Android P újdonságok

0
254

Nincs még neve a Google legfrissebb, nyár végére várt operációs rendszerének, egyelőre Android P néven hivatkoznak rá. A május 8 és 11 között zajló Google I/O konferencián lerántották a leplet néhány olyan újdonságról, mely a Google reményei szerint meg fogja változtatni az androidos okostelefont használó emberek életét.

Android P io

A legfontosabb talán az akkumulátoridőt érintő Adaptive Battery, mely a gépi tanulásra és a mesterséges intelligenciára épülő DeepMind technológia segítségével fogja nyomon követni a telefon használatát és igyekszik ehhez igazítani az alkalmazások indítását és leállítását.

Hirdetés

Szintén a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia áll az Actions nevű új funkció mögött. Ennek is az a lényege, hogy az Android P követi a felhasználó szokásait, például azt, hogy mikor, mely helyen milyen appokat indít el, milyen tevékenységet végez a telefonján. Ez által előre képes megjósolni, hogy egy adott pillanatban mire lesz szüksége a felhasználónak és például előre betöltheti az appot a memóriába, gyorsítva annak indítását.

A Slices nevű újdonság az Actions-ra épül és a fejlesztőknek nyújt lehetőséget arra, hogy felhasználják az Actions által gyűjtött adatokat saját alkalmazásaikban. Így már a telefonunk nem csak azt tudja majd megjósolni, hogy milyen alkalmazást akarunk elindítani, hanem azt is, hogy az adott alkalmazásnak mely funkcióját, milyen beállításait akarjuk kiválasztani.

Szerencsére az Android P nem rejti el előlünk ezeket az adatokat és a Dashboard segítségével magunk is megnézhetjük, hogy mennyit használtuk a telefont, azon belül melyik applikációval mennyi időt töltöttünk és milyen értesítéseket kaptunk. A Google segít majd a telefonfüggőkön is, ugyanis beállíthatjuk, hogy egy-egy alkalmazással mennyi időt engedélyezzen nekünk a telefon. Így nehezebb lesz órákra beleragadni egy játékba a munkahelyünkön.

Android P logo

Az Android P béta verziója már több készülékre is elérhető, például Xiaomi Mi Mix 2-re vagy a Google Pixel telefonokra. Akinek ilyen készüléke van és szeretné kipróbálni a béta állapotban lévő operációs rendszert, akkor ezen a linken teheti meg.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét