Asus X550CC XO229D teszt

0
1367

 

Tesztgépünket, az Asus X550CC notebookot a Laptopszalon ajánlotta fel, köszönjük!

Áttekintés

Ismét az olcsóbb gépek felé merészkedtünk, az Asus az X550CC különféle konfigurációival azokat az embereket célozza meg, akiknek egy elegáns és jól használható gépre van szükségük, de mondjuk a már tesztelt K56CB kiesik a keretükből (idő közben pedig egy kifutott termékké is vált) vagy csak szimplán nincs szükségük hasonlóan erős belsőre. Ebben a hónapban ezzel töltöttem el a legtöbb időt, igyekeztem minél több konkurenst összehasonlítani vele, ez a talán legtöbbet keresett árkategória jelenleg a piacon.

Asus X550CC XO229D teszt

A doboz tartalma

Itt ismét jár a pont az Asusnak, kapunk egy remekül használható driver lemezt, egy 65W-os tápegységet a már szokásos módon kompakt házzal, egy kis bevezetést tartalmazó papírhalmot és ugye magát a laptopot egy akkumulátorral.

Asus X550CC XO229D teszt

A külső

Nagyon nagy meglepetés nem érhet senkit, a K56CB formáit kapjuk meg, csak a borítások cserélődtek le egészen finom textúrájú műanyagra, a fedlapon pedig most egy számomra meghatározhatatlan mintájú, de jónak mondható bevonat került. A kijelző körüli káva maradt matt, a kijelzővel egyetemben, a vékonyítás jegyében ahol lehetett minimális a légüres tér belül, ez vonatkozik a fedlapra is. Itt egy kevés anyag még elfért volna, elég könnyen lehet minimális, akár véletlen nyomás hatására is elszínezni a kijelzőt.

Portok, ergonómia és beviteli eszközök

Asus X550CC XO229D teszt

A fronton találjuk a visszajelző ledeket, nem hagytak ki semmit sem, ez korrekt. Egy SD kártyaolvasó jutott még alulra, elég nehezen lehet kezelni sajnos, mivel túl mélyen van besüllyesztve.

Asus X550CC XO229D teszt

Jobbra tekintve az optikai meghajtó és a Kensington zár tűnik fel

Asus X550CC XO229D teszt

Bal oldalon töltőcsatlakozó és szellőzőnyílás, VGA kimenet, HDMI kimenet, Ethernet csatlakozó, 1db 3.0-s USB, 1db 2.0-s USB és egy kombinált fejhallgató kimenet a sorrend.

Asus X550CC XO229D teszt

Hátul szokás szerint nincs semmilyen csatlakozó

Billentyűzet

Ismerős a szerkezet. Numerikus résszel rendelkező, elég könnyedén megszokható billentyűzetről beszélhetünk. Kevésbé tűnik túlnyújtottnak, mint egyes konkurensek megoldásai, de a jelenlegi trendnek megfelelően szigetes elrendezésű, rövid úton járnak a billentyűk, kemény az alátámasztásuk, oda-oda pillantva elég gyorsan lehet gépelni hibák nélkül.

Asus X550CC XO229D teszt

Touchpad

Csak tömören: kiváló. Kicsit lehetne jobb a fizikai kattintás módja, de egyébként az anyagok, a méret, a használhatóság, a gyári beállítások és touch képességek parádésan jók.

Asus X550CC XO229D teszt
Hang

Egészen jól szólnak a hangszórók, SonicMaster védjeggyel vannak ellátva, jelentsen ez bármit is ebben a kategóriában. A minőségük egyébként megfelelő.

Kommunikáció

A megszokott b/g/n szabványos vezetéknélküli kapcsolat mellé 4.0-ás Bluetooth és gigabites Ethernet jutott.

Kijelző

Ugyanazt a panelt kapjuk amit már ismerhetünk a nagyobbik testvérből. Matt felület, 1366*768-as felbontás, közepesen jó betekintési szögek, és talán kicsit fakóbbak színek, mint egy fényes változatnál. Ebben az érzékenyebb ársávban ez egy korrekt kijelző, főleg, hogy a matt változatot rakták bele a készülékbe.

Asus X550CC XO229D teszt

Bővíthetőség

A jól ismert módon 2 csavar eltávolítása után lehetőségünk van a szabad ram slotba is elhelyezni egy memóriát, valamint a merevlemez is cserélhető igény szerint.

Asus X550CC XO229D teszt
   

Tápellátás

65W-os, kompakt kialakítású, szépnek is mondható. Ehhez a verzióhoz ez is bőven elegendő.

Garancia

2 év garancia jár a termék mellé, amit futárszolgálatos megoldással szállítanak a szervizbe igény esetén.

Használatba vétel

Windows 8-as operációs rendszert telepítettem 64 bites verzióban, majd a meghajtóba a kapott lemezt berakva elindítottam az automatikus telepítést. Pár lényegtelen programot kihagytam, így nem egészen gyors ebéd (40-45 perc) elkészítése alatt mindent megoldott a telepítő, ha kellett újraindult és folytatta ahol abbahagyta. Kiváló megvalósítás, nem győzöm hangsúlyozni, hogy az Asus mind az előretelepített operációs rendszerekben, mind utólag adott driverezésben hihetetlenül jókat alkot manapság. Ez nekem rengeteg időt, a hozzá nem értőknek pedig az időn kívül felesleges utánaolvasást takaríthat meg.

Processzor

Az Intel egy generációval régebbi processzorait találjuk meg a gépekben, jelen esetben egy i3-as változatot az Ivy Bridge szériából, maximálisan 1.8GHz-es órajelekkel, és korrekt fogyasztási értékkel. Ennél gyengébb processzorral is tökéletesen használható volna (bizonyos keretek között) ezzel pedig a legtöbb feladatra, kisebb játékokra, közepesen erős multi-taskingra is alkalmas a masina. Aki ritkán vág videókat és csak használni szeretné a laptopját a megszokott apróságokra, jól választ majd.

Asus X550CC XO229D teszt

Rendszer teljesítmény

A processzor mellett elegendőnek tűnik a HDD sebessége is, nyilván közelében sincs egy SSD-nek, de ez nem az az árkategória. A tárkapacitás 500GB, igény szerint kapható nagyobb háttértárral is, eltérő processzorokkal (akár i7-el) is.

Asus X550CC XO229D teszt Asus X550CC XO229D teszt

Grafikus kártya, játék teljesítmény

Az integrált HD4000-es grafikus egység mellé jelen esetben egy GeForce GT 720M (valójában pedig egy 620M, csak átnevezésre került sor) gyorsító került. Apróbb játékokra ez is elegendő, de ez tényleg egy belépő szint, ha komolyabb grafikus terhelést bíznánk a gépre, akkor ennél erősebb modellt javasolnék videokártya oldalról.

Asus X550CC XO229D teszt Asus X550CC XO229D teszt

3dmark eredmény:

Asus X550CC XO229D teszt

Az eredmények szerint egy minimum beállításon még mindig el lehet játszadozni a mai játékokkal is, aki viszont jobb játékélményt akar, annak mélyebben kell a zsebbe nyúlnia.

Hőmérsékletek, melegedés, zaj

A szokásos jegyzetelős üzemmódban semmi sem törte meg a csendet, némi képfedolgozás után azért már hallotta magát a hűtés és langyosodott a burkolat is. Teljes terhelésen pedig azért már kezdett számottevő lenni a ventilátor zaj, de még így sem volt túl zavaró.

Asus X550CC XO229D teszt

Értékelés

Véleményem szerint a belépő kategóriában jogosan van ott az Asus X550CC főleg a jelenleg tesztelt konfigurációban, hiszen a legtöbb igényt kielégíti és kellően olcsó tud maradni. Egyetlen komolyabb fenntartásom vele kapcsolatban a kérdéses hosszabb távú tartósság (zsanérok például) és a nagyon kevés USB port. Ettől eltekintve nekem tetszik az új Asus vonal.

Asus X550CC XO229D teszt

Asus X550CC XO229D teszt

Asus X550CC XO229D teszt Asus X550CC XO229D teszt Asus X550CC XO229D teszt

Asus X550CC XO229D teszt Asus X550CC XO229D teszt Asus X550CC XO229D teszt

 

Mulder

 

Ajánlott cikkek:

– Milyen notebookot / laptopot vegyek?
– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?
– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

Hasznos cikkek:

– A Laptop akkumulátorokról és használatukról
– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!
– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban
– Pixelhiba a notebookoknál
– Üzleti notebookok előnyei

Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

– Segítünk első notebookod kiválasztásában!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét