Az űrtechnológia találkozik az orvoslással: A laboratóriumok, melyekből az orvosok és a betegek profitálnak

0
29

A laboratóriumi diagnosztika tipikus hibáinak százai küszöbölhetők ki néhány alapvető változtatással – állapította meg az MIT tanulmánya. A rendszer egészét tekintve a repülőgép-technológiából ismert problémák azonosíthatók – a megoldással együtt.

Tisztázatlan struktúrák, tisztázatlan felelősségi körök, elavult biztonsági előírások: A laboratóriumi kiértékelés több száz különböző hibája néhány – bár átfogó – problémára vezethető vissza. Erre a következtetésre jutott egy tanulmány, amely a laboratóriumi vizsgálati rendszer egészét vizsgálta.

Ez a számtalan különálló részből álló összetett rendszer a vizsgálat eredményei szerint összevethető a légiközlekedési ágazat összetettségével. Utóbbinak is voltak hasonló problémái, amelyek hatékonyan megoldhatók, ha a komplexitást is figyelembe vesszük – a rendszerelméleti elvek szerint.

Ennek eredményeként az elmúlt néhány évtizedben csökkent a légiközlekedési ágazatban bekövetkezett balesetekben elhunytak száma, miközben a légi utasok száma évről évre nőtt.

A problémák főként az alábbiak: a decentralizáció, a hibás kommunikáció és koordináció, a biztonsággal kapcsolatos szabályokra való túl kevés figyelem és az elavult szabványok betartása. Ezen túlmenően a nem ismert összetettségű teljes rendszer, és a helytelen diagnózisok nemismert kockázatai.

Legalább az első négy problémát gyorsan meg lehetne oldani szabványosított levelekkel, egységes megjelölésekkel és a személyzet jobb képzésével a jelenlegi szabványok szerint. Az utóbbi két probléma viszont mély beavatkozásokat jelent a laboratóriumi rendszer felépítésébe.

Forrás: https://news.mit.edu/2024/improving-patient-safety-using-principles-aerospace-engineering-0104

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét