Ma egy olyan ultrabookot fogok kivesézni, amely még bőven nem a felső, elérhetetlen szegmensbe tartozik, azonban mégis minőséginek hat. Hogy tényleg az-e, vagy csak annak hat az a tesztből kiderül.

Könnyű, vékony és jó az akkumulátor ideje. Ez a 3 „kemény mag” feltétele annak, hogy a mai világban ténylegesen ultrabooknak nevezhessünk valamit. Ez a laptop mindhármat tudja, és a piac mai helyzetéhez viszonyítva ki merem mondani, hogy az árképzése is igencsak jutányos. Mindezt fontosnak tartottam leszögezni írásom elején, ugyanis ha ezeket szem előtt tartjuk, csak akkor derül ki számunka, hogy milyen is valójában ez a gép.

A nálam járt példány pontos neve Acer Swift 3 Ultrabook – SF313-52-5794, amely már a specifikiációkat is tartalmazza, amelyeket itt láthattok:

Hirdetés
Termék neve Acer Swift 3 Ultrabook – SF313-52-5794 – Ezüst
Operációs rendszer Windows 10
Processzor Intel Core™ i5-1035G1 Quad Core + Hyper-Threading (6MB Cache, 1.00 – 3.60 GHz)
Memória 8 GB DDR4
Háttértár 512 GB PCIe NVMe SSD
Lemezmeghajtó -nincs-
Kijelző 13,5 hüvelykes QHD (2256 x 1504) – Acer CineCrystal™ IPS, LED háttérvilágítású fényes
Videókártya Integrált Intel UHD Graphics
Hang Acer Trueharmony sztereó hangrendszer
Kommunikáció – Intel® Wireless Wi-Fi 6 AX201 CNVi interface
– 802.11a/b/g/n/ac/ax WiFi kapcsolat
– 2.4 GHz és 5 GHz működési frekvencia
– 2×2 MU-MIMO technológia
– Acer Crystal Eye S-HDR webkamera + mikrofon
– Bluetooth®5.0
Akkumulátor, üzemidő 56 Wh / 4 cella Li-ion – a gyártó szerint akár 17 órás üzemidő
Csatlakozók 1 x USB 2.0
1 x USB 3.1 (power off charging funkció)
1 x USB Type-C csatlakozó
• USB 3.1 Gen 2 (up to 10 Gbps)
• DisplayPort over USB-C
• ThunderboltTM 3
• USB charging 5 V; 3 A
• DC-in port 20 V; 65 W
– 1 x HDMI
– 1 x fejhallgató/hangszóró kombinált kimenet
Beviteli eszközök – Magyar nyelvű, háttérvilágítású billentyűzet
– Acer Precision touchad, többujjas műveletek támogatása
– Funkció gombok (Fn gombbal): hangerő szabályzás, fényerő állítás, némítás, touchpadzár, wifi ki/be, kijelző váltás (külső kijelző csatlakoztatásakor)
– Acer Bioprotection ujjlenyomat olvasó
Súly és méretek 302.5 x 233.88 x 15.95 mm / 1.19 kg
Garancia 3 év

Az eddigiekből már kitűnik, hogy se nem egy alap, se nem egy csúcsmodell került kezeim közé, tehát definiálhatnám úgy is, hogy pontosan a termékcsalád arany középútját sikerült megcsípnem. 280-300 ezer forint körüli ára nyilvánvalóan nem olcsó, de fontos, hogy mindig objektíve mérlegeljünk és ha így teszek, akkor bizony ki kell jelenteni, hogy ilyen specifikációk mellett ez bizony jó ár!

„Elég már a bevezetésből, a lényeget akarom olvasni!” – szinte hallom, ahogy ez motoszkál benned. Kezdjük!

Külső – Acer Swift 3 Ultrabook teszt

Kétség nem fér hozzá, hogy odatette magát az Acer, egy kifejezetten szép, elegáns laptopot tudhatunk a Swift 3 személyében. Ezüst színe és alumínium váza igencsak minőségi megjelenést kölcsönöz az eszköz számára, ezáltal akkor sem kell szégyenkeznünk, ha olyan helyre visszük, ahol a minőség elvárás.

Ha kinyitjuk a laptopot, ugyan ez az érzés megmarad, sőt, a zsanér igencsak minőségi szerkezetként működik, valamint ezen helyezkedik el a „SWIFT” felirat is, amely kifejezetten a minőségi, letisztult hatást kelt, ez pedig a mai piacon óriási trend – különösen az ultrabook szegmensben – .

Fontos megemlíteni a billentyűzet háttérvilágítást is, amely ki-be kapcsolható. Jó, szép, sötétben nyilvánvalóan hasznos, azonban ez a fajta ezüst szín és a fehér háttérvilágítás nem igazán passzol. Jó fényviszonyok mellett a billentyűzetvilágítás sokszor inkább zavaró, mint hasznos. De ezt semmiképp nem írhatjuk a negatív tulajdonságok közé, ugyanis ha kell, hát kikapcsoljuk.

Bárhogy fogjuk, bárhogy tapogatjuk, a laptop minden egyes porcikája zseniálisan egyben van. Ezt szeretem a jól megtervezett ultrabookokban, semmi cicoma, csupán átgondolt és precíz tervezés. Az anyagot kopogtatva kicsit furcsa „műanyagos” hangja van, de ezt inkább a műanyagok fejlődésének javára írnám, mintsem negatívumként, ugyanis fordult már elő velem, hogy rá kellett keresnem egy laptopra, hogy ez most alumínium, vagy műanyag.

Mindennapi használat – Acer Swift 3 Ultrabook teszt

Ha egy szóval kéne ezt az egész pontot jellemeznem, akkor az a következő lenne:

„Ultrabook”

Tényleg könnyű, tényleg praktikus, tényleg hordozható és valahogy a 3:2-es kijelző miatt még jobban olyan érzésünk van, mintha egy füzetet raknánk be a táskába és nem egy laptopot.

Mivel a gép tényleg nagyon könnyű, ezért az egy ujjal való felnyitást felejtsük el. Ez egy olyan funkció, amit a kicsi súly oltárán fel kell áldoznunk, azonban 2x annyit kapunk vissza használhatóság és hordozhatóság terén.

Nem találok kivetni ezen a téren, olyan, amilyennek lennie kell.

Kijelző – Acer Swift 3 Ultrabook teszt

Elérkeztünk a kedvenc részemhez a tesztben. Annyira ellentétesek az érzelmeim a kijelzővel, illetve képernyővel kapcsolatban, hogy már vártam, hogy leírhassam.

A kijelző minősége, képe egyszerűen zseniális. A kép olyan szép és kontrasztos, hogy a teszt írása közben a PC-m monitorjára szinte szánalommal nézek. Köszönhető ez részben a 2K-nak is, mert a kis 13,5 hüvelykes kijelzőt ennyi pixellel felvértezni elég durva dolog, és kiváló a végeredménye. Azonban ezen túl kell nézni, ugyanis a sok pixeltől még nem lesz valami ilyen jó. Természtesen az IPS panel is teszi a dolgát, azonban az Acer Colour Intelligence és az ExaColor technológiák annyira jól működnek, hogy végeredményben a látvány lenyűgöző. Tényleg, ritkán látni ennyire jó kijelzőt laptopokban.

Most pedig visszakacsintanék a bevezetéshez, és emlékeztetnék mindenkit arra, hogy ez nem egy high-end eszköz. Viszont high-end eszközöket megszégyenítő a felhasználói élmény. Ez pedig nem az a laptop, amelyiknél sRBG és nit adatokkal kellene dobálóznunk de mégis olyan hatást kelt, mintha erre (is) lenne kiélezve.

Most, hogy szétdicsértem és pár bekezdéssel ezelőtt említettem az ellentétes érzelmeimet, vajon mi jöhet? A 3:2-es képarány.

Nem, még csak véletlenül sem mondom, hogy rossz, mert valakinek biztos jó. De az biztos, hogy nem nekem.

Ez volt az első olyan tesztgép, amin nem tudtam dolgozni. Illetve éppen tudtam volna, csak másfélszer annyi időbe került volna. Az oka egyszerű, én egyszerre 2-3 ablakot használok egyszerre, egymás mellett. Erre pedig tökéletesen alkalmatlan a 3:2 képarány. Nagyon bosszantott, pedig a laptop maga tényleg nagyszerű.

Vásárlási szándék esetén ez az a körülmény, amit érdemes átgondolni. Nem fog vajon a 3:2-es képarány akadályozni valamiben? Ha igen a válasz, akkor ez sajnos nem a neked való gép, ahogy nem is nekem való, pedig bárcsak az lenne!

Viszont! Ha az alapvető felhasználásod nem kívánja meg az ablakok egymás mellé pakolgatását, akkor nagyon jó vétel lehet. A magasabb kijelző miatt a Word, Excel és hasonló munkák sokkal kényelmesebbek, többet látsz a 3:2-es képernyőn, min amennyit egy 16:9-en látnál. Továbbá átlagos felhasználásra, egyetemre, jegyzetelni, híreket olvasni, videókat nézni is kifejezetten jól jön ez a fajta képarány.

Bevitel – Acer Swift 3 Ultrabook teszt

            Billentyűzet

Meglepően reszponzív, rendesen érezni, hogy meg lett-e nyomva az adott gomb, vagy nem. Kifejezetten jó vele a gépelés, a tapintása is kellemes, hozza a minőségi ultrabook érzést. Azonban tekintettel a kis méretére, különösen a 3:2 miatti keskenységére, az Acernek kicsit jobban össze kellett nyomnia a billentyűzetet, mint ahogy én azt szeretem. Gyakran nem találtam el a gombokat sokadjára sem. Ez viszont csupán megszokás kérdése, negatívumként nem értékelhető.

Az viszont már negatívum szerintem, hogy a nyíl gombokhoz annyira közel van a Pg Up és Pg Dn, hogy az ember szinte nem is érzi melyik-melyik. Együtt lehet vele élni, de sajnálatos.

            Touchpad

Ezt nem tenném a laptop erősségei közé, de teljesen használható, a nagy mérete pedig praktikus. Itt már nem mondhatom el azt, amit a billentyűzet esetében. Kicsit úgy érzem ezen spórolt az Acer, amikor ilyen árba helyezte el ez a gépet, ugyanis a laptop minden porcikájához képest ez az egyik leggyengébb.

Hideg ujjakkal nem mindig érzékelt a tesztpéldány, szóval ha egy téli estén ki kell menni megetetni kedvenc háziállatunkat, akkor ne akarjunk egyből gép elé ülni, mert nagyon nem úgy működik, mint ahogy azt elvárnánk.

Teljesítmény – Acer Swift 3 Ultrabook teszt

A benne lévő Intel i5-1035G1 jól teszi a dolgát, a teszt alatt semmibe nem gyengélkedett. Az NVMe SSD pedig ultragyorsan tölt be mindent számunka. Ilyen téren nem lehet panaszunk. Természetesen kategóriájához méltó feladatokkal teszteltem, ha a Call of Duty – Black Ops: Cold War-t akarnám rajta 2K-ban játszani, akkor nem lenne elég. De ez a gép nem erről szól. A mai világban 16 GB RAM-ot minden elbírna, de a 8 GB még mindig egy stabil és fluid működést biztosít számunkra.

Annak ellenére, hogy 2K-s a kijelző, az integrált VGA jól teszi a dolgát. Egyszer sem fordult elő, hogy akadt, vagy bármi egyéb probléma merült volna fel. 4K-ban is nézhetünk videót youtube-on, bírni fogja.

Hangzás, zajszint, üzemidő – Acer Swift 3 Ultrabook teszt

            Hangzás

Nagyon meglepődtem. Laptophangszórók terén általában annyi az erről szóló információ, hogy „van”. De ebben a laptopba nagyon penge kis hangszórókat rakott az Acer, és nagyon jó helyre! A stereo hangszórók a laptop alján helyezkednek el, két felfele jövő íven. Ezáltal egy határozottan jó hangzást kapunk laptophangszóró viszonylatban. Ezért jár a nagy pirospont!

            Zajszint

Igen a laptopban van ventilátor és működik is. Ha pedig működik, akkor hangja is van. Nem kell elkeseredni, nem egy Acer Predator de azért van egy kis zaj. Ha jegyzetelünk, dokumentumokat szerkesztünk, akkor szinte hangtalan a gép, viszont ha mondjuk egy 4K-s videót nézünk Youtube-on, akkor már hallható.

            Üzemidő

A gyártó által „akár 17-órás üzemidő” akkor érhető el, ha minimum fényerőn letesszük a laptopot valahova, és még csak a touchpadhez sem nyúlunk hozzá. A lenyűgöző kijelző hátránya a magas fogyasztás, bizony azt el kell látni naftával, ezért átlagos használat mellett 6-7 óra a reális. Passzívabb, filmezős használat mellett viszont 10 órányi élvezetre számíthatunk.

Nem kell elszontyolodni ennek hallatán, ugyanis a gyorstöltés eszméletlen jól működik, és hamar feltölti az 56 Wh-ás akkumulátort. Tehát ha mondjuk akkumulátorról szeretnénk dolgozni egész nap, akkor ebédszünetben feltesszük és vajmi könnyedséggel kibírja az egész napot aktív használat mellett is.

Amiről még nem volt szó – Acer Swift 3 Ultrabook teszt

            Csatlakoztathatóság

A Thunderbolt 3 port említésre méltó, valamint öröm ma olyan ultrabookokat látni, amiken még vannak normális csatlakozók. A HDMI külön pozitív meglepetés számomra.

            Biztonság

Acer Bioprotection ujjlenyomat olvasó áll rendelkezésre a laptop tulajdonosainak, ami segít megőrizni adataink biztonságát.

Összegzés – Acer Swift 3 Ultrabook teszt

Ha a tesztben írtakat, valamint tapasztalataimat mérlegelem, akkor egyértelmű, hogy egy remek notebookot ismerhettem meg a Swift 3 személyében. Remek, azonban nem mindenre használható. Számomra és a hozzám hasonló felhasználóknak sajnos nem opció ez a gépezet, azonban a megfelelő kezekben egy hű és elegáns partnerünk lesz a mindennapokban. Praktikus, általános igényeket bőven kielégítő teljesítménnyel, kiváló méretekkel és jó hordozhatósággal.

A tesztpéldányt köszönjük az Acer Magyarország csapatának!

techkalauz.hu – az online tech magazin

Acer Swift 3

9.7

Méret

10.0/10

Hordozhatóság

10.0/10

Teljesítmény

8.7/10

Kijelző

10.0/10

Előny

  • Praktikus
  • Gyönyörű kép
  • Átlag felhasználásra tökéletes
  • Minőségi külső

Hátrány

  • Touchpad
  • Képarány (számomra)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét