Dell Inspiron 3737 teszt

0
1258

A tesztben szereplő Dell Inspiron 3737 notebookot a Laptopszalon biztosította, köszönet a tesztgépért!

Áttekintés

Egy korszak lezárására készülök most, az utolsó Inspiron gép is megérkezett a tesztpadra, így gyakorlatilag a hamarosan boltba kerülő frissítést kivéve már mindegyiket kielemeztük. Nagy meglepetésre nem kell készülni, mivel gyakorlatilag egy 3537-et kapunk kicsivel nagyobb kiadásban.

Dell Inspiron 3737 teszt

A doboz tartalma

A szokásos papíros olvasnivaló mellett még egy drivereket tartalmazó lemezt is kapunk, igaz, erre szükségünk nem nagyon lesz mivel előretelepített Windows 8-al kapható a tesztelt konfiguráció. Persze az elmaradhatatlan töltő sem hiányozhat ezen kívül semmi más.

Dell Inspiron 3737 teszt

A külső

Nagyon elő kellene venni írói képességeimet, hogy újat írjak a formáról és anyagokról vagy találjak valami olyan részletet ami felett elsiklottak az elmúlt időben a tesztek. Egy ideje már velünk van ez a forma, gyakorlatilag ugyanazt a kasztnit kapjuk meg mint régebben, mindösszesen a belső lett frissebb egy generációval. A felület érdekes és a többi versenyzőhöz képest akár merésznek is nevezhetném, általánosan rendben az összerakottság is, bár bal oldalon némi illesztési hézag zsugorító műtét ráférne az elemek között. Tüzetesen átnézve találunk kevésbé eldolgozott részleteket, de rakjuk helyére a dolgokat: ez egy belépő gép 17″-ra felpumpálva és elhelyezve benne egy elég ütős alacsony fogyasztású processzort valamint megspékelve egy operációs rendszerrel. Ezen mértékeken nézzük tehát az egész laptopot.

Portok, ergonómia és beviteli eszközök

Dell Inspiron 3737 teszt

Elöl középen a kártyaolvasó vár

Dell Inspiron 3737 teszt

Jobb oldalon egy 2.0-s USB, egy optikai meghajtó és a Kensington zár osztozik

Dell Inspiron 3737 teszt

A balos töltőcsatlakozót, kilégző nyílást, HDMI kimenetet, RJ45-ös csatlakozót, 3db USB 3.0-s csatlakozót és a kombinált jack aljzatot mutat

Dell Inspiron 3737 teszt

Hátul némi zsanérokkal való művészet és az akkumulátor

Billentyűzet

A billentyűzetet is ismerhetjük már, közepesen jól sikerült darab, egy rendes lefogatással és talán nagyobb mechanikai utakkal a gombok alatt jobbnak tűnne. El lehet gépelgetni rajta továbbra is, de a középső fényes-lakkos betét nagyon koszolódik, nehéz takarítani és óvni, valamint nincs benne az az érzés ami egy magasabb kategóriás Dellben (ami még mindig nem túl jó sajnos).

 Dell Inspiron 3737 teszt

Touchpad

A touchpad egy erős közepes, anyagában jó, tudja amit ma már kötelezően kell tudni (multi-touch és mindenféle gesztusok), a gombok sem baljósan kattannak hangosan (de azért hallhatóak), ha nincs komolyabb igényünk az ujjal való irányítás felé, akkor ehhez mérten lehet egy reális választás a “csomaghoz”.

Dell Inspiron 3737 teszt

Hang

Elöl két darab csipogó küldi ki a hangokat, helyük éppen van, filmet nézni közepesen nagy szobákban lehet élvezhetően hallgatni róla. Erősebb hangerőn torzítanak ezek is, de ez általános.

Kommunikáció

A repertoár 4.0-s Bluetootht és vezetékes oldalról gigabites, vezeték nélküliből pedig N-es szabványt ad nekünk, tehát itt sincs újítás és meglepetés. A jelerősség a konzumer szinthez képest egész jó, igaz, kézben tartva a legtávolabbi konyhai pontban sokat nem tudtam vele elidőzni.

Kijelző

Abszolút pánik tört rám, hogy ide mit írjak. Ez egy végtelenségig “kiforrott” technika a 17″-os gépekben, TN panel 1600×900 pixeles felbontással, olyan betekintési szögekkel és fényerővel valamint kontraszttal ami fogjuk rá, hogy elegendő. A képernyő egyetlen pozitívuma az a 900p-s felbontás ami talán már egy fokkal jobb, mint a 15″-os HD, de továbbra is kérne egy FHD felbontást ez a méret alapból.

A zsanérok némi libegést leszámítva tartják a panelt a helyén a webkamerával együtt ami 1MP-es felbontást tud, megfelelő fényviszonyok mellett pedig a képminőség is üti a már élvezhető szintet.

Dell Inspiron 3737 teszt

Dell Inspiron 3737 teszt Dell Inspiron 3737 teszt Dell Inspiron 3737 teszt

Dell Inspiron 3737 teszt

 

Bővíthetőség

Pofon egyszerű a bővíthetőség ahogy már megszokhattuk: kettő darab csavar lazítása után memória és HDD gyorsan cserélhető, egyszerű és nagyszerű a dolog. Igaz a hűtés tisztításához tobvábbra is kell bontogatni rendesen, de ennek gyakorisága 1-2 éves periódusa miatt azért szerintem kibírható.

Dell Inspiron 3737 teszt Dell Inspiron 3737 teszt

Tápellátás

A növekedett méret és a belső fokozott energia-éhsége miatt 90W-os lett a tápegység, ami a kategóriában azt hiszem teljesen megszokott és még mindig jobb, mint a 130W-os nagyobb téglák.

Garancia

A Dellhez már hozzákötődött a 3 év garancia a belépő modelleknél is, nincs ez másképp itt sem, hiba esetén valamelyik szervizpontban a gépet leadva néhány napon belül visszakaphatjuk a laptopunkat.

Használatba vétel

Roppant jó dolgom van mostanság, az előtelepített Windows 8 remekül muzsikált, minden tökéletesen ment, a Dell központban pedig minden infót megtalálhatunk a gépünkről. Nyilván nem bírtam ellenállni a 8.1-es frissítésnek, ami után azért kért még egy Intel/AMD driver frissítést is a masinéria, ezután álltam neki tesztelni a játékokat majd kideríteni előjön-e még a fekete képernyős halál, szerencsémre a driver update megoldotta, ezt tudom én is javasolni akinek hasonló hibája lenne.

Dell Inspiron 3737 teszt

Processzor

Sablonoktól nem mentes ez a rész sem, a már jól ismert Intel processzor, a 4500U-s jelzésű i7-es érkezett az agy szerepébe, ami az alacsony fogyasztású processzorok felsőbb ligájában játszik, elég magas, akár 3.0GHz-es maximális órajellel 1 magos használatnál. Megkapjuk a 4 szálas végrehajtás opcióját is, és minden egyéb olyan technológiát amit egy mai modern processzor kaphat. Gondolok itt az alacsony csíkszélességre is, aminek hatására többek között nagyon alacsony lesz a fogyasztása a gépünknek amellett, hogy nem fog kiégni a burkoalt sem terhelés alatt sem.

Dell Inspiron 3737 teszt

Rendszer teljesítmény

Papíron minden rendben, van 8GB memória és egy erős processzor egy közepesen gyors HDD-vel valamint egy erős grafikával. SSD-t nagyon kívánna a gép, ezen kívül elég sokáig megállná a helyét akár DTR gépként is, akik szeretnének asztaliról váltani hordozható laptopra azoknak mindenképpen.

Dell Inspiron 3737 teszt

Grafikus kártya, játék teljesítmény

A jól bevált duó hasít itt is, az Inteles HD4400-as grafika mellett az AMD Radeon 8870M-es gyorsító dolgozik. A képeken nem volt a helyzet magaslatán a GPU-Z, ezt ne vegyük figyelembe, a hardver ugyanaz mint eddig is. Nagyon kíváncsi voltam a driver oldali fejlődésre, hogy vajon a nyers erőben gazdag AMD kártya tudott-e valamicskét gyorsulni az első tesztek óta. Nos, egy-két esetben igen, de beszéljenek a számok.

Dell Inspiron 3737 teszt Dell Inspiron 3737 teszt

A 3dmark teszt eredménye szerint egy jó 20%-ot tudott pluszban a 8850M-hez képest, itt viszont a nagyobb felbontás elvett egy kis erőt a magasabb órajelen futó 8870M-ből, így ez körülbelül rendben van így.

Dell Inspiron 3737 teszt

 

A játékok már más tészta. Az összehasonlítási alap miatt HD felbontásban futtattam őket, nem pedig natívban 1600×900-as felbontásban, aki így használná olyan átlag 5fps-t vehet le az eredményekből, a legdrasztikusabb esetben 8fps volt ez az érték.

Dell Inspiron 3737 teszt Dell Inspiron 3737 teszt

Dell Inspiron 3737 teszt Dell Inspiron 3737 teszt

Dell Inspiron 3737 teszt Dell Inspiron 3737 teszt

Az első és legfontosabb: van ahol gyorsultunk. A Crysis 3 és a Metro: Last Light is nagyon megindult a legelső tesztekben mértektől, tehát +10fps azért kicsalogatható fixen, ami szép. Ami viszont némi árnyékot vet erre az továbbra is az olyan játékok mint a Far Cry 3, amit egy egész éjszakán át tartó noszogtatás árán sem sikerült úgy futtatni, hogy értékelhető eredményt adjon és hozza a kártya többi játékban nyújtott erejét vagy akárcsak hasonlót. Ha lesz még egyszer alkalmam akkor kipróbálok még 1-2 trükköt, de az általános módszerekből egy sem működött.

Hőmérsékletek, melegedés, zaj

Az értékek minden szempontból tartják azokat amiket eddig is tudtunk, hiszen egy más anyagú 5737-est teszteltem gyakorlatilag, ami pedig ugyanaz mint a 15″-os verziók kisebb eltérésekkel. A hőfokok nem vészesek, a hang sem, engem mindösszesen az a fura Core 2 érából megmaradt magas ciripelés zavart ami állítólag elég nagy hányadát sújtja a gépeknek, valószínűleg ez is konstrukcióból fakadó hiba. Moderált használat mellett a ventilátor nem fogja megsüketíteni a szoba lakóit de azért elég szépen pörög, cserébe nem lesz forrá a gépház.

Üzemidőben a már megszokott remek értékeket mértem, rengeteg filmezéssel és internetezéssel is kibírt egy 2×2,5 órás utat és még egy majdnem 1 órás etapot szövegszerkesztéssel, ami nagyon hízelgően hat.

Dell Inspiron 3737 teszt

Értékelés

Hogyan látom az Inspiron 17″-os gépeinek belépő modelljét? Akinek mindenképpen kell a játék, szeretne egy nagy gépet ami erős is és emellett kiváló az üzemideje annak jó választás lehet, sőt, ezt a titokzatos “lehet” szót lecserélném a nagyon erős ajánlottra, mivel igazándiból más effelé nincs. Ez egy szinte dobozból kivéve tökéletesen startra kész gép, amit rém egyszerű lesz újratelepíteni és használni tovább ha gond lenne. Ehhez azonban meg kell barátkozni azzal, hogy egy alsó-közép kategóriás laptopról beszélünk külsőben legalábbis. Tehát nem lesz fényűző a kaszni, nem lesz bámulatba ejtő a billentyűzet és hasonlók, de ez az első olyan fazon amit megvéve már megvan a minimum szint mindenből. A teljes fekete borítás pedig sugároz valami meghatározhatatlant, nekem még mindig bejön.

 

  Dell Inspiron 3737 teszt

  Dell Inspiron 3737 teszt

Dell Inspiron 3737 teszt Dell Inspiron 3737 teszt Dell Inspiron 3737 teszt

Dell Inspiron 3737 teszt Dell Inspiron 3737 teszt Dell Inspiron 3737 teszt

 

Mulder

 

Ajánlott cikkek:

– Milyen notebookot / laptopot vegyek?

– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?

– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

– Játék notebookon: erősebb videokártyát vagy jobb processzort válasszunk?

– HDD vs SSD vs SSHD: Melyiket válasszam?

Hasznos cikkek:

– A Laptop akkumulátorokról és használatukról

– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!

– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban

– Pixelhiba a notebookoknál

– Üzleti notebookok előnyei

Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

– Segítünk első notebookod kiválasztásában!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét