Bemutatkozik az iPad 2, az Apple legújabb terméke

SAN FRANCISCO – 2011. március 2. – Az Apple bemutatta az iPad 2 készüléket. A webböngészésre, e-mailek olvasására és küldésére, fényképek és videók megtekintésére, zenehallgatásra, játékra, elektronikus könyvek olvasására és még sokkal több mindenre használható iPad 2 a varázslatos eszköz új generációjának képviselője. A teljesen megújult kialakítású készülék harmadával vékonyabb és 15 százalékkal könnyebb az előző iPad modellhez képest, miközben káprázatos 9,7 hüvelykes, LED-es háttér-világítású LCD-kijelzője semmivel sem lett kisebb. Az iPad 2 szédületesen gyors működéséről és ámulatba ejtő grafikus teljesítményéről új, kétmagos A5 processzor gondoskodik. A készülékben már két kamera is található: egy előoldali VGA-kamera a FaceTime és a Photo Booth alkalmazásokhoz, valamint egy 720p felbontású HD-videók rögzítésére képes hátoldali kamera, amely első ízben teszi elérhetővé az iPad-felhasználók számára a FaceTime funkciót. Annak ellenére, hogy az iPad 2 vékonyabb, könnyebb, gyorsabb és rengeteg új funkcióval gazdagabb, akkumulátora változatlanul garantálja az akár 10 órás megszokott üzemidőt*. Az iPad 2 fekete és fehér színben, az AT&T és a Verizon szolgáltató 3G-hálózatán használható változatokban kapható. További újdonság az innovatív iPad 2 Smart Cover kijelzővédő, amely többféle élénk színű poliuretán és mélyebb árnyalatú bőr változatban kapható.

 
„Amint azt az eddigi 15 milliós eladási darabszám is mutatja, az iPad mára a mobileszközök alapjaiban új kategóriáját teremtette meg” – mondta el Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója. „Miközben mások az első generációs iPad modellt próbálják lemásolni, mi már az iPad 2 készüléket mutatjuk be, amely valamennyi vetélytársánál jóval magasabbra helyezi a lécet. Utánzóink így most kezdhetnek mindent elölről.”
 
Az immár előoldali és hátoldali kamerával is felszerelt iPad 2 felhasználói iPhone 4-, iPod touch és Mac-tulajdonosok millióival folytathatnak FaceTime-beszélgetéseket, így bárhonnan elérhetik ismerőseiket és családtagjaikat, ahol van elérhető Wi-Fi hálózat. A Photo Booth alkalmazással pedig szórakoztató képi effektusok egész sora, köztük nyolc speciális fotóeffektus – például a Squeeze, a Twirl vagy a Kaleidoscope – alkalmazható a kamerák bármelyikével készített fényképeken. 
 
Az iPad 2 készülékeken az iOS 4.3, a világ legfejlettebb mobil operációs rendszerének legújabb verziója fut. Az új verzióban olyan új jellemzők és funkciók mutatkoznak be, mint a gyorsabb Safari-alapú mobil webböngészés, az iTunes Home Sharing szolgáltatás, a továbbfejlesztett AirPlay szolgáltatás**, a képernyőforgatás zárolására és hangelnémításra is használható oldalsó kapcsoló az iPad készüléken, valamint az iPhone 4 telefonok mobil adatkapcsolatának Wi-Fi hálózaton keresztüli megosztását lehetővé tevő Personal Hotspot funkció***. Mindezek mellett az iPad 2 igényes játékélményt biztosító beépített giroszkóppal, megnövelt 3G-hálózati letöltési sebességeket biztosító HSUPA-támogatással (iPad 2 Wi-Fi + 3G modell esetén), valamint a HDMI Video Mirroring funkcióval is rendelkezik, amellyel egy külön tartozékként beszerezhető adapteren keresztül HDTV készülékre tükrözhető az iPad képernyője.
 
Az új, innovatív iPad 2 Smart Cover kijelzővédő anélkül védi az iPad kijelzőjét, hogy a készülék vastagabb vagy nehezebb lenne tőle. A felhelyezést és eltávolítást megkönnyítő, automatikusan illeszkedő, mágneses rögzítőpánttal ellátott iPad 2 Smart Cover felnyitására az iPad 2 automatikusan életre kel, lehajtására pedig készenléti módba lép. A kijelzővédő belső felületén puha mikroszálas szövet gondoskodik a felület tisztán tartásáról. A Smart Cover összehajtogatva támasztékként filmnézéshez, vagy gépeléshez is használható. A kijelzővédő élénk színű poliuretán változatai 39, mélyebb árnyalatú bőr változatai pedig 69 dolláros fogyasztói áron kaphatók. A színválaszték része a piros (PRODUCT) RED modell is, melynek megvásárlásával a Global Fund alapítvány HIV- és AIDS-ellenes afrikai küzdelmét támogathatják a felhasználók.
 
A készüléken az Apple két új alkalmazása is futtatható: az iMovie és a GarageBand iPad-változata, melyek egyenként 4,99 dollárért vásárolhatók meg az App Store áruházban. Az iMovie alkalmazással az iPad 2-felhasználók közvetlenül készülékükkel vehetnek fel és azon szerkeszthetnek videókat, melyeket fel is tölthetnek a YouTube, a Facebook vagy a Vimeo webhelyre, vagy saját MobileMe galériájukba. A feltöltött videók iPod, iPhone vagy iPad készüléken, az AirPlay alkalmazás és az Apple TV készülék használatával pedig akár HDTV televízión is lejátszhatók. A GarageBand révén az iPad érintéssel működtethető hangszerek gyűjteményévé és nyolcsávos felvételre alkalmas stúdióvá alakítható, melyben a többpontos ujjmozdulatokkal azok is könnyedén játszhatnak billentyűs hangszeren, gitáron vagy dobon, akik nem tanultak hangszeres játékot.
 
Az iPad 2 készüléken az App Store áruházban megvásárolható több mint 350 ezer alkalmazás csaknem mindegyike futtatható, köztük 65 ezernél is több olyan program, amely kifejezetten iPad készülékekre íródott. A páratlanul gazdag kínálat 20 kategóriája között megtalálhatók például a játékok, az üzleti alkalmazások, a hírek, a sport, az egészség, az utazás és a tájékoztatást segítő programok is. Az iTunes Store, a világ legnépszerűbb zenei, televíziós és filmes online áruháza szintén számos lehetőséggel szolgál az iPad-tulajdonosoknak. Kínálatában több mint 14 millió zeneszám, több mint 50 ezer televíziós műsorepizód és 10 ezernél is több film található. Ezek között a lenyűgöző, HD minőségű felvételek száma meghaladja a 3500-at. Az iPad készülékhez készült iBooks alkalmazást az Apple iBookstore könyvesboltja egészíti ki, amely a mobileszközös böngészés, vásárlás és olvasás legjobb eszköze.**** 
 
Árak és elérhetőség
Az iPad 2 Wi-Fi alapú változata március 11-től kerül forgalomba; a 16 GB-os modell ajánlott fogyasztói ára 499 dollár, a 32 GB-os modellé 599 dollár, a 64 GB-os modellé pedig 699 dollár. Az iPad 2 Wi-Fi és 3G-alapú változata esetén a 16 GB-os modell ajánlott fogyasztói ára 629 dollár, a 32 GB-os modellé 729 dollár, a 64 GB-os modellé pedig 829 dollár. Az iPad 2 Verizon hálózattal kompatibilis Wi-Fi és 3G-alapú, kizárólag az Egyesült Államokban forgalomba kerülő változata esetén a 16 GB-os modell ajánlott fogyasztói ára 629 dollár, a 32 GB-os modellé 729 dollár, a 64 GB-os modellé pedig 829 dollár. Az iPad 2 az Egyesült Államokban az Apple Store online áruházban (www.apple.com), az Apple üzleteiben és a kijelölt hivatalos Apple-viszonteladóknál lesz megvásárolható Az iMovie és GarageBand alkalmazások iPad-változata március 11-től vásárolható meg a közvetlenül az iPad készülékről vagy a www.itunes.com/appstore címen elérhető App Store áruházból.
 
Az iPad 2 március 25-től lesz megvásárolható Ausztráliában, Ausztriában, Belgiumban, Csehországban, Dániában, az Egyesült Királyságban, Finnországban, Franciaországban, Görögországban, Hollandiában, Izlandon, Írországban, Japánban, Kanadában, Lengyelországban, Luxemburgban, Magyarországon, Mexikóban, Németországban, Norvégiában, Olaszországban, Portugáliában, Spanyolországban, Svájcban, Svédországban és Új-Zélandon, az elkövetkező hónapokban pedig számos további országban is elérhető lesz. A más országokbeli elérhetőségről és árakról a vállalat később ad tájékoztatást.
 
* Az akkumulátor élettartama a beállításoktól, a használati körülményektől és egyéb tényezőktől függ. A tényleges eredmények eltérhetnek az itt közölt várható értéktől.
 
** Az AirPlay-alapú videolejátszáshoz a legfrissebb szoftvert futtató második generációs Apple TV készülék szükséges. 
 
*** A Personal Hotspot funkcióhoz ezt támogató díjcsomagra kell előfizetni. Ennek elérhetőségéről a szolgáltató tud tájékoztatást adni. 
 
**** Az elérhető videotartalom-kínálat országonként eltér. 
 

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?