Asus Zenbook UX303LB teszt

0
845

Asus Zenbook UX303LB teszt

A tesztgépet ezúttal is a Laptopszalon ajánlotta fel, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon budai üzletében, illetve megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.

Áttekintés

Hirdetés

Egyre több ultrabook jelenik meg a notebook gyártók kínálatában. Bizonyára ez azt jelenti, hogy ezekre a gépekre egyre nagyobb a kereslet, hiszen ki ne akarná a régi, akár 3 kilós gépét egy új, alig másfél kilós, de ugyanolyan vagy nagyobb tudású darabra cserélni. Ennek aztán egyenes következménye az, hogy a kategória gépei jelen pillanatban erősen túlárazottak, a többeknek lélektani határt jelentő 200 ezer forint alatt szinte nem is találunk ultrabookokat, az igazán prémium darabokért akár 3-400 ezer forintot (vagy még többet) is elkérnek a gyártók. A prémium külső, a jó kijelző bizony durván megnyomja egy gép árát, még ha a hardvere ugyanolyan is, mint mondjuk egy 150 ezer forintos gépnek.

Asus Zenbook UX303LB teszt

Külső

Impozáns dobozban érkezett a gép, mely az Asus multimédiás gépeinek csomagolását idézi. Az elegáns dobozban meglepően sok tartozékot találunk, a legszembetűnőbb egy bőrből és szövetből készült barna tok, melyben pont elfér a gép. Ezen kívül kapunk egy Displayport-HDMI átalakítót és egy USB-s LAN csatlakozót. És persze egy Asus feliratú tépőzáras pántot.

Asus Zenbook UX303LB teszt

Asus Zenbook UX303LB teszt

A gép kifejezetten szép lett. Nem a legvékonyabb ultrabook (2 cm), de a formaterv trükkjei miatt vékonynak mutatja magát. A külső és belső borítások mindenhol fémből vannak, a fedlapon az Asusra jellemző körkörös csiszolással, máshol sima matt felülettel. Az összeszerelési minőség is kiváló, hibamentes. A fedlap a műanyag gépeknél valamivel jobban védi a kijelzőt, de azért egy erősebb ütés kárt tehet benne és a hajlítást sem tolerálja. Az alső rész viszont nagyon merev, semmilyen irányban nem hajlik nem horpad.

Asus Zenbook UX303LB teszt

Meglehetősen szétszórták a visszajelző ledeket a gépen, a Caps Lock visszajelzője a billentyűbe került, a HDD led a billentyűzet felett a jobb felső sarokban árválkodik, míg a töltésjelző a jobb oldalon helyezkedik el.

Asus Zenbook UX303LB teszt

Csatlakozók

Csatlakozók terén az UX303 hozza a kötelezőt. Három USB portunk van, mindhárom 3.0 sebességű. A képátvitelre HDMI és mini Displayport áll rendelkezésre, a hangot kombinált fejhallgató-mikrofon csatlakozó szolgáltatja. Ezen kívül még egy SD kártyaolvasót is találunk a gépben.

Elöl nincs semmi.

Asus Zenbook UX303LB teszt

Jobb oldalon a lefelé néző hangszórónyílás után találjuk a fejhallgató csatlakozót, mellette a HDMI portot, egy USB-t és a mini Displayportot. A sort a töltőcsatlakozó zárja.

Asus Zenbook UX303LB teszt

Hátul a méretes zsanér fedlapot láthatjuk.

Asus Zenbook UX303LB teszt

Bal oldalon két USB portot és az SD kártyaolvasót találjuk, valamint természetesen a hangszóró párját.

Asus Zenbook UX303LB teszt

A gép alján nem találunk szerelőnyílást.

Asus Zenbook UX303LB teszt

Beviteli eszközök

Sajnos a teljesen fém, amúgy nagyon stabil ház ellenére sem sikerült megfelelő alátámasztást biztosítani a billentyűzetnek, mely középen több mm-t is képes benyomódni erősebb nyomás hatására. Ennek ellenére azt kell mondanom, hogy a kategórián belül viszonylag jó billentyűzettel szerelték a gépet. A gombok ugyan rövid úton járnak, lenyomásukhoz kevés erő kell, de a leütési visszajelzés olyan határozott, hogy nincs az embernek olyan érzése, mint amikor egy tablet billentyűzetén gépel. Ezzel a leütési visszajelzéssel megmentette az Asus az alátámasztás hiánya miatt kialakult nem túl kellemes helyzetet. A billentyűzet további jelentős pozitívuma, hogy három lépésben állítható fehér háttérvilágítást kapott. Kis gikszer, hogy a magyar nyelvű betűk miatt összesen háromféle betűtípust találunk a billentyűkön, mert az ékezetes betűk kicsit eltérnek a többitől, a hosszú í pedig egy harmadik betűtípussal került feliratozásra.

Asus Zenbook UX303LB teszt

Asus Zenbook UX303LB teszt   Asus Zenbook UX303LB teszt

A touchpadról túl sokat nem lehet elmondani, a kategóriában átlagos. Nagy méretű, a felület megfelelően csúszik, viszont a gombok egybe vannak építve az érintőfelülettel, mely egész felületén kattan. Ez néha, főleg kétkezes használatkor zavarokat eredményez, mert ha az ember egyik ujját a gombon tartja, akkor az zavarja a pozícionálás pontosságát, a kurzor elugorhat a célról.

Hang, kommunikáció

A gép megkapta az Asus multimédiás gépeinél megszokott Bang & Olufsen Ice Power védjegyet, mely elsősorban a hangchip felépítését érinti. A hangszórók az átlagnál valamivel jobban szólnak, ha nagyon figyelünk, még némi mélyhangot is felfedezhetünk, de semmiképp sem veszik fel a versenyt egy asztali, akár csak pár ezer forintos hangszóróval.

A gépben az Inteltől érkezett az ac képes Wifi, mely 4.0-ás bluetooth modullal van kombinálva. A beépített webkamera HD felbontású.

Kijelző

Az adatokat felsorolva (13,3”, fullhd, IPS, matt) azt gondolhatjuk, hogy a gép jó kijelzőt kapott és ez így is van. Minden téren meg lehetünk elégedve vele, nincsenek betekintési szög problémák, élénkek a színek és a fényerő is megfelelő. A gond megint a Windows háza táján van, mely továbbra sem tökéletesen méretezi át a felületi elemeket, emiatt ha nem natív felbontáson szeretnénk használni a gépet, akkor néhány helyen homályos szövegre, máshol kicsit széteső ablakokra számíthatunk. Natív felbontáson viszont kicsit már kisebb a kényelmesnél a méret, néhány helyen erőltetni kell a szemet. Ez a rész mindenképp valamilyen kompromisszumra kényszerít minket. A gép kapható 1600×900-as és QHD felbontású kijelzővel is, előbbi gyógyír lehet a méretezési problémákra, utóbbit viszont már végképp feleslegesnek érzem, ráadásul csak TN panel, nem IPS.

Asus Zenbook UX303LB teszt

A zsanér meglepően erős, ennek ellenére könnyen mozog, a gép akár egy kézzel is nyitható. A nyitott kijelzőt is megfelelően tartja, mozgatásra csak enyhe remegés tapasztalható. A kijelző maximális nyitási szöge átlagosnak mondható.

Asus Zenbook UX303LB teszt

Processzor

Az Intel Haswell architektúrájából érkezett a gép központi egysége, az I5 5200U. A csökkentett órajelű processzor max. 15W-ot fogyaszt, két magjának maximális órajele 2,2 GHz, ez turbo módban egészen 2,7 GHz-ig mehet fel. Ereje gyakorlatilag mindenre elég, amire ezt a gépet használhatjuk.

Asus Zenbook UX303LB teszt

Grafikus kártya

A processzorba épített HD5500-as integrált megoldáson kívül kapunk egy dedikált vga-t is, méghozzá egy Nvidia Geforce 940M-et. A Maxwell architektúrájú vga munkáját 2 GB DDR3 ram segíti. Ereje elegendő a régebbi játékok futtatására, újabb játékoknál már vissza kell vennünk néhány beállításból, hogy megfelelően fussanak.

Asus Zenbook UX303LB teszt

Asus Zenbook UX303LB teszt   Asus Zenbook UX303LB teszt   Asus Zenbook UX303LB teszt

Memória, háttértár, bővíthetőség

A gépbe gyárilag 4 GB DDR3L memória került az alaplapra forrasztva és egy szabad bővítőhelyünk van, mely további 4 GB-ot tud fogadni.

Asus Zenbook UX303LB teszt

A háttértár a tesztre kapott gépben egy 128 GB-os Micron M600-as SSD teljesített szolgálatot, melynek köszönhetően a gép válaszideje gyors, a programok gyorsan betöltődnek, minden pörgősen zajlik. Érdekes módona  gépben van egy másik SSD bővítőhely is, ahova mini mSata ssd kerülhet. A gyári specifikáció nem említi ezt a portot, így elképzelhető, hogy ide azt a 8 GB-os cache meghajtót szánták, mely bizonyos HDD-vel szerelt gépekhez jár.

Asus Zenbook UX303LB teszt   Asus Zenbook UX303LB teszt

Hőmérséklet, zaj, üzemidő

A gép hardvere meglehetősen erős egy ultrabookhoz képest, így nem meglepő, hogy a dupla ventilátoros hűtés ellenére is belefuthatunk throttlingba, amikor a cpu visszaveszi az órajelet. Szerencsére ez a veszteség nem túl jelentős, játék alatt sem esik 2 GHz alá az órajel.

A gép külső hőmérsékletei az elviselhető tartományon belül maradnak terhelés hatására is, egyedül a billentyűzet felső része melegszik 40 fok fölé. A ventilátor hangereje közepes.

A 47 Wh-s akku átlagos üzemidőket biztosít, filmnézés esetén majdnem 5 óra, terhelés esetén 1 óra körül alakul az akkuidő.

Asus Zenbook UX303LB teszt

Értékelés

Az UX303 egy jól sikerült ultrabook. Az IPS panel, a fém felületek, a kellemes billentyűzet és a szupergyors ssd feledtetik azt a néhány hibát, amit a teszt során felfedeztem. Legnagyobb gond a billentyűzet nem megfelelő alátámasztása és az, hogy a hűtés néha kevésnek bizonyul az amúgy nem túl erős és kis fogyasztású hardverelemek mellé. Szerencsére egyik hiba sem súlyos, így a gép bátran ajánlható azoknak, akik utazáshoz, munkához olyan ultrabookot keresnek, amin kikapcsolódásként kicsit játszani is lehet.

Asus Zenbook UX303LB teszt

Asus Zenbook UX303LB teszt   Asus Zenbook UX303LB teszt   Asus Zenbook UX303LB teszt

Asus Zenbook UX303LB teszt   Asus Zenbook UX303LB teszt   Asus Zenbook UX303LB teszt

Case

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét