Chrashelnek az Intel 13. és 14. generációs processzorai Unreal Engine alatt, itt lehet a probléma – és a megoldás

0
2296

Az Intel csúcskategóriás Raptor Lake és Raptor Lake Refresh asztali processzorai hajlamosak összeomlani, különösen az Unreal Engine alapú játékok alatt. Bár ez első látásra a GPU-k vagy a szilíciumlottó számlájára írható, a CPU instabilitásának valódi oka az alaplap túlzott teljesítménybeállítása.

Az elmúlt hónapokban egyre több jelentés érkezett az Intel Raptor Lake és Raptor Lake Refresh asztali processzorainak instabilitásáról. A Tom’s Hardware és a Techspot által gyűjtött adatok alapján úgy tűnik, hogy a felsőbb kategóriás modellek, mint például az i7-13700K / i7-14700K és az i9-13900K / i9-14900K hajlamosabbak az összeomlásra bizonyos forgatókönyvek – például néhány Epic-alapú játékot, Unreal Engine gamek vagy szintetikus benchmarkok, mint a CineBench, Prime95 és a Handbrake – esetén.

Korábbi, 2023 augusztusából származó incidensek a Gearbox játékfejlesztőtől származnak, amely megjegyezte, hogy egyes, 13. generációs Core CPU-kkal felszerelt rendszerek összeomolhatnak a Remnant 2 futtatása közben, majd „out of video memory” hibaüzenet fogadja a felhasználót. Eközben Fatshark, a Vermintide 2 és a Warhammer 40 000: Darktide fejlesztője rámutatott, hogy az i7-13700K és az i9-13900K tulajdonosai hasonló összeomlásokat tapasztalhatnak. A Tom’s Hardware hozzáteszi, hogy ez a probléma más erőforrás-igényes AAA-játékokban is előfordul, mint például az Alan Wake 2, a Roxfort Legacy, a Horizon Zero Dawn, az Immortals of Aveum, a Metro Exodus Enhanced Edition és a The Last of Us – Part 1. Ezenkívül az olyan játékokban is tapasztalható a probléma, amelyek a RAD Bink videokodeket és az Oodle adattömörítési technológiát használnak.

A VRAM-hiba ellenére – ami miatt azt is hihetnénk, hogy a GPU a hibás – úgy tűnik, hogy az alaplap a felelős, amely vagy enyhe túlhajtást (overclock) alkalmaz, vagy a CPU-t nagyobb feszültséggel látja el, mint kéne. Ezért a Gearbox és a Fatshark azt javasolta, hogy a felhasználók 200 MHz-cel lassítsák le a CPU-kat a probléma megoldása érdekében. Ez viszont teljesítménycsökkenéshez vezet.

A Tom’s Hardware és a RAD jobb megoldást javasol. Az i9-13900K / i9-14900K CPU-val felszerelt csúcskategóriás alaplapok teljesítmény- és áramkorlátozása általában 4096 W-ra, illetve 4096 A-ra van beállítva. A CPU teljesítményének 275-300 W-ra korlátozása 350 A-ra korlátozott áramerősség mellett működhet észrevehető teljesítménycsökkenés nélkül is, de a CPU alulfeszelése ugyanilyen jól megoldja a problémát, sőt néhány százalékkal növeli a teljesítményt, miközben a maximális hőmérsékletet akár 10-15 fokkal is csökkenhet.

Később, akik kipróbálták ez utóbbi taktikát, arról számoltak be, hogy az i7-13700K alulfeszelése határozottan csökkenti a maximális hőmérsékletet és növelheti a teljesítményt. A CineBench 23-ban az i7-13700K-m elérheti a 100°C-ot, viszont miután az Intel XTU alkalmazásban a processzort 0,110 V-tal aláfeszültség alá helyezték, a maximális hőmérséklet 6-7°C-kal csökkent.

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét