Asus X555LN teszt

0
661

Asus X555LN teszt

tesztalanyt a Laptopszalon biztosította számunkra, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon Budai üzletében, és megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.

Áttekintés

Hirdetés

Hatalmas ötletelés előzte meg a mostani tesztgépet, ugyanis a választékból valami olyat akartam ami kellően csábító lehet első látásra az utca emberének viszont nincs rajta magas árcédula ami ugye az esetek többségében eléggé korlátozza a lehetőségeket. A sors úgy hozta, hogy az X550 után egy X555-öt tesztelhettem, méghozzá talán az egyik legjobb és legcsábítóbb konfigurációban.

Specifikáció

Asus X555LN teszt

 

A doboz tartalma

A doboz immáron a legolcsóbb szegmensben is igényesen felnyíló, mint az N szériások esetében, ez így elsőre nekem már kellemes benyomást tett. Belül a minimális felszereltséget kapjuk: telepítő lemez a driverekkel, töltő és maga a notebook.

Asus X555LN teszt

A külső

Nagyon szép a körítés, főleg mivel rengeteg színben kapható az Asus noteszgépe, ez könnyen becsalogathatja az embert. Ez egyben a hátránya is. A lakkos fedlap hihetetlen érzékeny, szinte csak az asztalon használva is sikerült 2-3 mikrokarcot összeszednem vele, pedig ennél jobban törődni nem lehet egy laptoppal maximum ha nem csomagoljuk ki.

Belül már jobb a helyzet, matt a kijelző kerete, matt a kijelző is, nincsenek krómozott és lakkozott részek, ezt így kell. A színvilág is jó, enyhén pezsgőszínűnek mondanám, remek választás.

Asus X555LN teszt

Asus X555LN teszt Asus X555LN teszt

 

Portok, ergonómia és beviteli eszközök

Asus X555LN teszt

Elöl a hangszórók kaptak egy kis nyílást és 4db visszajelző LED van még a jobb szélen

Asus X555LN teszt

Jobbról kártyaolvasó, kombinált 3.5mm-es jack, 2.0-s USB és az optikai meghajtó foglal helyet

Asus X555LN teszt

Balról a töltő, Ethernet és D-Sub valamint HDMI és 2db 3.0-s USB várja az eszközöket. Szokatlan módon előre került a Kensington zár helye

Asus X555LN teszt

Hátul a vékonyabb gépekhez hasonlóan nincsenek portok

Billentyűzet

A billentyűzet a megszokott Asus billentyűzet az alsóbb szegmensből. Semmilyen kimagasló tukajdonsága nincs, numerikus résszel rendelkezik, de a megvilágítás elmaradt sajnos. A mechanika épp elég hosszú a kényelmes gépeléshez, nincs az a tabletes üveg ütögetős érzése az embernek 10 perc után. A gombok is elég nagynak tűntek, nincs összehúzza a lényeges darabokból egy sem, ekkora költségvetésből én azt mondom ez teljesen megfelelő.

Asus X555LN teszt

Touchpad

Ez a pont kevésbé tetszett. Méretében és egyéb alapvető funkciójában remek az érintőpad, viszont 2 ujjas használatnál hajlamos túlreagálni a mozgásokat vagy éppen pont nem görgetni hanem csak arrébb rakni a kurzort. A fizikai kattintások is rendben lennének pedig, nem lötyög és nem túl kemények a gombok, de a pontosságot sajnos szoftveresen sem tudtam tökéletesen belőni.

Asus X555LN teszt

Hang

SonicMaster hangkeltőket reklámoz a doboz, valóban nem szólnak rosszul a sztereó hangkeltők, de azért messze nem hozza az N-es Asusok szintjét. Az AudioWizard alkalmazással alapvető hangzásképeket is tudunk váltani, bár finomhangolás itt nincs.

Kommunikáció

A teljes repertoár megvan, tehát 4.0-s Bluetooth és b/g/n-es Wi-Fi is, vezetékes oldalról pedig gigabites ethernet. A vételi érzékenység teljesen megfelelő volt, nyilván itt is lehet helyezkedni jobban és kevésbé jól, de egy 10 méteres körön belül 1 fallal is maradt 3-4Mb/sec átviteli sebesség ami egészen jó.

Kijelző

A kijelzőnk ezúttal egy light antiglare bevonatos 1366X768 pixel felbontású TN panelt takar. A képek beszélnek helyettem is, van még mit fejlődni, mondjuk a nagy konkurens Z50-hez ahol ennyiért már bizony FHD kijelző is jár. Betekintési szögből nem sok van, szemből 1-1 pozícióban értékelhetőek a színek, de itt is inkább átlagos a kijelző. A Probook 455 kékes hangulatához képest itt valóságos színkavalkád van, itt legalább nincs spórolás.

A zsanérok jól tartják a fedlapot, nincs nagyobb libegés sem, viszont kis ropogást azért tudnak hallatni hajtogatás közben.

Említést érdemel még a webkamera is, amely VGA felbontást tudott nálam csak produkálni, minősége pedig mondjuk úgy, hogy eléggé olcsónak is látszik a rögzített képekről is visszanézve.

Asus X555LN teszt

Asus X555LN teszt Asus X555LN teszt Asus X555LN teszt

Asus X555LN teszt

Bővíthetőség

Vitathatatlanul a gép erénye a könnyen bővíthető memória, amely 1 slotot jelent és alapból üresen találjuk a 4GB-os változatban. Itt ugyanis az alaplapra forrasztották és hagytak 1 slotot nekünk.

Viszont a takarítás és SSD bővítés roppant körülményes. Néhány csavar eltávolítása után jön a patentek kibogarászása a szélekből, ami nem kicsit problémás. Sikerült már a csavarok eltávolításakor is 2 kis csavarmenetet kimozdítani a helyéről amit aztán vissza kellett ügyeskedni, valamint 1 kis patentet lepattintani belül de sajnos véglegesen. Ha kellően kitartóak vagyunk azért elérjük a belsőt ahol egy kis kábel eltávolítás után hozzáférünk a meghajtóhoz.

Otthoni szerelgetéshez semmiképpen sem ajánlom ezt a gépet, bízzuk szakszervizre vagy értő kezekre akik tapasztaltabbak az Asus gépekben.

Asus X555LN teszt

Asus X555LN teszt

Asus X555LN teszt

Tápellátás

A töltő egy külön tápkábelt nélkülöző 65W-os megoldás, nagyjából ennyit is szív ki a konnektorból a gép erős terhelés alatt töltés közben maximum.

Garancia

2 év futárszolgálatos garancia tartozik az X555-höz, a bejelentés után átlagban 2 héten belül visszaküldik a gépet megjavítva.

Használatba vétel

Miután megtörtént a szerelősdi oda és vissza a meghajtókkal, Windows 8.1 Professional települt, amihez már kapta is a meghajtó a driver lemezt. Úgy fél tucat restart után kész is volt a rendszer, ez ezen az árszinten igazán baráti sebesség és könnyítés. Fennakadás a teszt alatt nem volt, a Windows frissítések mondjuk tudnak frászt hozni az emberre mikor bekapcsolják a gépet de ez csak apróság és kikapcsolható.

Processzor

A processzor nem egy extrém erős darab, az Intel Core i3-as alacsony fogyasztású processzora maximálisan 1,9GHz-re képes és 4 szálon is tud utasításokat végrehajtani. Fogyasztása kiváló volt, melegedésre sem volt egy rossz szavam sem. Sebessége és nyers ereje mondjuk megfontoltabb munkákhoz elegendő, de aki nincs túl erős konfigokhoz szokva el lesz vele, főleg ha betöltődött minden a memóriába.

Asus X555LN teszt

Rendszer teljesítmény

Az alap konfiguráció elég kiegyensúlyozott, ez a 4GB-os fedélzeti memória bőven elég volt mindenhová, a processzor is kielégítő volt míg nem terheltem direkt képmanipulálókkal és kemény tömörítéssel. A HDD főleg miután az SSD-ről költöztem vissza viszont elég megfontoltan üzemelt. Ehhez mérten viszont elég hangosan, a surrogást nem fogja fel semmilyen gumi vagy szivacs így főleg este elég zavaró, ahogy pörögnek a lemezek.

A komplikált SSD cserével ez megoldható ugyan, de tényleg bízzuk olyanra aki tudja mit csinál.

Asus X555LN teszt

Grafikus kártya, játék teljesítmény

Elég nehéz valami olyanról írni amit megtettem már sokszor. Maradt tehát a HD4400-as integrált és 840M-es GeForce az NVIDIA istállójából a grafikai műveletek megoldásához. Előbbi alacsony fogyasztásával garantálja az akkumulátoros üzemidő javulását, utóbbi pedig kisebb játékokhoz ideális.

Asus X555LN teszt Asus X555LN teszt

A kihagyhatatlan 3DMark tábla:

Asus X555LN teszt

A játékok pedig a szokásos csokorból, minden teszt natív felbontáson futott le, FullHD-n nem is volna sok értelmük, tekintve ez nem egy komoly játékos gép amit érdemes volna külső monitorra kötni.

Asus X555LN teszt Asus X555LN teszt Asus X555LN teszt

A Battlefield 4 újfent nem hozott csodát, medium beállítás felett ha tűzharcba keveredünk erősen leesik az fps, a tesztelt pályarész mindössze néhány lövést tartalmaz, ez alapján értelmezzük a grafikonokat.

Asus X555LN teszt Asus X555LN teszt Asus X555LN teszt

A Crysis 3 elég erősen megölte a laptopot, kéz a kézben van processzor és GPU limit is kialakulóban, ha nagyon szeretnénk játszani akkor medium és low között már elég “fluid” módon megtehetjük

Asus X555LN teszt Asus X555LN teszt Asus X555LN teszt

A GRID Autosport nem egy hatalmas igényű játék, high beállításokon is szépen lefutott a benchmark, igaz, valós környezetben ebből vonjunk le még 10-15%-ot, tapasztalataim szerint ennyivel lassabb ha mi játszunk és zúzunk a pályán

Asus X555LN teszt Asus X555LN teszt Asus X555LN teszt

Végül pedig a Metro benchmarkja, ami 3 kör átlagát tartalmazza és elég vegyesre sikerült az eredmény. Amennyiben laptopon szeretnénk játszani válasszunk inkább egy erősebb 850M vagy 860M-es darabot, mert elég erős fps drop tapasztalható ezen a szinten sajnos.

Hőmérsékletek, melegedés, zaj

Mint már említettem az egyik legzavaróbb a HDD hangja volt, ehhez társul erős terhelés alatt a ventilátor hangja, de ez minimális és teljesen vállalható.

Cserébe hihetetlenül jól sikerült a hűtés, 70 fokot sem sikerült elérni akárhogy próbálkoztam ami nagyon szép. Közben pedig a ház sem melegedett fel ami külön remek pont.

Az akkumulátoros üzemidőt az akku mérete erősen befolyásolja és nem pozitív irányban esetünkben, de még így is nagyon szép lett a 6 óra körüli filmezési idő. Én azért elviselnék egy kicsit tömöttebb és nehezebb változatot is még több üzemidővel.

Asus X555LN teszt

 

Értékelés

A processzor és a videokártya annyira erősen korlátozza a konkurenseket, hogy konkrétan csak a Lenovo Z50 van elérhető távolságban, szóval ha ennyire minimális a keret ezekből tudunk csak válogatni.

Amennyiben elviseljük, hogy a fedlap nagyon csúnyán fog öregedni és nem biztos, hogy a műanyagok és a ház összetartása is maradéktalan lesz 2-3 év múlva is, nem feltétlen rossz választás az Asus X555LN ezen változata. Összegezve a dolgokat a laptop nem tökéletes, viszont jobbat nem találunk ebben a kategóriában.

Asus X555LN teszt

Asus X555LN teszt

 

Asus X555LN teszt Asus X555LN teszt Asus X555LN teszt

Asus X555LN teszt Asus X555LN teszt Asus X555LN teszt

 

Mulder

 

Ajánlott cikkek:

– Milyen notebookot / laptopot vegyek?

– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?

– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

– Játék notebookon: erősebb videokártyát vagy jobb processzort válasszunk?

– HDD vs SSD vs SSHD: Melyiket válasszam?

Hasznos cikkek:

– A Laptop akkumulátorokról és használatukról

– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!

– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban

– Pixelhiba a notebookoknál

– Üzleti notebookok előnyei

Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

– Segítünk első notebookod kiválasztásában!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét