Asus Transformer Flip TP550 teszt

0
865

Asus Transformer Flip TP550 teszt

A tesztalanyt a Laptopszalon biztosította számunkra, megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon Buda üzletében, és megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.

Áttekintés

Újabb hibrid gépet köszönthetünk a tesztlaborban, ezúttal az Asustól érkezett a Transformer sorozat Flip fantázianévre hallgató tagja, mely ára alapján az alsóközép kategóriába próbálja elhozni a tablet funkciót. Lássuk, mennyire sikerül ez.

Asus Transformer Flip TP550 teszt

Külső

Impozáns megjelenésű gép a Flip. A fekete fém színű fedlap és a szürke belső jól harmonizál, egyedül a zsanér borítása és a gép alja műanyag, de ott is fekete matt, strapabírónak látszó anyagot találunk. Nem ilyen jó a helyzet a kijelző területén, ugyanis annak felülete és kerete is fényes bevonatot kapott.

A 2,2 cm-es vastagság is jól áll neki. Sajnos a 2,1 kg súly már nem olyan jó érték egy tablet módban is használható géphez, ez inkább az asztalon használható notebookokra jellemző.

Asus Transformer Flip TP550 teszt

A ház alsó része kellően merev, hajlítani csak nagyobb erővel lehet. A kijelző résznél ennyire nem jó a helyzet, nyilván a vékony kialakítás miatt is könnyebben hajlítható a felső rész, érdemes rá vigyázni. Ugyanígy finoman kell bánni a fedlappal, mert a közepén bizony rendesen benyomódik kisebb erő hatására is.

Az összeszerelési minőség jó, nincsenek sorjás műanyagok vagy illesztési hézagok.

Csatlakozók

Elöl visszajelző ledeket láthatunk, melyek a bekapcsolt állapotról, a töltésről és a HDD működéséről értesítenek.

Asus Transformer Flip TP550 teszt

Jobb oldalt két USB2 port mellett a biztonsági zár és a DVD író van.

Asus Transformer Flip TP550 teszt

Hátul a gép teljes hosszában végignyúló, műanyag borítású zsanér található.

Asus Transformer Flip TP550 teszt

Bal oldalon van a csatlakozók zöme: töltőnyílás, LAN, HDMI, USB3, SD kártyaolvasó, headset csatlakozó sorakoznak, ezeket követi a tablet üzemmódhoz tartozó Windows gomb, a hangerő szabályozó és a bekapcsológomb.

Asus Transformer Flip TP550 teszt

A gép alján egy keskeny szellőzőnyíláson kívül semmi nincs, a hátlap csak egyben vehető le, így sem az akkuhoz, sem a gép belső részeihez nem férünk hozzá túl egyszerűen, 10 csavar és rengeteg apró (törékeny) tüske akadályozza ezt.

Beviteli eszközök

Teljes méretű billentyűzetet kapunk, rajta minden szükséges gombbal. A billentyűk alátámasztása nem sikerült a legjobbra, különösen a jobb oldalon figyelhető meg, hogy behajlik gépeléskor. Ez a gépelési élményt is agyoncsapja, így nem mondhatjuk, hogy túl jó billentyűzetet kapunk a Fliphez, ez csak egy átlagos ebben a kategóriában. Érdekes, mert a vékony fém ház kellően merev ahhoz, hogy egy rendes alátámasztást biztosítson a billentyűzetnek, valamiért mégsem sikerült ezt megoldaniuk a mérnököknek.

Asus Transformer Flip TP550 teszt

A touchpad a mostani gépeken szokásos nagyméretű, ezüstös felületű, csúszóssága megfelelő. Bár alul van két beépített gomb jelölve, az egész felülete kattan, mégpedig meglehetősen hangosan. Az egybeépített gombok miatt a kétkezes használatot itt is el lehet felejteni, mert ha egyik kezünkkel navigálunk, másikat a gombon tartjuk kattintás céljából, akkor belezavarodik, nem mindig veszi észre a kattintást.

Hang, kommunikáció

Kifejezetten kellemesen szólnak a gép hangszórói (mármint notebook viszonylatban), de sajnos itt is van két baki: a hangszórók függőlegesen lefelé állnak, így elég tompán hallhatjuk a megszólaló hangokat. A másik probléma pedig, hogy 50% fölé tekerve a hangerőt elkezdenek torzítani, ami egy multimédiás használatra szánt laptopnál elég nagy probléma.

Asus Transformer Flip TP550 teszt

Kommunikáció terén megkapunk mindent, ami ebben a kategóriában lehetséges: N-es wifi, 4.0-ás bluetooth és gigabites LAN csatlakozó áll rendelkezésre. Van webkameránk is, ami sajnos csak VGA felbontású.

Kijelző

A kijelzővel kapcsolatban vegyes érzelmeink lesznek, mert egyrészt örülni fogunk a fullhd felbontásnak, másrészt szörnyülködni fogunk a belépő szintű TN panel alacsony betekintési szögein. A szokásos hiba jön elő itt is: függőlegesen alig van olyan pozíció, ahonnan a teljes kijelző ugyanazt a kontrasztot és színt nyújtja, nagyon kis elmozdulásra is torzulnak a színek. A másik probléma az érintőkijelző súlya, ami miatt a gépet kb. 100-110 foknál hátrébb döntve az alsó rész elemelkedik az asztalról és a gép hátrabukik. A harmadik gond szintén a nehéz kijelző miatt keletkezik, ugyanis hiába erős a zsanér, nem képes stabilan tartani a kijelzőt, a legkisebb mozgatásra is beremeg az egész felső rész és a mozgatás után még 5-6 másodpercig imbolyog, mire megáll.

Asus Transformer Flip TP550 teszt

A kijelző amúgy 360 fokban nyitható, tehát a gép hátuljára hajtható, de egy 15,6”-os, 2,1 kilós géphez szerintem ez a funkció felesleges. A gép egyszerűen túl nagy és nehéz ahhoz, hogy kényelmesen lehessen tablet módban használni, már maga a kinyitás is nehezen megy.

Asus Transformer Flip TP550 teszt

Processzor

A gép hardvere a „már használható valamire” kategórián belül a legegyszerűbb. A processzor az Intel legfrissebb architektúráján, a Broadwell-en alapul, I3-5010U a jele. Ebből következik a csökkentett órajel és az energiatakarékosság. A CPU 2 magon, 4 szállal dolgozik, maximális órajele 2,1 GHz, fogyasztása 15W. Teljesítménye egy átlagos felhasználónak elegendő, internetezni, filmet nézni, szöveget szerkeszteni. Játékra már csak óvatosan használható, főleg régebbi, 3-4 éves címekre alacsony részletesség mellett, különösen azért, mert a videokártya sem egy izmos darab.

Asus Transformer Flip TP550 teszt

Asus Transformer Flip TP550 teszt

Grafikus kártya

A 28 nm-es Kepler architektúrán alapuló Geforce 920M 384 számolóegységet tartalmaz, maximális órajele 954 MHz és 2 GB DDR3 ramot kapott. Teljesítménye a mai új játékokhoz kevés, régebbieket alacsony részletességgel mellett tudja futtatni kis felbontáson.

Asus Transformer Flip TP550 teszt

Asus Transformer Flip TP550 teszt   Asus Transformer Flip TP550 teszt

Asus Transformer Flip TP550 teszt   Asus Transformer Flip TP550 teszt

Asus Transformer Flip TP550 teszt   Asus Transformer Flip TP550 teszt

Memória, háttértár, bővíthetőség

4 GB memóriát kapott a gép, mely egy modulon helyezkedik el az alaplapra forrasztva, mellette egy szabad bővítőhelyet találunk. Tárhelyből 1 terrabájt áll rendelkezésre, de a HGST-től érkező hdd sajnos csak 5400-as fordulatszámon forog, így lassú. Mivel több bővítőhely nincs a gépben, ezért vagy a hdd-t, vagy a dvd írót kell feláldoznunk, ha ssd-vel akarjuk gyorsítani a rendszert.

Asus Transformer Flip TP550 teszt

Hőmérséklet, zaj, üzemidő

A gép hűtése meglepően halk, még terhelés esetén is. Persze ebben jelentős szerepet játszanak az energiatakarékos komponensek is. A hőmérsékletek rendben vannak, egyedül a gép alja tud felmelegedni zavaró szintre, a billentyűzet és a csuklótámasz terhelés alatt is megfelelő hőmérsékletű marad. Érdekes a hűtés megoldása, mely a zsanérok között hátra és a kijelző felé fújja a meleg levegőt.

Asus Transformer Flip TP550 teszt

Az üzemidő a kategóriához képest nem túl jó, filmnézéssel alig 4 óra, ami például az erősebb hardverrel (i5) és gyengébb akkuval (48 vs. 40 Wh) szerelt Dell 5558 majdnem 6 órájához képest sokkal kevesebb.

Értékelés

A tesztben sokszor szerepel a „sajnos” szó. Az Asus Transformer Flip bizony a kihagyott lehetőségek gépe. Hiszen milyen jó kis gép lehetne: fém ház, fullhd kijelző, olcsó áron. Igazi hiánypótló. De sajnos ott vannak azok a dolgok, amik feleslegesen kerültek bele és egyrészt a használhatóságot érintik hátrányosan, másrészt az árat viszik el olyan szintre, amire már azt mondja az ember: nem biztos, hogy ennyit megér. Az érintőkijelzőt ekkora méretben feleslegesnek érzem, a súlya pedig szó szerint felborítja a gépet. Ugyanígy felesleges a méret és a súly miatt a tablet mód. És felesleges a vga is, hiszen az integrált HD5500 teljesítménye nagyon hasonló a 920M-hez és mindkettő alkalmatlan játékos gépbe. Ha ezeket kihagyták volna és ennek megfelelően csökkent volna az ár mondjuk 130-140.000 forintra, akkor lenne egy remek belépő szintű gépünk fém házzal, alap hardverrel, ami akár otthoni multimédiára, akár kisebb irodákba megfelelő lenne. A jelenlegi konfigurációt viszont nem tudom ajánlani, mert tudásához képest drága és olyan problémákkal küzd, amik a használhatóságot komolyan befolyásolják negatív irányba. Helyette sokkal jobban járunk például az Asus K501-gyel, mely hasonló áron de erősebb hardverrel kapható, érintőkijelző és tablet mód nélkül.

Asus Transformer Flip TP550 teszt

Asus Transformer Flip TP550 teszt   Asus Transformer Flip TP550 teszt   Asus Transformer Flip TP550 teszt

Asus Transformer Flip TP550 teszt   Asus Transformer Flip TP550 teszt   Asus Transformer Flip TP550 teszt

Case

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét