Nem is olyan régen a Google, a Microsoft, és az Nvidia felhőszolgáltatásai még kísérleti jellegűek voltak. A Google Stadia körülbelül egy éves, az Xbox Streaming éppen szeptemberben hagyta el a béta verziót, az Nvidia Geforce Now pedig tavasz óta fut. Ezek mellé lép be versenytársként az Amazon Luna.

Az Amazon egyedülálló helyzetben van egy sikeres streaming szolgáltatás létrehozására, ugyanis a vállalat szerverei már készenállnak, így az infrastruktúra kiépítése nem jelent gondot. A tulajdonukban van a Twitch is, ahol a legtöbben nézik, hogy hogyan játszanak az emberek. Ezeket tekintve az Amazon akár abszolút nyertes is lehet.

Egyes részei teljesen lenyűgözők, jobban működik, mint arra számítani lehetett, viszont a hálózati késleltetéssel jelenleg még küzd a béta tesztelés alatt álló szolgáltatás.

Hirdetés

Az alapok

A felhő alapú játék még mindig kezdeti stádiumban van, ezért a vállalatok nehezen tudják eldönteni melyik fizetési rendszer működne a legjobban, és melyeket tudják tolerálni mind az ügyfelek mind a játékkiadók. A Google Stadia díjat számít fel az egyes játékokért, bár a Pro előfizetéssel kedvezőbbek az árak és elérhető a 4K streaming is. A Geforce Now lehetővé teszi a Steam-en és más piactereken megvásárolt játékok futtatását, viszont egyes kiadók letiltották ezt. Talán az Xbox Game Streaming áll a legközelebb az Amazon modelljéhez, ugyanis ők havidíj ellenében kínálják szolgáltatásukat.

A Luna játék könyvtára 2 részre van osztva, így kétféle havidíj közül választhatunk. Az alap a Luna+, amely havi 5,99 dollárba kerül, és olyan játékokat tartalmaz mint például a Control, a GRID, a Metro: Exodus, a Yooka-Laylee vagy a Sonic Mania Plus. Az egyetlen másik opció jelenleg a Ubisoft+, amely havonta 14,99 dollár. Az Ubisoft csomag kapcsán megjegyzendő, hogy aki rendszeres Ubisoft+ előfizetéssel rendelkezik és összekapcsolja a Lunával, az a játékokat le is töltheti. Az Assassin’s Creed Valhalla, a Watch Dogs, a Far Cry 5, a Far Cry New Dawn, a The Division és egyéb játékok az Ubisoft csomagon keresztül érhetőek el.

Az alap Luna+ előfizetésnek már van egy kisebb játék gyűjteménye és mindaddig, amíg az Amazon bővíti a listát a 6 dollár/hó egy jó árnak számít. Az Ubisoft+ már egy drágább választás, de nagyon jó címek érhetőek el ebben az előfizetésben is. A Google Stadia is hamarosan támogatja az Ubisoft+ -t.

Leginkább amiatt aggódom, hogy az Amazon képes lesz-e megtartani a játékokat, vagy a címek be- és kikerülnek (esetleg még a játékunk befejezése előtt), hasonlóan a többi streaming szolgáltatóhoz. A Microsoft számos kiadó és játékstúdió megvásárlásával oldja meg ezt a kérdést, de az Amazonnak nincs saját fejlesztője és kiadója. A vállalat 2012 óta rendelkezik játékstúdióval, de ez a részleg a mobil játékokon kívül még nem adott ki semmit. Bár voltak próbálkozásaik, de a Breakaway-t és a Crucible- t törölték, a New World pedig csak jövőre érkezik.

A kontroller

Az Amazon kifejlesztett egy saját vezérlőt a Luna számára, amely ugyanúgy működik, mint a Google Stadia kontrollere. Használható Bluetooth-on vagy USB-n keresztül, de elsősorban Wi-Fi használatra tervezték. Ez megszünteti a késleltetést, és gyorsabban elérik az Amazon szervereit, ez az eszközök közötti játékmenetet is sokkal kényelmesebbé teszi, például játszhatunk egy játékot az asztali gépen, majd a vezérlő újbóli párosítása nélkül átköltöztethetjük akár a tévénkre. A beállítási folyamat egy Android vagy iOS alkalmazáson keresztül történik.

A megjelenése és a gombok elrendezése is nagyon hasonlít a Nintendo Switch Pro vezérlőhöz. A játékvezérlő AA elemekkel működik, ami talán kissé elavultnak tűnhet. Az akkumulátorok szilárd súlyt adnak a kontrollernek, és a gombok tapintása is elég jónak mondható az eddigi tesztelők szerint. A legtöbb vezeték nélküli vezérlőhöz hasonlóan itt is van egy 3,5 mm-es Jack csatlakozó a fejhallgató egyszerű használatához. A „ravaszok” és a D-Pad azonban rendkívül puhának hatnak, a joystick kicsit kényelmetlenné válhat hosszabb használat után. Az Amazon-nak mindenképpen van még hova fejlődnie, mielőtt versenybe száll a Sony-val, a Microsoft-al vagy a Nintendo-val. Ha asztali számítógépet használnánk, akkor a billentyűzet és az egér is választható opció, amennyiben a játék ezt támogatja.

Játék

Az Amazon Luna jelenleg egy alkalmazással rendelkezik Windows, Mac illetve Fire TV eszközökön. Játszhatunk a böngészőben is, de csak  Chrome-ban, Mac-en és Windows-on . A Linux és más böngészők támogatásának hiánya mindenképpen furcsa, például az Opera és az új Microsoft Edge is blokkolva vannak. Nem játszhatunk Chromebookon vagy Android-eszközön sem. Ha iPhone vagy iPad készüléket használ, a Safari böngészőn keresztül működik, mivel az Apple gyakorlatilag megakadályozta a játék streaming szolgáltatásoknak az App Store-ba való bejutását.

Fantasztikus az a kényelem, hogy bármikor elindíthatunk egy játékot bármely (támogatott) eszközön. Így olyan játékokat játszhatunk a Lunában, amelyek egyébként lehet soha nem érdekeltek, de így, hogy másodpercek alatt elindítható hamarabb tesz vele az ember egy próbát. Azonban továbbra is fennáll a legfőbb probléma az összes felhőalapú játék szolgáltatásnál: a késés. Nem túl észrevehető, de nyilván ez játékfajtától is függ. Nem teszi játszhatatlanná a játékokat, de némi megszokást igényel.

A grafikai minőség vegyes érzelmeket vált ki. Egyes játékok gyönyörűek, például a Sonic Mania és a Redout, de a grafikailag igényesebb játékok, mint a Metro Exodus, úgy tűnhet, mintha középkategóriás PC-n futtatnánk. Az Amazon a The Verge-nek elmondta, hogy Intel Cascade Lake processzorokkal és Nvidia T4 grafikus kártyákkal (amelyek ugyanazzal a Turing architektúrával rendelkeznek, mint az RTX 2080 és 2080 Ti) futó szervereket használnak. Ennek több mint elegendő hardvert kell biztosítania, de lehetséges, hogy az Amazon több játékos között osztja meg az erőforrásokat.

Összegzés

A Luna még mindig gyerekcipőben jár, az árképzés egyelőre jó, de ez megváltozhat, ha mindenki számára elérhetővé válik, ezért kissé nehéz következtetéseket levonni. A kontroller elvileg nem a legkényelmesebb, de jól működik, és segít abban, hogy egyszerűbb módon élvezhessük a modern játékokat bármikor, bárhol is legyünk.

A legnagyobb csalódás jelenleg a korlátozott kompatibilitás. A felhőalapú szolgáltatások egyik legfontosabb előnye, hogy bármely eszközről használhatók stabil internetkapcsolat mellett, de itt hiányzik az Android, a böngészők (az iOS-en futó Safari kivételével), valamint a Linux / Chrome OS támogatottsága. A késleltetés szintén valamivel rosszabb élményt nyújt, mintha saját gépünkön játszanánk, legalábbis egyelőre, de ez a probléma minden felhő-streaming szolgáltatásnál fenn áll.

Ha az Amazon elegendő kiadóval meg tud egyezni, a Luna a felhőalapú játékok használatának egyik legjobb lehetőségévé válhat.

techkalauz.hu – az online tech magazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét