Dell Inspiron 13 5000 (5368) – Ultrabook Light

0
988

Dell Inspiron 13 5000 (5368) - Ultrabook Light

A tesztelt gépet a Laptopszalon ajánlotta fel, megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon budai üzletében, illetve megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.

Áttekintés

Hirdetés

Már két éve, hogy utoljára járt nálunk Dell hibrid laptop-tablet gép. Akkor a 7347-est teszteltük, mely a 7-es sorozatba tartozik, tehát a Dell prémium laptop családjába. Most a cégnél úgy látták, hogy ezeket a megoldásokat (360 fokban hajtható kijelző, érintővel kombinálva) érdemes a középkategóriában is kipróbálni. Így született meg az 5-ös családba tartozó 5368 (sőt, azóta már utód is van, 5378 néven, melyben már az Intel új Kaby Lake platformja dolgozik)

Dell Inspiron 13 5000 (5368) - Ultrabook Light

A koncepció itt is ugyanaz: vékony, jól összerakott gép, IPS érintőkijelzővel és hibrid kialakítással, melynek segítségével tabletként is használható. Mivel egy kategóriát lejjebb léptünk, ezért az anyaghasználat is visszalépett egy kicsit, viszont az ár is mérséklődött.

Adatlap
Dell Inspiron 13 5000 (5368)
Processzor
 
Intel Core I3-6100U
Lapkészlet Intel Skylake U
Memória 4 GB DDR4 2133 MHz
Kijelző  
Grafika
Intel HD Graphics 520
 
Merevlemez 500 GB 5400rpm Toshiba (MQ01ABF050)
Optikai meghajtó nincs
Portok és csatlakozók 2xUSB3, 1xUSB2, HDMI, headset, SD
Kommunikáció wifi (ac), bluetooth 4.2 LE, HD webkamera
Egyéb érintőkijelző, 360 fokban hátrahajtható
Akkumulátor kapacitása 42 Wh
Méret 325 x 224 x 20,4 mm
Tömeg akkumulátorral 1,71 kg
Töltő tömege 0,3 kg
Operációs rendszer Windows 10
Fogyasztói ár (2016.02.) 219990.-
Garancia 3 év

Doboz, külső

A dobozt gyorsan átugorjuk: szokásos karton, benne a gép, töltő, pár papír és (végre!) egy 8 GB-os pendrive, melyen a Windows telepítő és a driverek kaptak helyet.

Dell Inspiron 13 5000 (5368) - Ultrabook Light

Megmaradt a 7-es sorozatból ismert ezüst szín, nincs viszont fém ház, műanyagból készült a kis Inspiron. Ennek megfelelően némileg vesztett a stabilitásból (bár a fedlap a 7-esnek sem volt erős oldala), de még a tűréshatáron belül van, nem csavarodik, nem nyeklik sehol.

A gép továbbra is vastagabb és nehezebb, mint egy „igazi” ultrabook. 20,4 mm a vastagság és kicsivel több, mint 1,6 kg a súly. Hordozás és tabletté alakítás közben ezt már megérezzük, főleg, hogy a zsanérok nehezen mozdulnak, egy kézzel a gép kinyitása sem megy, hátrahajtása igazi izommunka. Mindezek ellenére a nyitott kijelzőt nem tartják túl stabilan, mozgatás esetén enyhe kilengése van.

(Itt jegyzem meg zárójelben: aki még nem használt ilyen gépet, vásárlás előtt fogja kézbe, hajtogassa, nézegesse. És ha hozzám hasonlóan gondolkodik, akkor tegye vissza a polcra és nézzen inkább egy laptopot helyette. Ugyanis engem kifejezetten zavar a tablet módban a hátlapra kerülő billentyűzet, ami aztán mindenbe beleakad, mindenhez hozzádörzsölődik, stb., úgyhogy nem túl hosszú életet jósolok neki. Olyanoknak való ez a gép, akik ilyenre figyelni tudnak és akarnak)

Csatlakozók

Kifejezetten jól áll a gép USB portokkal, hármat is kapunk belőlük és mindhárom 3.0-ás. Ezen kívül van egy SD kártyaolvasónk és egy HDMI kimenetünk valamint a headset csatlakozója. Ultrabookra nem is kell ennél több.

Elöl középen van egy hatalmas töltésvisszajelző led.

Dell Inspiron 13 5000 (5368) - Ultrabook Light

Jobb oldalon van a bekapcsoló gomb, majd egy hangerő szabályozó, utána egy USB port és az SD kártyaolvasó. A 7-es sorozatnál megismert érintőceruza ezúttal kimaradt, helyette itt találjuk a biztonsági zár csatlakozót.

Dell Inspiron 13 5000 (5368) - Ultrabook Light

Hátul a hűtés kivezetése található.

Dell Inspiron 13 5000 (5368) - Ultrabook Light

Bal oldalon van a töltő csatlakozója, majd jön egy HDMI és két USB port, a kombinált mikrofon-fülhallgató. 

Dell Inspiron 13 5000 (5368) - Ultrabook Light

A hangszórók a gép aljára kerültek, ahogy a hűtés apró levegőbeszívó nyílásai is.

Dell Inspiron 13 5000 (5368) - Ultrabook Light

Beviteli eszközök

Méretéből adódóan természetesen numerikus pad nélküli billentyűzet van a gépben, mely azonban teljes méretű, két fokozatban állítható fehér háttérvilágítással rendelkezik. A billentyűk határozottan, rövid úton járnak, egyértelmű leütési visszajelzést adnak, sima felületük ellenére nem csúszik el rajta az ember keze, egyszóval ez egy jó billentyűzet. Negatívumként csak az enyhe zörgést tudom felhozni, mely a gépelést kíséri. Sajnos megmaradt a 7-es sorozatból ismert feliratozási mód: a háttérvilágításos angol billentyűzetre egyszerűen rászitázták a magyar karaktereket, de olyan igénytelen módon, hogy egyrészt az Y és a Z billentyűkön egymás mellett vannak a magyar és az angol karakterek, másrészt a magyar karakterek nem világítanak. Tehát sötétben egy teljesen angol billentyűzetet bámulhatunk.

Dell Inspiron 13 5000 (5368) - Ultrabook Light

A touchpad egybe van építve a gombokkal, a felétől lefelé már lehet vele klikkelni, érdekes megoldás, de működik. A 7-es sorozatban még került egy Windows gomb a kijelző alá, itt le kell mondanunk erről is.

Dell Inspiron 13 5000 (5368) - Ultrabook Light

Hang, kommunikáció

Sajnos a 7-es sorozathoz képest visszalépést jelentenek a hangszórók, ott (notebook viszonylatban) normális hangot adott a gép, az 5368 esetén a szokásos egyszerű csipogókat kapjuk. Nagyobb hangerőn is tisztán szólnak, de inkább csak a középtartomány van jelen, a magas és főleg a mély hangokat elfelejthetjük.

A vezetékes kapcsolatot kihagyták a mérnökök a gépből. A vezeték nélküli hálózatokért az Intel Wireless-AC 3165 megoldása felel, mely mindenféle legfrissebb wifi szabványt ismer, Bluetoothból pedig 4.2-t támogat akár Low Energy módban is.

Dell Inspiron 13 5000 (5368) - Ultrabook Light

Kijelző

1920×1080-as felbontású 13,3 inches IPS kijelzőt kapott a gép, mely az érintőfunkciók miatt fényes bevonatot kapott. Minden oké, a színek szépek, a betekintési szögekkel nincs hiba, talán csak a fényerővesztést vesszük észre, amikor nem pont középről nézzük a kijelzőt. Egyedül a Windows-zal van gond, de az elég súlyos. Illetve nem is magával a Windows-zal, hanem a programokkal. Nagyon sok Windows-os program nem kezeli megfelelően a szövegméretezést, ezért ez a felbontás nem jó hozzájuk. Ha beállítjuk az általános szövegnagyítást, akkor elmosódott betűket kapunk, ha nem, akkor pedig nagyon kicsi lesz minden. Sajnos ezt a kellemetlenséget a Windows 10 érkezése sem oldotta meg.

Dell Inspiron 13 5000 (5368) - Ultrabook Light

A kijelzővel kapcsolatos a másik apróbb hiba is, ugyanis a gép nem érzékeli, merre forgatjuk a kijelzőt. Így ha például „sátor” módban akarunk filmet nézni vagy tabletezni egy olyan helyen, ahol már nem fér el a billentyűzet, akkor manuálisan kell elforgatnunk a Windowst. Bár valószínűleg a Dellnél nem gondoltak ilyen felhasználásra, ugyanis más gyártókkal ellentétben a sátor módhoz nincsenek külön kis gumitalpak a megfelelő helyeken.

Processzor

A korábban tesztelt 7347 még Haswell processzort használt, azóta két generációt léptünk előre (mármint ezzel a géppel, mert az Intel már hármat ugrott) és immár Skylake processzort üdvözölhetünk a gépben. Az I3-6100U  két db 2,3 GHz-es magot tartalmaz összesen 4 szállal, tehát támogatja a Hyper Threading-et. Nem támogatja viszont a turbo módot, így a 2,3 GHz a maximális órajele a magoknak. A 14 nm-en gyártott processzor mindezt csekély 15W-os fogyasztás mellett éri el.

Processzor adatlap
Processzor típusa
 
Intel Core I3 6100U
Kódnév Skylake
Maximális órajel 2300 MHz
Gyorsítótár 3 MB
Magok/szálak 2 / 4
Integrált GPU Intel HD Graphics 520
Memória típusa és maximálisan támogatott órajele
Dual-Channel DDR3L-1600/DDR4-2133
Egyéb támogatott technológiák
Memory Controller, HyperThreading, AVX, AVX2, Quick Sync, Virtualization, AES-NI
Gyártástechnológia 14 nm
Maximális fogyasztás (TDP) 15 Watt
Maximális hőmérséklet 100 °C
Processzor foglalata BGA
Virtualizáció típusa VT-x, VT-d

 

Dell Inspiron 13 5000 (5368) - Ultrabook Light

 

Grafikus kártya

Továbbra sincs dedikált grafikus kártyánk, a processzorba integrált HD520 végzi ezt a feladatot. Teljesítménye mindenféle irodai és multimédiás felhasználásra elegendő, néhány régebbi játék is futtatható rajta alacsony felbontásban és részletességgel.

Videokártya adatlap
Gyártó és típus
 
Intel HD Graphics 520
Mikroarchitektúra Skylake
Gyártástechnológia 14 nm
DirectX támogatása DirectX 12 (FL 12_1)
Számolóegységek 24
Mag órajel 300 – 1050 (Boost) MHz
Shader órajel  
Memória maximális órajel  
Memóriavezérlő 64/128 bit
Memória típusa DDR3/DDR4
Memória mérete dinamikus
Egyéb jellemzők QuickSync

Dell Inspiron 13 5000 (5368) - Ultrabook Light

Memória, háttértár, bővíthetőség

Jó és rossz hír is van ebben a témakörben. A jó, hogy két darab memóriafoglalatunk van, egyik szabadon, így viszonylag egyszerű bővíteni a memóriát és nincs az alaplapra forrasztva, mint sok kategóriatársnál.

A rossz, hogy egyrészt nincs szerelőablakunk, ezért csak szervizben ajánlott bővíteni, hiszen a szétszedéskor eltörhető apró pöckök miatt elbukhatjuk a garanciát. Másik rossz hír, hogy a gépben csak egy 2.5-ös HDD helyet találunk, m.2 foglalat nincs.

És a végére még egy rossz hír: gyárilag HDD-vel szerelik a gépet, amely egy kifejezetten lassú darab. A merevlemez a Toshiba gyárából érkezett 5400-as fordulatra képes és 500 MB kapacitású. Cseréje esetén figyeljünk, hogy a gépbe csak 7mm magas meghajtók férnek el.

Dell Inspiron 13 5000 (5368) - Ultrabook Light

Hőmérséklet, zaj, üzemidő

A 7347-es hűtése kifejezetten hangos és kellemetlen volt, szerencsére e tekintetben is sikerült előrelépni az új géppel. Alapjáraton nem halljuk a ventilátort, mert kikapcsol. Terhelés hatására közepes hangerőn hűti le az alkatrészeket és a gépházat, egész jó hatékonysággal. Egyedül a gép alján, a hűtés kivezetésének közelében mérhető magas hőmérséklet, illetve a billentyűzet felső-középső része melegszik fel 38 fokra, de ez még a „belefér” kategória.

A processzor terhelése során végig tartja a 2,3 GHz-et, maximális hőmérséklete 86 fok volt. Ha a videokártyát is leterheljük, akkor a cpu órajele 1,4 Ghz-re esik vissza a TDP korlát miatt.

Akkumulátor és hőmérséklet
Dell Inspiron 13 5000 (5368)
Processzor
 
Intel Core I3 6100U
Grafikus vezérlő(k)
Intel HD520
 
Akkumulátor használat
Film lejátszás, 50% fényerő
 
6 óra 15 perc
Játék, 100% fényerő
1 óra 15 perc
Akkumulátor töltése teljesen lemerített állapotból bekapcsolt gép mellett
Félig: 40 perc
Teljesen: 1 óra 40 perc
Hardver terhelés mértéke Alap (avg) Játék (avg) Benchmark (avg)
CPU hőmérséklet 40 72 86
GPU hőmérséklet n.a. n.a. n.a.
Zajszint néma közepes közepes
Környezeti hőmérséklet 22°C
Burkolati hőmérsékletek (alapjárat)
Billentyűzet °C
 
Alsó burkolat °C
27 30 28 25 32 30
27 29 28 24 30 29
23 24 27 22 24 30
Burkolati hőmérsékletek (teljes terhelés)
Billentyűzet °C
 
Alsó burkolat °C
32 37 32 32 49 28
32 38 29 27 33 31
24 25 28 23 28 27

Értékelés

Nem sikerült megalkotni a tökéletes ultrabookot, de apró lépéseket tettünk felé. A korábbi modellekhez képest fejlődött a hardver és halkabb, valamivel hatékonyabb lett a hűtés. Továbbra is lenne mit javítani a zsanérokon (nehezen mozognak), a billentyűzeten (enyhe zörgés megszüntetése, teljes értékű magyar karakterek). A műanyag ellenére a ház minősége rendben van, a kijelző remek, a gép vékony, könnyű és jól hordozható.

A gép vetélytársai hasonló áron hasonló hardvert és funkcionalitást kínálnak. Az Asus UX360 2 év garanciát tud szembe állítani a Dell 3 éves garanciájával, A HP Pavilion X360 viszont a billentyűzet háttérvilágítással marad adós. 

Értékelés
Dell Inspiron 13 5000 (5368)
Előnyök
 
Jó összeszerelési minőség
Memória bővíthető
Kiváló szerviz
IPS kijelző
Billentyűzet háttérvilágítás
Tablet mód
 
Hátrányok
Nehezen szétszedhető
Magyar karakterek nem világítanak
Lassú HDD
Alternatívák
 
Asus UX360
HP Pavilion X360

 

Dell Inspiron 13 5000 (5368) - Ultrabook Light   Dell Inspiron 13 5000 (5368) - Ultrabook Light   Dell Inspiron 13 5000 (5368) - Ultrabook Light

Dell Inspiron 13 5000 (5368) - Ultrabook Light   Dell Inspiron 13 5000 (5368) - Ultrabook Light   Dell Inspiron 13 5000 (5368) - Ultrabook Light

Case

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét