Bemutatkozott az első 10 magos mobil lapkakészlet

Kicsit több, mint 3 évvel ezelőtt jelentette be az ARM (amely egyébként a Cortex magok és Adreno grafikus egységek fejlesztésével foglalkozik) a big.LITTLE architektúrát, melyenk a lényege, hogy a keveset fogyasztó magok mellé erősebb magok társíthatók, ezzel megtartva a fogyasztás és teljesítmény közötti egyensúlyt.
Ezt az ötletet fejlesztette tovább a Mediatek azzal, hogy a magokat 3 csoportra osztotta. 4db Cortex A53-as 1,4 GHz-en járó mag 1 felel az alacsony fogyasztásért, ettől kicsit erősebb a 4db 2GHz-es Cortex A53s mag. A Cortex A53s attól különbözik a sima A53-as verziótól, hogy magasabb órajelen képesek járni, ezért kicsit módosítottak rajta. Az erőt igénylő munkát pedig 2db Cortex A72-es mag végzi, 2,5GHz-es órajelen.

Bemutatkozott az első 10 magos mobil lapkakészlet

A gyártó szerint ez azért ideálisabb megoldás, mint az eredeti ötlet, hiszen így ha közepes teljesítmény kell, akkor nem a sokat fogyasztó erős magok végzik a munkát, hanem a közepesen erős, de keveset fogyasztók.

Bemutatkozott az első 10 magos mobil lapkakészlet

A Helio X20 egyébként nem csak processzor, hanem egy lapkakészlet (SoC – System On Chip), tehát olyan dolgokat is magába foglal mint a BT, wifi, LTE modem, amely egyébként állításuk szerint az összes frekvenciával kompatibilis, tehát bárhol használható a világon. A grafikus rész a még be nem jelentett Adreno T800, maximum QHD, azaz 2560×1440 pixeles felbontást támogat.

Forrás

Kövessen minket a Facebookon!

Damir

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?