AMD notebook CPU roadmap

0
140

A ComputerBase.de felfedte négy következő generációs – azaz Griffin – AMD processzor egyes paramétereit, melyek a 2008-as esztendőben kerülnek piacra.
A Griffinek az AMD következő generációs notebook platformjának, a Pumának a részei. A két legfontosabb változat a 2 illetve 1 megabájt másodlagos cache-el érkező AMD Turion 64 Ultra illetve AMD Turion 64 lesz. Mindkét processzor 800MHz-es FSB támogatással érkezik, sebességük 2-2,4GHz között mozog. Fogyasztásuk azonos az Intel Core2 Duo processzorokéval, átlagosan 32-35 watt közé tehető, modelltől függően.  
A kétmagos AMD-k mellett természetesen jelen lesznek a piacon az egymagos változatok is: az AMD Athlon 64 1MB L2 cache-el, DDR2 667MHz támogatással, és minimum 1.9GHz-es sebességgel érkezik, fogyasztása 31 Watt.
Az AMD Sempron “Sable” fantázianevű Griffin a low-end kategóriát fogja jelenteni. Ezek a processzorok mindössze 512KB másodlagos gyorsítótárral, egy maggal, minimum 2GHz-es órajellel és 25W fogyasztással rendelkeznek.
Az új processzorok tervezésénél a legfőbb szempont az optimálisabb enegriafogyasztás volt, amit sikerült is hozni, ha összevetjük a régebbi mobil processzorokkal. Az új CPU-kal egyetemben a Puma platform RS780 mobil chipsete egy DirectX 10 kompatibilis Radeon HD3200 integrált grafikus kártyát is tartalmaz, melynek része az Unified Video Decoder is. Ráadásul az RS780 tudja a PowerXpress technológiát is, mely dinamikusan át tud kapcsolni szükség esetén az integrált és a dedikált VGA között, de emellett a PCI Express 2.0-át és a HyperTransport 3.0-át is tudja.
Az AMD bejelentette, hogy a Griffin/Puma alapú laptopok 2008 második felétől várhatóak.

polip

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét