Álláskeresés: hol kezdjük és hogyan kerüljük el a leggyakoribb hibákat. A Jooble tanácsai

0
761

JoobleAz eredményes álláskereséssel foglalkozó cikkünkben a Jooble álláskereső oldal tanácsait gyűjtöttük össze. A felsoroltak segítenek elkerülni az olyan leggyakoribb hibákat, amelyek negatívan befolyásolják jelentkezésünket a különböző állásokra.

Az álláskeresés mindig egy kihívásokkal teli időszak életünk során. Bár az interneten számos információ áll rendelkezésünkre arról, milyen szabályokat érdemes követni és milyen hibákat kellene mellőzni, gyakran mégis tévútra tévedünk. Munkakeresés során többek között fontos, hogy határozott céljaink legyenek és tudjuk, milyen irányban szeretnénk dolgozni a jövőben. Viszont ez nem csak ennyin múlik: cikkünkben összegyűjtjük a Jooble álláskereső oldal legfőbb tanácsait, ahol külföldi és belföldi munkák egyaránt várják a jelentkezőket. Érdemes itt kezdeni a munkakeresést, hiszen a platform hihetetlen egyszerű keresőmotorral rendelkezik, tehát a keresés és a munkára való jelentkezés is kezdőbarát. A Dél-Dunántúlon munkát keresők számára egyebek mellett Kaposvár állások széles választéka áll rendelkezésre. A meghirdetett állások megpályázása egyszerű, ha követjük a cikkben elhangzott lépéseket és igyekszünk elkerülni a leggyakoribb hibákat.

A leggyakoribb hibák munkakeresés során és azok elkerülése

Álláskeresés során könnyebb végzetes hibákat elkövetni, mint azt gondolnánk. A rossz első benyomás, hibás önéletrajz, felkészületlenség – ez mind-mind olyan tényező, ami negatívan befolyásolja az álláskeresés eredményességét. Összegyűjtöttük a leggyakrabban elkövetett hibákat, és segítünk abban, hogyan kerüljük el ezeket könnyedén! 

  • Tisztázatlan célok munkakeresés során

Amennyiben nem vagyunk biztosak abban, milyen munkát szeretnénk, a keresés rengeteg kihívással járhat. Ez igazából “csak” számunkra rossz, hiszen nem tudjuk, milyen cégeknél próbálkozzunk be, és egy esetleges interjú során látszik majd rajtunk, hogy nem igazán vagyunk magabiztosak. Először üljünk le, jegyzeteljünk, vizsgáljuk meg az álláspiacot, majd amint kirajzoldóban van egy kép, olvassunk utána alaposan egy-egy munkakörnek, hogy felkészülten jelentkezzünk az új lehetőségekre!

  • Csak nagyvállalatok keresése

Amikor állást keresünk, számos olyan “kisebb” céget ismerhetünk meg, amelyek kiváló perspektívával rendelkeznek, csak nem kifejezetten népszerűek. Azonban érdemes fontolóra venni ezeket a vállalatokat, hiszen nem feltétlenül szükséges a legmélyebb vízbe ugrani csak azért, hogy a legmenőbb cégnél dolgozzunk. Ráadásul a kisebb vállalatoknál több esélyünk van munkát kapni, ami szintén nem mellékes!

  • Online önéletrajz/profil hiánya

Amennyiben nem vagyunk jelen az online világban, sokkal nehezebb feladatunk lesz, mint gondolnánk. A Jooble álláskereső oldalon például egyszerű létrehozni egy új profilt, akár az önéletrajzunkat is fel- és letölthetjük, a munkaadók  pedig rátalálhatnak a felhasználónkra, majd állást is ajánlhatnak. Célszerű arról is elgondolkodni, hogy a profil nyilvános legyen vagy sem, mert akkor más munkaadók is megtalálhatnak bennünket. Érdemes továbbá ugyanolyan névvel létrehozni professzionális közösségi média profilokat, amelyek röviden bemutatják, mivel is foglalkozunk a hétköznapokban – ezáltal még szimpatikusabbá válhatunk! Magyarországon gyakori, hogy a Dunaújvárosi állásokra nem is érkeznek a munkakeresők jelentkezni, az álláshirdetők máris egy ajánlatot küldenek a Jooble profilra vagy a platformon megadott e-mail címre. 

  • Hibás önéletrajz vagy motivációs levél

A hibáktól mentes önéletrajz és kísérőlevél a részletekre való odafigyelést és az írásbeli kommunikációs készségeket mutatja be a vállalat számára. Új munkára való jelentkezés előtt bátran megkérhetjük hozzáértő rokonainkat vagy ismerőseinket, hogy olvassák át az oldalakat – ezzel sokkal jobb “időt vesztegetni”, mint talán elbaltázni egy új lehetőséget. A motivációs levél manapság ugyanolyan fontos, mint az önéletrajz, ezért a motivációs levélnek is makulátlannak kell lennie. Ráadásul mindkettőt érdemes minden egyes jelentkezéskor az új meghirdetett pozícióhoz igazítani: tehát sajnos gyakran nem elég az, ha egy jó önéletrajzot megalkotunk és elküldjük 10 különböző helyre. Ennél precízebbnek és igényesebbnek kell lenni.

  • A motivációs levél funkciójának félreértése

Néhányan úgy kezelik a motivációs levelet, mint egy második önéletrajzot – de miért, ha már minden meg van említve az utóbbiban? A motivációs levél valójában az életrajz egy kicsit részletesebb és személyesebb formája, ahol jobban kifejthetők az eddigi tapasztalatok, példákat sorolhatunk fel a képességeinkről és bebizonyíthatjuk, miért mi leszünk a legjobb jelöltek az adott pozícióra. A jól megírt motivációs levél nagyon sokat dobhat az esélyeken!

Okos álláskeresés a Jooble-n

A Jooble évek óta a legnépszerűbb álláskereső platform – nemzetközi szinten. A cikk is azért született meg, hogy segítse az egyre több álláskeresőt a leghatékonyabb munkakeresésben – a számtalan be nem töltött külföldi és belföldi pozíció arra vár, hogy végre valaki betöltse! Azonban ahogy felsoroltuk, nem mindegy, hogyan jelentkezünk: az öt pontban elhangzott hibák a leggyakoribbak, amelyeket egy kis odafigyeléssel nagyon könnyű elkerülni, legyen szó a jól megfogalmazott önéletrajzról vagy az online platformok helyes használatáról. Mindig legyünk alaposak, megfontoltak, olvassunk és tanulmányozzunk – így garantált lesz a siker!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét