Dell Inspiron 3542 teszt

Dell Inspiron 3542 teszt

A Dell Inspiron 3542 tesztgépet a Laptopszalon adta kölcsön, mely megtekinthető és kipróbálható a Budai üzletben. 

Laptopszalon Buda

Cím: 1024 Budapest, II. ker., Lövőház u. 12. fsz. 1/d
Nyitva tartás: H-P: 10:00 – 19:00; Szo.: 10:00 – 18:00; V: Zárva
Tel: 20/612-1111

Áttekintés

Dell Inspiron 3542 teszt

A doboz tartalma

Ismét egy Inspiron, ismét egy szokásos doboz és tartozékok, ami mi tagadás nincs kitömve. Használati utasítást kapunk, valamint töltőt és ugye akkumulátort ami már a gépben várja a bevetést. Egyebet ne keressünk, a drivereket elérhetjük az internetről is szerencsére.

Dell Inspiron 3542 teszt

A külső

Itt végre sikerült a nyulat a kalapból trükk, varázsoltak a dizájnerek egy teljesen új formatervet. Ideje is volt már.

Ennek hozománya, hogy nagyon szépen lekerekedett a csuklótámasz széle, eltűnt a lakk a billentyűk közül, kategóriákkal jobb lett a minőség és illesztési hézag is csökkent mindenhol, sokkal inkább érzem egy drágább gépnek az Inspiron 3542-t mint a régebbi abszolút belépős masinákat. Fogást így formára és kinézetre nehezen találtam, de végül azért sikerült. Az oldalsó éleket lakkba mártani elég érdekes lépés. Ezt fel nem foghatom miért kellett, alapvetően egy nagyon szívós matt anyag is csúnyán tud öregedeni az USB és töltőcsatlakozók körül, ezzel a bevonattal pedig meglepne ha bárki is tudná tartani a gyári állapotot. Nekem már a dobozból kivéve is karcos volt egyik oldalon, pedig fóliázva van mindkét széle. A következő generációban illene elfelejteni a fényes lakkozásokat végleg.

 

Portok, ergonómia és beviteli eszközök

Dell Inspiron 3542 teszt

Elöl 1 darab visszajelző ledet kapunk, ami a töltöttséget jelzi vissza

Dell Inspiron 3542 teszt

Baloldalon kártyaolvasó, 2.0-s USB és optikai meghajtó pihen

Dell Inspiron 3542 teszt

A jobb oldal pedig: Kensington zár, töltőcsatlakozó, HDMI, RJ45, USB 2.0 és 3.0 valamint kombinált hang ki/bemenet sorakozik

Dell Inspiron 3542 teszt

A hátsó traktus továbbra is por(t) mentes

Billentyűzet

A billentyűzet sokban nem változott, kinézetben ugye a már említett lakkos felület eltűnése lehet feltűnő, minden más közel hasonló. Az Enter lett egy kicsit lecsapva, cserébe a többi billentyű rendes, teljes mérettel bír. Numerikus rész van és jó gépelési élmény is. Kicsit még mindig kemény az ízlésemnek, de odatekintés nélkül is tudtam gépelni már néhány óra ismerkedés után is. Alátámasztásban is fejlődtünk, sokkal stabilabb a lefogatás. Egy olcsóbb gépnél ezzel nincs semmi probléma.

  Dell Inspiron 3542 teszt  

Touchpad

A touchpad akárcsak az érem, kétoldalú. Nem túl nagy a mérete ami nem gond, mert anyagában kiváló és végre bentebb is került a Space billentyűtől és a csuklótámasz szélétől is. A másik oldalon viszont ott van az érzékelés darabossága. Nem nagyon tudtam eldönteni, hogy hol a határ ahol már érzékeli a nyomást, olykor arrébb ugrott a kurzor vagy csak elfelejtett a koppintásra reagálni vagy a multi-touch műveletek nem jöttek ki rendesen. Ez itt lehetne sokkal-sokkal jobb is.

Dell Inspiron 3542 teszt

Hang

Hatalmas hangerőt és mélynyomót ne várjunk, viszont sztereóban jön a hang, 80% feletti hangerőn már erősen torzulva, de egy átlag filmhez és zenéhez azért elégséges minőségben. Minden másra pedig ott van a 3.5mm-es jack csatlakozó. A beépített HD kamera mellett van mikrofon is, utazás során jól jöhet mindkettő, csúcsminőséget ezektől se várjunk, sötétben a kamera képe elég zajos lesz.

Kommunikáció

Nagyobb mennyiségű fém hiányában a rádiójelek erősek voltak, b/g/n szabványos Wi-Fi mellé érkezett a szokásos 4.0-s Bluetooth. Vezetékes oldalról pedig a 10/100-as Ethernetet tudjuk kihasználni. Itt jegyezném meg, hogy a gigabites lehetne már alap 2014-ben. Ekkora eladott darabszámnál már nyilván számít minden fillér, de ez egy olyan elterjedt és olcsó fejlesztés amit nem kéne kihagyni. Eddig ez nem hiányzott a Dell gépekből, csak némelyik konkurens modellnél, úgy látszik ezt átvették tőlük.

Kijelző

Teljesen átlagos HD felbontású, vagyis 1366×768 pixeles kijelzőt kapunk TN+film panellel. A bevonata fényes, ami a színek jót, a fényben láthatóságnak elég rosszat tesz. Sokat nem tudok hozzátenni sokadjára sem, a színek gyorsan fakulnak-sötétednek és invertálódnak, oldalról egy hangyányival erősebbek vagyunk betekintési szögekben, de nem sokkal. A már szokásos mondókámat miszerint nem kerülne sokkal többe egy rendes kijelző befaragása ezúttal elmarad. Nagyon lassan, de már érezhetően javulnak a belépő gépek is, kijelző téren kellene kicsit gyorsulni a terjeszkedéssel, de türelemmel kell lenni. Aki teheti az persze áldozzon egy szebb kijelzős gépre, mert alapjaiban változik meg a felhasználás módja, tapasztalat.

A zsanérokkal nincs semmi gond, nem egy E6000-es Latitude fém megoldás, de kiejlzőnél fogva is meg tudtam emelni a gépet nyiszogás nélkül. Apró észrevétel, hogy a fedlap és a kijelző nagyon közel van egymáshoz, nagyon jó táskát javasolnék hordozáshoz, ez tipikusan az a gép, aminek a kijelzője úgy törhető be, hogy nem látszik a nyoma elsőre. Szóval óvatosan nyomjuk a fedlapot.

Dell Inspiron 3542 teszt

Dell Inspiron 3542 teszt Dell Inspiron 3542 teszt Dell Inspiron 3542 teszt

Dell Inspiron 3542 teszt

Bővíthetőség

Ennél már sokkal egyszerűbb nem is lehetne, 1 csavar tekerése után HDD és memória cserélhető. Fontos megjegyezni a cserélhető szócskát, mivel 1db RAM helyezhető el mindösszesen, tehát 8GB-nál több memória nem fog belemenni a gépünkbe. Ami annyira nem nagy gond, 4GB-al én vígan elvoltam, mindig volt 30% kihasználatlan terület. Egy átlagos felhasználónak ez több mint elég.

 Dell Inspiron 3542 teszt Dell Inspiron 3542 teszt

Tápellátás

Egy szolidabb 65W-os tápegységet kapunk, tekintve, hogy kisebb lett az akkumulátor ez is elegendő, bár teljes töltés kicsit hosszúra nyúlt, 80%-ra mindenesetre gyorsan feltöltődünk.

Garancia

3 év garancia a Delltől szokásos módon most is jár a legkisebb modellekhez is.

Használatba vétel

A szokásos módon a gyári Ubuntu rendszerét egy 8.1-es Microsoft Windows operációs rendszer váltotta fel. Serial szám alapján minden drivert letöltve 1 óra után készen is volt a tesztgép a bevetésre. A fejlettebb programokat nem kapjuk meg, mint a Latitude modellek esetében, de a Dell gyári összegző szoftvere elérhető azért, ahol biztonsági mentés és sok más egyéb hasznos program is megtalálható.

Processzor

Tesztgépünk egy kicsit jobban felszerelve érkezett, ennek egyik hozománya az alacsony fogyasztású Intel Core i5-ös processzor, amely nagyon kevés, mindösszesen 15W-os TDP osztályba esik, hála a órajel emelésnek viszont kellően erős tud lenni a 2.4GHz-es maximális órajelével 2 magos felhasználásban is. Természetesen a 4 szálú végrehajtás is adott ebben az egyébként igen friss Haswell processzorban ami 4210U kód alatt fut.

Dell Inspiron 3542 teszt

Rendszer teljesítmény

A HDD a szokásos átlagot hozza mind sebesség, mind pedig zaj viszonylatban. A 4Gb memória elég volt számomra, maximalisták 8GB-ra tudnak bővíteni. Felhasználási élményben egy SSHD, de inkább egy SSD lenne előrelépés itt is, erre még várnunk kell 1-2 évet bizonyosan. Türelmetlenek ettől függetlenül cserélhetik a meghajtót. Ez továbbra is javasolt.

Dell Inspiron 3542 teszt

Grafikus kártya, játék teljesítmény

Grafikai oldalról kapunk egy HD4400-as Intel integrált és egy nVIDIA által készített GeForce 820M diszkrét videokártyát. Utóbbi ereje nem túl meggyőző, mondjuk úgy, hogy ez inkább olyan műveletekhez illeszthető, ahol az Intel megoldása szoftveres oldalról nem támogatott.

Dell Inspiron 3542 teszt Dell Inspiron 3542 teszt

3DMark13 most sem maradhat el:

Dell Inspiron 3542 teszt

Nem ez lesz az a gép amivel a multiplayerek ördögévé válunk majd, kivétel esetleg a régebbi címek: 2-3 éves játékokat nagyon szépen tud futtatni, az 1-2 évesek is is megpróbálhatóak de erősen levett grafikai beállításokkal. Jól látszik a tesztben is, hogy egy 710M szerepel, ez nem tévedés, gyakorlatilag egy átnevezett 710 vagy 720M-et tisztelhetünk új köntösben. Ami valljuk be, továbbra sem túl acélos.

 

UPDATE!

Közben sikerült az eggyel magasabb felszereltségű immáron GeForce 840M-el szerelt változatot is letesztelni, így bővítjük a tesztünket az ezzel készült eredményekkel.

Dell Inspiron 3542 teszt

A kötelező jellegű 3DMark teszt alapján a 820M-hez képest elég jelentős fps növekményre számíthatunk.

Dell Inspiron 3542 teszt

Összehasonlítási alapként ezt a táblázatot érdemes átböngészni, a 840M gyakorlatilag az erősebb kiadású 740M-el ér fel, azonban ilyet itthon csak egyetlen gépben, az Asus K56CB-ben találhattunk meg, ami már kifutott típus. Jó hír, hogy egy 750M-hez képest nem sokban marad el.

Dell Inspiron 3542 teszt

Dell Inspiron 3542 teszt Dell Inspiron 3542 teszt

Dell Inspiron 3542 teszt Dell Inspiron 3542 teszt

Dell Inspiron 3542 teszt

Ha pedig játékról van szó akkor medium-high beállításokon és HD felbontásban nyugodtan játszhatunk, szinte mindenhol megütötte a már folyamatos játékhoz szükséges képkockamennyiséget az erősebbik 3542-es Inspiron. A processzor limit problémáját pedig már megoldották a gyárban, hiszen csak az i7-es processzor mellé kapunk 840M-et.

 

Hőmérsékletek, melegedés, zaj

Lássuk tehát mit tud a vékonyított és könnyített gépünk nagyjából hasonló belsővel, mint az elődje. Először is: az akkumulátor szabdalásával könnyen lehet csökkenteni a tömeget, ahogy tették itt is. Így az üzemidő is csökkent, ami még mindig nagyon jó, de szerintem az a pár száz grammocska nem borította volna fel az egyensúlyt.

A hőmérséklet és a zaj a vékonyabb gépek esetében mindig egy kényes pont. A hőháztartás elég jóra sikerült, ezzel nincs gond. Ehhez azonban elég érces és nagy fordulató ventilátor szükséges, ami egyeseknek zavaró lehet. Az mindenesetre megnyugtató, hogy alapjárati terhelés mellett nem zavaró, néha kap csak erőre a hűtés.

Dell Inspiron 3542 teszt

Értékelés

Az olcsóbb laptopok között szelektálva én eddig is preferáltam a Dell megoldásait, már pusztán garancia okán is amihez olykor társult egy nagyon jó ár vagy esetleg egyéb tulajdonság, mondjuk akkumulátoros idő. Cserébe a minőség…az olykor csorbát szenvedett. Ezt most kiküszöbölték, tényleg párját ritkítóan jól kivitelezett a 3542-es Inspiron. Az alig 100.000 forinttól induló kategóriában ellenfél nem sok van, hiszen rengeteg a már dobozból kivéve is csüggesztő anyagból építkező és hibáktól hemzsegő hordozható gép.

Egy takaros kis szerkezetet ismerhettem meg az új 3000-es Inspiron szériában, pár dolgot azért megjegyeznék: az oldalsó részen a belakkozott felület kitalálója és mindenki aki szerint ez így jó megoldás mélyen gondolkozzon el rajta, hogy is fog kinézni 1-2 éven belül a portok környéke. A touchpad lehetne sokkal pontosabb és jobb visszajelzésű, valamint én megtartottam volna a régebbi kapacitású akkumulátort.

Szummázva: aki a felsorolt problémákkal együtt tud élni és elfogadja annak valószínűleg megvan az első/következő laptopja, hiszen a konkurenciától ennél szinte csak rosszabbakat találni.

Dell Inspiron 3542 teszt

Dell Inspiron 3542 teszt

Dell Inspiron 3542 teszt Dell Inspiron 3542 teszt Dell Inspiron 3542 teszt

Dell Inspiron 3542 teszt Dell Inspiron 3542 teszt Dell Inspiron 3542 teszt

Mulder

 

Ajánlott cikkek:

– Milyen notebookot / laptopot vegyek?

– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?

– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

– Játék notebookon: erősebb videokártyát vagy jobb processzort válasszunk?

– HDD vs SSD vs SSHD: Melyiket válasszam?

Hasznos cikkek:

– A Laptop akkumulátorokról és használatukról

– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!

– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban

– Pixelhiba a notebookoknál

– Üzleti notebookok előnyei

Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

– Segítünk első notebookod kiválasztásában!

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?