Bajban van a ChatGPT fejlesztője

0
68

Íme a történet: Mark Walters rádiós újságíró rágalmazási pert indított a csevegőrobot mögött álló cég ellen, mivel a programjuk nemes egyszerűséggel azt állította róla, hogy egy fegyvertartási jogokért küzdő nonprofit szervezettől pénzt sikkasztott. A ChatGPT azután mondta ezt, hogy egy online, fegyverekkel foglakozó oldal újságírója arra kérte, készítsen egy összefoglalót a Second Amendment Foundation kontra Robert Ferguson ügyről. A felperes szerint az egészből semmi nem igaz.

„A Waltersre vonatkozó összefoglaló minden állítása hamis” – áll a Gwinnett megyei felsőbíróságon június 5-én benyújtott keresetben. Walters ügyvédje azt állítja, hogy az OpenAI hanyagul járt el, és rágalmazást követett el akkor, amikor hamis információkat közölt ügyfeléről. A megkérdezett szakértő szerint ez az első ilyen kereset az automatizált szöveggeneráló szolgáltatás ellen.

Habár bíróságra most először került ilyen ügy, nem ez az első alkalom, hogy a ChatGPT embereket vádol meg teljesen légből kapott információkkal. Áprilisban arról számoltak be a lapok, hogy egy jogászprofesszorról a robot tévesen állította, hogy egy alaszkai osztálykirándulás alkalmával verbálisan zaklatta az egyik diákját, majd fizikai érintkezéssel is próbálkozott.

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét