Az SSD-k árainak csökkenése nem áll meg

0
132

Az utóbbi 1-2 évben a vásárlók döntését nagyban megkönnyítette az SSD-k árainak zuhanása és már egyáltalán nem egyértelmű, hogy egy merevlemezzel járnánk jobban, ami az árat illeti.

A DRAMeXchange piackutató cég becslései alapján az SSD-k gigabájtonkénti ára 2016-ra el fogja érni a 0,24 dollárt (ez idén 0,39 dollár). Ezek az árak 2017-ben akár a 0,17 dollárt is elérhetik. Összehasonlítképpen a hagyományos merevlemezek esetében ez körülbelül 0,06 dollár/GB és stagnálni fog az elkövetkezendő években.

Az SSD-k árainak csökkenése nem áll meg

Hirdetés

Ez egyben azt is jelentheti, hogy a következő évben egy 256GB-os SSD annyiba fog kerülni, mint egy 1TB-os merevlemez. 2017-ben egy 512GB-os SSD csak 44 dollárral fog többe kerülni, mint egy 256GB-os merevlemez. Napjainkban ezért az upgrade-ért a PC gyártó 100 dollárt kérnek. A DRAMeXchange-től Alan Chen szerint ezzel együtt a laptopokban levő SSD-k száma is növekedni fog, az idei 26%-ról 42%-ra, 2017-ben.

Ezen drasztikus árcsökkenések kiváltó oka lehet az erős verseny a piacon (gondoljunk csak arra, hogy hány gyártó szállt be az utóbbi 1-2 évben), valamint az ebben a technológiában elért újítások. Augusztusban a Samsung bemutatta az első 16TB-os SSD-t, amit ugyan kizárólag szerverekbe szánnak, de a mögötte levő 3D NAND technológiát jól ismerjük az átlagos felhasználásra szánt meghajtókból is. A SanDisk és a Toshiba szintén dolgozik ezen a megoldáson, az Intel pedig a Micronnal állt össze.

A háztartások számára ez annyit jelent, hogy az árak miatt egy új laptop vagy PC vásárlásakor érdemes komolyan fontolóra venni egy SSD beszerzését. Míg a merevlemezek árai stagnálnak, az SSD csak olcsóbb lesz a következő években.

Forrás: pcworld.com

Marci

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét