Barcelona lehet a jövő városa? – Ha így lesz, azt biztosan a Lenovo Edge Computing technológiának köszönheti majd

0
374

Az időntúli város

Ahogy Európa legtöbb nagyvárosának, úgy Barcelonának is legendás történelme van. Régészeti bizonyítékok szerint először nagyjából időszámításunk előtt 5000-ben telepedhettek le emberek mai Barcelona területén. A római, a mór és a karoling-kori romoktól a gótikus középkor építészetéig, a La Sagrada Familia-ig egy séta Barcelona városában valójában egy korszakokon átívelő séta.

Egy ilyen híres turisztikai csomópontnak a vezetői és dolgozói bizony folyamatosan szembesülnek az infrastruktúra karbantartásának fáradságos és szüntelen feladatával. A város vezetői új technológiai infrastruktúra létrehozásán dolgoznak, hogy Barcelona egyszerre legyen a történelem őre (avagy a múlt) és a jövő városa egyszerre. Ezt pedig a Lenovo fejlett technológiájával, illetve a legújabb „edge computing” megoldások segítségével tudják megvalósítani.

The Cutting Edge – Az élvonal

Egyszerűen fogalmazva, az „Edge Computing” egy számítási korszellem, ahol az adatok feldolgozása az előállítás helyén vagy annak közelében történik. Összehasonlítva a hagyományos vagy felhőalapú számítástechnikával, ahol az adatokat feldolgozó szerverek több száz mérföldre is lehetnek, az edge hálózatok kontextuális relevanciával épülnek, gyors és nagy teljesítményű 5G hálózatokon keresztül összekapcsolják a felhasználókat a „helyi infrastruktúrával”, és lehetővé teszik számukra az információkhoz való hozzáférést – mindezt azonnal és sokkal elérhetőbb módon.

Míg a helyi (Barcelonai) cégek, mint például a Cellnex, a Nearby Computing és az Aumenta Solutions azon dolgoznak, hogy ezt a technológiát a város egészére vonatkozóan átültessék a gyakorlatba, a Lenovohoz azért fordultak, hogy egy soha nem látott mértékű együttműködést vigyenek végbe Barcelona technológiai infrastruktúrájának jobbá tételéért.

Symphony of Solutions – Megoldások mindenhol

„Az 5g lehetővé teszi számunkra, hogy ne csak összekapcsoljunk különböző szolgáltatásokat, hanem sok adatot is gyűjtsünk belőlük” – mondja Eduardo Fichmann, a Cellnex globális termékstratégiai és innovációs igazgatója. „De az adatok birtoklása nem elég. Fel is kell dolgozni ezeket az adatokat, és használhatóvá kell tenni őket. Tehát ez az a hely, ahol az élvonalbeli számítástechnika segítheti egy város fejlődését.”

Charles Ferland, a Lenovo Edge Computing és Telecom részlegének alelnöke megjegyezte, hogy a jövő városának létrehozásában az első lépés az volt, hogy megtaláljuk a módját, hogyan integrálható az élvonalbeli számítástechnika egy városba.

„Nagyon alulmotorizáltak voltak azon gépeink, amik az edge-en dolgoztak” – kezdi mondandóját Ferland. „Megvizsgáltuk a formai tényezőt, és rájöttünk, hogy ezeknek az edge szervereknek észrevétlenül kell maradniuk a környezetükben. A Lenovo a legmasszívabb és legkompaktabb laptopokat gyártja, ezért e mérnökcsapat mesterségbeli tudására és know-how-jára támaszkodtunk, és ezt egyesítettük mobilcsoportunkkal és az adatközponti csoporttal. A világ egyik legellenállóbb, legerősebb szuperszámítógépét építjük.”

Az új technológiák és speciális megoldások kifejlesztése, valamint ezek városszerte történő bevezetése nemcsak a Lenovo több csoportjának belső együttműködését követelte meg, hanem a különböző vállalatok közötti együttműködést is. Ferland megjegyezte lenyűgöző hatékonyságát annak, ahogy ez a sok speciális csoport összefog annak érdekében, hogy valami újat hozzanak létre.

„Kicsit úgy látom ezt az együttműködést, mint egy zenekart – mondja Ferland –, ahogy a különböző hangszerek együtt szólalnak meg, és létrehoznak egy tökéletes szimfóniát.

Ezen véleményt a Lenovo partnerei is osztották, például Josep Marti, a Nearby Computing vezérigazgatója, aki szerint remek együtt dolgozni a Lenovoval.

„A Lenovo szinte látnok volt” – mondja Marti. „Olyan termékcsaládot hoztak létre az edge computing terén, amely páratlan az iparágban. Az alkalmazások új generációjáról beszélünk, amelyek „okos városunk” esetében a számtalan új lehetőséget fog kínálni.”

Smart Shopping

Az egyik tervezett alkalmazás a Lenovo ThinkReality A3 okosszemüvegét használja a vásárlók segítésére. Az okosszemüveget viselő vásárlók 5G hálózatokon keresztül csatlakozhatnak a helyi edge szerverekhez, hogy valós időben kapjanak termékinformációkat, beleértve az árinformációkat, az élelmiszerek tápértékére vonatkozó információkat – és a végtelen számú egyéb felhasználási lehetőséget.

A kiterjesztett valóság, mint technológia, robbanásszerűen egyre csak népszerűbbé válik, ahogy egyre több innovátor kezd vele foglalkozni. Azonban ezen felhasználási módokat gyakran korlátozza rendelkezésre álló infrastruktúra – illetve annak hiánya. Barcelona edge szervereit használva az intelligens szemüvegek hatékonyabban képesek biztosítani azt a zökkenőmentes interfészt, amely vonzóvá teszi e technológiát.

„Minden információt látni fogsz, amit tudnod kell az okos döntések meghozatalához” – mondja Javier Campos, az Aumenta Solutions műszaki igazgatója.

Kiterjesztett valóság és edge

A legtöbb jelenlegi kiterjesztett valóság technológia további számítási teljesítményt igényel az adatok feldolgozásához, azonban a közelben lévő Lenovo edge szerverekkel az egyszerű és gyors 5G kapcsolat exponenciálisan több képességet biztosít az okosszemüveg számára. Az edge computing által a kiterjesztett valóság felé vezető megoldásokkal a fejlesztők még több módot találnak a technológia hasznosítására. A mérnökök a Lenovo edge szervereket és az intelligens szemüveget is használják, hogy elképzeljék a vásárláson túli használati eseteket, hogy Barcelonát még elérhetőbb lakóhellyé tegyék.

Körülbelül 1 milliárd ember a világon tapasztal valamilyen látáskárosodást, amelyet egyszerű szemüveggel nem lehet kezelni. De az olyan okosszemüvegek, mint a Lenovo ThinkReality A3, nagyobb autonómiát és biztonságot kínálnak a látássérültek számára az edge computing alkalmazásokon keresztül.

Az okosszemüveget viselő felhasználók csatlakozhatnak Barcelona edge hálózatához, hogy akár a szemüveg beépített hangszóróin keresztül audio formátumban kapjanak információkat a környezetükről.

Ezek az információk magukban foglalják a gyalogátkelőhelyek helyét és állapotát, a közlekedési jelzéseket, valamint a további navigációs és biztonsági információkat, amelyek megkönnyíthetik és biztonságosabbá tehetik a felhasználók életét.

Gyorsabban jön a segítség is – az edge-nek hála

A barcelonaiak biztonsága a fő szempont a fejlesztések során. A Lenovo Nearby Computing munkatársai olyan módszereket dolgoznak ki a Lenovo edge szerverei számára, melyek segélyszolgáltatásokat hoznak létre és a meglévőket javítják.

Ha netán közlekedési baleset történik, a városi kamerák felismerik az eseményt, és értesítik a segélyhívókat. A város 5G hálózatán és az infrastruktúra szempontjából legjobb helyen lévő edge szerverein keresztül a megfelelő személyek szinte azonnal megkapják az információkat.

„A kulcs az, hogy a lehető legtöbb információt valós időben dolgozzuk fel” – mondta a vezérigazgató. “És ez nagyon sokat számít, mert az olyan sűrűn lakott városokban, mint Barcelona, minden kisebb incidens percek alatt komoly problémává válhat.”

A jövő városai ma

A Lenovo és Barcelona városa közti technológiai együttműködés már most lehetőségeket nyit az ott élő emberek életének javítására. Az olyan vezetők, mint Javier Campos, minden eddiginél biztosabbak abban, hogy az edge computing kulcsfontosságú a modern városok igényeinek kielégítésében. „Összetett környezetben élünk, rengeteg információ áramlik minden pillanatban. A kérdés az, hogyan használhatjuk fel ezt a technológiát arra, hogy jobb életet biztosítsunk az emberek számára.” – nyilatkozott Campos.

Mind Marti, mind Ferland úgy látja, hogy a barcelonai munka egyértelműen jelzi, hogy a városok szerte a világon profitálhatnak az edge computing technológiából, és hogy Barcelona mintaként szolgálhat a múlt, a jelen és a jövő városai számára.

„Barcelona városa lehetővé tette számunkra, hogy az edge computing technológiát valós környezetben telepítsük és használjuk a már meglévő tudásunkat arra, hogy még többet tudjunk meg.”

“So, what we can say to cities all around the world is: Technology is ready.” – „Tehát ez az, amit a városoknak szerte a világon mondhatunk: a technológia készen áll.”

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét