Asus Vivobook Pro N752VX – multimédiás óriás

0
1414

Asus Vivobook Pro N752VX - multimédiás óriás

Az Asus Vivobook Pro N752VX készüléket a Laptopszalon ajánlotta fel, a gép megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon budai üzletében, illetve megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.

Áttekintés

 

Adatlap
Asus Vivobook Pro N752VX
Processzor
 
Intel Core i7-6700HQ
Lapkészlet Intel Skylake
Memória 4 GB DDR4 2133MHz (max: 32 GB)
Kijelző 15,6 (1920×1080) IPS matt
Grafika
Intel HD530
Nvidia GeForce GTX 950M 4GB DDR3
Merevlemez HGST 1TB HDD 7200rpm
Optikai meghajtó DVD író
Protok és csatlakozók 3xUSB3, 1xUSB3.1, HDMI, miniDP, LAN, headset, SD
Kommunikáció WiFi AC, Bluetooth 4.0
Egyéb HD webkamera, Bang&Olufsen Icepower hang
Akkumulátor kapacitása 4 cella, 48 Wh, 3200mAh
Méret 415 x 280 x 33 mm
Tömeg akkumulátorral 3,17 kg
Töltő tömege 0,4 kg
Operációs rendszer DOS
Fogyasztói ár (2016.02.) 320 800,00Ft
Garancia 24 hónap el és visszaszállításos garancia

2008-ban indította el az Asus az N sorozatot multimédiás felhasználásra szánt gépeivel. A jelenlegi generáció az 52-es jelzés alatt fut, ennek megfelelően a 15,6-os gépek az N552, a 17,3-as kijelzővel szereltek az N752 nevet kapták. A korábbi sorozattól eltérően (legalábbis Magyarországon) csak Intel processzorokkal szerelik a gépeket, ezen belül a Skylake platform 4 magos I5 és I7 processzorai közül választhatunk. VGA tekintetében egy opció áll rendelkezésünkre, az Nvidia 950M chipje 2 vagy 4 GB DDR3 memóriával. Érdekesség, hogy a kisebb testvér, az N552 erősebb VGA-t kapott (960M).

Az N752-ben kétféle kijelzőt találhatunk, a szokásos fullhd IPS panelt és egy UHD IPS-t. A háttértár rendelkezik a legtöbb opcióval, SSD-t egészen 512 MB-ig választhatunk, a maximális HDD méret 2 TB, de kérhetjük a gépet akár 2 TB + 256 GB-os hibrid meghajtóval is.

Asus Vivobook Pro N752VX - multimédiás óriás

A doboz tartalma

Ritkán ejtek szót a dobozról, hiszen a mai világban minden műszaki cikk csomagolása hasonló: kartondoboz, némi hungarocell és néhány nejlonzacskó, az eltérések kimerülnek a dokumentáció és a géphez adott dvd-k mennyiségében. Nos, az N752 esetén nem ez a helyzet. A doboz igényes, mérnöki munkával tervezett. Minden alkatrész külön nyitható rekeszben került elhelyezésre, melyek teteje külön fülekkel van ellátva, úgyhogy ennek a gépnek a kicsomagolásakor nem fognak körmök törni és átkok szállni. A doboz teteje is úgy van megoldva, hogy nyitás után pont megfelelő szögben álljon, nem csapódik se hátra, se vissza.

Tartozékok tekintetében a szokásos töltőt, dokumentációkat, driver dvd-t kapjuk, valamint egy apró tépőzáras pántot, amivel a töltő kábeleit tudjuk összefogni. Nincs mélynyomó, HDMI átalakító, mint a korábbi verziónál.

A driver lemezről is kell néhány szót szólni, ugyanis nagyon leegyszerűsíti a telepítést: behelyezés után elindul az Asus saját programja, ami egy-két kattintás után röpke 1 óra alatt (jó néhány újraindulással) automatikusan feltesz minden drivert és segédprogramot.

Külső

Ha kézbe fogjuk a gépet, első benyomásunk az lesz, hogy nagy és nehéz. 17,3-as gépről lévén szó, ez sajnos nem érzékcsalódás, ezt a gépet nem hordozásra és kanapén fekve ölben használatra készítették, hanem arra, hogy lakáson belül néha átrakjuk egyik asztalról a másikra. A zsanérokon történt némi hangolás, immár egy kézzel is ki lehet nyitni a gépet, nem kell lefogni az alsó részt. Nyitott állapotban is stabilan tartják a hatalmas kijelzőt.

A fedlap szálcsiszolt alumínium, középen világító Asus logóval, a belső részen pedig ezüst színű csuklótámasszal és fekete matt műanyag kijelző kerettel találkozunk. Az egérpad és a billentyűk is ezüst színűek, a billentyűk felirata pedig sötét, illetve bekapcsolt háttérvilágítással fehér.

Alul fekete műanyagot találunk, amivel nincs is gond, funkcióját betölti és elég strapabírónak néz ki.

Csatlakozók

Fejlődött a gép az előző generációhoz képest csatlakozókínálatban is. Egyrészt már nincs USB2-es portunk, valamennyi USB 3.0-ás. Másrészt megjelent az USB 3.1-es csatlakozó is.

A csatlakozók elhelyezkedése nem változott. Elöl továbbra is csak az SD kártyaolvasót és a visszajelző ledeket találjuk.

Asus Vivobook Pro N752VX - multimédiás óriás

Jobb oldalon a headset csatlakozója mellett 2 db USB3-as portot láthatunk, a DVD nyílását és a biztonsági zár csatlakozóját.

Asus Vivobook Pro N752VX - multimédiás óriás

Hátul a hosszú zsanér található.

Asus Vivobook Pro N752VX - multimédiás óriás

Bal oldalon a töltőnyílás, a hűtés kivezetése, a mini Displayport, a félig rejtett LAN csatlakozó, a HDMI, egy USB3 port látható és itt találjuk az USB 3.1 portot is.

Asus Vivobook Pro N752VX - multimédiás óriás

A gép alján a szerelőablakot és egy, a géphez képest meglehetősen kicsi szellőzőnyílást helyeztek el.

Beviteli eszközök

Teljes méretű billentyűzetünk van numerikus résszel. A billentyűk ezüst festést kaptak, ezért a világítás miatt műanyag betéttel készült betűk kikapcsolt világítás mellett is jól láthatóak. A világítás színe fehér, három fokozatban állítható és kikapcsolható. A gombok útja közepesen hosszú, a lenyomáshoz szükséges erő megfelelő, az alátámasztás stabil, a leütési visszajelzés kifejezetten erőteljes, egyszóval ez egy jó billentyűzet. Kritika csak az enyhén bizonytalan leütési utat és az elrendezésben lévő néhány bakit érheti: nincs End gomb, helyén a bekapcsoló gombot találjuk, az Insert-et is csak az FN+0 vagy az FN+Delete kombinációval érjük el, illetve a NumLock bekapcsolt állapotáról sem kapunk visszajelzést. A CapsLock visszajelzője a touchpad alá került, elég távol magától a gombtól, ez is zavaró lehet.

Asus Vivobook Pro N752VX - multimédiás óriás

A touchpad nagyméretű, ezüstös felületű, használata kényelmes, viszont nincs különálló gomb, az alsó része viselkedik gombként. Ez eleinte zavaró lehet annak, aki nem szokta meg, mert itt is érzékeli az érintéseket. A klikkelés halk, jó visszajelzést kapunk róla és nem kell túl nagy erő a lenyomáshoz.

Asus Vivobook Pro N752VX - multimédiás óriás

Hang

A dán Bang&Olufsen és leányvállalata, az ICEPower neve díszeleg a gépen, ez egyet jelent a minőséggel és a jó hangzással. A korábbi N751 mellé kaptunk egy apró külső mélynyomót is, ez most elmaradt. Sajnos a hangminőség is visszalépést jelent a korábbiakhoz képest, a hangszórók már közepes hangerőn is képesek torzítani, a magas és a középtartomány sem olyan tiszta, mint az N751 esetében. Ha főleg otthon használjuk a gépet, inkább vegyünk mellé egy bármilyen tízezer forintos fadobozos hangszórópárt, azzal jobban járunk.

Asus Vivobook Pro N752VX - multimédiás óriás

Kommunikáció

A wifi az Inteltől érkezett a gépbe, Dual Band Wireless-AC 7265 a becsületes neve. 2,4 és 5 GHz-es hálózatokat is képes kezelni, beépített Bluetooth-t tartalmaz és ismeri az Intel Wireless Display technológiát is. Sebessége a router mellett mért 8 MB/s-ról 6 méterrel és egy falllal odébb 2 MB/s-ra esik, ha pedig két fal kerül közé és a router közé, akkor megszűnik a vétel. A referenciaként használt Fujitsu Celsius munkaállomás 1 MB/s körüli sebességgel másol azon a ponton, ahol az Asus gépe már nem fog wifi jelet. A vezetékes LAN a Realtek műhelyéből jött (RTL8168) és gigabites sebességre képes. A webkamera HD felbontású, képminősége átlagos, megfelel videóhívásokhoz, nyilván fotózni nem fogunk vele.

Asus Vivobook Pro N752VX - multimédiás óriás

Kijelző

A 17-es N sorozat csak IPS panelekkel kapható, fullhd (1920×1080) és UHD (3870×2160) felbontással. A kisebb testvérben, az N552-ben még elérhető a HD és a fullhd TN panel.

Sajnos az összeszerelésen vannak kifogásolni valók, a sarkokban több helyen láthatunk bevilágítást, mely egészen durván látszik sötét tartalom esetén. A kijelzőt érő behatások, enyhe hajlítás pedig szétteríti ezt a bevilágított területet az egész kijelzőn. Persze nem fogja senki hajlítgatni a kijelzőt, de ez is azt jelzi, hogy nem sikerült tökéletesre a kijelző kerete.

Asus Vivobook Pro N752VX - multimédiás óriás

Processzor

Négy magos, nyolc szálon működő I7-es processzorral szerelték a gépet, jele 6700HQ. A Skylake architektúrás, 14nm-es eljárással készülő CPU 45W-os TDP értéke elég magas, ha az U-s CPU-k 15W-jához hasonlítjuk, ennek megfelelően fogyasztása is jelentős. A CPU emellett rengeteg hőt termel, amivel a hűtés szerencsére a legtöbb esetben képes megbirkózni. A thermal throttlingnak nevezett, túlmelegedésből adódó órajel esést csak benchmark programokkal sikerült kikényszeríteni a gépből, normál felhasználás, játék esetén nincs ilyen probléma. Ez mindenképp előrelépés a korábbi sorozathoz képest, ahol játék alatt is jelentős volt a CPU órajel esése.

Processzor adatlap
Processzor típusa
 
Intel Core i7-6700HQ
Kódnév Skylake
Maximális órajel 2600 – 3500 MHz
Gyorsítótár 6 MB
Magok/szálak 4 / 8
Integrált GPU Intel HD Graphics 530 (350 – 1050Mhz)
Memória DDR4-2133, LPDDR3-1866, DDR3L-1600
Egyéb támogatott technológiák
Dual-Channel DDR3L-1600/DDR4-2133 Memory Controller, AVX, AVX2, Quick Sync, Virtualization, AES-NI
Gyártástechnológia 14 nm
Maximális fogyasztás (TDP) 45 Watt
Maximális hőmérséklet 100 °C
Processzor foglalata FCBGA1440
Virtualizáció típusa VT-x, VT-d

Asus Vivobook Pro N752VX - multimédiás óriás

Grafikus kártya

Két grafikus kártyánk van, egyik a processzorba integrált HD530, mely akkor aktív, ha épp olyan dolgokat csinálunk a gépen, ami nem igényel 3D teljesítményt. Órajele 350 és 1150MHz között változik, a terhelés függvényében. 24 futtatási egysége van, összességében kb. 10-15%-kal erősebb, mint az előző generációs HD5600.

Asus Vivobook Pro N752VX - multimédiás óriás

A másik kártya az Nvidia-tól érkezett, GTX 950M a kódneve. Besorolása szerint ez egy középkategóriás grafikus kártya, a legtöbb mai játékot közepes beállítások mellett képes játszhatóan futtatni. Magja a GM107 jelzésű chip, melyben 640 shader magot, 40 textúrázó egységet és 16 renderelőt találunk. 5 streaming processzor áll rendelkezésre, mindegyikben 128 aritmetikus egységgel. A vga munkáját 4 GB DDR3 memória segíti (létezik DDR5-ös változat is, de az N752-ben az nem elérhető). Fogyasztása 40-45W.

Videokártya adatlap
Gyártó és típus
 
Nvidia GeForce GTX 950M 4GB DDR3
Mikroarchitektúra Maxwell
Gyártástechnológia 28 nm
DirectX támogatása DirectX 12 (FL 11_0), Shader 5.0
Számolóegységek 640 – unified
Mag órajel 993 – 1124 (Boost) MHz
Shader órajel 900 MHz
Memória maximális órajel 1800 – 5000 MHz
Memóriavezérlő 128 Bit
Memória típusa DDR3
Memória mérete 4096 MB
Egyéb jellemzők Battery Boost, GameStream, ShadowPlay, GPU Boost 2.0, Optimus, PhysX, CUDA, SLI, GeForce Experience

Asus Vivobook Pro N752VX - multimédiás óriás

Asus Vivobook Pro N752VX - multimédiás óriás   Asus Vivobook Pro N752VX - multimédiás óriás

Asus Vivobook Pro N752VX - multimédiás óriás   Asus Vivobook Pro N752VX - multimédiás óriás

Asus Vivobook Pro N752VX - multimédiás óriás

Asus Vivobook Pro N752VX - multimédiás óriás

Asus Vivobook Pro N752VX - multimédiás óriás

Asus Vivobook Pro N752VX - multimédiás óriás

Asus Vivobook Pro N752VX - multimédiás óriás

Asus Vivobook Pro N752VX - multimédiás óriás

A VGA választása is jelzi, hogy az Asus az N752-t nem feltétlen játékos gépnek szánja. A CPU feleslegesen erős a 950M-hez, játékok alatt a vga 100%-on megy, miközben a CPU teljesítményének alig 20-40%-a van kihasználva és ez CPU igényesebb játékok esetén sem megy 50% fölé.

Memória, háttértár, bővíthetőség

8 GB DDR4 memóriát kapunk a géphez, mely gyárilag csak az egyik memóriahelyet foglalja el, így könnyen bővíthetjük 16 GB-ra, modulcserével pedig elérhető a maximális 32 GB is. A HDD a HGST műhelyéből érkezett, 7200-as percenkénti fordulatszámra képes és 1 TB tárhelyet biztosít. Emellett van egy m.2 SSD bővítőhelyünk.

Asus Vivobook Pro N752VX - multimédiás óriás

Asus Vivobook Pro N752VX - multimédiás óriás

A fenti elemeket egy szerelőablak mögött találjuk, melynek leemeléséhez egyetlen csavart kell csak kicsavarni, valamint néhány pöcköt kipattintani. Ennek leszedésével azonban a hűtés még nem tisztítható, ahhoz el kell távolítanunk a gép alját, melyet egészen pontosan 23 db csavar tart a helyén. És persze a kis pöckök. Annyi előnyünk van az alsóbb kategóriás gépekhez képest, hogy kevesebb és jóval könnyebben oldódó pöcök tartja a gép alját, így közepes szerencsével is sikerülhet leszedni anélkül, hogy eltörnénk őket. Érdemes figyelni a három rejtett csavarra, melyek csak a DVD kiszerelése után tűnnek elő.

Asus Vivobook Pro N752VX - multimédiás óriás

Asus Vivobook Pro N752VX - multimédiás óriás

Hőmérséklet, zaj, üzemidő

A hűtés hangja halk, hatékonysága jobb, mint az előző N751-nél. Alapjáraton nem néma, de nem is zavaró. Terhelés hatására hangosodik, de még mindig az elviselhető határon belül marad. Szerencsére nincs zúgás, sivítás, csak a levegő áramlásának hangja hallatszik. Maximális terhelés alatt a processzort 2-3 fokkal 90 fok fölé engedi melegedni a rendszer, ezután kicsit visszavesz az órajelből (3100 MHz helyett 2500 MHz-en működik). Érdekesség, hogy a CPU egyik magja folyamatosan 4-5 fokkal magasabb hőmérsékleten ment, mint a többiek és túlmelegedést is csak ennél a magnál regisztrált a tesztporgram. Ez talán azt jelenti, hogy kicsit pontatlan a hűtés felhelyezése vagy a pasztázás. A grafikus kártyánál 75 fok volt a maximum hőmérséklet benchmark programokkal, itt nincs órajel esés.

Akkumulátor és hőmérséklet
Asus Vivobook Pro N752VX
Processzor
 
Intel Core i7-6700HQ
Grafikus vezérlő(k)
Intel HD530
Nvidia GeForce GTX 950M 4GB DDR3
Akkumulátor használat
Filmnézés, wifi, 5/10 fényerő
 
3 óra 20 perc
Játék, 10/10 fényerő 1 óra 10 perc
Akkumulátor töltése teljesen lemerített állapotból bekapcsolt gép mellett
Félig: 50 perc
Teljesen: 1 óra 40 perc
Hardver terhelés mértéke Alap (avg) Játék (avg) Benchmark (avg)
CPU hőmérséklet 30°C 65°C 93°C
GPU hőmérséklet n.a. 61°C 75°C
Zajszint halk közepes közepes
Környezeti hőmérséklet 24°C
Burkolati hőmérsékletek (alapjárat)
Billentyűzet °C
 
Alsó burkolat °C
29 30 28 30 29 28
29 30 28 31 30 28
30 30 29 29 28 31
Burkolati hőmérsékletek (játék)
Billentyűzet °C
 
Alsó burkolat °C
33 34 32 33 34 30
34 34 33 35 32 30
32 35 32 34 31 33

Összességében elmondhatjuk, hogy sokat fejlődött a gép hűtése, a korábbi N751-ben terhelés hatására akár a CPU órajelének 35-40%-át is elveszthettük, itt pedig 20% alatt marad a teljesítményvesztés, az is csak benchmark programoknál. Játék alatt a CPU sosem megy teljes teljesítményen, mivel a VGA nem tud lépést tartani vele, így a kihasználtság csak 20-50%-os, aminek hatására a hűtésnek még könnyebb dolga van.

Asus Vivobook Pro N752VX - multimédiás óriás

Az akkumulátor közepes kapacitású, 3200mAh. Ez visszalépés a korábbi 5200 mAh-s N751-hez képest. A fogyasztás viszont talán kicsit kisebb lett, mivel az akkuidők nem lettek annyival rosszabbak, mint amennyire az akku mérete csökkent. A játékos üzmeidő 1 óra 10 perc körül alakul, miközben a gép csak az utolsó 20 percben veszi vissza felére a teljesítményt. Filmnézéssel, netezéssel kb. 3 órát várhatunk el a géptől.

Asus Vivobook Pro N752VX - multimédiás óriás

Értékelés

Multimédiás laptopként árulja az Asus az N sorozatot és azt kell, hogy mondjam: ennek minden szempontból megfelel. Erős, jó minőségű gépet kapunk a pénzünkért, mely nem utolsósorban szép is. Ha nem várunk tőle irreális dolgokat (rendszeres cipelés, napi 8 óra irodai munka), hanem tényleg arra használjuk, amire való (otthon az asztalon filmnézésre, kép és video szerkesztésre, internetezésre és alkalmi, nem hardcore játékra), akkor mindenképp jó választás az N752.

Kritika a kijelző környékét érheti (bevilágítás, pontatlan szerelés) és a CPU-VGA párosítást, utóbbit csak akkor, ha játékos szemmel nézzük a gépet. Egyértelmű, hogy az Asus nem annak szánta, tehát aki elsősorban játékra venne gépet, az válassza a kisebb testvér N552-t vagy a G sorozat valamelyik darabját hasonló processzorral de 960M-es VGA-val.

Értékelés
Asus Vivobook Pro N752VX
Előnyök
 
 
Jó anyaghasználat
M.2 csatlakozó
IPS kijelző
Jó billentyűzet, háttérvilágítással
Könnyű bővíthetőség
Jó hűtés
 
Hátrányok
 
Kijelző bevilágítása
 
Alternatívák
 
Lenovo IdeaPad Y700-17
MSI GP72
Acer Aspire Nitro VN7
 

 

Asus Vivobook Pro N752VX - multimédiás óriás   Asus Vivobook Pro N752VX - multimédiás óriás   Asus Vivobook Pro N752VX - multimédiás óriás

Asus Vivobook Pro N752VX - multimédiás óriás   Asus Vivobook Pro N752VX - multimédiás óriás   Asus Vivobook Pro N752VX - multimédiás óriás

Case

 

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét