Asus MeMO Pad 8 Me180A teszt

0
574

A tesztalanyt a Laptopszalon biztosította számunkra, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon Budai üzletében. 

Laptopszalon Buda

Cím: 1024 Budapest, II. ker., Lövőház u. 12. fsz. 1/d
Nyitva tartás: H-P: 10:00 – 19:00; Szo.: 10:00 – 18:00; V: Zárva
Tel: 20/612-1111

Asus MeMO Pad 8 Me180A teszt

Bevezetés

Elnézve a táblagépek piacát láthatjuk, hogy nincs hiány az ASUS gyártotta darabokból. Elég, ha a belépőszintet képviselő MemoPad HD 7-re, vagy a méltán népszerű Nexus 7-re, esetleg a MemoPad 10 Smart-ra gondolunk (és akkor még meg se említettük a transformer book-ok sorát). Ezek, illetve más konkurens termékek dzsungelében szinte már várható volt, hogy egy 8 hüvelykes táblagépen is feltűnik az ASUS logó. Így kerül most górcső alá az Asus MeMO Pad 8 Me180A.

Asus MeMO Pad 8 Me180A teszt

A fenti táblázatot átböngészve leszűrhetjük, hogy az ASUS MeMO Pad 8 a középsúlyban indul, ezzel viszont első ránézésre a saját palettájáról is konkurenciát állít a tajvani gyártó (elsősorban a Nexus 7 személyében). Ez viszont nem teljesen igaz, a teszt verdiktjében pedig ki is derül, hogy miért.  

Külső

Első ránézésre nem egy prémium kategóriás termékről van szó. Amint tüzetesebben szemügyre veszszük rájövünk, hogy az első feltételezés helyes mégis, általánosságban elmondható, hogy a belépőszint-középmezőny versenyében ez bőven elégséges, sőt! Nincsenek jól látható illesztési élek, vagy anyaghibák. Gépkocsik esetében talán a kopogós műanyag jelzőt használhatnánk a borításra, de tapintásra a félkezes táblagép teljesen komfortos, könnyen megkedvelhető. Itt érdemes egy kis kitekintést tenni, ugyanis noteszgépek és okostelefonok esetében is kialakult egyfajta nézet, ami már jellemző a táblagépek piacára is. Ez alapján, akik az átlag magyar állampolgár nettó keresetének akár másfélszeresét is beleölik egy korántsem értékálló technológiai eszközbe, azok leginkább a hideg fémet szeretik tapogatni a kezük alatt. Teszik mindezt azért, mert ez a fémes tapintás egyfajta státusz szimbólum, de elfeledkezünk a komfortról. Az anyaghasználat tekintetében természetesen hasznos a fémek alkalmazása, de lássuk be, hogy nem az alumínium nyújtja a legbarátságosabb érzést az emberi kéz alá. Noteszgépek esetében a jó & funkcionális anyaghasználatra talán a legjobb példa a Dell Latitude széria néhány tagja, ahol a trimetál ötvözet felett a palmrest rész gumírozott borítást kapott. Ennél fogva az ASUS MemoPad 8-at sem tudom csak azért ostorozni, mert nem fém a hátlapja, hiszen ennek számottevő előnyei is vannak. Olcsóbb előállítás (ergo olcsóbb végfelhasználói ár), könnyebb eszköz, jó minőségű műanyag esetén barátságos, komfortos és kevésbé csuszamlós borítás.

Asus MeMO Pad 8 Me180A teszt Asus MeMO Pad 8 Me180A teszt Asus MeMO Pad 8 Me180A teszt

Nagy áttörést nem hoz a táblagépek formavilágába MemoPad 8-as, de szerencsére a kivitelezés teljesen letisztult, nélkülözi a sallangokat és a kötelezők (elsődleges kamera, hangszóró és egyéb furatok) mellett csak az ASUS logója kapott helyet. Sajnos a hátlapot nem lehet eltávolítani, ennél fogva az akkumulátort sem tudjuk cserélni. A microUSB a készülék tetején trónol, ettől alig valamennyire a 3,5-es kimenet található. Jobb kezesek továbbra is előnyt élveznek, mert egyaránt a készülék jobb oldalán található a be/kikapcsoló- (egyben kijelző zárként is funkcionáló), és hangerő szabályozó gombok, bal oldalán csak a microSD-kártya bemenete. A microSD bemenet egyébként egyértelmű előny a MemoPad 8-as részére a Nexus 7-el szemben. Amit hiányolhatunk az egy mini HDMI port, ezt a gyártó Miracast kompatibilitással próbálja orvosolni.

A kijelző

Ahogy fentebb említésre került: az ASUS MemoPad 8-as egy félkezes készülék, vagyis egyik kezünkben kényelmesen tarthatjuk, míg a másikkal használhatjuk az érintőkijelzőt. Az 1280x800p felbontás hozza a kötelezőt, de kiemelkedőnek nem mondható a középmezőnyben sem. Sőt, a Nexus 7 mellé téve bizony szemmel látható különbségeket láthatunk, sajnos nem kell nagyító alá tennünk, hogy kivegyünk egy-egy pixelt. A színhűség és az IPS panelnek hála a betekintési szögek több mint jónak minősíthetők, melyek a 314.5cd/m2 fényerőnek köszönhetően a szabadban is élvezhetők. Bár az is igaz, hogy a szabadban történő használatot egy picit megkeserítheti a tükröződő kidolgozás.

Asus MeMO Pad 8 Me180A teszt Asus MeMO Pad 8 Me180A teszt Asus MeMO Pad 8 Me180A teszt

Hangzás, kamera, kommunikáció, üzemidő

Természetesen nem kell egy 5.1-es DTS-t elvárnunk, de a versenytársakhoz mérve, a MemoPad 8 hangzása kiemelkedőnek nevezhető. A készülék alján elhelyezett hangszórók a megszokottnál jobb hangot közölnek és külön öröm, hogy a hátlapon található alsó furatokat sem egyszerű a kezünkkel lefedni, ezzel pedig az audió élményt rontani.

A hátlapi autofókuszos kamera viszont már csak a mezőnyben elvártakat adja vissza, maximum teljesítmény mellett 5 megapixeles felvételt készíthetünk (ez fotózáskor 2592x1944p, videózáskor 1280x720p). A szoftverezettség ezen a téren egészen jó lehetőségekkel kecsegtet, az érzékenység, az expozíció, a felbontás, a fókuszmód, a fehéregyensúly, a geotagging, a panoráma mód, a HDR, az önkioldó alkalmazása mellett akár ki is kivághatjuk a képbe besétáló embereket, továbbá gif formátumú mozgóképek előállítására is alkalmas a készülék. Akik ezzel sem elégednek meg, válogathatnak az Instagram-stílusú szűrők tengerében és itt van még “selective colour mode” is, ami szürkeárnyalatú szűrőt helyez a képre, viszont az egyik általunk választott színt meghagyja eredetiben. Összegezve elmondható, hogy az 5 megapixeles hátlapi kamera nem lesz a kedvencünk, mert a képek túlságosan zajosak, még rendes fényviszonyok között is és a LED vaku is hiányzik, de arra bőven elég, hogy a Twitteren megosszunk egy-két elkapott pillanatot.

Asus MeMO Pad 8 Me180A teszt Asus MeMO Pad 8 Me180A teszt Asus MeMO Pad 8 Me180A teszt

A kommunikáció terén sincs semmi meglepő, itt is csak a kötelezőt hozza az ASUS MemoPad 8, de azt legalább stabilan. 3G/LTE verzió nincs, az internetre csak WiFi-n (802.11b/g/n) keresztül tudunk felcsatlakozni. A Bluetooth 3.0 természetesen alaptartozék, helymeghatározásnál pedig mind a GPS, mind a GLONASS műholdak nekünk dolgoznak, ezek jelét biztos kézben tartja. Ami kicsit kiemeli a sorból, a már emlegetett Miracast-támogatás.

A 15Wh-ás lítium-polimer akkumulátor a gyártó adatai alapján 9 órás üzemidővel számolhatunk. Ez azért szimpatikus, mert a videóteszt során túlórázott a MemoPad 8, hiszen valamivel több, mint tizenhárom és fél órát produkált. Átlag felhasználás mellett az egy napos üzemidő garantált és a kettő sem tűnik elképzelhetetlennek, de komolyabb igénybevétel mellett sem kell folyton a hálózati töltő felé tekintgetnünk.

Belső, szoftverezettség

A MemoPad 8-ban egy négymagos ARM Cortex A9-es alapokon nyugvó processzor dolgozik, maximum 1.6 GHz-en, 1 GB RAM társaságában. Sajnos a processzor már korosodik, főleg ha a vetélytársakban levő Qualcomm Snapdragon-okkal versenyeztetjük. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb felhasználó igényét ki fogja elégíteni, de azon nem kell meglepődnünk, hogy ha néha észrevehetően gondolkozik a készülék. Az integrált MALI-400 MP grafikus gyorsító sajnos nem lesz elég a high-end játékok akadásmentes futtatására, melyet a 3DMark Ice Storm Unlimited teszten elér 4273 pont is jól tükröz (ugyan ezen a teszten a Google Nexus 7 ennek kétszeresét hozza). Az olyan játékok, mint a Real Racing 3 sajnos komolyabb hardvert igényel. Viszont legalább nem csak beépített háttértárral van dolgunk, hanem cserélhetővel, mely alaphangon 16 GB.

Asus MeMO Pad 8 Me180A teszt Asus MeMO Pad 8 Me180A teszt Asus MeMO Pad 8 Me180A teszt

Szoftverezettség terén kettős érzéseim vannak. Hiába volt a megjelenéskor már elérhető a 4.4-es KitKat, a MemoPad 8 mégis Android 4.2.2-vel érkezik. Szerencsére az öreges rendszert elég fiatalos köntösbe bújtatta az ASUS. Azt már megszokhattuk, hogy a különböző gyártók rendre telepakolják haszontalanabbnál haszontalanabb alkalmazásokkal az előretelepített Android-unkat, de az ASUS esetében kellemesen csalódtunk, sok esszenciális dologgal találkoztunk. A teljesség igénye nélkül ezek volnának: Amazon Kindle (tartalom olvasáshoz), App Backup (biztonsági mentésekhez), File Manager (fájlkezelő), Flipboard (hírolvasáshoz), SuperNote (jegyzeteléshez), Splendid (kijelző kalibráláshoz), WebStorage (ASUS felhőszolgáltatásához), PowerSaver (energiagazdálkodáshoz). Szerencsére a funkcionalitás is rendben van, az alsó szekció például lezárható, hogy ne lépjünk ki csak úgy merő véletlenségből egy futó programból, fentről lehúzva rengeteg dolog válik vezérelhetővé, a bal alsó sarokból pedig minialkalmazások elindítására van lehetőségünk.

Asus MeMO Pad 8 Me180A teszt Asus MeMO Pad 8 Me180A teszt Asus MeMO Pad 8 Me180A teszt

Verdikt

A világhálón böngészve láthatjuk, hogy sokakban felmerül a kérdés, van-e egyáltalán létjogosultsága (főleg házon belül) a MemoPad 8-nak, olyan versenytársakkal szemben, mint a Nexus 7. Én határozottan merem állítani, hogy van, mert olyan területen nyújt kiemelkedőt a MemoPad 8, amiben a Nexus 7 elmarad. A benchmark-ok szerelmesei rengeteg tesztet meglebegtethetnek, hogy alacsonyabb ár mellett még az egy generációval korábbi Nexus 7-es is jobb hardverezettséggel rendelkezik, mint a MemoPad 8, arról már nem is beszélve, hogy a legfrissebb, ugyanabban az árban mire képes. Azt azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy ezekben a Nexus-okban nincs lehetőségünk a microSD-s bővíthetőségre, az erős hardver miatt viszonylag alacsony a rendelkezésünkre álló üzemidő és a kijelző 7 hüvelykes. A MemoPad 8 háttértárát viszont bővíthetjük, 8 hüvelykes kijelzővel rendelkezik, a hardver az alapalkalmazások futtatásához, böngészéshez és filmezéshez teljesen elegendő, ráadásul mindezeket igen hosszan élvezhetjük és még a hangzás tekintetében sem lehet okunk panaszra. Vagyis a MemoPad 8 azok számára jó vétel, akik játékok tekintetében nem, de multimédiás alkalmazások tekintetében már annál inkább kihasználnák táblagépüket.

Asus MeMO Pad 8 Me180A teszt

Asus MeMO Pad 8 Me180A teszt

Gabe

Ajánlott írások:

Miért vásároljunk tabletet szakkereskedésből?

További táblagép tesztjeink.

Korábbi táblagép híreink.

Android lépésről lépésre – I. rész

Android lépésről lépésre – II. rész

MyDroid System Info: tudj meg többet Androidos eszközödről

Húsvéti teszt, húsvéti kép

Asus MeMO Pad 8 Me180A teszt

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét