Asus G551JM teszt

0
2361

Asus G551JM teszt

Az Asus G551JM tesztgépet a Laptopszalon adta kölcsön, köszönjük. A  készülék megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon Budai üzletében. 

Laptopszalon Buda

Cím: 1024 Budapest, II. ker., Lövőház u. 12. fsz. 1/d
Nyitva tartás: H-P: 10:00 – 19:00; Szo.: 10:00 – 18:00; V: Zárva
Tel: 20/612-1111

Áttekintés

Asus G551JM teszt

Érdekes szerkezet van soron a tesztgépekből, az Asus G551-es típusa ugyanis minden eddiginél kevesebb változtatással vált ROG géppé. Olyannyira, hogy gyakorlatilag 2 bekezdésen kívül 1:1-ben másolhatnám az Asus N551 tesztjét. Így aki akár ezt a laptopot is célba vette, olvassa át a másik tesztet is, nagy része itt is megállja a helyét.

A doboz tartalma

Az igényes csomagolás és doboz ezúttal is megvan. Némileg kisebb fizikai mérettel, tekintve 1 fiókkal kisebb az egész (külső mélynyomó ezúttal nincs). Egy útmutató és pár gyorskötöző mellett töltő és akkumulátor van szokás szerint elrendezve kisebb dobozokban. Driver DVD is lemaradt, ennek később lesz még jelentősége.

Asus G551JM teszt Asus G551JM teszt Asus G551JM teszt

 

A külső

Gyakorlatilag csereszabatosak az alkatrészek az N551-el így nagy csodára nem kell számítani, a fedlap szálcsiszolása változott körkörösről párhuzamosra és megkapta a ROG logót egy kis háttérfénnyel, valamint az egész géptest fekete lett kívül és belül. Az oldalsó elválasztó csík a belső félen piros színű lett és a billentyűzet is ennek megfelelően kapott pirosat a szürke-fehér helyett. Én kissé már unalmasnak találom a fekete-piros kombinációt ugyan, de többeknek ez tetszik, így ezt a szubjektív listára rakhatjuk. Az építési minőség remek, nincs ropogás meg szétesés érzés, stabil minden, ahogy annak lennie kell.

Asus G551JM teszt

 

Portok, ergonómia és beviteli eszközök

Asus G551JM teszt

Elöl maradt a kártyaolvasó és pár visszajelző LED

Asus G551JM teszt

A baloldal ismét egy töltőcsatlakozót, miniDP és HDMI portot valamint Ethernet és 2db 3.0-s USB aljzatot prezentál

Asus G551JM teszt

A jobbon kombinált csatlakozó a hang számára, egy újabb 3.0-s USB és az optikai meghajtó van

Asus G551JM teszt

Hátul pedig szokás szerint portmentes a kasztni

 

Billentyűzet

A billentyűzet szintén csak színében változott. A törtfehér helyett fekete gombok, a fehér háttérfény helyett pedig piros került bele a gépezetbe. A mechanika maradt a régiben, kellemes gépelést biztosít és a gombok sem túl kemények vagy járnak nagyon rövid úton. Amit kiemelnék az a kis gombóc a “W”-n, ami nyilván segít megtalálni érintésből is, valamint az oldalt is piros WASD négyes fokozza a játékos hangulatot.

A kiosztás is maradt a régiben, így a bekapcsoló gomb továbbra is eléggé veszélyeztetett a hirtelen megnyomásra.

Asus G551JM teszt Asus G551JM teszt  

 

Touchpad

A touchpad is megúszta egy színváltással, ami jó hír, sok baj nem volt az N551-ben sem vele. A felület kellemes, jól állíthatóak a multi-touch funkciók és egészen jól kezelhető némi megszokás után. A mérettel sem lehet problémája senkinek, kellően nagy a felület. De mivel itt már tényleg leginkább játékra veszik majd, a külső egér elengedhetetlen része lesz a laptopnak.

Asus G551JM teszt

 

Hang

A mélynyomó ugyan itt már nem része a tartozékoknak, de így is elég jól szólt a tesztgép, utólagos állítgatásra ezúttal is telepíthetünk EQ szabályzót, vagy használhajtuk saját rendszerünket, esetleg a fejhallgatókat.

 

Kommunikáció

A körítés sajnos ugyanaz, mint a testvérkében. Van 4.0-s Bluetooth és b/g/n szabványos Wi-Fi is, amit az Atheros szállított. A jelerősség és az alacsony átviteli sebesség ennél a típusnál is pontosan ugyanúgy megvan, mint az N-es változatban. Oka ennek sem a driver vagy a kártya volt, hanem a fedlapba rakott antennáké. A külső fedlap csatlakoztatása után varázsütésre duplázódott az adatátviteli sebesség, érthetetlen számomra továbbra is, hogy ez miért nem tűnt fel a kiadás előtt vagy miért kellene természetesnek lennie, mikor manapság már a HD stream mint olyan telefonoknál is alapkövetelmény, laptopnál főleg. Amit mondjuk 2 fallal a routertől már lehet nem tudunk megoldani, főleg dühítő ha letölteni szeretnénk nagyobb állományokat.

 

Kijelző

Ismét vegyes érzelmekkel éltem meg a kijelző értékelését. Fejlődés éppen akad, hiszen a HD-ról egészen 1920×1080-as méretig ugrottunk, ami elsőre nem rossz. A panel viszont továbbra is TN típusú, ráadásul nem a nagyon jó, hanem inkább a teljesen átlagos fajtából. Fényerő ismét van bőven, homogenitással sincs gond, minden más viszont elég nehezen értékelhető. Betekintési szögek a képen láthatóak, nem túlzottan nagy az a szög ahol ugyanazt a színvilágot látjuk. Sőt, leginkább ilyen nincs is, mert a színek nagyon gyorsan eltűnnek és változnak egy kis bólintásra is. A felfoghatatlan, hogy nem csak az N550JK volt IPS kijelzővel a G56JR mellett, hanem lesz opció az N551-hez is (igaz csak 850M-es grafikával ami megint fura), de az Asus szerint a játékosoknak nem számít a képminőség egyáltalán, a legkisebb mértékben sem. Ezt pedig úgy, hogy az elődök is IPS-ek voltak főleg nem tudom értelmezni, ezt valaki nagyon “elkonfigurálta.”

A zsanérozás alapvetően masszívnak tűnik, a fedlap viszont elég könnyen benyomható, ide egy kis merevítés vagy vastagabb anyag nem jönne rosszul.

Asus G551JM teszt

Asus G551JM teszt Asus G551JM teszt Asus G551JM teszt

Asus G551JM teszt

Különböző fórumokon és szakboltokban gyakran feltett kérdés, hogy az adott Asus G551 / N551 készülékben TN vagy IPS panel található. Mutatjuk a listát:

G551JK-DM059D – TN
G551JM-DM057D – TN
G551JM-DM031D – TN
G551JM-DM024D – TN
N551JM-XO023D – TN
N551JM-DM056D – TN
N551JK-CN067H – IPS
N551JK-CN067D – IPS

Bővíthetőség

Belül és felépítésben nyilván mindenki kitalálhatta, hogy nem történt semmilyen változás. A memória egyszerűen bővíthető, az SSD szintén fél perc munkánkba kerül. A felezett méretű mSATA SSD elhelyezése kicsit bonyolultabb és a takarítás sem lesz egyszerű feladat, újfent jelezném, hogy aki nincs otthon a szerelésben bízza gyakorlottabb és bátrabb (de azért ne túl bátor) emberre, mert a patentek ha eltörnek oda az nyiszogásmentesség. Egyébként másodjára már pikk-pakk 2 perc alatt kibontottam a belsőt, erre is rá kell érezni, mint mindenre.

Asus G551JM teszt Asus G551JM teszt

Asus G551JM teszt Asus G551JM teszt

 

Tápellátás

Táp oldalról maradtunk a 120W-os méretnél és a lekerekített téglalap formánál, nem vészes a szállíthatóság és a dizájn sem.

Garancia

Az Asus szokás szerint itt is 2 év garanciát ad, amihez tartozik futárszolgálatos szállítás is.

Használatba vétel

Itt némi trükközést vetettem be, mivel sajnos a telepítő lemez kimaradt a G551-ből. Az N551 lemeze pedig nem futott le, így a drivereket manulálisan telepítettem fel, egy gyors próba után a gyári HDD-t ismét SSD-re cseréltem, így az i7-es 4 magos processzorral elég gyorsan sikerült a rendszert feltelepíteni, ami az ajánlás alapján maradt Windows 8.1 továbbra is. A tesztidőszak alatt egyetlen kékhalállal megúsztam, ami elnézve mennyi időt fordítottam a grafikai rész buherálására, teljesen jó érték.

Processzor

Ahogy az lenni szokott, nagyobb kategóriába nagyobb processzor dukál, a szintén jól bevált Intel Core i7-es CPU, a 4710HQ került az alaplapra. 4 maggal a fedélzeten és 8 szálas feldolgozással is bőven 3GHz feletti órajelen ketyeg, tehát erő az van benne rendesen. Ez az a szint, aminek szinte bármire elegendőnek kell lennie, az esetek többségében nálam 30%-os kihasználáson volt, pedig elég sok teszt futott és sokat is használtam flashekkel megtömött oldalakat. Hátránya a magasabb hőmérsékleti értékek, a kisebb üzemidő és olykor bizony a hőtermeléssel járó erősebb hang a hűtőből.

Asus G551JM teszt Asus G551JM teszt

 

Rendszer teljesítmény

A rendszer gyorsítása végett a gyári elég zakatolós 7200rpm-es HDD-t ismét egy V300-as Kingston SSD-re cseréltem, így már megvolt az összhang a processzor és a háttértár között. Ezt tényleg kalkulálja bele mindenki a vásárlásba, egyszerűen hiába az elviekben gyorsabb HDD, teljesen más lesz az élmény a flash alapú meghajtóval. A 8GB DDR3L-es memória bőven elég volt, de akinek mégis kevés volna speciális felhasználási területeken, az bővítheti még ugyanennyivel. Hazudnék ha azt mondanám kevés volt bármire is ez a teljesítmény, amit én támasztanék egy laptop felé már bőven tudja, ez már asztali számítógépnek is valóban használható lenne legtöbb esetben.

 

Grafikus kártya, játék teljesítmény

Nagyon nagy változás itt sem történt, sőt, leginkább semennyi, ami nagyon furcsa lehet, ha már ez egy ROG gép. Az integrált Intel HD4600-as mellé ugyanúgy NVIDIA GTX 860M került referencia órajelekkel, mint az N551-be, annyi különbséggel, hogy 4GB GDDR5-ös memróiát társítottak mellé a 2GB helyett. Aki viszont kicsit is tájékozottabb tudhatja, hogy ennek sok értelme nincs, hiszen a 2GB-ot sem érjük el, így maximum katalógusban tűnik csábítóbbnak ez a változat. A kijelzőn spórolt összegből egy 870M-es GPU-ra igazán telhetett volna.

Asus G551JM teszt

Asus G551JM teszt Asus G551JM teszt

3DMark, avagy az erősebb processzor nagyobb számokat jelent…és a valóságban vajon? Nem biztos.

Asus G551JM teszt

Majd ugyanez akkumulátorral is. Némi sebességcsökkenés azért itt is volt.

Asus G551JM teszt

Jöjjenek akkor a játék-tesztek. Mivel most a kijelző is FHD felbontású volt, így ebben futottak az ingame benchmarkok/játékok. Aki a HD felbontású eredményeket szeretné az az N551JM tesztre kattintson.

Battlefield 4: High és Ultra beállítások között futni fog kellő sebességgel a játék, mivel elég kevés ellenfél és rombolás van a tesztpályán, így tisztán ultra részletességen olykor már erősen lecsökkenhet az FPS ha kampányolunk vagy multizunk

Asus G551JM teszt Asus G551JM teszt Asus G551JM teszt

A Crysis 3 mai napig szedi áldozatait a laptopokból, FHD felbontásban továbbra sem fogunk laptopon legmagasabb beállításokkal játszani (ezen az árszinten, sőt még feljebb is nehezen), a medium grafika lesz a barátunk

Asus G551JM teszt Asus G551JM teszt Asus G551JM teszt

A GRID nem egy túlságosan éhes játék, így még ekkora felbontást is elbír a vas a legnagyobb beállításokon

Asus G551JM teszt Asus G551JM teszt Asus G551JM teszt

Végül a Metro Redux a szokásosan elég gépgyilkos SSAA bekapcsolással: amennyiben kikapcsoljuk a képjavítást medium-high szinten el tudunk játszogatni, ha pedig a képminőség elsődleges (ami ezen a TN kijelzőn a képzavar fogalmát idézőjelesen és anélkül is megvalósítja) akkor inkább válasszuk a többi, kevésbé gépigényes élsimítást

Asus G551JM teszt Asus G551JM teszt Asus G551JM teszt

Végül pedig a mumus, ami napok tesztelése után és gondolkodás ellenére is nyomokat hagyott bennem. Ebben a HD felbontásban vetettem egymás mellé a 2GB-os és 4GB-os kártyák eredményeit. Mivel GPU limitre számítottam mindig, így nem is foglalkoztam az i5 és i7 eltéréssel, de a Crysis 3-ban kapott számok miatt végül 2 magot letiltottam az i7-ből és úgy is lemértem őket. Hibahatáron belüli 2-3 képkocka volt a különbség, tehát nem ez volt a problémája, hiába telepítettem újra a rendszert is, mértem újra és állítottam bármit ezt kaptam, így elkönyveltem, hogy ez ilyen, lényegében egy játszható benchmark tehát bármi megtörténhet, bár nagyon furcsa.

A papírforma a (magas részletességű Metro kivételével és ugye a Crysis 3 számomra értelmezhetetlen gyorsulását kivéve) többi tesztben, főleg ott, ahol nem én játszottam, hanem az ingame benchmark futott le (ami jóval pontosabb, mint az akármennyire is lineárisan kijelölt pálya és mozgás amin játszani kell tesztként) elég szépen kirajzolta, hogy valóban nincs semmi értelme a +2GB VRAM-nak, de egyúttal az i7-nek sem, hiszen az alábbi eredményeknél a nagyon csekély különbségek miatt a letiltott vs nem letiltott párbajból az i7-es gép nem letiltott számait raktam be. Így most egy csapásra megoldódott két nagyobb probléma is: nyugodtan vehetünk 2GB VRAM-mal ellátott i5-ös processzoros laptopot, nem lesz egyjátékos módban processzor limitünk, csak különleges esetekben.

Asus G551JM teszt

Asus G551JM teszt

Asus G551JM teszt

 

Hőmérsékletek, melegedés, zaj

Nagyjából ugyanazt tudom elmondani, amit a szürke testvénél is: az akkumulátoros üzemidő átlagos, a burkolat melegedése még az i7-es processzorral is egészen tűrhető, a belső hőfokok pedig…nos azokkal van némi probléma. Játék alatt nem veszélyes mert végig megvolt a Turbo órajel minden magon, ami elég sok másik gépnél eleve csak álom, de egy 10 fokos csökkenést el tudnék viselni, főleg mert nem pörgöt eszeveszettem a hűtés, tehát nyugodtan lehetne még 1 fokozatot lépni vagy szabályozhatóvá tenni.

Asus G551JM teszt

 

Értékelés

Mit tudok elmondani egy olyan notebookról ami gyakorlatilag egy sima konfiguráció-választék semmi több? Pontosan ennyit, egy másik szín és processzor-kijelző duót kapunk ROG emlémával, semmi többet. Ami nekem hiányzik az a ROG gépek bármilyen egyedi jellemzője (a logó önmagában kevés). A kijelző erősen vitatható ennyi pénzért, a vezeték nélküli kapcsolat szintén nincs a topon, ennél sokkal többet kellene lerakni az asztalra. Tehát akinek a felbontás miatt vagy a puszta színvilág hatására jönne meg a kedve (esetleg kellene az i7-es processzor) az veheti az N551 helyett a G551-et, de aki igazán játékos gépre vágyik sajnos fentebb kell lépnie sokkal a képzeletbeli árlépcsőn.

Asus G551JM teszt

Asus G551JM teszt

Asus G551JM teszt Asus G551JM teszt Asus G551JM teszt

Asus G551JM teszt Asus G551JM teszt Asus G551JM teszt

 

Mulder

Ajánlott cikkek:

– Milyen notebookot / laptopot vegyek?

– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?

– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

– Játék notebookon: erősebb videokártyát vagy jobb processzort válasszunk?

– HDD vs SSD vs SSHD: Melyiket válasszam?

Hasznos cikkek:

– A Laptop akkumulátorokról és használatukról

– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!

– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban

– Pixelhiba a notebookoknál

– Üzleti notebookok előnyei

Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

– Segítünk első notebookod kiválasztásában!

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét