Dell Inspiron 13 7000 (7347) teszt

0
880

Dell Inspiron 13 7000 (7347) teszt

A tesztalanyt a Laptopszalon biztosította számunkra, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon Astória üzletében, és megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.

Áttekintés

Újabb hibrid gépet köszönthetünk, ezúttal a Dell 7347 járt nálunk, mely az Inspiron család prémium kategóriás laptop-tablet hibridje. Divatba jöttek ezek a gépek, valljuk be, nem véletlenül. Vékonyak, általában jó minőségű anyagokból vannak összerakva, nagyfelbontású IPS kijelzőket szerelnek bele, aki pedig ki tudja használni egy hibrid gép előnyeit, annak egyenesen megfizethetetlen előnyt nyújtanak rugalmasságukkal. Természetesen, ahogy megszokhattuk, általában kisebb-nagyobb áldozatot kell hozni az ilyen gépek tulajdonosainak, hiszen nem lehet büntetlenül egyre vékonyabb gépeket csinálni. Lássuk, mivel jár egy ilyen gép használata.

Dell Inspiron 13 7000 (7347) teszt

Doboz, külső

A dobozt gyorsan átugorjuk: szokásos karton, benne a gép, töltő, pár papír.

Jöjjön a gép: ezüst színű fém ház, stabil, egyben van. Egyedül a fedlap közepén érzek egy kis gyengeséget… na jó, annyira nem is kicsit. Az az igazság, hogy a fedlap a logó környékén simán benyomható, mint egy belépő kategóriás műanyag gépnél. Ez azért nem olyan szép.

Dell Inspiron 13 7000 (7347) teszt

A gépet vékonynak épp nem nevezném, főleg egy Yoga Pro 12-13mm-es háza mellett. Ez 21 mm-es, de még belefér a vékony ultrabook kategóriába. Egyéb irányú kiterjedését a kijelző határozza meg, mely 13,3” méretű. Mint említettem, a gép hibrid, tehát tabletté hajtogatható, ami annyit tesz, hogy a kijelzőt hátra tudjuk hajtani 360 fokban. A zsanérok nagyon erősek, egy kézzel a gép kinyitása sem megy, hátrahajtása igazi izommunka, főleg, mivel a billentyűzetes rész a nehezebb. Mindezek ellenére a nyitott kijelzőt nem tartják túl stabilan, mozgatás esetén enyhe kilengése van.

Dell Inspiron 13 7000 (7347) teszt

(Itt jegyzem meg, de csak zárójelben: aki még nem használt ilyen gépet, vásárlás előtt fogja kézbe, hajtogassa, nézegesse. És ha hozzám hasonlóan gondolkodik, akkor tegye vissza a polcra és nézzen inkább egy laptopot helyette. Ugyanis engem kifejezetten zavar a tablet módban a hátlapra kerülő billentyűzet, ami aztán mindenbe beleakad, mindenhez hozzádörzsölődik, stb., úgyhogy nem túl hosszú életet jósolok neki. Olyanoknak való ez a gép, akik ilyenre figyelni tudnak és akarnak)

Van egy (konstrukciós) hibánk is rögtön az elején. A billentyűzetet körülölelő fém keret és a touchpad csukott állapotban nyomot hagy a kijelzőn. Egyelőre letörölhető, tehát csak a szélekre került szennyeződések jutnak a kijelzőre, de hosszabb távon én oda karcokat látok… javasolt egy billentyűzetvédő betét vagy kijelzővédő fólia használata.

Csatlakozók

Kifejezetten jól áll a gép USB portokkal, hármat is kapunk belőlük és mindhárom 3.0-ás. Ezen kívül van egy SD kártyaolvasónk és egy HDMI kimenetünk valamint a headset csatlakozója. Ultrabookra nem is kell ennél több.

Szemből jobb oldalon van egy töltésvisszajelző led.

Dell Inspiron 13 7000 (7347) teszt

Jobb oldalon van a bekapcsoló gomb, majd egy hangerő szabályozó, utána az egyik hangszóró nyílása, egy USB port, az SD kártyaolvasó és az érintőceruza.

Dell Inspiron 13 7000 (7347) teszt

Hátul a hűtés kivezetése található.

Dell Inspiron 13 7000 (7347) teszt

Bal oldalon a Kensington zár mellett van a töltő csatlakozója, majd jön egy HDMI és két USB port, a kombinált mikrofon-fülhallgató és végül a másik hangszóró.

Dell Inspiron 13 7000 (7347) teszt

Beviteli eszközök

Dell Inspiron 13 7000 (7347) teszt

Méretéből adódóan természetesen numerikus pad nélküli billentyűzet van a gépben, mely azonban teljes méretű, két fokozatban állítható fehér háttérvilágítással rendelkezik. A billentyűk határozottan, rövid úton járnak, egyértelmű leütési visszajelzést adnak, sima felületük ellenére nem csúszik el rajta az ember keze, egyszóval ez egy jó billentyűzet… lenne, ha a feliratozás nem a sufnituning műhelyeket idézné. Az történt ugyanis, hogy a háttérvilágításos angol billentyűzetre egyszerűen rászitázták a magyar karaktereket, de olyan igénytelen módon, hogy egyrészt az Y és a Z billentyűkön egymás mellett vannak a magyar és az angol karakterek, másrészt a magyar karakterek nem világítanak. Tehát sötétben egy teljesen angol billentyűzetet bámulhatunk. Tudom, hogy kis piac vagyunk, nem éri meg ide gyártani, de akkor inkább hagyják meg angolnak és kész. És főleg ne hirdessék ezt a gányolt cuccot magyar billentyűzetként.

Dell Inspiron 13 7000 (7347) teszt

A touchpad egybe van építve a gombokkal, a felétől lefelé már lehet vele klikkelni, érdekes megoldás, de működik. Ezen kívül kapunk még egy tableteknél megszokott Windows gombot a kijelző alá.

Dell Inspiron 13 7000 (7347) teszt

Érdekes és hasznos extra a gép oldalából elővarázsolható passzív ceruza, mely gumi végével tökéletesen helyettesíti az ujjunkat és ujjlenyomatot sem hagy a kijelzőn.

Hang, kommunikáció

Két hangszórónk van a gép két oldalán, tablet és laptop módban is megfelelően halljuk őket. Laptop viszonylatban jók a hangszórók, magas és mély hangokat is képesek kiadni, egy filmhez megfelelőek lehetnek. A maximális hangerő kicsit halk.

Kijelző

1920×1080-as felbontású 13,3 inches IPS kijelzőt kapott a gép. Minden oké, a színek szépek, a betekintési szögekkel nincs hiba. Egyedül a Windows-zal van, de az elég súlyos. Mint minden ilyen tesztben, itt is meg kell említeni, hogy nagyon sok Windows-os program nem kezeli megfelelően a szövegméretezést, ezért ez a felbontás nem jó hozzájuk. Ha beállítjuk az általános szövegnagyítást, akkor elmosódott betűket kapunk, ha nem, akkor pedig nagyon kicsi lesz minden. Nagyon várjuk már a Windows 10-et, ami a pletykák szerint sokat javít majd ezen.

Dell Inspiron 13 7000 (7347) teszt

A kijelzővel kapcsolatos a következő, konstrukciósnak tekinthető hiba, ugyanis a gép nem érzékeli, merre forgatjuk a kijelzőt. Így ha például „sátor” módban akarunk tabletezni az asztalon, akkor manuálisan kell elforgatnunk a Windowst.

Processzor

Az Intel Haswell családjából érkezett a processzor, I5 4210U a neve, 2 db 1,7 GHz-es magot tartalmaz összesen 4 szállal, a magok órajele turbo módban egészen 2,7 GHz-ig képes felmenni. A 22 nm-en gyártott processzor mindezt csekély 15W-os fogyasztás mellett éri el.

Dell Inspiron 13 7000 (7347) teszt

Dell Inspiron 13 7000 (7347) teszt   Dell Inspiron 13 7000 (7347) teszt

Grafikus kártya

Nincs dedikált grafikus kártyánk, a processzorba integrált HD4400 végzi ezt a feladatot. Teljesítménye mindenféle irodai és multimédiás felhasználásra elegendő, néhány régebbi játék is futtatható rajta alacsony felbontásban és részletességgel.

Dell Inspiron 13 7000 (7347) teszt

Dell Inspiron 13 7000 (7347) teszt   Dell Inspiron 13 7000 (7347) teszt

Memória, háttértár, bővíthetőség

8 GB memóriánk van, mely egy darab DDR3-1600-as modult jelent, ami cserélhető. A háttértár részére normál SATA bővítőhely áll rendelkezésre, melyben alapból egy 500+8 GB-os SSHD került elhelyezésre. Mind a memória, mind a HDD cserélhető, ám ehhez nem áll rendelkezésre szerelőnyílás, a gép teljes alsó részét el kell távolítani, ami vagy egy tucat csavarral és még több kis kampóval való küzdést jelent.

Dell Inspiron 13 7000 (7347) teszt   Dell Inspiron 13 7000 (7347) teszt

Hőmérséklet, zaj, üzemidő

A gép alaphőmérséklete kicsit magasabb a vaskosabb gépeknél megszokottnál, de semmi esetre sem zavaró. Terhelés hatására sem lesz kellemetlenül meleg, egyedül az alja melegszik 40 fok közelébe. Az akku 43 Wh-s, az általa biztosított üzemidő átlagosnak mondható a kategóriában, 4 órás filmlejátszással és 2 órás intenzívebb terheléssel számolhatunk.

Dell Inspiron 13 7000 (7347) teszt

Külön bekezdésben kell megemlíteni a ventilátort. Alapjáraton nincs vele gond, de nagyobb terhelés hatására beindul és olyan hangot ad ki, ami elnyomja egy film hangját is. Évek óta nem találkoztam ilyen hangos ventilátorral, és a legmeglepőbb az, hogy a hardver sem indokolná ezt. Az U jelzésű, energiatakarékos I5 egészen biztosan nem termel szélsőséges mennyiségű hőt, dedikált vga nincs a gépben, így érthetetlen ez a hangorkán.

Értékelés

Végére is értünk a Dell legújabb ultrabookjának, értékelni kellene. Nehéz dolog. Van egy kiváló házunk (ha eltekintünk a fedlap benyomódásától), egy remek billentyűzetünk (ha eltekintünk a szitázott magyar karakterektől), egy jó kijelzőnk (ami fényes és amin nyomot hagy a billentyűzet kerete), energiatakarékos hardverünk (amit egy kisebb szélerőmű hűt), tablet funkciónk (a nehezen járó zsanér és a hátlapra kerülő billentyűzet zavaró hatásaival). Szóval van egy csupa jó tulajdonsággal rendelkező gépünk, de minden tulajdonságában van valami esetlen hiba, ami miatt nem lesz tökéletes. Ha az árat nézzük, akkor az Asus UX305-tel van egy szinten, utóbbiban ugyan frissebb hardver van, de teljesítményre és üzemidőre nem marad el tőle tesztünk alanya.

Nincs tökéletes gép, korábbi tesztünkben a jóval drágább Yoga 3 Pro-nál is több hibát találtunk, ezért úgy gondolom, hogy ez a Dell is megállja a helyét a prémium kategóriás ultrabookok között és ajánlható vétel azoknak, akik együtt tudnak élni a kisebb-nagyobb hiányosságokkal.

Dell Inspiron 13 7000 (7347) teszt   Dell Inspiron 13 7000 (7347) teszt

Dell Inspiron 13 7000 (7347) teszt   Dell Inspiron 13 7000 (7347) teszt

Dell Inspiron 13 7000 (7347) teszt   Dell Inspiron 13 7000 (7347) teszt

Case

 

Ajánlott cikkek:

– Milyen notebookot / laptopot vegyek?

– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?

– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

– Játék notebookon: erősebb videokártyát vagy jobb processzort válasszunk?

– HDD vs SSD vs SSHD: Melyiket válasszam?

Hasznos cikkek:

– A Laptop akkumulátorokról és használatukról

– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!

– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban

– Pixelhiba a notebookoknál

– Üzleti notebookok előnyei

Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

– Segítünk első notebookod kiválasztásában!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét