Asus X550VX – olcsót drágán

Asus X550VX - olcsót drágán

Az  Asus X550VX készüléket a Laptopszalon ajánlotta fel, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon budai üzletében, illetve megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.

Áttekintés

Az X sorozat a belépő szintű multimédiás gépeket jelenti az Asusnál. Legolcsóbb darabjai már 90.000 Ft alatt elérhetők. A tesztelt X550 sorozat 180.000 forinttól indul és csúcsmodellje majdnem 300.000 forintba kerül. Utóbbi mellbevágó ár egy belépő szintű gépért, akármilyen erős hardverrel is van szerelve. A VX jelű gépek az Intel legfrissebb Skylake platformjára épülnek, 4 magos i5 vagy i7 processzorokkal szerelik őket. Valamennyi gépben DDR4 ram dolgozik, méghozzá az alaplapra integrálva, 4 vagy 8 GB-os méretben. 15,6-os HD vagy FullHD kijelzővel érhetők el, melyet az Nvidia 950M-es kártyája hajt. Háttértárként akár 2 TB-os HDD-t is választhatunk.

Adatlap
Asus X550VX
Processzor
 
Intel Core I5 6300HQ
Lapkészlet Intel Skylake
Memória 4 GB DDR4 2133Mhz
Kijelző 15,6 1366×768 TN fényes
Grafika
Intel HD530
Nvidia Geforce 950M 2GB GDDR5
Merevlemez HGST 1 TB 7200RPM
Optikai meghajtó DVD író
Protok és csatlakozók 2xUSB3, 1xUSB2, HDMI, VGA, LAN, headset, SD
Kommunikáció AC Wifi, Bluetooth 4.0
Egyéb
Akkumulátor kapacitása 44 Wh
Méret 380 x 251 x 3,1 mm
Tömeg akkumulátorral 2,45 kg
Töltő tömege 0,4 kg
Operációs rendszer DOS
Fogyasztói ár (2016.02.) 214 900 Ft
Garancia 2 év

 

Asus X550VX - olcsót drágán

Külső

A gép kívül-belül műanyagból készült. A mérnökök meg sem próbáltak fémnek látszó bevonatot alkalmazni sehol (szerencsére). A fedlap fekete, középen egy fényes, ezüstös Asus logóval. A felsőbb kategóriás Asus gépeket idéző körkörös recézéssel készült. Előnye, hogy kevésbé látszanak rajta az ujjlenyomatok, hátránya, hogy ha mégis kosz kerül a recék közé, azt nehéz lesz tisztítani. Az anyaggal nincs gond, sokkal kevésbé tűnik sérülékenynek, karcolódónak, mintha fém színű festékkel vonták volna be. Nyilván valamelyest konzervatív kinézetet kölcsönöz a gépnek, de ebben a kategóriában ezzel sincs probléma.

Asus X550VX - olcsót drágán

A kijelző keret és a gép alja egyszerű fekete műanyag, szerencsére nem fényes, így kellően ellenállónak tűnik. A billentyűzet körül egy matt ezüstre festett keretet találunk, talán ez a legsérülékenyebb része a gépnek, de ez van kitéve a legkevésbé igénybevételnek. A csuklótámasz anyagában mintás, apró négyzetes. Ennek is inkább előnye van, mint hátránya, hiszen ez a felület sem fogja gyűjteni az ujjlenyomatokat. Cserébe a tisztítása nem lesz túl egyszerű.

A kijelző keret merevítését nyilván behatárolja a felhasznált műanyag, az ennek megfelelő ellenállással találkozunk, ami azt jelenti, hogy ne hajlítgassuk a kijelzőt és ne próbáljuk meg az egyik sarkánál fogva felnyitni, mert abból baj lehet. Az alsó rész merevítése is hozza a kötelezőt, de természetesen elmarad a fém belső vázas gépek merevségétől.

Csatlakozók

A csatlakozók kínálatára mondhatjuk, hogy átlagos, bár tartogat meglepetést is.

Asus X550VX - olcsót drágán

 Elöl az SD kártyaolvasót és két visszajelző LED-et láthatunk.

Asus X550VX - olcsót drágán

Jobb oldalra került az USB2-es port, a DVD meghajtó és a biztonsági zár nyílása. Szerencsés elrendezés, mert itt az egerező kezet sokszor zavarnák a vezetékes eszközök (külső HDD, hálózati kábel), így viszont nincs probléma és a vezetéknélküli egérnek mégis jut egy USB aljzat.

Asus X550VX - olcsót drágán

Hátul a két zsanér látható és a kivehető akku.

Asus X550VX - olcsót drágán

A bal oldal kicsit zsúfoltra sikerült, itt van a töltőnyílás és a hűtés kivezetése és ide került a két USB3-as  csatlakozó, a headset 3,5-ös nyílása, valamint a gigabites LAN és a HDMI csatlakozó. És itt találjuk a meglepetést, a VGA csatlakozót, mely egyre ritkább vendég már a notebookokon, legalábbis a konzumer kategóriában.

Asus X550VX - olcsót drágán

Érdekes megoldás a ledek elhelyezése is, a NumLock és a CapsLock visszajelzője is az értesítési ledek sorába került a gép bal alsó részén.

Beviteli eszközök

Teljes méretű billentyűzetünk van, numerikus résszel együtt. Az alátámasztás a belépő kategóriának megfelelően hagy némi kívánnivalót maga után, különösen a billentyűzet középső része nyomható be kisebb erőfeszítéssel is több mm-t. A gombok felülete enyhén érdes, ez jót tesz a gépelési érzetnek. Nem tesz jót viszont, hogy a leütési visszajelzés nagyon halvány és a gombok útja is bizonytalan. Ettől a gépelés enyhe zörgést vált ki a környező billentyűkből. Ugyancsak nem a kényelmes gépelést támogatja, hogy a leütési út elég hosszú. Ez önmagában nem lenne gond, de a gombok leütéséhez a kényelmesnél valamivel több erő kell és ez a kettő együtt agyonvágja a gépelési élményt. Megint csak azt kell mondanom, hogy a kategórián belül átlagos, de összességében nézve egy nem túl jó billentyűzetet kapunk.

Asus X550VX - olcsót drágán

A touchpad egybe van építve a gombokkal, mérete elég nagy, felülete kellően csúszik, a klikkelés azonban hangos és a kényelmesnél jóval erősebben kell lenyomni hozzá a pad alsó részét.

Hang, kommunikáció

A gép hangszóróit nagyon eldugták, valahol a kijelző alatt szólnak, de hangszórónyílásnak nem látjuk nyomát. Emiatt a “felcsendülő” hang kicsit tompa, a térhatás is hiányzik belőle. Notebook szinten azt mondhatjuk, hogy átlagos. Kapcsolatok terén a kötelező elemek találhatók a gépben, AC-s a wifi, 4.0-ás a bluetooth és gigabites a LAN. Egyedl a webkamerát érheti panasz, az ugyanis csak VGA felbontású, sztereo mikrofonokkal.

Kijelző

Az anyagfelhasználás után a kijelző a következő pont, ahol erősen megmutatkozik a gép belépő jellege. A panel TN, a felbontás 1366×768, a felület pedig fényes. A betekintési szög a TN panelnek megfelelően nagyon alacsony, ha egy fekete képet nézünk, akkor legalább a kép felénél torz a kontraszt (szürke sáv). Nomál tartalom esetén természetesen ez nehezebben észrevehető, de ott is látszik a színek, a kontraszt torzulása. A zsanérok átlagosak, megfelelően helyén tartják a kijelzőt, mozgatásra csak enyhe belengéssel reagál. Ha nagyon óvatosak vagyunk, akár egy kézzel is sikerülhet a felnyitás.

Asus X550VX - olcsót drágán

Processzor

A gép I5-ös, 6300HQ jelzésű négymagos, négy szálon dolgozó, 2,3 GHz-es (turbo módban 3,2 GHz) processzort kapott, mely 45W-os TDP-vel rendelkezik. A Skylake architektúrával elérkezett a négymagos I5-ök világa, az eddig notebook fronton megszokott kétmagosok mellé. Természetesen maradnak továbbra is kétmagos I5-ösök, de azok mind U jelzést kaptak, a HQ jelzés pedig a négymagos, négy szálon dolgozó, tehát Hyperthreading nélküli I5-ösök megkülönböztetésére szolgál.

Processzor adatlap
Processzor típusa
 
Intel Core I5 6300HQ
Kódnév Skylake
Maximális órajel 2300 – 3200 MHz
Első szintű gyorsítótár 256 KB
Másodszintű gyorsítótár 1024 KB
Harmadszintű gyorsítótár 6144 KB
Magok/szálak 4 / 4
Integrált GPU Intel HD Graphics 530 (350 – 950 MHz)
Memória típusa és maximálisan támogatott órajele
Dual-Channel DDR3L-1600/DDR4-2133
Egyéb támogatott technológiák
Dual-Channel DDR3L-1600/DDR4-2133 Memory Controller, AVX, AVX2, Quick Sync, Virtualization, AES-NI
Gyártástechnológia 14 nm
Maximális fogyasztás (TDP) 45 Watt
Maximális hőmérséklet 100 °C
Processzor foglalata BGA
Virtualizáció típusa VT-x, VT-d

Asus X550VX - olcsót drágán

Grafikus kártya

Az Nvidia műhelyéből érkező GTX 950M a középkategória alját (vagy a belépő kategória tetejét) képviseli. Ennek megfelelően minden mai játékot képes futtatni élvezhető sebességgel, általában közepes beállítások mellett, sőt, az átlagos gépigényűeket akár magas részletességgel is, fullhd felbontásban. Mindössze néhány nagyobb gépigényű játékba törik bele a foga, Witcher 3 és GTA5 élvezhető futtatásához a közepes beállításokból is vissza kell vennünk kissé. A 2 GB DDR3-as videomemória is elegendő, csupán a GTA5 jelezte, hogy a maximális beálltásokat felejtsem el ennyi rammal. De ez nem is probléma, hiszen olyan magas beálltások mellett úgysem tud játszható sebességgel futni.

Videokártya adatlap
Gyártó és típus
 
Nvidia Geforce GTX 950M
Mikroarchitektúra Maxwell
Gyártástechnológia 28 nm
DirectX támogatása DirectX 12 (FL 11_0), Shader 5.0
Számolóegységek 640 – unified
Mag órajel 914 – 1124 MHz
Shader órajel n.a.
Memória maximális órajel 5000 MHz
Memóriavezérlő 128 bit
Memória típusa GDDR5
Memória mérete 2 GB
Egyéb jellemzők Battery Boost, GameStream, ShadowPlay, GPU Boost 2.0, Optimus, PhysX, CUDA, SLI, GeForce Experience

Asus X550VX - olcsót drágán   Asus X550VX - olcsót drágán

Asus X550VX - olcsót drágán   Asus X550VX - olcsót drágán

Asus X550VX - olcsót drágán   Asus X550VX - olcsót drágán

Asus X550VX - olcsót drágán   Asus X550VX - olcsót drágán

Érdemes pár szót szólni a CPU-VGA párosításról. Az extrém gépigényű (GTA5, Witcher 3) játékokon kívül a CPU feleslegesen erősnek tűnik. Miközben a VGA 100%-on dolgozik, a CPU terhelése sokszor csak 50, sőt, 30% körül alakul. Ez azt jelenti, hogy egy jóval gyengébb CPU is elég lenne a 950M mellé (vagy a négymagos I5 mellé kellene egy erősebb VGA).

Memória, háttértár, bővíthetőség

4 GB alaplapra forrasztott DDR4 memóriával érkezett a gép, mely a standard 2133 MHz-es órajelen jár. Bővítésre egy szabad hely áll rendelkezésre, így maximum 12 GB RAM-ot pakolhatunk bele.

Háttértárnak csak egy normál 2,5-ös hely áll rendelkezésre, melybe gyárilag egy HGST gyártmányú 1 TB-os HDD-t szereltek, mely szerencsére a gyorsabik, 7200-as fordulatú fajtából való.

Asus X550VX - olcsót drágán

A kategóriában üdítő színfolt a gépen található szerelőablak, mely két csavar eltávolításával könnyedén nyitható és hozzáférünk a HDD-hez és a memóriához. Sajnos a hűtés tisztításához továbbra is szét kell robbantani a gépet, ami a rengeteg apró, törékeny műanyag tartópöcök miatt a gépre nézve életveszélyes vállalkozás.

Hőmérséklet, zaj, üzemidő

Meglepően jól sikerült a gép hűtése, nem csak a belépő kategórin belül, de általánosságban is. A 4 magos I5 és a középkategóriás 950M hőtermelésével játszva megbirkózik, túlmelegedésből adódó órajel esésnek nyoma sincs. Ráadásul a hűtés hangja is az elfogadható határon belül marad. 

Asus X550VX - olcsót drágán

Nem ilyen jó a helyzet a gép üzemidejét tekintve, a mai mezőnyben nem ritka 5-6 órás filmnézési üzemidőktől messze elmarad a maga 3 óra 20 perces teljesítményével. Egy 44 Wh-s akkutól azért többet várna az ember. Terhelés, játék esetén alig egy órán keresztül számíthatunk a gépre, ráadásul játék alatt akkuról működtetve erősen visszaesik a teljesítmény, a hálózatról 45 fps-sel futó játék 30 fps-sel megy akkuról.

Akkumulátor és hőmérséklet
Asus X550VX
Processzor
 
Intel Core I5 6300HQ
Grafikus vezérlő(k)
Intel HD530
Nvidia Geforce 950M 2GB GDDR5
Akkumulátor használat
Filmnézés, wifi, 5/10 fényerő
 
3 óra 20 perc
Játék, 10/10 fényerő 1 óra
Akkumulátor töltése teljesen lemerített állapotból bekapcsolt gép mellett
Félig: 1 óra
Teljesen: 2 óra
Hardver terhelés mértéke Alap (avg) Játék (avg) Benchmark (avg)
CPU hőmérséklet 36°C 75°C 85°C
GPU hőmérséklet n.a. 68°C 75°C
Zajszint halk közepes közepes
Környezeti hőmérséklet 23°C
Burkolati hőmérsékletek (alapjárat)
Billentyűzet °C
 
Alsó burkolat °C
26 29 26 28 29 28
28 30 26 29 30 29
28 31 32 28 30 36
Burkolati hőmérsékletek (játék)
Billentyűzet °C
 
Alsó burkolat °C
32 39 30 38 40 30
35 44 30 34 40 32
35 39 33 29 35 36

Értékelés

A címadásnál kicsit szőrös szívű voltam, azt írtam, hogy “olcsót drágán”. A hardver semmiképp nem tekinthető olcsónak, nem sok gyártó ad ennyiért ilyen teljesítményt. Ha csak az adatlapot nézzük a webshopokban, akkor best buynak tűnik a gép. A lényeg megint a részletekben van, a ház anyagában, a billentyűzet minőségében, a kijelzőben. Ezek ugyanis az abszolút belépő, százezer forint körüli kategória részei. Az egyetlen pozitívum a hűtés megoldása, mely végre olyan teljesítményű, hogy a túlmelegedés nem veszélyezteti az alkatrészek épségét. 

Mégis akkor kinek ajánlható ez a gép? A külső anyagok talán kibírnak egy közepes igénybevételt a garancia végéig. A cpu erős, túlságosan erős is a vga-hoz képest. Tehát olyanoknak lesz jó választás, akik nem csak játékra, hanem valamilyen kimondottan cpu igényes feladatra keresnek gépet, nem nagyon mozgatják napi rendszerességgel és nem különösebben igényesek a billentyűzettel, kijelzővel szemben. A többiek helyében inkább választanék egy Asus K501-et, minőségibb házban, jobb kijelzővel és jobb cpu-vga párosítással.

Értékelés
Asus X550VX
Előnyök
 
Jó hűtés
Erős hardver
 
Hátrányok
Műanyag ház
Kényelmetlen billentyűzet
Kis felbontású, fényes kijelző
Alternatívák
 
Asus K501
Dell 5559
Lenovo Z51
 

 

Asus X550VX - olcsót drágán   Asus X550VX - olcsót drágán   Asus X550VX - olcsót drágán

Asus X550VX - olcsót drágán   Asus X550VX - olcsót drágán   Asus X550VX - olcsót drágán

 

 

Case

 

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?