Alternatíva SMS helyett

Olyannyira online világot élünk, hogy azok az emberek, akik lépést akarnak tartani rohanó világunkkal, szinte mindent az interneten intéznek, általában valamilyen mobil eszköz segítségével, legyen az tablet, okostelefon vagy éppen laptop. Ezek folyományaként ezeknek a felhasználók korrekt adatforgalmat generálnak, tehát az életvitelük megköveteli, hogy ne a legkisebb mobilinternet csomaggal rendelkezzenek, esetleg a napjuk nagy részét biztonságos wifi router-en lógva töltik. Az online élet miatt vannak olyan kapcsolattartási formák, melyek 2013-ban már nem biztos, hogy versenyképesek a modern megoldásokkal szemben. Ilyen például az SMS MMS kombó, ami egyre inkább a kihalás szélére kerül. Helyettük a fent sorolt okok miatt kvázi ingyenes üzenetküldő alkalmazások nyernek teret. Mostani cikkünkben röviden áttekintünk néhány ilyen szoftvert, amik közül párat biztosan mindenki ismer/használ.

Alternatíva SMS helyett

Eleinte az e-mail volt a kiváltó megoldás, amivel ki lehetett kerülni például az SMS-t. Ma már ez inkább, hosszabb, formálisabb üzenetek küldésére alkalmas, a rövid, úgynevezett IM (Immediately Message) tartalmak kerülnek előtérbe. Az okostelefonok és tabletek világméretű hódítása terén a pár évvel ezelőtt még gyerekcipőben járó szolgáltatások mára rendkívüli népszerűségre tettek szert. Lássuk melyek ezek!

1. Skype

Elsőnek az egyik talán legismertebb szoftvert választottuk. Eleinte elsősorban PC-n, laptopon kezdtük el használni, ott elsősorban az MSN volt az ellenfele, amit pár év alatt sikeresen maga alá gyűrt, majd az egyik legnépszerűbb otthoni felhasználásra tervezett internetes telefonná (videóüzenet is) nőtte ki magát. Aztán körülbelül egy éve felvásárolta a Microsoft, az MSN-t megszüntette, pontosabban egybeolvasztotta a két rendszert, és már nem csak számítógépen, de mobil eszközeinken is egyre több forgalmat generálunk a Skype segítségével.

Alternatíva SMS helyett

2. Facebook Messenger

Talán még ez is a legtöbbeknek (akik regisztrált tagok) ismerős lehet. A közösségi hálózatok rohamos terjedésével a felhasználók nagy része ilyen és ehhez hasonló megoldásokon tartja a kapcsolatot az ismerőseivel. Megszámolni sem tudnám, hány olyan embert látok az utcán/irodákban/tömegközlekedési járatokon, akik a ma kétségtelenül legnépszerűbb közösségi szolgáltatás mobil változatát használják a nap túlnyomó részében, kiváltva a fizetős SMS-t.

Alternatíva SMS helyett

3. Hangouts

A harmadik az előzőek nagy riválisa, a Google megoldása a Hangouts. A nevet még kicsit szokni kell, hiszen az idei évben alakult át a Google Talk, amelynek nem csak a felülete változott, de funkciókkal is gazdagodott, illetve szorosan integrálták a cég közösségi megoldásába a Google+-ba. Ez utóbbi idehaza még nem olyan népszerű, mint az lehetne, de globálisan értelemben már abszolút az elitet képviseli. Azon, illetve az üzenetküldőn keresztül nem csak szöveges, de videóbeszélgetéseket is lebonyolíthatunk. Ez az egyik legdinamikusabban fejlődő csevegő, hiszen nap mint nap újabb funkciók, közösségi megoldások kerülnek bele, melyekkel akár a csoportmunkát, az oktatást vagy a személyes megbeszéléseket tudjuk interaktívabbá tenni, mivel a távolság már nem akadály.

Alternatíva SMS helyett

4. WhatsApp/Viber

A negyedik kettő különböző, de mégis nagyon hasonló megoldás. Tipikus IM szolgáltatások, melyek szerverein naponta több millió üzenet halad keresztül. Előnyük az előzőekhez képest, hogy nincs szükségünk különböző felhasználó nevekre, azonosítókra, illetve ismerőseinktől sem kell azokat levadászni. A regisztrációhoz egyszerűen csak telefonszámunk szükséges, majd ezután automatikusan látjuk azokat a felhasználókat, akik használják valamelyik alkalmazást, éás indulhat az üzenetváltás. A kontaktlistában szereplő mobilszám alapján kerülnek be a listába az partnerek. Globális szinten talán a két legnagyobb SMS/MMS alternatíva e kettő, használatuk egyszerű, nem igényel bonyolultabb rendszerhez való hovatartozást, egyszerűen azt teszik, amire a felhasználóknak szükségük van: kiváltani a fizetős üzenetváltás.

Alternatíva SMS helyett

Alternatíva SMS helyett

Ezeken kívül jóval több ilyen szolgáltatás létezik, melyeket nem soroltunk fel, ilyen lehetne például a Vox vagy éppen a Samsung saját megoldása a ChatON, de ez a négy-öt talán a legnagyobb, melyek közül egyet biztos minden okostelefon tulajdonos használ, legyen ő iOS, Android vagy éppen Windows Phone szimpatizáns, mivel e három mobil operációs rendszerre (is) elérhetőek. Ez pozitívum, hiszen nem feltétlenül biztos, hogy minden ismerősünk ugyanazt a rendszert preferálja, mint mi. Személy szerint a Hangouts-ot preferálom, de használatban van még a Viber is, míg a Skype csak desktop környezetben, a maradék kettő megoldást meghagyom másnak. Mind amellett, hogy még nem minden ember rendelkezik okostelefonnal, kíváncsian várom, hogy meddig húzza még az SMS/MMS kombó. Ti mit használtok helyette?

 

Bazsa

Képek forrás: Google, Mashable, Lifehacker

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?