teszt

Külső

Formavilágot tekintve nem kell nagy újdonságra számítani, egy átlagos, letisztult kinézetet kapunk. A hátlap meglepetésre fémből van, csak alul és felül található műanyag. A felső egyébként lepattintható, ide lehet a microSD kártyát és a SIM kártyát behelyezni. Sajnos a hangszóró is itt helyezkedik el, ami miatt asztalra téve csökken a hangerő. A hátlap síkjából kiemelkedik a LED villanóval ellátott kamera.

Alcor O819M teszt Alcor O819M teszt Alcor O819M teszt

A készülék bal oldala és alja üres. A jobb oldalon található a feloldó/lezáró és a hangerő gombok. A tablet tetején tudjuk csatlakoztani a microUSB kábelt, tőle balra egy reset gomb, jobbra pedig a jack dugó foglal helyet.

Alcor O819M teszt Alcor O819M teszt Alcor O819M teszt

A kijelző 8 hüvelykes, felbontása 1280×800 pixel. Egy IPS egységről van szó, a betekintési szögei jók, nekem kicsit fakók a színek, de ez könnyen megszokható, nem zavaró. A fényerővel viszont semmi probléma nincs, szerencsére fényérzékelőt is kapunk, így automatikus a fényerőszabályzás. Az előlapon található egy beszédhangszóró is, mivel a tablettel akár telefonálni is lehet. Az összeszerelés nagyon minőségi, nem recseg-ropog a ház.

Hardver

A gép lelke az MTK MT6592 SoC, mely 8 db 1,7GHz-en járó Cortex-A7-es magot tartalmaz, illetve egy MALI 450MP4-es grafikus gyorsítót. Fontos megjegyezni, hogy ez az összeállítás nem egy friss megoldás, viszont még mindig megfelelő sebességet biztosít. Az elég erőforrásigényes Real Racing 3-at játszva nem ütköztem különösebb gondba. Az Antutu teszt alatt 32.158 pontot kapott, látszik, hogy középkategóriás a lapkakészlet. A 2GB RAM jól jön a multitasking során. A belső memória 16GB, mely ketté van osztva. 6GB jut az alkalmazásoknak, 7GB pedig a multimédiás tartalmaknak. Ha ez nem lenne elég, akkor microSD kártyával tudjuk bővíteni.

Szoftver

Az Alcornál nem sokat gondolkodtak a szoftveren, szinte teljesen gyári  Android 4.4.2, csupán pár szoftveres pluszt kapunk. Az egyik ilyen, hogy az MTK lapkakészlet miatt a készülék tudja az automata ki- és bekapcsolást. Vannak még beállítható Audio profilokat is, az előre definiáltakon kívül létrehozhatunk saját összeállítást is.

Alcor O819M teszt Alcor O819M teszt Alcor O819M teszt Alcor O819M teszt

Véleményem szerint (és egyébként a Google szerint is, hiszen a 6.0-ban már alapból benne van) az alkalmazások hozzáférésének beállítása már régóta a rendszer része kellene, hogy legyen. Itt ez is megvan, be tudjuk állítani alkalmazásonként, hogy melyik program mihez férhet hozzá a készülékünkön.

Az alkalmazásokat lehetőség van kis ablakban, egymás mellett vagy alatt is futtatni. Ezt kétféleképpen lehet elérni. A szokásos Android gombok mellett balra van egy felnyíló tálca, amiről ki tudjuk választani az alkalmazást, vagy ha már megnyitottunk egyet, akkor a jobb oldalon jelenik meg egy gomb, melyre rábökve külön ablakban fut tovább.

Alcor O819M teszt Alcor O819M teszt Alcor O819M teszt Alcor O819M teszt

Sajnos meg kell említeni egy negatívumot. A gyári szoftverbe valahogy belekerültek reklámokat megjelenítő programok, melyek főleg böngészésnél jönnek elő. Nem durván, hiszen csak egy nagyon kicsi részét foglalják el a kijelzőnek, de mégis jelen vannak. Ezt a legújabb szoftverfrissítés elviekben orvosolta, amely a napokban jött ki.

Kamera, multimédia

Mivel tabletről van szó, nagy elvárásaink nem kell, hogy legyenek a kamerát illetően. Egy-két pillanat megörökítésére alkalmasak ugyan ezek a modulok is, de azért sokat nem kell várni tőlük. Szerintem az árkategóriának megfelelő minőségűek a képek. Este LED villanó segíti az autofókuszos 5 megapixeles kamerát.

Alcor O819M teszt Alcor O819M teszt Alcor O819M teszt

Alcor O819M teszt Alcor O819M teszt Alcor O819M teszt

Alcor O819M teszt Alcor O819M teszt Alcor O819M teszt

Videót HD felbontásban tud rögzíteni, itt meg lehet tekinteni milyen minőségben.

A lejátszás során akadt gond, ugyanis a .mkv fájlok hangjával meggyűlt a baja. Ajánlatos beszerezni a Play áruházból egy lejátszót, azzal működni fog.

Adatkommunikáció, akku, konklúzió

Mint már említettem nem csak Wifi kapcsolat (802.11 b/g/n), hanem akár 3G mobilkapcsolat is rendelkezésre áll. Ezek mellé jár még GPS, mely nálam jól működött, és Bluetooth 4.0 is.

50.000 forintért 3G képes, HD IPS kijelzős, 8 magos processzorral és 2GB RAM-mal szerelt tablet itthoni, hivatalos forrásból nem nagyon van, főleg nem ilyen minőségű összeszereléssel és fém hátlappal. Természetesen nem hibátlan, de nem is az a dolga, akkor nem ennyibe kerülne. Az akkumulátor 4000mAh, mely kicsit karcsúnak tűnhet, 4-5 óra kijelzőidőt azért tud, ez azért elég a nap végéig.

Alcor O819M teszt

Alcor O819M teszt

DMR

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét