Bemutatták a Thunderbolt 5-öt

0
9

Bejelentette az Intel a Thunderbolt interfész legújabb, ötödik generációs verzióját, amely dióhéjban a Thunderbolt 4-et javítja és teszi jobbá. Röviden marad az USB Type-C csatlakozó, ennek hála az USB 2.0, az USB 3.2 (5, 10 és 20 Gbps), az USB3/DP az USB4, illetve a Thunderbolt 3 és 4 interfészre tervezett eszközökkel megmaradt a kompatibilitás. Most pedig ezek mellé jön a Thunderbolt 5.

A rendszer megfelel az USB4 specifikációinak, továbbá más protokollt is támogat, például DisplayPort 2.1-et, Ethernetet és PCI Express 4.0-t. A sebesség tekintetében 80 gigabit/másodperc érhető el elméletben, vagyis kétszer annyi, amennyit a Thunderbolt 4 kínált, de ehhez hozzájön még a Thunderbolt Boost, amivel a 120 gigabit/másodperc is vállalható.

A Thunderbolt 4-hez viszonyítva újítás, hogy a PCI Express protokollon keresztül 32 helyett 64 gigabit/másodperces tempó érhető majd el. A DisplayPort tekintetében pedig kettő helyett már három 4K-s kijelző is kezelhető, ráadásul ezek frissítése 144 Hz is lehet. Az Intel szerint a Thunderbolt 5-öt az érkező, Barlow Ridge kódnevű vezérlő sorakoztatja majd fel, amely még idén elérhetővé válik a partnereknek.

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét