Dell 500 – már 100.000 forint alatt is!

Hazánkban is kapható már a Dell még áprilisban beharangozott, kimondottan az árérzékeny vásárlókat megcélzó Dell 500 névre hallgató noteszgépe. A neten elterjedt pletykák ellenére a gép nem 8,9 hüvelykes, hanem 15,4 collos, azaz teljes értékű kijelzővel van szerelve.
Tulajdonképp nem is egy új gépről van szó, hanem az Inspiron 1525 dobozába került be a gép egy jóval puritánabb felszereltséggel. A matt feketében pompázó masina ennek ellenére népszerű darab lesz, hisz minden olyan fontos dolog belekerült, ami egy átlagos otthoni/irodai/iskolai munkára elegendő, de nézzük pontosan mik is ezek:
A gép szíve egy 1,86 gigahertzen ketyegő Celeron M540-es processzor, melyben az Intel Merom magja dolgozik. Ez tulajdonképpen ugyanaz, ami a Core 2 Duokban is megtalálható, csak pár feature hiányzik belőle. A gép alapjául az Intel 965GM chipsetje szolgál, mely akár 4GB memóriát is támogat, de a Dell 500-akban alapértelmezésben mindössze 512 vagy 1024MB kerül beszerelésre. A gépekben Magyarországon egységesen 120GB-os merevlemez található, bár a Dell egyes régiókban a kisebb modellt 80GB-os HDD-vel is forgalomba hozza. A megjelenítésről az Intel X3100-as integrált videovezérlő gondoskodik, mely a hardveres Transform & Lightning támogatásával az egyszerűbb játékokkal (pl. Fifa 2007) könnyedén megbirkózik, de azért komoly grafikai megjelenítésre nem igazán alkalmas. A kijelző sem ilyenre van kalibrálva, a notebookoknál alapnak tekinthető 1280×800-as felbontást tudja. Ami extraként említhető, a mai divattól eltérően a monitor matt, sokak örömére nem a csillogó glaretype megoldást használja a Dell. 
A gép többi paramétere pont arra elég, hogy a szűk komfortérzet azért megmaradjon. A gépen 3 USB port, Express Card slot, Firewire, WiFi catcher, VGA kimenet, kártyaolvasó és audio kimenetek találhatóak. Az Inspiron 1525-öktől megörökölt érintőgombsor itt is jelen van, de az S-Video, a HDMI csatlakozó és a 4. USB lekerült a gépről, mint ahogy a 1525-ökön megtalálható webkamera sincs itt jelen. Igazán ezek mind olyan dolgok, amik szerintem nélkülözhetőek, sokaknak nincs szükségük a Dell által elhagyott extra csatlakozókra.
A kommunikáció terén is akad egy apróság, az 500-asban a Bluetooth mindössze opcióként kérhető, alapból nincs benn a gépben. A többi – LAN, modem, WLAN – természetesen megtalálható az alapfelszereltségben. A 6 cellás akkumulátor is ugyan az, mint ami az Inspiron 1525-ben is megtalálható, csak az 500-as – a felszereltségéből adódóan – egy picivel tovább húzza vele. Az alapból Ubuntuval előtelepített gépre természetesen mind a Windows XP, mind a Windows Vista feltelepíthető, a driverek a Delltől megszokottan a szokásos támogatói oldalról le is tölthetőek.
Összefoglalva aki egy olcsó, de minőségi noteszgépet szeretne komoly garanciás feltételekkel, az meg is találta: a Dell 500 még az érzékeny pénztárcájú vevők számára is elérhető. Vélhetően a közeljövőben megugrik a vásárlások száma, a következő hónapok egyik “Best buy” díj győztese az új Dell 500 lehet! Egyik támogatónknál – a Laptop Szalonban – már meg is vásáolható ráadásul 2GB memóriával szerelve, íme: Dell 500

polip

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?