Dell G3 3579 teszt – új utakon

0
1522

Dell Inspiron 7560

A Dell G3 3579 a Laptopszalontól érkezett hozzánk tesztre. A gép megtekinthető, kipróbálható és megvásárolható a Laptopszalon üzleteiben.

Áttekintés

Alig három hónappal ezelőtt járt nálunk a Dell Inspiron 7577, a multimédiás-játékos 7-es sorozat legfrissebb darabja. Annó a 7559-cel indította el a Dell a játékos gépek sorozatát és mindegyik generáció kiválóan teljesített tesztjeinken. Anyaghasználatuk, hűtésük kiemelkedően jó volt, e mellé társult a jól variálható hardver és a jól hozzáférhető belső, ami az otthoni bővítést könnyítette meg. A 7567 korai darabjainál valamiért TN kijelzőt használt a Dell, ez volt talán az egyetlen hiba, de erre ők is ráébredtek és az utolsó darabokat már IPS panellel szállították.

A negyedik generációval új utakra lépett a Dell. A játékos gépek eddig mind a 7-es sorozatba tartoztak, mely a prémium kategóriás gépeket foglalja magába. Most, az új generációval egyszerre három kategóriában jelentek meg a gépek. Hardverben nagyon hasonlóak, mindegyikben az Intel 8. generációs processzorait találjuk, név szerint az I5-8300H-t és az I7-8750H-t. Videókártyát az Nvidia műhelyéből kaptak a gépek, itt a választék a Geforce GTX 1050, az 1050Ti és az 1060 6GB Max-Q. Mindegyik gép két háttértárat támogat, egy m.2 SSD-t és egy 2,5-ös SATA meghajtót. Vásárláskor így akár olyan modellt is választhatunk, amiben 256 GB-os SSD és 1 TB-os HDD található. Memóriabővítésre két hely áll rendelkezésre, mindkettő DDR4 memóriákat fogad, így a maximális méret 32 GB. A G3-as sorozatnál választhatunk 15,6-os és 17,3-as kijelzők között, míg a G5 és a G7 esetén 15,6-os méretben állnak rendelkezésre a gépek.

Adatlap
Dell G3 3579
Processzor Intel Core i5 8300H
Memória 8 GB DDR4
Kijelző 15,6 1920×1080 IPS matt
Grafika Nvidia Geforce GTX 1050 4GB GDDR5
Háttértár 128 GB Samsung SSD (PM871b, SATA3)
1 TB Seagate HDD (ST1000LM, 5400rpm)
Optikai meghajtó nincs
Portok és csatlakozók 1xUSB2, 2xUSB3, HDMI, SD, LAN, headset
Kommunikáció Intel 9462AC wifi, 5.0 Bluetooth, Realtek RTL8168
Egyéb háttérvilágításos billentyűzet, ujjlenyomat olvasó
Akkumulátor kapacitás 56 Wh
Méret 380 x 258 x 23 mm
Súly 2,53 kg
Operációs rendszer Ubuntu Linux
Fogyasztói ár 289 900 Ft (2018.07)
Garancia 3 év

Külső

Hasonlóan az összes Dell géphez, a Dell G3 3579 is puritán kartondobozban érkezett. Nincs csicsás gamer csomagolás, se kiegészítők, a dobozban a gépen kívül csak a töltőt találjuk.

A Dell új G sorozatának egyes darabjai elsősorban külsőben különböznek egymástól, így nem csoda, hogy a legkisebb, G3-as változat teljesen műanyag házat kapott. Az anyagminőség átlagos, az alsó rész és a kijelző merevítése is jó. Külön öröm, hogy a fedlapot tekergetve és nyomogatva a kijelző nem színeződik el, tehát megfelelő védelmet kapott.

A Dell G3 3579 külsejére a legjobb szó talán a visszafogott. A vékony gépen nincsenek nagy vörös szellőzőnyílások, sem vörös színű billentyűzet világítás. Egyetlen dísz a kék Dell logó a kijelző alatt és a touchpad kék kerete.

dell g3 3579 logo1

A gépet kinyitva az alsó részen egy mozaikmintás műanyag felületet kapunk, mely egészen sima. Izzadósabb kezűeknek talán nem a legjobb, mert könnyen tapad. Az ujjlenyomatoknak viszont egész jól ellenáll és könnyen letörölhető.

A kijelző keret és a gép alsó része fekete műanyag. Sajnálattal láthatjuk, hogy immár nincs szerelőablak, a belső részekhez csak a gép aljának teljes eltávolításával férhetünk hozzá.

Csatlakozók

A szükséges csatlakozók mindegyike megtalálható a Dell G3 3579-en, ráadásul az elrendezést is sikerült javítani. Bal oldalra csak egy USB került, ahova az egeret vagy annak vevőjét tehetjük. Minden olyan csatlakozó, amiből vezeték jöhet ki, átköltözött a jobb oldalra, így nem fogja zavarni az egerező kezünket. Talán egy USB 3.1 port elfért volna még, hogy kicsit jövőállóbb legyen a gép.

Elölről eltűnt az ikonikus, hatalmas méretű visszajelző led.

dell g3 3579 eleje

Jobb oldalra került a kártyaolvasó, egy USB2 csatlakozó és a biztonsági zár nyílása.

dell g3 3579 jobboldal

Hátul csak a zsanérokat látjuk, mögötte található a hűtés kivezetése.

dell g3 3579 hatulja

Bal oldalon van a töltőcsatlakozó, egy HDMI, két USB3 és a kombinált fejhallgató-mikrofon csatlakozó.

dell g3 3579 baloldal

Alul átlagos méretű szellőzőnyílásokat láthatunk, mögöttük a két ventilátort, elöl pedig a két hangszóró nyílását.

dell g3 3579 alja

Kijelző

Az első generációs 7559 IPS kijelzővel volt szerelve, azonban a pontatlan illesztések miatt nagyon erős bevilágítást lehetett megfigyelni sötét tartalmaknál. A következő generáció TN panelt kapott, amit én személy szerint óriási visszalépésnek értékeltem egy multimédiás gépnél. Még akkor is, ha így nem kellett bevilágítástól tartani, hiszen sokkal jobb élményt ad egy IPS kijelző akár bevilágítással is, mint egy TN panel. Valószínűleg a Dellnél is rájöttek erre, mert a 7567 utolsó darabjai már IPS kijelzővel is elérhetők voltak. A harmadik sorozat, a 7577 szintén IPS panellel jelent meg, ahogy most az utód is.

dell g3 3579 kijelzo

A Dell G3 3579 IPS panelje fullHD felbontású és ennél nagyobb felbontás nem is érhető el. Ha UHD panelt szeretnénk, akkor a G5 vagy G7 változatot kell megvennünk. A kijelző színei IPS panelhez mérten átlagosak, a fényerő lehetne valamivel nagyobb. Jó hír, hogy a háttérvilágítás egyenletes, nincsenek a képernyő szélén bevilágítások, így sötét tartalomnál sem kell félnünk a zavaró jelenségtől.

A zsanérok megfelelően a helyén tartják a kijelzőt nyitott állapotban. Könnyen járnak, kis odafigyeléssel akár egy kézzel is kinyithatjuk a gépet.

Beviteli eszközök

A Dell G3 3579 billentyűzete sokban hasonlít az elődökhöz és ez jó. A gombok könnyen és rövid úton járnak. Nem adnak túl határozott leütési visszajelzést, de a gépelési élmény jónak mondható. Gyors gépelésnél megfigyelhető egy enyhe zörgés, de ilyen gépet talán senki nem fog venni tízujjas gépeléshez. A billentyűzet alátámasztása átlagos, nyilván a műanyag ház miatt is. Nem zavaró, de erősebb nyomásra azért megfigyelhető enyhe süllyedés.

dell g3 3579 billentyuzet

A billentyűzet háttérvilágítása továbbra is fehér, két fokozatban állítható és kikapcsolható. Megmaradt az a jó tulajdonság is, hogy enyhén derengenek a billentyűk körvonalai is, ezáltal sötétben jóval pontosabb gépelést tesznek lehetővé. A bekapcsológomb az újabb Dell gépek hagyományait követve egyben ujjlenyomat olvasó is.

dell g3 3579 billvil

A touchpad sem változott, de nem is lett volna miért módosítani, hiszen az előzővel sem volt semmi gond. Átlagos hangerővel kattan, de viszonylag könnyű lenyomni ott, ahol a gombok lennének. A felülete nem annyira kellemes tapintású, mint a felsőbb kategóriás gépek üvegszerű panelje, de nem túl érdes és nem kellemetlen használni. Ha nem az alsó részen kattintunk, akkor minden esetben a bal egérgomb kattintásaként kezeli a gép a klikkelést, tehát a jobb klikket csak az alsó „gomb” helyén kattintva tudjuk használni.

Hang, kommunikáció

A hangzás nem változott sokat a korábbi generációkhoz képest a Dell G3 3579-ben sem. Továbbra is elmondhatjuk, hogy notebook szinten jó, alkalmi játékokra megfelel. A hangok tiszták, van egy kevés térhangzás is és magas hangerőn sem fedezhető fel torzítás. Ha nagyon odafigyelünk, még némi mély hangokat is felfedezhetünk a zenében, ez laptopoknál roppant ritka jelenség. Igényesebb zenehallgatáshoz továbbra is javasolt egy fejhallgató vagy egy külső hangszóró beszerzése a gép mellé.

A vezetékes hálózati csatolót továbbra is a Realtek szállítja, az RTL8168 került a gépbe. A vezetéknélküli kapcsolatokért pedig az Intel Cannon Lake architektúrája felel (mely a korábbihoz képest csak az USB3.1 natív támogatásával tud többet), ebben integrálva található a kétsávos, 2,4 és 5 GHz-es wifit (Intel 9462) és 5-ös Bluetooth kapcsolatot találunk.

Processzor

A Dell G3 3579 központi egysége  az Intel Coffee Lake családjába tartozó Core I5 8300H. A 14 nm-es technológiával készülő processzorban 4 fizikai magot találunk és a Hyperthreading-nek köszönhetően egyszerre 8 szálon képes végrehajtani a feladatokat.  A magok alapórajele 2,3 Ghz, mely azonban turbó módban egészen 4 GHz-ig emelkedhet. A CPU maximális fogyasztása 45 W és elődjéhez, a Coire I5 7300HQ-hoz képest mintegy 10-15%-os teljesítménynövekedést ért el.

dell g3 3579 cpuz

Grafikus kártya

Az utóbbi időben az Nvidia Pascal architektúrájából származó videókártyák uralják a játékos gépek piacát. A belépő szinten az MX130 és az MX150, a játékosoknak szánt 10-es sorozat pedig az alsóközepes 1050-től egészen a überbrutál kategóriás 1080-ig nyújt választási lehetőséget.

dell g3 3579 gpuz

A tesztben szereplő Dell G3 3579 az 1050-es változatot kapta, melyben a GP107-es architektúrájú chip dolgozik. A 14 nm-en készült VGA munkáját 128 biten kapcsolódó 4 GB GDDR5-ös memória segíti, órajele egészen 1493 MHz-ig mehet, teljesítménye pedig valahol az előző generációs 960M és 970M között helyezkedik el, ami azt jelenti, hogy a legújabb, legerőforrásigényesebb játékoknál vissza kell venni a felbontást és/vagy a részletességet, de a 3-4 éves vagy kisebb igényű új játékokkal jól elboldogul.

dell_g3_3579_fps1366

dell_g3_3579_fps1920

 

Memória, háttértár, bővíthetőség

Két DDR4 memóriahelyet találunk a Dell G3 3579-ben, ebből gyárilag egyet foglal el a 8 GB-os egység.

Háttértárból kettő is jutott a gépbe, egy 1 TB-os HDD-re pakolhatjuk a játékokat, míg az operációs rendszer kényelmesen elfér a 128  GB-os SSD-n, mely SATA3 szabványon keresztül csatlakozik az alaplapra.

Sajnos immár nincs nagyméretű, könnyen eltávolítható szerelőablak a gép alján, mint az elődöknél. Így a memóriabővítéshez vagy SSD, HDD cseréhez le kell bontanunk a gép alsó részét.

Hőmérséklet, zaj, üzemidő

A Dell G3 3579 hűtése dupla ventilátoros és követi a divatot, mely szerint a kivezető nyílásokat el kell rejteni. Itt is a zsanér mögé kerültek ezek, mely nem tesz jót a „hangzásnak”. Terhelés alatt kifejezetten hangos lesz a gép és nem a ventilátorok, hanem a levegő áramlása miatt. Itt talán jobb döntés lett volna a hagyományos kivezetőnyílások megtartása.

A GPU hűtése jó, maximális terhelésnél sem megy 82 fok fölé, 72-78 fok között áll meg játékok esetén, miközben képes folyamatosan a maximális órajel közelében működni.

A CPU esetén már nem ilyen jó a helyzet. Valószínűleg a hűtés is kevés egy kicsit, de a gép belső vezérlése is érdekesen van konfigurálva. A legtöbb játékos laptop 90 fok körül elkezdi elvenni az órajelet a CPU-tól, hogy megakadályozza a 90 fok fölé melegedést. A Dell G3 3579 nem szívbajos, simán engedi a CPU-t 99 fokig menni teljes órajelen és amikor eléri a 99 fokot, akkor kezd el visszalépkedni az órajel. Ez után sem túl agresszív az órajel esés, 3,5 GHz alá nem mennek a magok, de nagyrészt 3,8-3,9 GHz-en járatja őket a gép. Ez kétélű dolog, hiszen így nem tapasztalunk FPS dropot és jobban ki tudjuk használni a gép erejét. Ugyanakkor a 99 fokos folyamatos hőterhelés nem biztos, hogy jót tesz a CPU körül elhelyezkedő alkatrészeknek.

Akkumulátor és hőmérséklet
Dell G3 3579
Processzor Intel Core I5 8300H
Grafikus vezérlő(k) Intel HD Graphics 630
Nvidia Geforce GTX 1050 4GB
Akkumulátor használat
Filmnézés, wifi, 5/10 fényerő 5 óra 50 perc
Játék, 10/10 fényerő 1 óra 45 perc
Hardver terhelés mértéke CPU GPU Zaj
Alapjárat 39 °C  n.a. Halk
Játék 99 °C 82 °C Hangos
Burkolati hőmérsékletek (alapjárat)
Billentyűzet °C Alsó burkolat °C
32 33 30 30 32 31
32 33 30 29 29 29
28 28 29 26 25 30
Burkolati hőmérsékletek (teljes terhelés)
Billentyűzet °C Alsó burkolat °C
44 44 41 42 51 51
38 40 35 29 31 34
28 31 33 26 27 30

A hőelosztás jónak mondható, hiszen a gép belsejében tomboló hőfokok ellenére sem melegszik fel a billentyűzet 40 fok fölé. Egyedül a gép alsó részén, a hűtés kivezetéseinek közelében mértünk 50 fokos hőmérsékletet.

Akkumulátoros üzemre áttérve a Dell G3 3579 jelentősen csökkenti a CPU és a GPU teljesítményét, számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy Witcher 3 alatt fullhd-n maximális beállításokkal elért 28 FPS a töltőt kihúzva 10 körüli értékre csökken.

Üzemidő tekintetében fontos leszögezni, hogy ez egy otthoni játékos-multimédiás gép, nem lehet elvárás az, hogy 8-10 órán keresztül menjen akkuról, főleg nem terhelés alatt. Az 56Wh-s akku ennek ellenére jó üzemidőket produkált, terhelés (játék) alatt 1 óra 45 percig bírta, míg filmnézés, internetezés esetén majdnem 6 órán át használhatjuk a gépet konnektor nélkül, ami ebben a kategóriában egészen jó eredmény. A teljes feltöltéshez valamivel több, mint 2 órára van szükség.

dell g3 3579 hutes

Értékelés

A Dell G3 3579 az új játékos család legkisebb, legolcsóbb tagja. Ennek megfelelően nem kapott csúcsminőségű anyagokat és nincs benne speciális hűtés. A kijelző IPS az egész G családban, de a G3-ban maximum fullhd felbontású lehet. A gép anyaghasználata a kategórián belül megfelelőnek mondható, belső merevítései jók, a billentyűzet és a többi beviteli eszköz is jól használható. A gép hangja laptop szinten szintén jónak mondható. A külső kapcsolatokból nem hiányzik semmi és mindenből a legmodernebbet kapjuk. Emellett megfelelő mennyiségű csatlakozó áll rendelkezésre és azok elhelyezkedése is jó.

Negatívumként a hőmérsékletek kezeléséből eredő CPU túlmelegedést említhetnénk, de meg kell jegyezni, hogy a gép szinte alig veszít az órajelekből, miközben más gépeknél ilyen hőmérsékleteket láthatunk akkor is, ha már elvesztettük az órajelek jelentős részét. Talán segítene a hőmérsékleten és a hűtés is halkabb lenne, ha a gép nem követi a divatot a rejtett hűtőnyílásokkal, de ez már marketing. Semelyik gyártó nem engedheti meg, hogy lemaradjon a fejlődésben, még akkor sem, ha az nem feltétlen a legjobb irányba megy.

A jó energiagazdálkodásnak és a nagy akkunak köszönhetően kiváló akkuidőket teljesít a Dell G3 3579. Ki kell emelni a jó összeszerelési minőséget is, melynek hála az IPS panelekre jellemző zavaró bevilágítást sikerült minimalizálni. És természetesen azt is ki kell emelni, hogy a gép 17,3-as méretben is kapható, ami örvendetes, mert ritka volt ebben a kategóriában a nagy kijelzős és játékra alkalmas gép. A vételár jelenleg viszonylag magas, de nem szabad elfelejteni a mögötte álló megbízható támogatást és szervizt, illetve azt, hogy a megjelenés utáni lelkesedés elmúltával lejjebb szoktak menni az árak is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét