Baj van az Nvidia RTX 3080-asaival – fény derült a problémára

0
191

A napokban robbant be a hír, hogy a gyárilag húzott órajelű RTX 3080-asok instabilak, illetve össze is omlanak időnként. Több forrás is – köztük az EVGA – a gyártáskor felhasznált nem túl jó minőségű kondenzátorokat okolja.

Fontos leszögezni, hogy a probléma kizárólag a 2,0 GHz-re vagy afelé húzott órajelű kártyáknál jelentkezik, ott sem mindegyiknél, azonban ahol igen, ott akár összeomlást is eredményezhet. Első alkalommal az Igor’s Lab állapította meg, hogy az Nvidia GeForce RTX 3080-ak bizonyos verziójánál elég gyér minőségű kondenzátorokat használtak a gyártáskor, amely alacsony minőségű áramellátást eredményez.

Ilyen verzió például a Zotac Trinity, ahol POSCAPS kondenzátorokat használnak a jobb minőségű MLCCs helyett. Ezáltal a kártya áramellátása nem olyan jó, mintha a minőségibb MLCCs-t használtak volna, ez pedig problémákat okoz.

Hirdetés

Részletekbe menve: 6 kondenzátornak van helye az RTX 3080 esetében. A Zotac mind a 6 helyen POSCAP verziót használ. Az Nvidia Founder’s Edition 4 POSCAP és 2 MLCC-t használ, itt már stabil az áramellátás. Az MSI Gaming X Trio 5 POSCAP és 1 db MLCC-vel operál, amelyről még nem tudunk, hogy hajlamos-e problémákat mutatni. Az ASUS viszont alapos volt, ugyanis a TUF Gaming RTX 3080-asában kizárólag MLCC kondenzátorok találhatók, ezáltal ez nagyon stabil.

Legyünk figyelmesek ha Nvidia GeForce RTX 3080 vásárlásán gondolkodunk, egy kis utánajárással sok bosszúságot spórolhatunk meg.

A Zotac-féle verzió
Az Nvidia saját gyártású Founder’s Edition kártyája
Itt az ASUS TUF Gaming receptje látható

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét