Android lépésről lépésre – I. rész

1
8

Minden bizonnyal sokakban felmerült a kérdés, hogy ez a cím vajon mit takar, elvégre se eleje se vége, és nagyon sok Androiddal kapcsolatos témára rá lehetne húzni ezt a címet. Ezzel a cikksorozattal egy olyan területre koncentrálnék, amely nagyon közel áll a hétköznapi emberekhez, azaz hozzánk. Hogy pontosan mi is lesz? Nulláról kezdve szépen lassan, lépésről lépésre bemutatom, miként fogjunk neki egy-egy Androidot futtató okostelefon használatához. Mik azok az egyszerű fogások, melyeket szinte minden felhasználónak ismernie kell(ene). Ez az első rész egy kis ízelítő lesz, mire is jó az Android és egyáltalán mi is ez az egész Google ökoszisztéma.

Furcsának hathat, hogy miért pont 2013 derekán fogok bele egy ilyen átfogó cikksorozatba, mikor már úton útfélen, akarva akaratlanul belebotlunk egy-egy Androidot futtató okostelefonba. A magyarázat egészen egyszerű: még mindig nagyon sokan nem tudják mire is jó ez az egész őrület, de a rohamosan fejlődő világunk lassacskán mindenkitől “megköveteli” (nem lesz választásunk), hogy okostelefont vásároljon. Nap mint nap találkozok olyan emberekkel, akik a tömeg unszolása vagy a kíváncsiság miatt megveszik életük első okostelefonját, de egész egyszerűen azt sem tudják, hogy most mihez kezdjenek vele. Elsősorban nekik próbálok meg segíteni, de lehet, hogy a tapasztaltabbak is találnak egy-két érdekes tulajdonságot (No, meg én sem vagyok tökéletes, így ki is maradhat valami). Mielőtt belevágnánk a sűrűjébe, mindenképpen tisztázni kell két dolgot, melyek ismerete nélkül nem mondhatjuk magunkról azt, hogy igen, tudom, hogyan épül fel a Google és az Android profilom.

Mi is az Android?

Az Android egy mobil operációs rendszer, amelyet még az Open Handset Alliance kezdett el fejleszteni, de manapság már sokan a Google-lel azonosítják, főleg mivel már egy ideje a Montain View székhelyű cég a fő részvényes. A kezdetektől fogva a nyitottság volt a cél, amit egy versenyképes mobil operációs rendszerben akartak megvalósítani. Az egész rendszer a Linux kernelre épül, (szintén nyílt) ami felett egy virtuális gép van. Ennek segítségével tudják a lehető legjobban kihasználni a mobil hardverek nyújtotta előnyöket. A legmesszemenőbb részleteket a projekt hivatalos weboldalán elolvashatjuk, most egy kicsit hétköznapibbra fordítom a szót.

Android lépésről lépésre - I. rész

Ha egyszerűbben kellene megfogalmazni mit is jelent, mit is takar és mire is jó, akkor egy érdekes kifejezés jut eszembe: “zseb Google”. Legalábbis ennek indult. Miért? Az oly’ népszerű és hasznos Google szolgáltatások már jó pár évvel ezelőtt, az Android hajnalán is innovatívak voltak, de akkor váltották meg a világot, amikor mindezt zsebre tudtuk vágni, és bárhol bármikor számíthattunk az alkalmazások segítségére. Mára már bennem is egy kicsit átfogalmazódott a fenti kifejezés, mivel a világméretű hódításával és a több tízezer applikációval kb. az egész internetet, és a régi desktop mellett töltött online életünket zsebre tudjuk vágni.

Az igazi ereje a már többször hangsúlyozott nyíltságában rejlik. A hivatásos és a szabadúszó fejlesztőknek hála minden funkcióra jut legalább 10-20 egyedi fejlesztésű alkalmazás, amivel teljes mértékben személyre szabhatjuk a saját telefonunkat, így nagyon nehéz két egyforma felületet találnunk.

Az Android lelke, a Google ökoszisztéma

A legfontosabb, mielőtt megvásárolunk egy Androidot futtató eszközt, hogy létrehozzunk (ha  még nem lenne) egy Google azonosítót, amelyet itt meg is tehetünk: Google regisztráció. Miért hívom Google azonosítónak? Sokan még a mai napig is “egyszerű” keresőként vagy a levelezőrendszerük (Gmail) miatt maximum e-mail fiókként kezelik ezt az regisztrációt. Azonban ez téves információ! Ezeknél jóval többet kapunk, hiszen ha egyszer létrehoztuk a Google ‘alias’-unkat, onnantól fogva nagyon sok szolgáltatásukhoz hozzáférünk, ráadásul nem kell külön profilokkal és jelszavakkal bajlódnunk. Mennyihez? Felsorolni is nehéz lenne, amelyek külön-külön is megérnének egy misét, hiszen közöttük is sok olyan van, amelyek működéséről vagy jelenlétükről sokaknak fogalmuk sincs. De csak a kíváncsiság végett néhány szolgáltatás linkelve alább:

Google+
Google Search
Google Maps
Youtube
Gmail/Google Contacts
Google Drive
Google Calendar
Google Translate
Google Wallet
Google Hírek
Blogger
Google Analytics

Android lépésről lépésre - I. rész

Ugye, hogy nem kevés? És ez még csak a töredéke, a már bezárt, vagy hamarosan bezáró alkalmazásokat, de a fejlesztőknek szánt oldalakat sem linkeltem be. De mielőtt bárki megijedne, vagy azt hinné, hogy ezek ismeretére szükség van, megnyugtatom, hogy ez nem így van. Persze előbb vagy utóbb a fentiek nagy részét mindenki a magáévá teszi, mivel, ahogy a címben is szerepel, lépésről lépésre kell haladni, míg végül elkezdjük átlátni ezt az egész ökoszisztémát. Ahogy haladunk majd előre a cikksorozattal, úgy szépen apránként kicsit belekóstolunk majd ezekbe is, így próbálván megszerettetni ezt a most még talán átláthatatlannak tűnő egyveleget.

Jogos lehetne a kérdés, hogy ha ennyi mindent használunk egy cégtől, ráadásul online, akkor vajon nem gyűjtenek rólunk adatokat? A válasz, de igen. Ez az egész rendszer egy kölcsönös bizalmon kell hogy alapuljon, hiszen el kell hinnünk azt, hogy a Google nem akar és nem is fog visszaélni személyes adatainkkal. Ha egy érvet szeretnénk megnyugtatásképpen, akkor azt tudnám felhozni, hogy egy globális informatikai cég, amelynek több százmillió felhasználója van, nem kockáztathat egy ekkora bizniszt, mivel ha egyszer valami gyanús dolog szivárogna ki, onnantól biztos, hogy csak idő kérdése lenne, míg nem robban a “bomba”.

Ennyi fért az első részbe, a másodikban már végre ténylegesen elkezdjük használni az Androidot, természetesen úgy, ahogy mind kezdtük: kezdőként, lépésről lépésre.

 

Bazsa

1 hozzászólás

  1. This blog has links to the best online gambling websites with Vegus 168.
    And being a casino gives us many games, lottery, football, basketball, fish shooting games,
    slots and much more. All in one place and all levels of service 24 hours a day.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét