Az emberek egyszerűen IMÁDNAK nyomtatni – Azt hiszed vicc? A HP új kutatása szerint halálosan komoly

0
530

A HP új kutatása feltárta, hogy az irodai dolgozók igenis vágynak a technológiai és informatikai részlegre.

Az elmúlt két év még azt is próbára tette, hogyan végezzük munkánk; illetve felértékelődött a rugalmasság, mint erény, akár az irodában, akár az irodán kívül. Az alkalmazottak olyan munkamegoldásokat keresnek, amelyek a hibrid időbeosztás rugalmasságával biztosítják számukra az iroda minden előnyét.

Egy új HP felmérésben 1000 irodai dolgozót kérdeztek meg az Egyesült Államokban és Kanadában, hogy megtudják, mit értékelnek (és mit hiányolnak) leginkább az irodában. Míg sok cég helyszíni masszázzsal és boldog órákkal csábítja vissza alkalmazottait, kiderült, hogy igazán mi hiányzik nekik… ez pedig nem más, mint a nyomtatás.

A válaszadók több mint fele (57%) jobban hiányolja a nyomtatóhoz való hozzáférést, mint a „Happy Hour”-öket, ezt követi a szkennelés (56%), majd harmadik helyen a helyszíni ebéd áll (55%). Ez egyértelműen jelzi, hogy bár a hibrid munkavégzés nagyobb rugalmasságot kínál, az alkalmazottak nem férnek hozzá az irodai technológiához, amely termelékenyebbé és hatékonyabbá teheti őket.

De komolyan, erre az eredményre gondolt volna valaki? TippMixen 999-es szorzó lett volna rajta szerintem.

Ez a tendencia kulcsfontosságú szempont lesz a vállalatok számára, amikor újragondolják az iroda szerepét, figyelembe véve mindent az alkalmazottak tapasztalataitól kezdve a fizikai elrendezésig/berendezésig. Az irodai technológiához való hozzáférés iránti érdeklődés fontos tényező lesz az informatikai részlegek számára, mivel újraértékelik az irodai igényeket, és megtervezik a hibrid munkavégzés következő életszakaszát.

Az IT-döntéshozók (ITDM-ek) az új irodai szuperhősök

Lassan átlagossá válik az igény a rugalmas munkavégzésre és a hibrid megoldásokra, ez pedig új irodai szuperhősökké erősítették meg az IT-részlegeket. A megkérdezettek mindegyike irodai dolgozó volt, ezeknek pedig több mint a fele (57% az Egyesült Államokban, 67% Kanadában) egyetértett azzal, hogy a rugalmas munkavégzés nem lenne lehetséges az IT-részleg nélkül.

A címet jogosan érdemelték ki – a HP új felmérése 200 informatikai döntéshozót (ITDM) is felkért az Egyesült Államokban és Kanadában, hogy mérjék fel, hogyan változott a vállalati ITDM-ek szerepe a rugalmas munkavégzés irányába való elmozdulás során. A felmérés kimutatta, hogy az ITDM-ek körülbelül fele (49% az Egyesült Államokban, 52% CA) úgy érzi, hogy a rugalmas munka drámaian megnövelte a felelősségüket.

A kibővített felelősségi körök mellett a vállalati ITDM-ek többsége arról számolt be, hogy szerepkörük folyamatosan változik a rugalmas munkaerő igényeivel (66% USA, 75% CA), és az elmúlt néhány évben gyorsan el kellett sajátítaniuk új készségeket és technológiákat. A többletmunka nem maradt észrevétlen, mindenki számára világossá vált, hogy az IT részleg milyen létfontosságú a hibrid munka megvalósításában.

A legfontosabb készségek, amelyeket az ITDM-eknek el kellett sajátítaniuk, a kiberbiztonsági megoldások fejlesztése (62%), a csapatok közötti együttműködési készségek javítása (57%), valamint az új, személyre szabható megoldások fejlesztése az új alkalmazotti igények kielégítésére (51%). A kiberbiztonság továbbra is a legnagyobb gondot jelenti majd, mivel a szervezetek digitálisan átalakítják és kibővítik a hibrid munkamegoldásokat, és az IT-csapatok készenlétben állnak majd, hogy ne csak a valós idejű biztonsági kihívásokat kezeljék, hanem a jövőbeli veszélyeket is.

Új aggályok a nyomtatóbiztonsággal kapcsolatban

Hallottatok már erről a fogalomról, hogy „nyomatóbiztonság”? Nagyszerű, én sem. Fejtsük is ki.

Bár az ITDM-ek többsége úgy érzi, hogy vállalatuk technológiája zökkenőmentesen működik rugalmas környezetben is, az adatvédelmi és biztonsági aggályok egyre csak nőnek. A felmérés azt is kimutatta, hogy az ITDM-ek 67%-a úgy érzi, hogy a rugalmas munkakörnyezetben a magánélet és a biztonság összetettebbé vált, különösen ami a nyomtatóbiztonságot illeti.

A legtöbb ITDM a nyomtatók internetkapcsolatát és a távmunkában dolgozó alkalmazottak kisebb mértékű felügyeletét jegyezte meg a sebezhetőség legkomolyabb forrásaként. 57%-uk úgy véli, hogy a nyomtatási adatvédelem és biztonság most nagyobb veszélyben van, mint valaha. Az aggodalmak kettősek: potenciális hardver és szoftver sebezhetőség, melyeket célzott támadások esetén tudnak kihasználni a rosszakarók, valamint a dolgozók általános biztonsági higiéniája (ez a mondat feleslegesnek tűnik az előző után, nem?)

Egy egyesült államokbeli ITDM megfigyelte, hogy a távmunkát végzők hajlamosak figyelmen kívül hagyni, vagy épp megkerülni a biztonsági intézkedéseket. Azonban ha bizonyos biztonsági intézkedéseket szándékosan figyelmen kívül hagynak, nagyobb a támadás kockázata. Egy kanadai ITDM megosztotta a HP felmérésekor, hogy „elsősorban az aggasztja őket, hogy a modern nyomtatók miképp érhetők el távoli helyekről, és memóriájukban gyakran érzékeny adatokat tárolnak” – balszerencsés esetben pedig a rosszindulatú támadók bejuthatnak a vállalati hálózatokba és személyes információkat is begyűjthetnek.

A hibrid munkavégzésre vonatkozó szabályok napról napra fejlődnek, a vállalatok pedig azon dolgoznak, hogy képessé tudják tenni munkaerőjüket az adatok védelmére, illetve magában a cégben is megőrizzék a biztonságot akkor is, ha a munkavégzés hibrid módon folyik. Az ITDM-ek az irodai szuperhősökké váltak, és továbbra is kiemelt szerepük lesz a rugalmas munkamegoldások tervezésében a jövő irodái számára.

A felmérésről pár szóban

A közvélemény-kutatást 2022. március 19. és 23. között végezték el összesen 200 vállalati IT-döntéshozónál (100 az Egyesült Államokban/100 Kanadában). A kutatás 1000 irodai dolgozót (500 az Egyesült Államokban/500 Kanadában) vett alapul, tehát elég nagymintás felmérésről beszélünk. Az interjúk online készültek, az adatok súlyozatlanok voltak.

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét