Az Edge technológia már szükséges fejlesztés az üzleti életben – Lenovo ThinkEdge

0
54

Valószínűleg jelenleg az egyik legelcsépeltebb mondat az, hogy a körülöttünk lévő világ folyamatosan változik – nem emlegetik ezt ennyit. A jelenlegi üzleti életben a gyors alkalmazkodás és innováció kulcsfontosságú, ugyanis a versenytársak egy szempillantás alatt megelőzhetnek, ha nem tartjuk a lépést a változásokkal. A valós kihívások megoldásához robusztus infrastrukturális megoldásokra van szükség annak érdekében, hogy a felhasználók gyorsan és nagyobb bizalommal hozzák meg összetett döntéseiket. A legmodernebb technológiák, amelyek adatközpont-szerű számítástechnikát biztosítanak az Edge-hez, jelenleg is bevezetés alatt állnak. Hogy őszinték legyünk, az Edge computing mára azért került a középpontba, mert nem jókedvéből, hanem kényszerből, a lépéstartás végett szükség van rá. A vállalkozások az Edge computing-ot használják a legnagyobb kihívások leküzdésére, az ügyfelek élményének javítására, valamint a társadalmi és környezeti felelősségvállalás jelentős növelésére.

Tehát mi is pontosan az Edge computing?

Legegyszerűbben talán a következőképp lehetne megfogalmazni mi is az az Edge: a számítási képesség egy formája, amely a felhőn vagy az adatközponton kívül működik. Jelenleg hatalmas mennyiségű adat generálódik az Edge-en. A világon mindenhol kamerák és szenzorok vannak, ezért túl sok adat keletkezik ahhoz, hogy mindezt fel lehessen vinni a felhőbe vagy egy adatközpontba. Ez a hatalmas mennyiségű adat megköveteli, hogy az összes feldolgozásához szükséges számítástechnikai képességet oda kell szállítani, ahol az adatokat ténylegesen létrehozzák – közvetlenül az Edge helyére.

Az Edge computing számos kihívással jár, amelyek mind az adatközpont biztonságos és ellenőrizhető környezetének elhagyására vezethetők vissza. A vállalkozásoknak óriási teljesítményű számítástechnikai berendezéseket kell használniuk, amelyek képesek megbirkózni a rendkívül szélsőséges hőmérsékletekkel, változó páratartalommal, valamint különböző mozgásokkal és vibrációs körülményekkel. Mivel az adatközponton kívül van, magának az Edge számítási berendezésnek extra biztonságot kell biztosítania – csakúgy, mint a benne lévő adatoknak. Mindezek együttesen alkotják a legnagyobb kihívást. A világszerte előállított hatalmas adatmennyiség miatt a vállalkozásoknak több ezer szervert kell telepíteniük világszerte, hogy kialakítsák Edge szerverinfrastruktúrájukat. Mindezeket a szervereket úgy kell üzembe helyezni és felügyelni, hogy nem kellene technikusokat küldeni a világ minden tájára.

Az Edge computing kihívásainak kezelésére is van megoldás: ThinkEdge

Manapság a továbbfejlesztett Edge automatizálási képességek minden eddiginél egyszerűbbé teszik az adatalapú döntések támogatását, ennek hála pedig az üzlet folytatódhat és növekedhet. Az új Lenovo Open Cloud Automation (LOC-a) 2.5-ös verziója biztonságosan hitelesíti és aktiválja a vezető ThinkEdge szervereket a helyszínen egy telefonos alkalmazáson keresztül, perceken vagy órákon belül felgyorsítva az üzleti betekintést a teljesen működő Edge infrastruktúra segítségével.

Annak érdekében, hogy a vállalkozások folyamatosan naprakészek legyenek, a Lenovo az Edge szerverhez kapcsolódó termékportfólióját úgy alakította ki, hogy az elképzelhető legnehezebb körülmények között is hatékonyan működjön. A teljes portfólió a legszélsőségesebb hőmérsékleteket, valamint a különböző ütés- és vibrációs tényezőket is képes kezelni. Még intelligens szűrési technológiákat is bevezettek, amelyek biztosítják, hogy a Lenovo berendezései nagyon poros környezetben is használhatók legyenek. A ThinkEdge termékcsaládot úgy tervezték, hogy a zajszennyezés szinte a nullával legyen egyenlő, így a vállalkozások nagy teljesítményű szervereket helyezhetnek el a felhasználók mellett, miközben azok nagyon alacsony hangszinten működnek, ezáltal senkit sem zavarnak. Kaptak továbbá egy nagyon érdekes és fontos funkciót is, ami csak szélsőséges esetben aktivizálódik. Ezen funkciónak hála, ha valaki megpróbálja ellopni vagy manipulálni az eszközt, a benne lévő összes adat zárolva és védve lesz.

A ThinkEdge által kínált legnagyobb előny azonban magán a szerveren belüli innováció. Ezek az újítások a Lenovo valamennyi részlegének szakértelméből, know-how-jából és szaktudásából fakadnak. A ThinkEdge szerverportfólió valóban egy „One Lenovo” kirakat (értsd: a létező összes tapasztalatukat felhalmozva és átgondolva tervezték meg a technológiát). Laptop részlegükről megtanulták, hogy hogyan építsenek Edge szervereket úgy, hogy azok rendkívül kompaktak azonban brutálisan erősek legyenek – fontos ugyanis a könnyű telepíthetőség és működtethetőség. A Motorola mobil részlegéről azt sajátították el, hogyan építsenek olyan vezeték nélküli natennákat, melyek hatékonyan tudnak kommunikálni az Edge szerverekkel, még akkor is, ha nincs olyan fizikai hálózat, mely képes elérni az a helyet, ahol az adott szerver található. Végül az Infrastructure Solutions Group ezeket az előnyöket a mai piacon a legjobban teljesítő szerverekkel és a legerősebb rugalmassággal egyesítette. Az eredmény egy nagy teljesítményű Edge-szerver-portfólió, amely képes a vállalatoknak megadni, hogy globális szinten valós idejű adatfeldolgozásra legyenek képesek.

Ilyen az élet az Edge-dzsel

A fentebb leírt képességeknek hála a felhasználók valós környezetben is remekül kihasználhatják a technológia előnyeit, melynek különösen az innovációt keresők fognak örülni. Például az olyan újítók, mint az Island Conservation, a biológiai sokféleség megőrzésével foglalkozó globális nonprofit szervezet. Ez a szervezet a világ legtávolabbi helyein végez munkát, beleértve a Robinson Crusoe-szigetet, amely több mint 400 mérföldre van Chile partjaitól. A Robinson Crusoe-sziget ad otthont a legegyedibb fajoknak és vadon élő állatoknak, miközben a világ veszélyeztetett fajainak több mint 75 százaléka él ott. A kihalások fő oka az invazív fajoknak köszönhető.

Az invazív fajok olyan idegenhonos fajok, amelyek egy új ökoszisztémába kerülve gyorsan terjednek, nagy területeket hódítanak meg, és kiszorítják az őshonos fajokat. Az invazív fajok megjelenésében többnyire valamilyen módon szerepe van az embernek. – greendex.hu

Annak érdekében, hogy az ott élő őshonos veszélyeztetett fajok biztonságban élhessenek, az egyik fő cél, hogy ezen invazív fajokat eltávolítsák a szigetről. Ennek legnehezebb eleme az, hogy minden egyes invazív egyedet el kell távolítani, és biztosnak kell lenni abban is, hogy a munka 100%-os volt, egy egyed sem maradt.

Az egyik leghatékonyabb jelenlegi technológia a kameracsapda, mely különböző fajok naplózására szolgál, majd az összes információt egy merevlemezre gyűjtik, amelyet kéthetente repülővel szállítanak Santiagóba. A Lenovóval való együttműködés előtt körülbelül három hónap telt el a között, amikor a kamerák egy állatot észleltek, és amikor az adatok ténylegesen visszakerültek a szigetvédelmi csapathoz. Ez nem biztosította a szükséges gyorsaságot

a szervezet számára ahhoz, hogy döntéseket hozzon a Robinson Crusoe szigeten élő fajok kihalásának megakadályozása érdekében. Azáltal, hogy a Lenovo egyik ThinkEdge szerverét bevezették az adatközpontok számítástechnikai képességeibe, a kameracsapdák által gyűjtött adatok eredménye három hónapról hetekre gyorsult.

A jövőre nézve az Island Conservation célja 40 különböző sziget és annak veszélyeztetett fajainak helyreállítása 2030-ig, és a Lenovo ThinkEdge technológiája kulcsszerepet fog játszani ennek lehetővé tételében.

A ThinkEdge portfólió számos további felhasználási esetben bevált, többek között az ENOC Retail, az egyik legnagyobb dubai kiskereskedelmi vállalat által üzemeltetett 200 benzinkútnál is javította a vásárlói élményt. Az ENOC Retail állomásain nem csak üzemanyag, hanem mindent kínáló vegyesbolt, autójavítás, autómosó és olajcsere szolgáltatást kínáló hálózat is található. A ThinkEdge portfólió biztosítja, hogy az ENOC Retail rendelkezzen azzal az informatikai infrastruktúrával és technológiával, amely a tranzakciók nagy volumenének rögzítéséhez szükséges az összes állomásán.

A Lenovo Edge computing technológiája táplálja a Sonny’s Enterprise-t is, amely a világ legnagyobb automatizált autómosó gyártója. A ThinkEdge rendszerek biztosítják, hogy a vállalat ügyfelei maximális üzemidőt érhessenek el azáltal, hogy az autómosó „alagútban” esetlegesen bekövetkező autóbaleseteket még az előtt jelzik, hogy azok megtörténnének.

Mára az Edge elengedhetetlen az üzleti túléléshez

Az Edge computing elválasztja az innovációra nyitott szervezeteket az elavultaktól. Az Edge technológia bármilyen méretű vállalkozást képes támogatni a legnagyobb kihívások megoldásában, lényegesen javítva az alkalmazottak és az ügyfelek élményét, valamint erősíti a társadalmi és környezeti eredményeket. Az Edge computing használatával a szervezetek erősebbek, innovatívabbak és gyorsabbak lehetnek, ezáltal pedig versenyelőnyt alakíthatnak ki.

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét