Az MSI GE60, GE70, GT60, GT70 gamer notebooksorozata

A 21. században a mobilitás nagyon fontos tényező. A PC piac haldoklik, mindenkinek okostelefonja, tabletje és természetesen laptopja van. Az élet azonban számtalanszor bebizonyítja, hogy ezek az eszközök olykor szinte a megfizethetetlen kategóriába tartoznak, ha extrém munkafolyamtoknak szeretnénk kitenni őket. Ilyen például a játék.

4-5 évvel ezelőtt ha valódi játékélményre vágytunk, akkor három lehetőség közül választhattunk: az egyik az elmúlt húsz évben alapfelszereltséggé vált személyi számítógép, a másik az éppen fénykorukat élő konzolok (xbox, play station, wii, psp), míg a harmadik az Alienware. Az utóbbi a hordozható számítógépek családjába tartozik, de szándékosan szűkítettem le a kört. Kisebb-nagyobb kompromisszumok árán vehettünk olcsóbb laptopot, amin játszhattunk, de az kicsit olyan mint a Forma-1-es mezőnyben fizető pilótaként Marussiánál versenyezni: jó, mert itt vagyok, de azért ez mégsem az igazi.

Az első két kategória mindenképpen jobb választás volt, mivel aki racionálisan tudott gondolkodni, az beláthatta, hogy badarság 700 ezreket kifizetni egy valóban gamer gépért. Ennyi pénzből vehetett volna Xeon CPU-val rendelkező Dell szervert, egy konzolt meg egy LCD TV-t. Aztán elérkezett 2010 év vége, mikor a Lenovo forgalmazni kezdte az Y570-es termékcsaládot. Ez volt az a pont, ahol még mindig azt mondtuk, hogy még mindig drága (konfigurációtól függően kb. 250-340 ezer Ft), de már nem kell kifizetni egy átlag ember háromnegyedéves fizetését azért, hogy a Pécs-Budapest vonalon játszani tudjunk a menő laptopunkkal. Aztán ezt követte az Y580-as széria, mely már billentyűzet világítást is kapott, valamint ezzel párhuzamosan megjelent az Asus N56-os szériája, mely próbálta felvenni a versenyt, de szerintem egy Asus a notebookpiacon nem az igazi, ráadásul dizájnban messze elmaradt az Y családtól. Az idei év eddigi slágerterméke a gamer szekcióban egyértelműen az SLI kártyával szerelt Y500, mely külsőben kicsit hajaz az Alienware-kre.

Az MSI GE60, GE70, GT60, GT70 gamer notebooksorozata

Idehaza egy időben nagyon népszerűek voltak az MSI laptopok, melyeket szinte minden általános műszaki boltban meg lehetett találni. Nagyon sok laptop ment/megy keresztül a kezemen, így nem a levegőből szedem, de nekem mindig az olcsóságot tükrözték, és nem a legmegbízhatóbb gépek közé soroltam az MSI notebookjait, következésképpen senkinek nem ajánlottam soha jó szívvel. A napokban a PAX East portálján felbukkant egy hír az érkezőben lévő MSI gamer gépekről, melyek szintén a még megfizethető árban lesznek elérhetőek. A bejegyzés a GT és a GE szériát taglalta, melyek modelljei már a gyártó honlapján is megtalálhatóak.

A GE60 és a GE70 közt nagy különbség fedezhető fel. Az egyik méret. Előbbi 15,6, míg utóbbi 17 colos képátmérővel rendelkezik. A másik eltérés, a játékok terén igen hasznos videokártya. A GE60-as modell az Nvidia GT 650M, míg a nagy testvér az izmosabb GTX 660M-es kártyát kapta. Az Intel architektúrájú gépek az Ivy Bridge CPU-k mellett Anti Reflective FHD kijelzőket kaptak, valamint a marketing szempontból találó névvel ellátott Killer Game Networking hálózati kártyát. Ilyen hardver mellett intenzív használatnál jóval nagyobb a hőtermelés, mint az átlag laptopok esetén, így ezt a lehető legtökéletesebben kellett megvalósítani, így az új modellek az MSI által fejlesztett Coller Boost Technology-val kerülnek majd a boltok polcaira. A kisebbik erőgép ára 1000 dollár, míg a nagyobbik, ami könnyedén kiválthat egy asztali PC-t is, 1300 dollár.

Az MSI GE60, GE70, GT60, GT70 gamer notebooksorozata

A GT szériánál próbáltak még egy fokozattal emelni a teljesítményt. Itt is megtalálhatjuk a 15,6-os és a 17,3 colos változatot. A GT család, a GE szériához képest talán a videokártyában és az optikai meghajtóban hozza azt az extrát, amit sokan várhattak. A GT 650M-es grafikus kártyát leváltották egy 4GB-os VRAM-mal rendelkező GTX 680M-re, mely tartalmaz egy GPU órajel “tuningolási” funkciót is (Exclusive TDE Technology). Az olcsóbb variánsokban rejlő DVD Supermultit felejtsük el, 2000 és 2300 dollárért már alap a Blu-ray író. A GT70-nél megfigyelhetjük, hogy az 1TB-os HDD-n kívül kapunk még egy 128GB-os SSD-t is. A két hardverelem RAID0-ban van összekötve. Persze ezen kívül vannak még változások, de a többi már “csak” hab a tortán.

Az MSI GE60, GE70, GT60, GT70 gamer notebooksorozata

És hogy mi a hab a tortán? Két extra modell. Az első egy szintén 17 colos modell, mely értelemszerűen a GT70-es családból származik. Különlegessége a tűz piros szín, a palmrest-en fellelhető sárkánymintával, valamint a 2x128GB-os SSD Raid-be kötve, ami mellé még egy 1TB-os HDD-t is jár.

Az MSI GE60, GE70, GT60, GT70 gamer notebooksorozata

A másik különlegesség természetesen a GT60 családba tartozó 15,6 colos gép. Itt az egyediséget a családra jellemző formavilág mellett a Quadro videokártya jellemzi. Az i7 processzor mellett lévő K2000M Nvidia kártya 2GB VRAM-mal, kiváló társ lehet azoknak, akik Workstation kategóriából választanának így nem csak játékra, de munkára is tökéletesen alkalmas

Zárszó

Ahogy feljebb említettem, eddig engem a gyártó nem győzött meg a mobil eszközök terén. Ennek ellenére nem szeretném kapásból leírni a taglalt modelleket. Hogy miért? Korábban, ha valaki igazán bivaly gépet szeretett volna, ami még mobilis is, akkor csak az Alienware jöhetett szóba. Ez az elmúlt 1,5-2 évben bemutatott gépek hatására kezd megfordulni. Körülbelül 50%-kal kevesebb pénzért kaphatunk olyan eszközöket, amik az ilyen fokú igényeinket kielégítik. Plusz jó hír, hogy a piac egyre szélesebb lesz, és több választási lehetőségünk lesz, mind gyártót, mind pedig konfigurációt illetően.

forrás: http://blakedashed.org

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?