Bejelentették az Android M-et

Egy évvel ezelőtt került bemutatásra az akkori nevén Android L, mely később a Lollipop nevet kapta. Nem volt éppen zökkenőmentes a bevezetése, hiszen számos hibával érkezett, természetesen jöttek azért a javítások, de voltak gondok, például a RAM használattal, amelyeket nem teljesen sikerült megoldani. Az Android M megoldást jelent majd erre is, emellett pedig számos új funkció kerül beépítésre.

 

Alkalmazásengedélyek

Sok támadás érte a Google-t és az alkalmazásfejlesztőket is, hogy vannak programok, amelyek olyan személyes dolgokhoz férnek hozzá, például névjegyzék vagy üzenetek, amelyek valójában nem kellenek a működéshez. Ez most változni fog. A letöltés után, a program első indításánál kérdez majd rá, hogy mihez adunk neki engedélyt. Ezt később változtatni tudjuk, ha véletlenül sikerült olyan dolgot tiltani, ami a program működéséhez valóban kell.

 

Android Pay

Volt már a Google-nek egy mobilfizetés rendszere, a Wallet, azonban ez nem tudta felvenni a versenyt az Apple féle Pay szolgáltatással. Újragondolták az egészet, így született meg az Android Pay. NFC technológiát használ, tehát ugyanúgy érintéssel is tudunk fizetni, mint például egy PayPass kártyával.

 

Natív ujjelnyomat-olvasó támogatás

A gyártóknak kellett implementálni az ujjlenyomat-olvasó támogatását a szoftverbe, az Android M viszont már ezt is tudni fogja, így nem kell erre plusz energiát fordítani a fejlesztés során. Valószínűleg ezek után rohamosan nőni fog az ujjlenyomat-olvasós készülékek száma. Nagy előnye, hogy az Android Pay fizetéssel összekötve növelhető a biztonság. 

 

Chrome integrálás

A Facebook alkalmazást használók biztos tudják, hogy ha egy cikket meg akarnak nyitni onnan, akkor alapértelmezetten a Facebookon belül nyílik meg az oldal. Ennek beépíthetősége válik elérhetővé a külső fejlesztőknek is, az alkalmazáson belüli böngésző szerepe a Chrome-é, amely akár arra is képes, hogy a tartalmakat a háttérben betöltse, így a betöltési idő megrövidül.

 

Üzemidő növelés

Még mindig komoly kritika éri az üzemidőket, habár az elmúlt 1-2 évben a telefonok növekedésével az akkumulátorok mérete is jóval nőtt. Itt érdemes megjegyezni, hogy ez nem csak a szoftveren múlik, hanem a hardveren is, és az akkumulátorok az elmúlt évtizedben nem mentek át robbanásszerű fejlődésen. Így marad a szoftver optimalizálás a minél jobb üzemidő elérése érdekében. Az Androidban eddig is volt egy úgynevezett deep sleep funkció, amikor is a készülék alvó módban van, ezzel kevés áramot fogyasztva. Ezen sikerült finomítani, a Google elmondása szerint akár kétszeresére is nőhet az üzemidő.

 

USB Type-C támogatás

Végre nem kell majd azzal bajlódni, hogy pontosan melyik irányban kell tartani a kábelt, hogy be tudjuk dugni a telefonba.

Bejelentették az Android M-et

Hangerőszabályozás

A Lollipop után újra lehetőségünk lesz bárhol módosítani a csengés, értesítés és a multimédia hangerején.

 

Memóriakártyára telepíthető alkalmazások

Újra visszatér a hiányolt funkció, hogy ne csak a beépített memóriába, hanem a memóriakártyára is telepíteni tudunk programokat.

 

Sötét téma

Főleg az AMOLED kijelzős telefonok tulajdonosai örülhetnek ennek, az AMOLED kijelző nagyon keveset fogyaszt sötét tartalom megjelenítésénél, míg a minél fehérebb tartalomnál nagyon sokat. Az Android M-nél beállíthatjuk majd, hogy a világos vagy sötét témát szeretnénk használni a telefonunkon.

 

Bejelentették az Android M-et Bejelentették az Android M-et Bejelentették az Android M-et Bejelentették az Android M-et

Forrás

Kövessen minket a Facebookon!

Damir

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?