Apple Watch 4 teszt

0
4870

Apple Watch 4 teszt: A legjobb okosóra a piacon?

Apple Watch 4 debütálása 2018.szeptember 12-én történt, az Apple cégóriástól megszokott nagyszabású bemutatón. Okosórák eladási listáját, évek óta vezeti az Apple. Ami azért elképesztő. Hiszen több nagy cég is piacra dobott már jóval olcsóbb és jobban felhasználhatóbb okosórát, mint az előző generációs Apple Watch-ok. Én régóta szerettem volna birtokolni az Apple okosóráját, de mindig vissza taszító erővel hatott rám az árazása és a tudása. Viszont amikor megnéztem az Apple Watch 4 bemutatóját és elolvastam, hogy mit is fog tudni az előző generációs órákhoz képest, sok újítással megjelenő Watch, elhatároztam, hogy most eljött az én időm. Aztán amikor kiderültek a magyarországi árazások, elgondolkodtam, hogy még lehet ez nem az én időm és várni kellene picit.

Szerencsére, drága feleségem úgy érezte, hogy jól viselkedtem az évben és meglepett karácsony előtt, a várva várt Apple Watch 4-el amit a Laptopszalon segítségével szerzett be. Lassan több mint 2 hónapja használom és azt kell mondjam, hogy nagyon elégedett vagyok vele. Mielőtt megosztanám veletek a tapasztalataimat az órával, nézzük csak meg az adatokat.

Apple Watch 4 letisztult stílus
Apple Watch 4 letisztult stílus

Apple Watch 4 : kívülről és belülről

Az új Series 4 kettő változatban kapható 40mm és 44mm. Kijelző vékonyabb és több mint 30%-al nagyobb lett, a sarkok szépen lekerekítettek. A tokozása alumínium és a hátlap kerámia, hogy az LTE képes változatok, jobb térerőt kapjanak. Hazánkban nem kapható, de természetesen létezik rozsdamentes acél változat is. Kettő fajta szíjjal lehet kapni, sportszíjjal – strapabíró fluoroelasztomer bújtatós rögzítéssel és sportpánttal -puha, lélegző szőtt műanyag pánt könnyen állítható tépőzáras rögzítéssel. A teljesítményért egy dupla magos 64-bites vadonatúj S4 chip felelős.

Ami érdekes, hogy ez nem egy szokványos processzor, hanem egy úgynevezett Silicon in Package (SiP) modul, amely a komplett rendszert tartalmazza egy hordozóban. Az óra nem sokkal gyorsabb mint a 3. generáció, de azért érezhető, a dupla magnak köszönhetően. A Series 1 és 2-höz képest lényegesen gyorsabb. 16 GB-ra bővült a háttértár és a hangszóró 50%-kal hangosabb lett. A digitális korona is fejlesztéseken esett át, sokkal jobb vissza jelzést kapunk, köszönhetően a haptikus rendszernek, illetve elektródákat kapott , az EKG funkció miatt. Továbbfejlesztett gyorsulásmérőt és giroszkópot kapott.

Apple Watch 4 nem gyönyörű?
Apple Watch 4 nem gyönyörű?

Nézzük mit is kaptunk…

Mint az megszokhattuk az Apple-től, az Apple Watch 4 csomagolása letisztult, semmi felesleges extra. A doboz borítását biztosan olyasvalaki tervezte, aki szeret origamizni vagy sok gyereke van … Nagyon ötletes. Az első réteg kinyitása után, két dobozt találunk. A kisebb dobozban a szíj található és a vaskosabb doboz tartalmazza az órát és a töltőkábelt. Természetesen kapunk hozzá leírást és további “nagyon” fontos információkat tartalmazó papírokat. Nagy izgalommal raktam rá az órára a szíjat, majd tettem fel a kezemre és próbáltam bekapcsolni. Sajnos a lelkesedésemet itt hamar agyon ütötte az akkumulátor töltöttségi szintje. Gyorsan fel is raktam tölteni, hogy minél hamarabb elkezdhessem az óra beállítását illetve párosítását a telefonommal. Itt sajnos meg kell, hogy ejtsek egy negatív kritikát..

A mágneses dokkoló, töltő. Sajnos mint már az Appla iPhone-ok töltőinél is megszokhattuk , az Apple Watch 4 töltője is hasonló “magas” színvonalat képvisel. Rettenetes. Nem is értem, hogy ha már egy ilyen remekül kidolgozott és tényleg jól funkcionáló, szép órát legyártanak, miért nem tudtak egy kicsit jobban ráfeküdni, a töltő kidolgozására. A mágneses dokkoló rész silány, olcsó kínai érzetet kelt, ugyanúgy mint a kábel. Ezen az első sokkon sajnos túl kellett magam tennem és megtanulni együtt élni vele. Az óra kb 40 perc alatt fel is töltött a maximumra. Azonnal fel is került a 44mm-es Apple Watch 4 a karomra.

Első pozitív meglepetés a viselése volt. Nagyon kényelmes, formás és kezelő barát a kialakítása. Most nem fogom perceiteket rabolni azzal, hogy leírom hogyan is történt az óra beállítása, párosítása a telefonommal. Biztos vagyok benne, hogy a Apple Watch tulajdonosok ezt már tudják, a vágyakozók pedig már kis millió YouTube videót megnéztek róla. A lényeg, hogy a párosítás pár perc alatt megtörtént, nagyon egyszerű művelet.

Nézzük milyen is a való életben abszolút nem elfogultan! :

Minden nap hordom az órát. Nem csak alkalmi megjelenős, felvágós használó vagyok. Hordása kényelmes, néha meg is felejtkezem róla, hogy a karomon van. Ilyenkor kérdezem meg mástól a dátumot vagy a pontos időt…. A Watch Face amit használok a Infograph. Imádom. Hihetetlen mi mindent megtudok, csak egy pár másodperc alatt. Láthatom az időjárást, UV szintet, órám töltöttségi szintjét, napi aktivitásomat, pulzusomat. Természetesen a pontos időt és dátumot is és ezeken kívül tudok hívást indítani, fogadni ugyanúgy, mint SMS olvasni és írni. De menjünk csak szépen sorjában.

Apple Watch Face
Apple Watch Face

Hívások : természetesen kell hozzá a telefon. Mivel nem a Cellular verziót használom. Az óra mikrofonja tökéletes. Legjobban azzal tudnám behatárolni, hogy vezetés közben sem kell a számhoz emelnem az órát. Lehet a kezem a kormányon, vagy éppen könyökölhetek az ablakon. A hangszórója is tökéletes. Én maximális hangerőn használom, nem recseg ropog, kitűnő a hangminősége , tökéletes hallom aki a vonal másik végén van, meg akkor is ha kihangosítón beszél. A hívást ugyanúgy tudom felvenni vagy éppen lerakni, lenémítani mint a telefonon. Ha pedig nem akarok az órán beszelni, akkor csak egyszerűen a telefonomon veszem fel, vagy ha az a ház másik végén van ( ami azért nem kastély méretű) és nem akarom, hogy az órám csörögjön amíg felveszem, átirányíthatom a felvételét a telefonra, és így az óra elnémul. Őszintén megvallva nagyon sokat használom az órát hívásfogadásra vagy indításra és egyszerűen imádom az egyszerűséget és minőséget.

SMS: az üzeneteket egyaránt olvasni és írni is tudom. Az óra megnyitja az sms-ben csatolt file-okat, képeket is. Üzenetre több féleképpen lehet válaszolni. Én általában a kézi ( betűnként rajzolva) bevitelt használom, de alkalmanként Siri-nek diktálva küldök üzenetet. Ezenkívül vannak előre megírt rövid válaszok, amiket akár a telefonnal előre meg is lehet szerkeszteni, módosítani. Betűméret nagyságát a beállításokban lehet változtatni, az egészen kicsi mérettől , a nagyobb betűméretig.

Természetesen a messenger függőkre is gondolt az Apple és még használható a WhatsApp és a Viber is, az óra segítségével. Én személy szerint a messengert is szoktam használni üzenet küldésekre. Az óra sebességével nincs probléma. Gyorsan akadás mentesen nyitja meg az appokat és tölti be az üzeneteket. Egyszer sem fagyott még le egyik program sem, amióta használom. Óra vízálló, így nem kell félteni. Használtam már úszás közben és sportoláshoz is.

Sport és egészség:

Természetesen ha aktív időtöltés közben is akarom a telefon funkciókat használni, kezelni hívásaimat és üzeneteimet, sajnos a telefonomnak a közelemben vagy nálam kell lennie. Őszintén megmondom ez engem nem zavar, hiszen nem több órát futok. Ha sportolni megyek, nem egy olimpikon szintjén teszem, hanem egy 30-as apuka szintjén … Szóval laza kis kocogás közben , a felkaromon lévő telefonom nem fog zavarni. Az Apple Watch 4 GPS meghatározása nagyon pontos, testmozgás közben figyeli a pulzusomat, számolja az elégetett kalóriákat, ha esetleg nem indítom el rajta a megfelelő appot , pár méter után szól, hogy haver te éppen futást imitálsz, ha gondolod indítom neked a megfelelő applikációt, hogy majd megtudd nézni, mennyit szenvedtél a 6km alatt. Szóval nagyon jól és zökkenő mentesen működik.

Apple Watch 4 sport
Apple Watch 4 sport

Az Apple már a Watch Series 0 megjelenésénél is próbálta a „Vész” funkció bevezetését, de ezt csak most sikerült tökéletesíteni. A lényege hogy kapcsolja az aktuális helyzetünkhöz mérten a segélyhívó számot (nálunk a 112). Ez akár rosszullét esetén vagy akár elesés következtében is automatikusan bekapcsol, és már tárcsázza is az óra a segélyhívót. A Watch 4 rendelkezik egy “elesés érzékelővel”, ami arra hivatott, hogyha viselője elesik, és nem reagál, tárcsázza számunkra a segélyhívót. Nagyon nehéz ezt a helyzetet előidézni (szerencsére), ugyanis az órán, miután a földre kerültünk bekapcsolnak az erre kifejlesztett érzékelők, és egy percig figyelnek minket illetve a pulzusunkat.

Bevallom többször próbálkoztam elesni, de egyszer sem sikerült. Viszont kislányomnak sikerült előidézni egy ilyen helyzetet. Ami érdekes, hiszen én aludtam az ágyban, amikor ő a karomhoz vágta a távirányítót. Erre én nem reagáltam, csak felébredtem, majd ha mi sem történt volna, folytattam az egyik kedvenc időtöltésemet, még körülbelül egy percig. Amikor az órám jelzett, és szólt, hogy mindjárt küldi az információkat a feleségemnek és hívja a 112-t mert elestem. Szerencsére erre már felkeltem és sikerült kikapcsolnom időben az értesítést. Szóval működik a funkció…

Miközben írtam a cikket, az apple frissítette a Watch OS-t 5.2-re és így a hiányzó EKG funkciót is megkaptuk. Bevallom nagyon bökte az oldalamat, hogy csak Amerikában volt eddig elérhető. Amióta frissítettem az órámat, csak párszor használtam. Viszont szerintem nagyon jó ötlet volt az Apple-től. Hiszen Amerikában már több ember köszönheti az életét, ennek a funkciónak és szerintem ez egy nagyon jó dolog, hogy az óránk figyel az egészségünkre.

Apple Watch 4 EKG
Apple Watch 4 EKG

 

Konklúzió

Sokat véleményt olvastam az óráról. Sokan vannak akik nagyon imádják (köztük én is) és sokan akik nem. Az utóbbiak legnagyobb kritikája az akkumulátor. “Vicc , hogy naponta kell töltenem ennyi pénzért” “Olcsóbb kínaiak kibírják akár 1-2 hétig is” “Más cégek órája fele ennyi pénzért 5 napot is bírnak” “én nem fogom az órámat 2 naponta tölteni” és stb..stb.. Én aktív használat mellett minden 2. este rakom fel a töltőre. Ami szerintem nagyon jó. Folyamatosan használom, fényerő maximumon és egyáltalán nem zavar, hogy töltenem kell. Kb. 40 percet van a töltőn. Ez idő alatt letudom az esti fogmosást, fürdést, játszok a lányommal egy kicsit vagy olvasunk és tádááám az óra feltöltött. Szerintem ezt a 40-60 percet mindenki kibírja két naponta. Főleg, ha belegondolunk, hogy mi mindent is tud az óránk.

Nekem mindennapi társammá vált, nagyon szeretem használni. Amióta megvan, a telefonom vígan kibír egy egész napot töltés nélkül, kevesebbet van a kezemben. Szinte mindent az órával csinálok. Emlékeztető beállítás, naptárba írás, üzenetek és hívások kezelése. Vezetés közben GPS ami hihetetlenül pontosan navigál. Sosem voltam egy elvakult Apple fan , de ez az óra számomra tökéletes lett. Kényelmes, gyors, és nagyon hasznos.

Egyetlen negatívum van a mindennapos használatában, hogy már a feleségem is szeretne egyet és a karácsony messze van….

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét