Az Acer fókuszában is ott van a fenntarthatóság

0
712

Mivel a környezetvédelmi kérdések egyre sürgetőbbé válnak, az Acer több partnert és beszállítót is sürget, hogy egyesítsék erőiket a környezetre gyakorolt ​​káros hatások csökkentése érdekében és értékes erőforrásokat takarítsanak meg a körkörös gazdaságra való átállással. Az éghajlatváltozás által kiváltott természeti katasztrófák világszinten növekvő száma miatt konstruktív és kollektív fellépésre van szükség a sürgető problémák megoldásához.

Ha összehangoltan cselekszünk, azzal még nagyobb mértékben felerősíthetjük a környezetre gyakorolt pozitív hatásokat (vagy talán úgy helyesebb, hogy lassíthatjuk a negatív hatásokat) – vonatkozik ez magánszemélyekre és cégekre egyaránt. A Thomson Reuters Foundation szerint 2022-ben meg kell duplázni azon erőfeszítéseket, melyeket az éghajlati és természeti problémákkal kapcsolatban jelenleg eszközölünk. Mindezt annak érdekében, hogy csökkenstük a CO2 kibocsájtást, illetve benne maradjunk a 1,5 Celsius fokos felmelegedési határértékben. Ez az ügy rendkívül sürgős, ezt mindenkinek meg kell értenie. Az Acer arra szólítja fel a vállalkozásokat, hogy minél többen csatlakozzanak a zöld mozgalomhoz. Segítségül az Acer megosztja környezeti fenntarthatóságra irányuló erőfeszítéseinek módszereit, amelyeket partnereivel, beszállítóival és az Acer alkalmazottaival közösen találtak ki. Mindezt az Acer Green Day alkalmával, abban a reményben, hogy másokat is ösztönöznek hasonló cselekvésre.

Több mint egy évtizede már, hogy az Acer elkezdte beépíteni fenntarthatósági gyakorlatait a cég működésébe. A vállalat 2008 óta bevezette a CDP Supply Chain-t a szén-dioxid-kibocsátás-nyilvántartási jelentésekhez, hogy pontosan meghatározza a kockázatokat és azonosítsa a lehetőségeket az ellátási láncban, és az idei évtől három beszállítói szintre is kiterjesztette a lefedettséget. 2013-ban az Acer elkezdett egyre nagyobb arányban használni újrahasznosított anyagokat a notebookjainak csomagolásában. 2017-ben az Acer elindította a Humanity projektet, hogy világszerte egyesítse az összes alkalmazottat a környezetbarát kezdeményezések fenntarthatósági keretrendszerének létrehozásában, és egy zöld filozófiát ültessen be a vállalati kultúrába, amelyben világszerte az alkalmazottak 70%-a vesz részt.

2021-ben az Acer elindította az Earthion programot, melyben szorosan együttműködött szállítóival és partnereivel, hogy környezetbarát kezdeményezéseket vigyen be az ellátási láncba, a tervezésbe, a csomagolásba, a gyártásba, a logisztikába, az energiafelhasználásba és a termékekbe. A terméktervezéstől a gyártásig az Acer tisztában van az e folyamatok mögött meghúzódó környezeti hatásokkal. Az Earthion mögött álló csapatban minden egyes tag meggyőződése az, hogy a kölcsönös együttműködés hatékonyan képes pozitív hatást gyakorolni a környezetre.

Ezen erőfeszítések megnyilvánulásaként 2021-ben bevezették az Acer Vero környezettudatos termékeket, hogy környezetbarátabb lehetőségeket kínáljanak a fogyasztóknak. A Vero termékek környezetbarát és újrahasznosított anyagokat tartalmaznak, illetve élettartamuk is kitolható, mindezt annak érdekében, hogy csökkentsék a keletkező hulladék mennyiségét.

A gyártástól a logisztikáig

A gyártási folyamatok környezetre gyakorolt ​​hatásának leküzdése érdekében az Acer megerősítette együttműködését partnereivel, a Compallal és a Quantával, a hulladékgazdálkodási rendszereik fejlesztése érdekében. Az Acer együttműködik partnereivel és beszállítóival a felelősebb gyártási és logisztikai folyamatok kialakítása érdekében, illetve a gyártósoron a műanyag zacskók használatának csökkentésétől a fenntarthatóság irányába mutató változtatások beépítéséig a beszállítói gyártási rendszerbe.

Egyik hatalmas ilyen változtatás – még ha elsőre nem is tűnik olyan nagynak – a raklapcsomagolási folyamatban használt felesleges biztonsági szalag megszüntetése volt. Egy ilyen aprónak tűnő változtatás világ szinten hatalmas mértékben csökkenti / csökkentette az újrahasznosíthatatlan hulladék mennyiségét. A csomagok biztonsági szintjének alapos felmérése és tesztelése után az Acer el tudta távolítani a szükségtelen biztonsági szalagokat a monitorszállítmányairól, amivel 2023-ban várhatóan mintegy 5500 km szalagot takarítanak meg. Ez nagyjából egy London – New York távolság – nem semmi, mi?

A szén-dioxid kibocsájtást monitorozó rendszer kidolgozása az Acer szállítási tevékenységeihez újabb fontos lépés volt a zöld politika felé, különösen mivel a teherszállítás és a logisztikai iparágak a globális üvegházhatású gázok kibocsátásának közel 10%-át teszik ki. A rendszer teljes rálátást biztosít az Acer szállítmányozásból származó üvegházhatású gázkibocsátásának mérésére és jelentésére. A rendszer sikert aratott, így végül világszerte bevezetésre fog kerülni.

Acer Vero – A már sokat emlegetett környezettudatos termékcsalád

Akinek ezt a modellcsaládot be kell mutatnunk, az nem olvas elég Techkalauzt; de semmi gond, ezen lehet változtatni! 🙂
Ez az első „zöld” modellcsalád, fókuszában az újrahasznosíthatóság, a javíthatóság, illetve a fenntarthatóság áll. Az Aspire Vero volt az első zöld laptop, ennek a terméknek a háza 30%-ban fogyasztás után újrahasznosított (PCR) műanyagból készült, valamint billentyűzetgombjainak 50%-a szintén PCR műanyagból van. Az eszközt úgy tervezték, hogy könnyedén lehessen javítani vagy frissíteni, ezzel meghosszabbítva a termék élettartamát (így kevesebb szemét keletkezik) – mindezt úgy, hogy a teljesítmény vagy a minőség rovására menne.

Az Acer Chromebook Vero 514 a Vero portófiló legújabb tagja, amellett, hogy monitorok, projektorok, asztali számítógépek és egyéb kiegészítők is vannak a környezettudatos termékek közt.

Az Aspire Vero csomagolását is az alapoktól gondolták újra, ráadásul egy olyan tervezési rendszernek megfelelően, amely többféle termékcsaládot, eszközméretet és csomagolási komponenst lefed. A csomagolástervezésért a Red Dot Brands & Communication Design díjjal jutalmazták az Acert, ahogy azt nemrég én magam is megírtam. Maga a külső doboz 80-85%-ban újrahasznosított papírpépből készül, a műanyag zacskózást pedig papírhüvelyre cserélte a vállalat, ezzel is csökkentve a szemét mennyiségét. Továbbá a laptoptáska és a billentyűzet közötti lap 100%-ban újrahasznosított PET-ből (polietilén-tereftalát) készült. A fennmaradó csomagolás 100%-ban újrahasznosítható, a belső válaszfala pedig akár újrafelhasználható: néhány mozdulattal a vásárló notebookállványt készíthetnek belőle.

A fenntarthatóság, az újrahasznosított anyagok használata és a termék tartóssága közötti egyensúly megtalálása mindig is kihívást jelentett. Az Acer szorgalmasan együttműködött tervezőivel és partnereivel, köztük a Golden Arrow-val, a Shin Shin-nel, a Sun Young-nal, a Quantával és a Wistronnal, hogy innovatív módszereket találjanak ki a környezetbarátabb anyagok felhasználására a tartósság és a masszivitás feláldozása nélkül. Ahogy az Acer egyre közelebb kerül azon céljához, hogy 2025-ig akár 30%-os PCR-műanyag tartalmat is beépítsen alaptermékeibe (tehát itt nem a Vero termékekről van szó), továbbra is új és környezetbarátabb anyagok után kutat a jövőbeli termékfejlesztéshez.

Smart City megoldások, a fenntarthatóság érdekében

Gondoljunk csak bele, hogyha csak a legegyszerűbb, legalapvetőbb dolgokat, amik egy városban működnek, újragondolnánk, mennyivel hatékonyabb módon meg lehetne valósítani őket. Az Acer tovább tekint azon, hogy környezetbarátabb termékkialakítások kidolgozásán gondolkodjon, tovább gondolta a dolgokat és okos városokra jellemző megoldásokat is támogat, visszaszorítva az erőforrások pazarlását, ezzel hatékonyabb és fenntarthatóbb életmódot teremtve.

Több városban is útmelletti parkolási, illetve elektromos autótöltési megoldásokat eszközölt az Acer, amely segít a vezetőknek helyet találni, ezzel hatékonyan csökkentve az üresjárati időt és az energiafogyasztást, így pedig csökkentve a forgalmat és a szén-dioxid-kibocsátást. Az Acer intelligens megoldásokat is kifejlesztett a víz megőrzésére, a levegő minőségének figyelésére és a környezet általános állapotának javítására.

Egy cél, egy cél mindfelett: 100%-ban megújuló energia 2035-re

Az Acer Csoport 2021-ben csatlakozott az RE100 kezdeményezéshez, és vállalta, hogy 2035-ig 100%-ban megújuló energiát fog beszerezni. Az „Earthion” platform elindítása és a CDP globális közzétételi rendszerének bevezetése mellett az Acer már 2011-ben megkezdte a zöld energia felhasználását, sőt egyes helyeken még napelemeket is telepítenek, hogy saját áramot termeljenek. 2020 végére az Acer irodái a világ több mint 30 országában 100%-ban megújuló energiát használnak, míg az Acer csoport által felhasznált energia 45%-a megújuló.

A vállalat egységesen kiáll amellett, hogy a fenntarthatóság előremozdítása érdekében globális erőfeszítéseket kell tenni, és mindent be kell vetni annak érdekében, hogy megvalósulhasson. Fogalmazhatnánk úgy is, hogy „a lét a tét”. Az Acer nem csak arra törekszik, hogy lehetőséget biztosítson a fogyasztóknak arra, hogy környezetbarátabb termékeket válasszanak, hanem a vállalkozásokat is képessé kívánja tenni arra, hogy csatlakozzanak az alacsony szén-dioxid-kibocsátású és körkörös gazdaságra való átálláshoz.

A Green Day alkalmával az Acer kihirdette a „21 napos kihívást”, mint az Earthion kezdeményezésük egy apró kis része. Ennek lényege arra ösztönözni alkalmazottaikat, hogy minden nap tegyenek valamit a környezet érdekében, és ezt implementálják életükbe, tehát váljék szokássá. Ez a kihívás mostanra kiterjedt az Acer partnereinek és beszállítóinak alkalmazottaira, valamint próbálják ösztönözni a fogyasztóikat is. A fogyasztók az Instagramon keresztül vehetnek részt az #Acer21DayChallenge versenyen, amelyen több neves influenszer is mesél a csökkentésről / újrafelhasználásról / újrahasznosításról, valamint olyan tevékenységekről, amelyek a környezetbarát cselekvéseket integrálják életmódjukba.

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét