AMD Llano

0
35

AMD Llano

Az AMD még 2006 nyarán vásárolta fel az ATI Technologies-t 4,2 milliárd dollárért. Ezt követően rohamos fejlődésnek indult a cég és sikert sikerre halmozott, bár a processzorok tekintetében mindig is az Intel mögött kullogott. Ez a tendencia 2011 nyarán kezdett megdőlni, legalább is a mobil processzorok piacán, ugyanis az AMD piacra dobta a Llano mobile Sabine platformját. 

AMD Llano

Az AMD esetén már nem csak szimpla CPU-król, hanem APU-król beszélünk (Accelerated Processing Unit) ami egy GPU (video processzor) és egy CPU (processzor) egybeintegrálódását jelenti és Llano kódnéven fut. Az AMD Fusion név is innen ered, mivel a GPU és CPU úgymond fúzióban egyesülnek egymással. Ezt a technológiát még az Intel kezdte el, mely igazán az Arrandale magos porcesszorainál aratott hatalmas sikert. Az AMD-s verzióknak több előnye is van, mégpedig a csökkentett fogyasztás, az olcsó árcédula és a Corssfire (dual) módban működő VGA. Mint az nVidia-nál, úgy a Radeon VGA-knál is automatikusan lekapcsol a dedikált VGA ha annak teljesítményére már nincs igény.

AMD Llano

A mobil platform APU kínálata jelenleg három családra osztható, melyek ugyanarra a négy CPU magot és 400 számolóegységes GPU magot, továbbá kétcsatornás memóriavezérlőt és PCI Express vezérlőt tartalmazó lapkára épülnek. Az A8 és A6 processzoroknak négy, az A4-eknek két aktív CPU magjuk van. Az A8-an 400, az A6-ban 320, az A4-ben pedig csak 240 aktív GPU számolóegység dolgozik.

AMD Llano

Az AMD új processzor családja fejlett energiagazdálkodással rendelkezik, miszerint a processzor órajelét alacsonyan tartja, és csak akkor emeli meg azok órajelét a TurboCore technológiának köszönhetően, ha az alkalmazás azt igényli. A processzor ezen tulajdonsága kedvező hatással van a fogyasztásra és a melegedésre is.

 

Pucu

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét