Dell Inspiron 3543 teszt

0
278

Dell Inspiron 3543 teszt

A tesztalanyt a Laptopszalon biztosította számunkra, megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon Buda üzletében, és megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.

Áttekintés

Hirdetés

Nehéz újat írni a belépő kategóriás gépekről. A szűk költségvetés miatt sok meglepetést nem tudnak a gyártók kínálni ebben a kategóriában, nem itt sütik el a legfrissebb fejlesztéseket, inkább ragaszkodnak a jól bevált receptekhez és valljuk be, a néha nem túl elegáns marketing megoldásokhoz. Hiszen hiába pakolnak 2, sőt, újabban 4 GB videomemóriát egy olyan vga chip mellé, ami a legkisebb felbontáson és a legkisebb részletességgel képes csak futtatni a játékokat.

Dell Inspiron 3543 teszt

Ezekből adódik, hogy szegény tesztelőnek is nehéz érdekfeszítő cikket írni a legfrissebb alacsony költségvetésű gépről, a benne található olcsó elemekről, nem túl erős hardverről. Én mégis remélem, hogy sok olvasónak segítség lesz a cikk, akár így, akár úgy. Hiszen nálunk még mindig a 100-200ezer Forint közötti belépő kategória a legkeresettebb és itt van a legnagyobb kínálat is. Így sokaknak érdekes lehet, mit nyújt a Dell felújított ezernevű gépe. Lássuk tehát, tesztpadon a Dell Inspiron 15 (3000-es sorozat (3543)).

Dell Inspiron 3543 teszt

 

Külső

Sokféleképpen oldják meg a laptop burkolatokat a gyártók, még a belépő szinten is találkozunk mindenféle megoldással, a fémszerű bevonatostól a fényes fekete zongoralakkon át a már-már üzleti gépeket idéző nem túl szép, de strapabíró műanyagokig. Tesztünk alanya szerencsére a jobb fajtából való anyagokat kapta, fényes felületet csak a két oldalán találunk. A fedlap ezüst színű, mintázott műanyag egy Dell logóval a közepén. Sajnos nagyon vékony és alatta sem sok merevítés van, a kijelzőnek csak minimális védelmet nyújt, érdemes elkerülni a nyomogatását. A felnyitásnál is oda kell figyelni, hogy a közepénél fogva nyissuk ki a gépet és ne az egyik sarkát ragadjuk meg, mert hamar elengednek a vékony műanyagok. Belül valamivel jobb a helyzet, az alsó rész kellően merev és a bevonat is ellenálló, recés, matt fekete műanyag, mely az ujjlenyomatokra sem érzékeny. A zsanérok kellően erősek, stabilan tartják a kijelzőt, de az erejükből fakadóan a gépet csak két kézzel lehet felnyitni.

Dell Inspiron 3543 teszt

 

Csatlakozók

A gép csatlakozók tekintetében „hozza a kötelezőt”, egyedül az USB3-as portokra lehet panasz, ugyanis csak egy van belőle.

Elöl egy hatalmas töltésjelző ledet találunk, mely fehér színben világít.

Dell Inspiron 3543 teszt

Jobb oldalt van az SD kártyaolvasó, egy USB2 csatlakozó és a DVD ajtaja.

Dell Inspiron 3543 teszt

Hátul a kivehető akku látható.

Dell Inspiron 3543 teszt

Bal oldalon a headset csatlakozó, egy USB3, egy USB2, a gigabites LAN, a HDMI és a hűtő kivezetése után a töltőcsatlakozó található, a sort a Kensington zár zárja.

Dell Inspiron 3543 teszt

A gép alján a kivehető akku és a nagyméretű szerelőablak található.

Dell Inspiron 3543 teszt

 

Beviteli eszközök

A mostanában divatos, extrém rövid úton járó billentyűkkel szerelték az Inspiront. Kis megszokás után egész jó gépelési élményt tud adni, főleg azért, mert jól sikerült a billentyűzet alátámasztása. Ha erősen nyomjuk, akkor itt is meg lehet figyelni egy enyhe hullámzást, de a leütéshez nem kell erősen nyomni, szóval nem lesz gond vele.

Dell Inspiron 3543 teszt

Nem ilyen jó a helyzet a touchpaddal, melynek a mérete és a felülete megfelelő ugyan, de  sajnos a finom mozdulatokat nagyon nehezen érzékeli, néhol akadozás is megfigyelhető. Ez sajnos az Inspiron sorozat gyerekbetegsége, ami már több tesztben felmerült és még mindig nem sikerült kiküszöbölni.

 

Hang, kommunikáció

A gépnek van hangja, sajnos ennél többet nem érdemes beszélni a csipogókról, a Windows értesítési hangjánál komolyabbat ne akarjunk rajta hallgatni. A hangchip a Realtek-től érkezett, ALC255 néven. A wifit a Broadcom szállítja és N-es, a Bluetooth pedig Dell 1704 névre hallgat és 4.0 a verziószáma. A vezetékes hálózati kártya szintén Realtek és gigabites sebességre képes.

Dell Inspiron 3543 teszt

 

Kijelző

1366×768, TN panel, fényes felület. Akár szitokszónak is beillene mindhárom laptop témában, mert ez az abszolút belépő kategória, mondhatnám úgy is, hogy mindenből a legrosszabb. A Dell nem is kínálja a gépet más kijelzővel, egyedül az érintőpanel opció még, de annak is ugyanezek a tulajdonságai. Maga a panel a TN-ek között az „elmegy” kategória, hozza a szokásos TN betegségeket, különösen a függőleges betekintési szöget illetően, de nem annyira durván, mint például az 50-es sorozatú Lenovo-k. A zsanérok erősek, megfelelően tartják a kijelzőt, de emiatt egy kézzel nem lehet nyitni a gépet. A maximális nyitási szög meglehetősen kicsi, emiatt aki ölben használná a gépet, az problémákba ütközhet.

Dell Inspiron 3543 teszt

Dell Inspiron 3543 teszt

 

Processzor

A gép sokféle processzorral elérhető (Pentium DualCore-tól az I7 5500U-ig), a tesztgépben a középkategóriás I5-ös változat ketyegett. 2 magja 4 szálon képes futtatni a feladatokat, 2,2 GHz-es órajelen, mely turbó módban 2,7 GHz-re képes felmenni. Mindezt csekély 15W-os fogyasztás mellett teszi. Ereje elegendő a hétköznapi feladatokra, és akár kisebb munkára is foghatjuk.

Dell Inspiron 3543 teszt

Dell Inspiron 3543 teszt   Dell Inspiron 3543 teszt

 

Grafikus kártya

A cpu-ba integrált grafikus vezérlőn kívül egy NVIDIA Geforce GT820M található a gépben (kapható 840M-mel is), mely a belépő szint a VGA kártyák közül. És meglehetősen öreg, hiszen a Fermi architektúra immár 3 éves, ami a számítástechnikában elég sok. Nem tudni, miért döntött a Dell emellett, hiszen január óta már elérhető a kártya Kepleres változata, 920M néven. Az 1366×768-as kijelzőn régebbi, vagy jól optimalizált új játékokat alacsony részletességgel képes futtatni. Nem sokkal erősebb az integrált megoldásnál, energiatakarékossági okokból talán szerencsésebb lett volna kihagyni és az integrált HD5500-ra bízni a 3D-s feladatokat.

Dell Inspiron 3543 teszt

Dell Inspiron 3543 teszt   Dell Inspiron 3543 teszt

Dell Inspiron 3543 teszt   Dell Inspiron 3543 teszt   Dell Inspiron 3543 teszt

 

 

Memória, háttértár, bővíthetőség

Az egyetlen memória helyet egy 8 GB-os, 1600MHz-es DDR3L egység foglalja el. Bővítés nem lehetséges és le kell mondanunk a Dual Channel módról is.

A háttértár a Seagate műhelyéből érkezett, 1 TB-os, 5400-as fordulaton pörgő meglehetősen lassú darab. Akinek nincs szüksége DVD olvasóra, annak javasolt a HDD átköltöztetése a DVD helyére egy megfelelő fiókba és egy SSD beszerzése.

Mint említettem, a gép meglehetősen nagy szerelőablakot kapott, melyen keresztül hozzáférünk a memória bővítőhelyhez és a HDD-hez. Sajnos a hűtés tisztítása nem megoldható, ahhoz jobban szét kell szedni a gépet.

Dell Inspiron 3543 teszt

 

Hőmérséklet, zaj, üzemidő

A gép hűtése alapjáraton csendben teszi a dolgát. Terhelve felhangosodik, néha már a zavaró tartományba, de hatásfoka jó, a gép hőmérséklete alacsony marad, a burkolatok sem melegszenek fel különösebben. Egészen érdekes eredményeket hozott a gép a mérések során, ugyanis teljesen máshol volt meleg alapjáraton, mint terheléskor, volt olyan pontja is, ahol terhelés hatására lehűlt. Valószínűleg a ventilátor alapjáraton nagyon alacsony fordulaton jár és a halk működés miatt jobban engedi felmelegedni a gépet az automatika.

Dell Inspiron 3543 teszt

A 40 Wh-s akku, hála az energiatakarékos komponenseknek, meglehetősen hoszú üzemidőt biztosít. Filmnézés, netezés esetén majdnem 5 órán keresztül számíthatunk a gépre, játéknál és egyéb, nagyobb terhelésnél ez kb. 1,5 órára redukálódik, ami még mindig egész jó eredmény.

Dell Inspiron 3543 teszt

 

Értékelés

Az utóbbi időben sok belépő szintű gép járt nálunk, így van kellő összehasonlítási alap. A 200.000 forint alatti kategóriában ritkán van olyan gép, amit fenntartások nélkül ajánlani lehet, de a Dell 3543 talán az egyik legkevesebb kompromisszumot igénylő gép. Különösen az erősebb változat, I7-es cpu-val és 840M-es vga-val ajánlható azoknak, akik ebben az ársávban keresnek játékra alkalmas gépet. Negatívumként a merevítés nélküli fedlap, a kijelző fényes felülete valamint az egy darab memória slot említhető. Ugyanakkor az anyagminőség és a hűtés a kategórián belül kiemelkedik, a billentyűzet is jóra sikerült, a többi komponens pedig hozza az elvárhatót. 

Dell Inspiron 3543 teszt

Dell Inspiron 3543 teszt

Dell Inspiron 3543 teszt   Dell Inspiron 3543 teszt   Dell Inspiron 3543 teszt

Dell Inspiron 3543 teszt   Dell Inspiron 3543 teszt

Dell Inspiron 3543 teszt   Dell Inspiron 3543 teszt

Ajánlott cikkek:

– Milyen notebookot / laptopot vegyek?

– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?

– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

– Játék notebookon: erősebb videokártyát vagy jobb processzort válasszunk?

– HDD vs SSD vs SSHD: Melyiket válasszam?

Hasznos cikkek:

– A Laptop akkumulátorokról és használatukról

– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!

– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban

– Pixelhiba a notebookoknál

– Üzleti notebookok előnyei

Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

– Segítünk első notebookod kiválasztásában!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét