Asus K501 teszt

0
1555

Asus K501 teszt

A tesztgépet ezúttal is a Laptopszalon ajánlotta fel, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon budai üzletében, illetve megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.

2016.03.15. – Acer Aspire V5-591G vs Asus K501LX vs Lenovo Y700 15ACZ teszt

Áttekintés

Újabb Asus gép járt nálunk, ezúttal a K sorozatból az 501-es sorszámmal rendelkező versenyző. A K sorozat a belépő szintű X és a multimédiás-játékos felhasználásra szánt N között helyezkedik el, ennek megfelelően hívhatjuk belépő multimédiás vagy játékos gépnek, esetleg alsóközép kategóriás otthoni mindenesnek. Lássuk, mennyire sikerül betöltenie ezeket a funkciókat.

Asus K501 teszt

Külső

A gép doboza végre nem a szokásos karton tenger, az N sorozathoz hasonlóan kivitelezett, felfelé nyitható, rekeszekre osztott csomagolásban érkezik a gép, amiben mindennek megvan a helye, nem csúszkál semmi ide-oda. Maga a gép puha anyagú tokban foglal helyet.

A tartozékok listája nem túl hosszú, egy töltő, egy HDMI-VGA átalakító és egy driver lemez, melyen a Windows 8.1 64 bites verziójához találjuk a meghajtó programokat, ebből rögtön következik is, hogy sok kategóriatársához hasonlóan a gép csak ezt a Windows verziót támogatja.

Nézzük magát a gépet! Kézbe véve egy nagyon vékony, fém borítású, alul matt műanyag gépet foghatunk a kezünkbe, mely egész könnyű. A sötét alumínium fedlapon sajnos elég jól látszanak az ujjlenyomataink, illetve a logó környékét óvatosan szabad csak nyomogatni, mert nem túl stabil, erősebb nyomásra akár a kijelző is megsérülhet. Mindezek ellenére azt tudom mondani, hogy kategóriáján belül kifejezetten jól összerakott és jó anyagokból építkező gép a K501-es.

Kinyitva elénk tárul a belső, mely méltó a külső megjelenéshez. A billentyűzet kerete és a csuklótámasz egy darab ezüst alumíniumból van kialakítva, mely tovább fokozza a minőségérzetet. A kijelző kerete (és szerencsére a kijelző is) matt, egyedül az Asus logó és a touchpad kerete csillog. Egyszóval a belső is teljesen rendben van, a csuklótámasz nem gyűjti az ujjlenyomatokat és kellemesen hűvös.

Csatlakozók

„Semmi extra”, mondhatnánk a gép csatlakozókínálatára, de ez jelen esetben inkább azt jelenti, hogy van minden, amire szükségünk lehet.

Elöl csak a visszajelző ledeket találjuk (bekapcsolás, töltés, hdd, repülő mód, caps lock).

Asus K501 teszt

Jobb oldaon SD kártyaolvasó, két USB2, headset és a biztonsági zár csatlakozója látható.

Asus K501 teszt

Hátul csak a hosszú zsanérborítás van, alatta pedig a hűtés kivezetése, ami az új Asus gépeken elterjedt módszer. Nem tudom, mennyire szerencsés a hűtés hőjét részben a kijelzőre irányítani, de bízzunk benne, hogy a gépet tervező mérnökök értenek a munkájukhoz és nem lesz ebből probléma később sem.

Asus K501 teszt

Bal oldalon a töltőnyílást, egy LAN csatlakozót, egy HDMI-t és két USB3-at találunk.

Asus K501 teszt

Alul egy meglehetősen kicsi szellőzőrácsot és a két hangszóró nyílását találjuk. Itt említeném meg a 4 gumilábat, melyek elég tekintélyes méretűek és megfelelően a helyén tartják a gépet az asztalon.

Asus K501 teszt

Beviteli eszközök

A gép billentyűzete a kategórián belül átlagos. A felület enyhén recés, ennek hasznossága egyéni ízlés kérdése, de tapasztalat szerint ezek a recés felületek elég gyorsan kifényesednek sok gépelés hatására. Minden gomb a helyén van, nincsenek logikátlan átrendezések, talán egyedül a magyar feliratozás eltérő betűtípusát és a numlock visszajelző hiányát lehet felróni a billentyűzetnek. Az alátámasztás átlagos, valamivel jobb, mint a belépő szintű gépeknél, a billentyűzet csak erősebb nyomásra hajlik, de nyilván nem olyan jó rajta gépelni, mint egy üzleti gépen. Fontos még megemlíteni, hogy a gép elérhető háttérvilágításos billentyűzettel is, ami szintén nem szokásos ebben a kategóriában.

Asus K501 teszt

Az érintőpad mérete nagy, felülete kifejezetten kellemes, sima. A pad az egész felületén kattan és ezt meglehetősen hangosan teszi, illetve hiányoznak a különálló gombok is, de ez is megszokott a kategóriában.

Hang, kommunikáció

Mint említettem, a gép hangszóróinak nyílása alul található, ebből ered, hogy a hangot lefelé nyomják. Ennek hátránya főleg a magas hangoknál érzékelhető, melyeket enyhén tompít. Szintén nem túl jó, hogy maximális hangerőn a hangszórók elkezdenek torzítani. Ezzel együtt viszont el kell mondani, hogy notebook fronton a K501 hangszórói meglepően jól teljesítenek, ha minőségi zenehallgatásra nem is, de filmre és játékra megfelelnek, ha nem hangosítjuk maximumra.

Kommunikáció terén a szokásos csomagot kapjuk: N-es wifi, 4.0-ás bluetooth, gigabites LAN csatlakozó. Mobilinternet kapcsolat nincs a gépben.

Kijelző

Egyre több gépen jelenik meg az alsó kategóriában a fullhd kijelző, ami mindenképp előrelépés a korábbi 1366×768-as felbontású panelekhez képest. Még akkor is örülünk ennek, ha ezúttal csak TN panelt kapunk, IPS sajnos nem fért bele az árba. Maga a panel a kategória átlagát hozza, előnye, hogy matt, hátránya hogy kicsik a betekintési szögek, különösen a függőleges. Érdemes pont szemben ülni vele, ha kicsit kimozdulunk a középpontból, akkor elvesztjük a képernyő szélén a kontrasztot és a színeket.

Asus K501 teszt

A zsanérok erősen tartják a kijelzőt, egy kézzel nem is lehet kinyitni a gépet, viszont itt is megfigyelhető az az imbolygás, ami a Flip sorozatot jellemezte: ha megmozdítjuk a gépet, a kijelző beremeg és szép lassan áll csak meg, mint egy rossz lengéscsillapítójú autó.

Asus K501 teszt

Processzor

A gép az Intel legfrissebb Broadwell architektúráját kapta, ezen belül három féle processzorral szerelik. Nálunk a középső, I5-ös változat járt, de létezik I3 és I7 cpu-val szerelt K501 is. Az U jelzésű, alacsony fogyasztású I5 kb. 30%-kal gyengébb M-es társánál, de minden feladatra elég, amire ezt a gépet kitalálták.

Asus K501 teszt

Asus K501 teszt

Grafikus kártya

Kétféle grafikus kártyával gyártja az Asus a gépet, mindkettőbe az Nvidia legfrissebb, Maxwell architektúrájú kártyái kerülnek. A K501LB jelű gépekbe Geforce 940M, a K501LX-be Geforce GTX 950M taláható. Utóbbiak dupla hűtéssel vannak szerelve. A tesztünkben a 940M-es változattal ismerkedünk. A videokártya a géphez hasonlóan valahol a belépő szint és a középkategória között helyezkedik el, alacsony részletetességgel tudja futtatni a legfrissebb játékokat is, de azért igazán a 2-3 éves játékok fognak jól menni ezen a gépen, főleg fullhd felbontásban.

Asus K501 teszt

Asus K501 teszt   Asus K501 teszt

Asus K501 teszt   Asus K501 teszt

Asus K501 teszt   Asus K501 teszt

Asus K501 teszt   Asus K501 teszt

Memória, háttértár, bővíthetőség

Jó és rossz híreket is tudok írni ebbe a fejezetbe. Kezdjük a rosszal: a memória házilag nem bővíthető. Ha le is küzdjük a hátlapot, amit 10 csavar és ezernyi (na jó, csak kb. 20) apró, törékeny patent tart, a memória egy szép kis fém dobozzal van fedve, melyet nem oldható módon rögzítettek az alaplaphoz (legalábbis otthon nem oldható, nyilván a szervizben szét tudják szedni). A gyári leírás szerint 1 db bővítőhelyünk van szabadon és 4 GB RAM van az alaplapra forrasztva, így összesen 12 GB memóriánk lehet a gépben.

Asus K501 teszt   Asus K501 teszt

Asus K501 teszt

A GTX 950-es vga-val szerelt változatok dupla ventilátoros hűtést kapnak.

Asus K501 teszt

A jó hír az alaplap sarkában várja az embert, ahogy a képen is látszik, az ott bizony egy SSD bővítőhely, méghozzá egy M2 ssd-t tudunk a gépbe tenni a HDD mellé. Utóbbi amúgy 1 terrabájtos, 5400-as fordulatszámon pörgő meglehetősen lassú darab, úgyhogy a fent említett bővítőhely mindenképp jól fog jönni- Főleg azért, mert dvd meghajtó nincs a gépben, így annak a helyére nem tudunk más meghajtót helyezni.

Asus K501 teszt

Hőmérséklet, zaj, üzemidő

Itt jön a következő pont (a kijelző felbontása és a gép általános minősége után), amiben a K501 kiemelkedik a mezőnyből: a gép hűtése nagyon jól sikerült. A 940M-es vga és az I3-as cpu persze nem termel olyan sok hőt, de láttunk már gépeket, amik keményen megküzdenek ennek a konfigurációnak a lehűtésével. Nem úgy a K501-es, mely közepesen hangos ventilátor mellett, játék alatt is alig több, mint 60 fokig melegszik a cpu és 55-ig a vga. És a legfontosabb, hogy a kezelőfelületek eközben kellemesen hűvösek maradnak, nem ég rá a kezünk sem a csuklótámaszra, sem az WASD-re.

Asus K501 teszt

Üzemidő terén megint azt kell mondjam, hogy a kategória átlagánál jobban teljesít a gép: 5 órányi videólejátszást és legalább másfél órás játékot is kínál nekünk a gyártó szerint 3 cellás, 48 Wh-s akkumulátor (mely amúgy a hátlap levétele után cserélhető).

Értékelés

Nagyon örülök ennek a gépnek, mert végre írhatok egy pozitív hangvételű értékelést. Az Asus K501 egy jó gép. Persze nem tökéletes, mert mint minden gépnek, ennek is vannak hibái, hiszen a kijelző csak TN panel, a billentyűzet alátámasztása nem tökéletes (de jobb, mint a kategóriatársaknál), a fedlap hamar összeszedi az ujjlenyomatokat (de legalább fém), és házilag nem bővíthető a memória.

A pozitív oldalon viszont ott van a fém borítás, a vékony kialakítás, a matt fullhd kijelző, a remek hűtés, a jó hangszórók, a játékhoz is elegendő teljesítmény , a 2 kilogrammos súly és az ssd bővítés lehetősége. Ha ehhez hozzávesszük a gép a 160.000 forintos árát, akkor azt kell mondjam, hogy ebben az árkategóriában jelenleg nincs versenytársa a K501-nek. Hiszen az Asus X550 és a Lenovo Z50 jóval gyengébb anyagminőséget és hűtést ad, a Dell 3543 és 5558 pedig drágábbak, ami ebben az árérzékeny kategóriában általában az elsődleges szempont. Aki jelenleg játékra is alkalmas otthoni mindenes gépet keres 200.000 forint alatt, mindenképp vegye számításba az Asus K501-et.

Asus K501 teszt

Asus K501 teszt   Asus K501 teszt   Asus K501 teszt

Asus K501 teszt   Asus K501 teszt   Asus K501 teszt

Case

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét