Brutális erő csúcsminőségben, közel egymillióért – Acer Predator Triton 500 teszt

0
1695
Processzor Intel Core i7-10750H up to 5.0 GHz
Videókártya Nvidia GeForce RTX 2070 super 8 GB VRAM
Memória 16 GB 2933 MHz DDR4 SDRAM
Háttértár 1 TB PCI-e NVME SSD
Kijelző 15,6 hüvelykes FULLHD IPS panel, 300 Hz és 3 ms válaszidő + G-Sync
Portok és csatlakozók 3 db USB, 1 db Thunderbolt, 1 db Ethernet, 1 db HDMI, be-és kimeneti Jack, 1 db mini DisplayPort
Kommunikáció Killer AX1650i Wifi (akár 2,4 Gbps), Killer Doubleshot Pro, Bluetooth 5.0
Tömeg 2,2 kg
Billentyűzet Billentyűkénti RGB háttérvilágítás, membrános
Méret 17,9 x 358,5 x 255 mm
Operációs rendszer Windows 10 Home

Egy átlagember kezében nem mindennap fordul meg ilyen kategóriás laptop. Az enyémben sem. Nem túl nehéz, gamer, azonban egy tárgyalásra is ellenérzések nélkül beülnék vele. De mégis érződik rajta: ez bizony nem csak böngészésre jó. Játszottam vele, egyetemre is bevittem „jegyzetgépként”. Minden esetleges felhasználási módot kipróbáltam, amelyre ezt a gépet használhatja egy jövőbeli vevő. Tőszavakban, amiket éreztem használat közben: „Úristen!, Te jó ég!, Ez brutális!”
Lássuk a részleteket!

Acer Predator Triton 500 teszt – Első benyomások

Minden egyes alkalommal, amikor ilyen gépet foghatok, eláraszt egy bizonyos (már említett) „Te jó ég!” érzés, amelyet mondanom sem kell, pozitív jelzőként használok. A laptop dobozán lévő konfigurációt elolvasva már tudjuk, hogy ez bizony bármilyen körülmények között meg fogja állni a helyét, hű társunk lesz.

Hirdetés

Már a kicsomagoláskor is megtapasztaltam, hogy itt bizony kőkemény minőségről van szó. Gyönyörű letisztult díszdobozban kapjuk a laptopot, amit ha kinyitunk, egyből a laptop hátulján lévő Predator logóval találkozunk. Majd egy kissé nehézkesen, de kivesszük belőle a laptopot és innen kezdődik az igazi élmény. Kiemeltem a dobozból és egy átlag alsóközép-kategóriás hordozható laptop súlyát tapasztaltam, ami rendesen ellenérzéseket váltott ki belőlem. „Biztos ez van benne, amit írnak?” Az ám! Csak a technológia szerencsére mára megengedi, hogy dizájnos, vékony, de eszméletlenül erős laptopokat készíthessenek számunkra a gyártók.

Acer Predator Triton 500 teszt – Külső

Egy gamer laptopnál mindig más az értékrend, mint például üzleti notebookok esetében. A potenciális vásárlók szeretik az agresszív íveket, a mindent beborító RGB világítást és még sorolhatnám. Ez a laptop azonban egy olyan szemléletvonalat képvisel, ami az én ízlésemhez különösen passzol. Ha a Predator logó helyett egy Acer lenne ott, valamint a hűtő nem a ebben – gyönyörű – Predator-kék színben pompázna, lehet azt is elhinném, hogy egy high-end „átlagos” laptop és nem gamer. De ott van a kék (bekapcsolt állapotban világító) Predator logo, valamint a már említett hűtő a hátulján. Ez pedig annyira visszafogottan és elegánsan közli a környezettel a benne lévő potenciált, ahogy más laptopok soha nem tették.

Egy negatívumot hoznék fel a külsőt illetően, amely nem más, mint az hogy ez egy ujjlenyomat mágnes. Nem annyira, hogy meglátszik 1-2 rajta, hanem bármikor, amikor megérinti az ember, ott marad rajta az ujjlenyomata.

Kinyitjuk és fogad minket egy szintén ilyen stílusú billentyűzet, valamint az egész látvány ezt a szemléletmódot tükrözi. Természetesen a szemünk sarkába villan a „300 Hz 3 ms” a képernyő alatt, valamint az i7 10th gen és GeForce RTX felirat is, de erről majd később.

Rányomunk a bekapcsoló gombra és a billentyűzet per-key RGB világítása kék-fehér-lila színekben kezd el felvillanni, valamint megjelenik a Predator logó és egy nagyon-nagyon geek hangeffektet is kiad a laptop (ez persze kikapcsolható). Itt már keményen az arcunkba tolja az Acer, hogy ez nem kispálya.

Acer Predator Triton 500 teszt – Kijelző

Egy olyan részéhez értünk a tesztnek, ahol már csak a számok és tények láttán is tudja az ember: itt az író nem fog belekötni, az biztos. Ez így van, itt már javában dúl a „Te jó ég!” érzés. 300 Hz és 3 milliszekundumos válaszidőt tud a kijelző FULLHD-ban, ehhez asszisztál G-Sync. Legutóbbi tesztemben a saját 144 Hz-es monitoromat vettem górcső alá, amely óriási ugrás a 60 Hz-hez képest. Eddig azt hittem, hogy a 144 Hz-en felüli monitorok már nem hoznak sok újat, az már a szemnek szinte láthatatlan. Ez az elméletem megdőlt. 144 Hz-ről visszatekinteni egy 60 Hz-esre nem a legkellemesebb érzés, de ami ennél is durvább, hogy a 300 Hz-esről a 144-esre ugyan ilyen érzés. Nagyon furcsa, hogy hosszabb használat után a szemem megszokta a 300 Hz-t és a mikor a saját 144-es monitoromra tértem vissza, olyan érzés öntött el, mintha akadna a kép.

A képe gyönyörű, eszméletlen jó rajta mind játszani, mind dolgozni. Már az egeret húzogatni az asztalon is jó érzés, annyira kellemes és légies. Nem hittem volna, hogy tényleg ekkora ugrás ez.

Egy dolog viszont elgondolkodtatott. 300 Hz esetében kéne a 300 FPS is ha ki akarjuk maxolni a gaming élményt, és ezt vajon tudja a 2070 super és i7 páros? Nyilván nem. Aggódtam egy kicsit, hogy milyen lesz emiatt, de meg kell mondjam, teljesen el is felejtkeztem róla játék közben, pedig állandóan ott volt a képkocka számláló a sarokban. Szép és folyamatos volt az egész játék, nem találtam kivetni valót benne.

Azért megnéztem CSGO alatt mi a helyzet, ott 300 FPS körüli érték volt mindig a képkockaszám. Eszméletlen jó. Ez már a „pay-to-win” kategória, bárhogyan is nézem, mert annyival jobb élményt ad a játék, valamint annyival folyamatosabb minden, hogy akarva-akaratlanul is előnyt szerzünk ezáltal.

Acer Predator Triton 500 teszt – Teljesítmény

Mintha egy F-22-es vadászrepülőgépről kérdeznék, hogy „ez gyors”? Gyors bizony! Az i7-10750H és az Nvidia GeForce RTX 2070 super, valamint a 16 GB-nyi 2933 MHZ-s RAM úgy teszi a dolgát, ahogy azt elvárhatjuk, vagy még egy kicsit jobban is. Nincsenek határok, az összes játék gyönyörűen fut ULTRA beállítások alatt is. Itt tényleg arról beszélünk, hogy nem tud az ember olyan feladatot adni a gépnek, amit ne csinálna meg gyorsan és tökéletesen.

Itt pedig kitérnék egy, a billentyűzet bal oldala felett megbújó TURBO gombra. Itt indul be a buli. Amikor hazahoztam a laptopot és elsőnek bekapcsoltam, csendes, teljesen konszolidált laptopot láttam magam előtt. Aztán megnyomtam a gombot. A ventilátorok felpörögtek és valami iszonyatos mód hangosan jártak. Ekkor történt az, hogy lakótársam a másik szobából átszólt: „Józsi, porszívózol?”. Én persze nevettem és mondtam, hogy persze, ezzel a laptoppal azt is lehet. Minden viccnek fele igaz, tényleg brutálisan hűt, rendesen lehet érezni, hogy pumpája a levegőt. Funkció terén pedig ilyenkor megemeli az órajeleket és még komolyabb teljesítmény leadására képes. Csak hangsúlyozni tudom: ezzel a laptoppal nincsenek határok.

Valamint kellemes érzés volt, hogy nem forr fel a billentyűzet sem, egy helyen volt kicsit langyosabb a kezemnek, de ez nem zavaró.

Kicsit furcsa is volt, hogy az én budget gamer PC-m nél – amely egy ATX méretű konfig – egy ilyen kis vékony és a kategóriáján belül kifejezetten elegáns és könnyű gép sokkal erősebb.

Na de mit mondanak a számok? TURBO módban végeztem a teszteket, valamint még a kezdés előtt kicsivel bekapcsoltam a TURBO-t, hogy még reálisabbak legyenek az eredmények.
Geekbench 5 alatt 1232 pontot tudott a proci Single Core módban, ami nagyon jónak számít. A Multi Core pontok is elég jól alakultak, egészpontosan 6071-et mutatott a számláló. Maximum 4,79 GHz-ig pörgette a procit, amelyet nem tudom meddig bír tartani, de a teszt alatt magához képest hűvös, 75-fokig ment fel maximum a CPU hőmérséklet.
Cinebench tesztnek is alávetettem a gépet, itt 2806 pontot tudott kisajtolni magából a gép, ez pedig igencsak emberes teljesítmény. Zárójelben megjegyezném, hogy az összehasonlításnál írottak szerint az i7-7700K asztali CPU 2420 pontot ért el, ami habár egy régebbi széria szülötte, de lebecsülni nem szabad, mert máig prímán megállja a helyét.

A nyers számok után pedig nézzük azt, amire igazán kíváncsi minden gamer: képkocka, azaz FPS számok. Far Cry – New Dawn játékban Ultra beállítások mellett 91-es átlagot hozott a gép. A ritka rosszul optimalizált Assassin’s Creed – Odyssey alatt is 72-es átlagot produkált, amely nagyon jó értéknek számít még asztali gépek esetében is. Valamint nem szabadott kihagynom az RTX élményt sem, ha már egy bivaly 2070 super ketyeg a gépben, csak megnéztem mit tud. Ray-tracing ON, Ultra beállítások, így néztem meg a Shadow of the Tomb Raidert. Nem kellett csalódnom, 76-os átlagot hozott a gép, amelynél kicsit le is esett az állam. Mint tudjuk a ray-tracing bekapcsolása eléggé szétkergeti az FPS nyájakat, itt azonban jó pásztor volt, a 2070s személyében.

  Acer Predator Triton 500 teszt – Billentyűzet

Billentyűzet terén a Shift-Í betűk majdnem egy gomb, valamint az enterhez nagyon közel álló Ű betűs dizájnt kapjuk, amelyet én nagyon szeretek, de szerintem bárkinek megszokható. Az említett betűkből már kitalálhattátok, hogy természetesen magyar a billentyűzet. Num pad nincs, de gamer laptop lévén szerintem emiatt senki nem fog megbotránkozni.

A billentyűzet per-key RGB-t kapott, azaz minden egyes billentyű külön állítható színű, nincsenek zónák, semmi korlát, akár gombonként állíthatjuk a színét a Predator alkalmazásban (erről majd később).

Nem vagyok egy óriási billentyűzet fan, de ilyen jó billentyűzetet még nem használtam huzamosabb ideig. Membrános, de nagyon reszponzív. Kellemes vele a gépelés, ezt úgy írom, hogy amíg nálam volt a laptop, a cikkeket is erről írtam, valamint egyetemre is vittem jegyzetelni, azaz használva volt. Kevesebbet gépeltem mellé, mint a saját billentyűzetemen, amelyhez hozzá is vagyok szokva. Ezt furcsálltam is, de örültem, az Acer ebben is tudta hozni a minőséget.

Acer Predator Triton 500 teszt – Érintőpad

Először érdemes kijelentenem, hogy nem szeretek trackpaden dolgozni. Elnézést, rosszul fogalmaztam. Nem szeretek rossz trackpaden dolgozni, és az eddigi tapasztalataim szerint nagyjából a 80%-uk rossz, legalábbis az én ízlésemnek. Viszont ennél a gépnél olyan jó anyagot választottak, valamint olyan jól működik, hogy nem volt semmiféle ellenvetésem ellene. Történt olyan is, hogy inkább be sem dugtam az egeret, mert nem vett vissza annyit a munkatempómból az érintőpad használata, mint amennyit a saját gépemből való kihúzás és laptopba helyezés elvett volna. Egyik legjobb trackpad amit valaha használtam, de még az első helyet is megkockáztatnám.

Acer Predator Triton 500 teszt – PredatorSense alkalmazás

Ezen program segítségével állíthatunk a gépen szinte mindent, valamin monitorozhatjuk, hogy éppen mit és mennyire csinál a gépünk.

A Home fülön láthatjuk az aktuális hőfokokat, a GPU túlhajtást, valamint az aktuális billentyűzet világítási profilt.

Az billentyűzetnél említettem a Predator alkalmazást. Itt teljesen testreszabhatjuk a billentyűzet világítását. Választhatunk az előre beállított módok közül, amelyek közül egy pár tud nagyon zavaró lenni (de amúgy menő). De saját magunknak is menthetük le profilokat, ahol egyesével állíthatjuk be a gombok színét. Jól működik, egyszerű és átlátható.

A többi fülön sorban értelemszerűen láthatjuk az aktuális órajeleket, a ventilátor sebességét állíthatjuk, listázza az elmúlt időben történteket, mint például az órajelek, hőfokok stb. Külön játékprofilokat állíthatunk be, valamint van egy App központ, amely a szükséges szoftvereket tartalmazza.

Acer Predator Triton 500 teszt – Üzemidő, hőfokok, zaj, hangzás

Üzemidő

84 Wattórás akkumulátor hajtja a gépet, amely nagynak számít a kategóriájában, ennek az alapja nyilván a hatalmas teljesítmény. Azonban ne gondoljuk, hogy a nagy akksi biztosítékot jelent arra, hogy töltő nélkül bátran elmehessünk egy napra a laptopunkkal. A brutális teljesítményt ki kell szolgálni, ez pedig magas energiafelvételt jelent. Bár akkumulátorról nem játszottam a géppel, mivel szerintem felesleges lett volna, nem ismerek olyan gamert, aki akksiról bármikor is akart volna játszani (és itt most nem a honfoglalóra gondolok).

Azonban ahogy azt a bevezetőben is írtam, – félve de – egyetemre bevittem jegyzetelni, mert nagyon kíváncsi voltam ilyen téren a használhatóságára. Windowsban beállítottam a maximális akkumulátoridős módot és így jegyzeteltem vele. Nem panaszkodom, kibírta. Az azért érződik, hogy nem erre lett kitalálva, de működik ilyen körülmények között is. Nem merítettem le egyszer sem teljesen, arról tudok nyilatkozni, hogy 4 órát simán kibírt, különösebb megerőltetés nélkül. Ennek pedig nagyon örültem, mert az mindig jó, ha egy adott eszközt többféle módon és körülmény között is ki tudunk használni. Ezt pedig nagyon tudja ez gép. A maga 2,2 kg körüli súlyára tekintettel bátran ki merem jelenteni, hogy hű útitárs lesz mindenki számára, aki a laptop megvásárlását tervezi.

Hőfokok

A laptop külseje játék közben – mint már említettem – nem meleg szerencsére, ez nagyon jó pont. Azonban az iszonyat jó AeroBlade hűtés ellenére is 90-92 fokig mászik fel a CPU hőmérője, ha intenzíven játszunk. Mondhatni ezt üzemi hőmérsékletnek is, ugyanis tudunk nem kevés laptopról, ami 95-97 fokig is engedi felmenni a processzort. Kicsit érdekes ezt látni, de had tegye csak a dolgát az i7-es. GPU fronton már más a helyzet, itt ugyanis 70-75 fok felé nem ment a hőmérséklet, amely pozitív pont.

Zaj

Amikor az ember átlagos dolgokra használja, mint például jegyzetelés, böngészés, filmezés, szinte teljesen hangtalan a gép. Játék alatt TURBO mód nélkül már hallani a hangját, de oda még nem feltétlen kell a fejhallgató. Azonban ha bekapcsoljuk a TURBO-t, iszonyatosan megnő a hangja, és ha az ember nem vesz fel fejhallgatót, kifejezetten zavaró tud lenni. Szomszéd szobából is teljesen hallani a ventilátorokat, nem épp a csend kifejezés jut róla az eszembe ilyenkor.

Hangzás

Ezt a laptopot szerintem 10/9 ember fejhallgatóval, vagy külső hangszóróval fogja használni. Azonban arra az 1 emberre is gondolt az Acer, aki a beépített hangszórót használja, ugyanis a hangszórók kifejezetten kellemesen szólnak. Amire kell azt tudja, két oldalról szól, meggyőző.

Acer Predator Triton 500 teszt – Összegzés

A teszt végére szerintem sikerült átadnom, mennyit is változott a véleményem erről a laptopról a kézhezvételtől, eddig a pillanatig. Nem nagyon tudtam belegondolni az elején, hogy valójában minek és kinek szánják ezeket a laptopokat. Szűk két hét teljesértékű használat után elmondhatom, hogy ez a laptop mindenre és mindenkinek jó. Borsos ára természetesen nem fog tömegeket a boltba csábítani, de aki megveszi, jóval többet kap, mint amennyit gondol. Bármikor beülhet vele az ember egy konferenciára, elviheti dolgozni kicsit több, mint fél napra töltő nélkül, hordozhatja, mert nem nehéz és a legbrutálisabb feladatokkal is megküzd a benne lévő hardvernek köszönhetően. Van még olyan dolog ezeken kívül, amire laptopot használnak az emberek? Van, persze, de a felhasználók 99%-ának ez bőven elég.

Rendkívüli laptop, rendkívüli teljesítménnyel, ez már biztos. És hogy megéri-e a maga röpke 900 ezer forint körüli árát? Erre nincs jó válasz. Viszont aki megveszi, legyen az bármilyen szándékból, nem fog benne csalódni, ezt garantálom.

A teszt nem valósulhatott volna meg az Acer Magyarország támogatása nélkül.

Acer Predator Triton 500

kb. 900 000 Ft
9.2

Processzor

9.8/10

Videókártya

9.7/10

Memória

9.3/10

Háttértár

9.2/10

Hordozhatóság

8.2/10

Előny

  • Brutális teljesítmény
  • Gamer hordozhatóság
  • Dizájn
  • Jó anyaghasználat

Hátrány

  • Borsos ár
  • Maszatolódás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét