Android P a láthatáron – elérhető a fejlesztői preview

Az alábbi bejegyzés több, mint egy éve készült, így annak aktualitását nem garantálhatjuk. Megértésed köszönjük!

A fejlesztők már tesztelhetik a Google legfrissebb operációs rendszerét, mely egyelőre az Android P nevet kapta. Később valószínűleg ez a verzió is kap egy édesség nevet, ahogy eddig minden Android. Egyelőre nem sok információ látott napvilágot róla, de az biztos, hogy támogatni fogja az Iphone X által bevezetett és több gyártó által lemásolt, a kijelző tetején lévő kicsi (vagy nagyobb) bevágást (notch). Ennek méretét menüből állíthatjuk majd. Szintén rendszerszintű támogatást kapnak a belső terek feltérképezéséhez és belső útvonalak tervezéséhez használt appok, melyekkel már nem fogunk eltévedni például kedvenc bevásárlóközpontunkban és könnyebben megtaláljuk a keresett boltot.

Android P logo

A preview verzióban látható az is, hogy új designt kap az értesítési sáv, informatívabbak lesznek és képet is tartalmaznak majd az értesítések. Ezen kívül az Androidos telefonok is megkapják azt a Smart Reply nevű, mesterséges intelligencia által támogatott funkciót, ami az Allo chatprogramban már bevezetésre került és amellyel a szöveges üzenetekre válaszolhatunk egyetlen érintéssel, az MI által felajánlott lehetőségekből választva.

Android P Notifications

Természetesen a Google azt is ígéri, hogy az új Android verzió minden eddiginél energiatakarékosabb és biztonságosabb lesz. Az új biztonsági funkciók egyike, hogy az operációs rendszer korlátozza a háttérben futó programok hozzáférését a kamerához és a mikrofonhoz, így azokat nem lehet majd kémkedésre használni. Ezen kívül megkönnyítik a Play áruházban elérhető jelszó-menedzselő alkalmazások használatát, melyekkel ezentúl könnyebb lesz automatikusan bejelentkezni weboldalakra, más alkalmazásokba.

Az Android P megjelenéséről egyelőre nincs pontos információ, a találgatások szerint valamikor a nyár folyamán jelennek meg az első telefonok az új operációs rendszerrel.

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?