Apple iPad Mini 4 véleményteszt – néhány hónap használat után

0
537

Apple iPad Mini 4 véleményteszt - néhány hónap használat után

tesztalanyt a Laptopszalon biztosította számunkra, a gép megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon Budai üzletében, és megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.

Hagyományos tesztjeinktől eltérően, most egy használatba vett eszközről írok – nevezzük a következő sorokat véleménytesztnek. A reflektorfényben egy Apple iPad Mini 4, ami az elmúlt hónapokban hűen szolgálta a családot. Nem kérdés, nem ez az első teszt róla, még magyar nyelven is válogathatunk, melyiket szeretnénk elolvasni. Technikai adatokkal, számokkal és mérésekkel teletűzdelt, részletgazdag írások is születtek már, így elsősorban a saját tapasztalataimat akarom megosztani olvasómmal. Csapjunk bele. 

Hirdetés

Prológus

Régóta játszottam egy tablet beszerzésének gondolatával, de sokáig nem jutottam dűlőre. Mivel a Techkalauz oldalán szereplő táblagép tesztek szinte mind az én tollamból származnak, így abba a tévhitbe ringathattam magam, hogy szakértő szemmel kerestem a kérdésre választ. Windows-t és Android-ot futtató darabok egyaránt jártak a kezem alatt, emiatt úgy gondoltam, hogy ideje lesz végre egy egy almás termékkel is megismerkednem. Nagy szerencsémre a Laptopszalon biztosította számomra a lehetőséget, én pedig, ha mondhatom így, szerelmes lettem. 

Apple iPad Mini 4 véleményteszt - néhány hónap használat után

Kell-e nekünk tablet? Pláne Epöl?

Van egy ökölszabály az íratlan kódexemben: technikai eszköz vásárlása előtt mindig felteszem a kérdést, valóban szükségem van erre? Így mikor először játszadoztam el a saját tablet gondolatával, ezzel a kérdéssel el is hessegettem a vásárlást. Persze, ahogy teltek a hónapok, majd az évek, ez a vélemény finomodott. A gondolkodás azonban a tett halála: egy iPad Mini 4 árcéduláját elnézve azon kaptam magam, hogy elmerengek, milyen frankó használt üzleti laptopot vehetnék ebből a pénzből – erre viszont még annyira se volt szükségem, mint egy tabletre. Majd jött az iPad Pro széria, ami bár a laptopok piacát akarta megmogyorózni, de ahogy a történelemből tudjuk – nem túl sok sikerrel. Bevallom, én is elgondolkodtam, hogy lecserélem a MacBook Air-em egy iPad Pro-ra… “well, I know… silly me”. 

Minél többet bújtam a szaksajtót és minél több felhasználói véleményt olvastam el, egyre inkább arra a következtetésre jutottam, hogy sajnos az iPad Pro legyen akármennyire benchmark király (mint az iPhone 7), ez már csak az iOS miatt sem lesz nekem elég. Felmerült hát a kérdés: kell-e iPad (-táblagép) a MacBook (-laptop) mellé? Használnánk, vagy csak a kezdeti lázat követően csak árván pihenne a dohányzóasztalon?

Felvázoltam magam elé különböző szituációkat, amikor igen is hasznosabbnak találom egy iPad meglétét, a MacBook Air-vel szemben. Ezek persze egyéni preferenciákon alapulnak, de én a következőkkel számoltam:

 •  kompaktabb bármelyik ultrabooknál
 •  remek üzemidővel rendelkezik
 •  médiafogyasztásra ideális
 •  munkára csak korlátozottan használható
 •  hátlapi kamerája jól jöhet
 •  elfogadható támogatottság (szoftver)

A sorok között olvasva, már körvonalazódott is a válaszom: a legtöbb otthonban egész egyszerűen nincs szükség táblagépre, így iPad-re sem. Ennek ellenére mégis olyan, elsősorban kényelmi funkciókat tölt be, amire egész egyszerűen ma más nem képes. 

Apple iPad Mini 4 véleményteszt - néhány hónap használat után Apple iPad Mini 4 véleményteszt - néhány hónap használat után

Miért iPad Mini 4?

Sokat gondolkodtam azon, hogy mire van inkább szükségem. Mini 4-re vagy esetleg a kicsit izmosabb Air 2-re? Amikor végül a sors fintorának köszönhetően Mini 4 került a kezeim közé, sajnáltam, hogy nem Air 2-őt dobott a gép. Tettem ezt azért, mert bárhol olvastam utána, minden összehasonlításban az Air 2-t favorizálták, de más Apple termékekkel is szembeállították. Nézzünk néhány példát:

 1. gyengébb, mint az Air 2
 2. drágább, mint a Mini 2
 3. nincs rá szükség, a nagyobb iPhone-ok miatt

Nézzük, miért is sántítanak ezek az állítások (szerintem):

 1. A teljesítményben az a jó, mert egzakt, nem hazudik. Nem is vitatkozom azzal a ténnyel, hogy az Air 2 erősebb. Ezzel viszont csak a felszínt kapartuk meg: a különbség mérhető, de nem számottevő – és elsősorban grafikus teljesítményben jelentkezik, hogy ez kinek mennyire fontos egy tabletben, mindenki maga döntse el (számomra nem az). 
 2. Az árnál szintén lehet matekozni és főleg a Mini2 / Mini 4 kontrasztjában, jól kezelhető a különbség. Így azzal se tudok vitatkozni, hogy az Mini 2 vs Mini 4 árviadalában az utóbbi marad alul. Itt viszont újra csak a jéghegy csúcsára világítottunk rá: itt a felár megfizetéséért olyan extrákat kapunk, ami több a marketing halandzsánál (jobb CPU+GPU, jobb kijelző, jobb hang, jobb kamera, Touch ID), számottevő különbség érhető tetten. Arról se feledkezzünk meg, hogy a hardveres lemaradás miatt az iPad Mini 2  támogatottsága már inkább a múlté (már most is vannak játékok, alkalmazások, amikkel nem tud megbirkózni). 
 3. A méreteket elnézve is egyértelmű a helyzet, nem tudom megcáfolni, hogy mindössze 2.4 hüvelyk választja el az iPhone Plus szériát az iPad Mini-ktől. Engem mégis kiráz a hideg attól a gondolattól, hogy ekkora telefonnal jelenjek meg. Akárhol

Apple iPad Mini 4 véleményteszt - néhány hónap használat után Apple iPad Mini 4 véleményteszt - néhány hónap használat után

Mit is tud ez a Mini 4?

Azért, hogy teljesen ne rugaszkodjak el a megszokott tesztektől, vegyük gyorsan szaladjunk át a részleteken. 

 • A táblagépek sorában igazán kiemelkedővel már rég nem találkoztunk, ez alól a Mini 4 sem kivétel. Csinos, de semmi markáns stílusjegy. A lekerekített élek, súlya és mérete komfortossá teszik az egykezes tartást is. Összeszerelésre, anyaghasználatra nem lehet panasz. 
 • A kijelző viszont brutális, egyértelműen ez nyújtja a legnagyobb élményt. Ígértem, hogy számokkal annyira nem akarok senkit se untatni, de itt kénytelen leszek: 1536x2048p felbontással bír a kis masina, ami 324 pixelt jelent egy hüvelyken. Ennél nagyobb pixel sűrűséggel csak az iPhone 6 Plus és az iPhone 7 Plus rendelkezik, az 5K retina kijelzős iMac sehol sincs (218 ppi). Először egy elektronikai üzletben botorkálva találkoztam Mini 4-vel, ami közvetlen egy Mini 2 mellett reklámozta magát – és ott döbbenetes volt látni a két kijelző közötti különbséget. Elsősorban a színhűségre gondolok. Ezután már csak hab a tortán a fényerő és a széles betekintési szögek. Kár, hogy vonzza az ujjlenyomatokat. Apple iPad Mini 4 véleményteszt - néhány hónap használat után
 • Teljesítmény tekintetében, sokan lesöprik az Apple termékeket az asztalról, mert hát se octakór’, se 6GB RAM. Miért is lenne azonban ezekre szükség, ha az Apple a szoftvermérnököket is megfizeti? Jól optimalizált appok sora teszi kényelmessé a mindennapokat. Azt nem állítom, hogy sose láttam gondolkozni a Mini 4-et, de ellenfeleivel szemben, sose akartam földhöz vágni, felnégyelni és a gyártónak visszaküldeni. World of Tanks Blitz, Out There Omega Edition, Telltale: Game of Thrones certififed by GabeApple iPad Mini 4 véleményteszt - néhány hónap használat után
 • Az iOS egy külön misét is megérdemelne, mert én eléggé megkedveltem az elmúlt évek során. Igazi panaszom nincs rá, hekkelgethetőség helyett a megbízhatóság számomra fontosabb – ezzel pedig nincs gondom (margóra: az osztott képernyős megjelenítésnek ilyen méretben nincs igazi létjogosultsága). 
 • A hőmenedzsment kellemes, sose sütöttem még a Mini 4 hátlapján tojást, a passzív hűtés eddig mindennel megbirkózott. 
 • Üzemidejéről szintén csak ódákat tudok zengeni. Ez szinte minden Apple termék ismertető jegye (najó, talán az iPhone-okra ez egyre kevésbé igaz) és ez most sincs másképp. A reklámokban szereplő 10 óra (filmet nézve, szörfölgetve) valóban 10 óra, nyilván a játékok jobban megfektetik. 
 • 3.5 mm jack és ligthning portokat találunk a Mini 4-en, emellett Bluetooth mellett elegendőnek bizonyul szinte minden adatkapcsolathoz, persze akinek ez nem elég annak ott a 4G képes verzió (GPS modul csak ebben van, hát igen… no comment). 
 • A hátlapi kamera rendben van, semmi extra – az előző generációhoz képest csak kisebb előrelépések történtek. Ennek ellenére jó fényviszonyok között nincs okunk panaszra. Az előlapi kamera viszont egyre kevésbé tűnik elégségesnek, napjainkban 1.2MP igen csak vérszegény számnak tűnik. 

Apple iPad Mini 4 véleményteszt - néhány hónap használat után Apple iPad Mini 4 véleményteszt - néhány hónap használat után

Apple iPad Mini 4 véleményteszt - néhány hónap használat után Apple iPad Mini 4 véleményteszt - néhány hónap használat után

Apple iPad Mini 4 véleményteszt - néhány hónap használat után Apple iPad Mini 4 véleményteszt - néhány hónap használat után

Verdikt

Az Apple iPad Mini 4 egyáltalán nem olcsó, főleg ha nem az alapverziót tervezzük beszerezni – és akárhogy nézem, ma 16GB háttértár elégtelen. A Laptopszalon kínálatában 145 900 forintot kóstál a 64GB-os modell, ami az én kezembe keveredett – ezért az összegért pedig egy tisztességes laptopot is vásárolhat az ember. Node, nem is azért vásárolunk tabletet, mert a laptopunkat szeretnénk helyettesíteni. A fentebb elrejtett megjegyzéseimet tudom csak ismételni: táblagépre & iPadre nincs igazán szükségünk a mindennapok túléléséhez, még akkor se, ha minden irányból okoskütyük vesznek minket körbe. 

Apple iPad Mini 4 véleményteszt - néhány hónap használat után

Viszont sokszor hasznosnak bizonyulhat – és nem tagadom, itt leginkább kényelmi szempontokat vettem figyelembe. Teszem azt, hazalátogatva egyszerűbb ezt a kis masinát az asszony táskájában bedobni, mint egy laptopot eltenni, hogy megmutassuk a nyaraláson készült fotókat. A minimális játékigényemet tökéletesen kielégíti, mind a teljesítmény, mind a választék. Emellett, ráadásul rengeteg jól optimalizált alkalmazás teszi kényelmesebbé a mindennapokat. Példával élve; mostanában elég sokat vonatozok, így reggel egyik első dolgom megnézni a Vonatinfó alkalmazást, hogy merre jár, késik-e a kiszemelt vonat. Majd már utazás közben zenehallgatás, filmezés, olvasás és játék kombókat kedvemre válogathatom anélkül, hogy a telefonomhoz nyúlnék – és ezzel bizony kőkemény wattórákat spórolok meg, gond nélkül kibír akár 1,5 napot is a korosodó 5S-em

Kell ez nekünk? 80 ezerét, 64GB igen, de jelen formájában nem mindenkinek. Létfontosságú? Természetesen nem. Használható? Teljes mértékben. Igényes, megbízható? Talán az 1 év garancia elrettentő lehet sokaknak, de ezen nem kell meglepődni – Epöl. Nem egy évre tervezett modellről van szó. Van még jövője a táblagépeknek? Szerintem mindenképp. Hiányolsz belőle valamit? Egy hasonló billentyűzetet el tudnék mellé képzelni, mint amivel az iPad Pro-kat is ellátták és annak is örülnék, ha több felhasználói fiókkal is lehetne használni egy eszközt.  

8 hüvelyken nincs versenytársa. Elsősorban azoknak javaslom, akik a trendektől lemaradva csak most csatlakoznának a táblagép birtokosok egyre népesebb családjába, vagy régebbi iPad-et (legalább 3 éves) cserélnének le, illetve egy ideális, kompakt jól használható kis masinát keresnek – ennek pedig hajlandóak megfizetni az árát is. 

Utóirat: egy kis színskála, érti bárki, hogy a Space Gray alatt, hogy jelenhet meg ennyi különböző szín? … Epöl. 

Apple iPad Mini 4 véleményteszt - néhány hónap használat után

Gabe

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét