Dell Inspiron 5379 – Kaby Lake frissítve

0
772

Dell Inspiron 7560

A Dell Inspiron 5379-et a Laptopszalon ajánlotta fel, megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon üzleteiben, illetve megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.

Áttekintés

Utoljára két generációval ezelőtt járt nálunk multifunkciós gép a Delltől. Akkor a Dell Inspiron 5368-at teszteltük hatodik generációs Intel cpu-val. A koncepció továbbra is ugyanaz: a Dell Inspiron 5379 vékony, jól összerakott gép, IPS érintőkijelzővel és hibrid kialakítással, melynek segítségével tabletként is használható. Nem hordozza magával a 7-es sorozat prémium érzetét, de cserébe jó áron juthatunk hozzá a fenti funkcionalitáshoz.

Adatlap
Dell Inspiron 5379
Processzor Intel Core I5-8250U
Lapkészlet Intel Kaby Lake R
Memória 4 GB DDR4
Kijelző 13,3 1920×1080 IPS matt
Grafika Intel UHD Graphics 620
 
Merevlemez 256 GB m.2 SATA SSD
Optikai meghajtó nincs
Portok és csatlakozók 1 x USB2, 2 x USB3, HDMI, SD, headset
Kommunikáció Wifi AC, Bluetooth 4.2
Egyéb háttérvilágításos billentyűzet
Akkumulátor kapacitása 42 Wh
Méret 325 x 224 x 20 mm
Tömeg akkumulátorral 1,62 kg
Töltő tömege 0,2 kg
Operációs rendszer Windows 10
Fogyasztói ár (2017.12.) 294 000.-
Garancia 3 év

Külső

A Dell Inspiron 5379 külseje komoly belsőt sejtet. A sötétszürke fémes szín előkelő hatást kölcsönöz a háznak és nem gyűjti az ujjlenyomatokat. Kézbe fogva egyértelművé válik, hogy műanyag házzal van dolgunk, de stabilitása megfelelő és a súlynak is jót tesz ez a kialakítás.

Dell Inspiron 5379 gép

Csatlakozók

Kifejezetten jól áll a Dell Inspiron 5379 USB portokkal. Hármat is kapunk belőlük és mindhárom 3.0-ás. Ezen kívül van egy SD kártyaolvasónk és egy HDMI kimenetünk valamint a headset csatlakozója.

Elöl középen van egy hatalmas töltésvisszajelző led.

Dell Inspiron 5379 eleje

Jobb oldalon van a bekapcsoló gomb, majd egy hangerő szabályozó. Utána egy USB port és az SD kártyaolvasó. A 7-es sorozatnál megismert érintőceruza ezúttal kimaradt, helyette itt találjuk a biztonsági zár csatlakozót.

Dell Inspiron 5379 jobboldal

Hátul a hűtés kivezetése található.

Dell Inspiron 5379 hátulja

Bal oldalon van a töltő csatlakozója, majd jön egy HDMI és két USB port, a kombinált mikrofon-fülhallgató.

Dell Inspiron 5379 baloldal

A hangszórók a gép aljára kerültek.

Dell Inspiron 5379 alja

Kijelző

A Dell Inspiron 5379 13,3 inch átmérőjű, fullhd felbontású érintőkijelzőt kapott, mely IPS technológiát használ és felülete fényes. Sajnos a kijelző káváit nem sikerült olyan vékonyra venni, mint az XPS gépeknél, bár a tervezők megpróbálták eldugni ezt a keretet, hiszen a kijelzőt fedő üveglapot kihúzták egészen a gép széléig.

Dell Inspiron 5379 kijelző

Immár az 5-ös sorozatban is elérhető a kijelző Active Pen támogatása, azonban a géphez nem kaptunk ilyen tollat, így azt nem tudtuk kipróbálni. A kijelző a fényerő szabályozására PWM technológiát használ. A fedlap merevítése átlagos, a zsanérok viszont kicsit nehezen mozognak.

Beviteli eszközök

Dell Inspiron 5379-ben méretéből adódóan természetesen numerikus pad nélküli billentyűzet van, mely azonban teljes méretű, két fokozatban állítható fehér háttérvilágítással rendelkezik. Immár a magyar karakterek is világítanak, nem utólag kerültek a billentyűzetre. A billentyűk határozottan, rövid úton járnak, egyértelmű leütési visszajelzést adnak, sima felületük ellenére nem csúszik el rajta az ember keze, egyszóval ez egy jó billentyűzet. És immár a korábbi modellben megfigyelt enyhe zörgés sem kíséri a gépelést, úgyhogy ebben is előbbre lépett a Dell.

Dell Inspiron 5379 billentyűzet

A touchpadhoz nem kapunk különálló gombokat, hanem magával a paddal tudunk kattintani. Ez a kattintás meglehetősen hangos és a kényelmesnél valamivel nagyobb erőkifejtés kell hozzá. Az érintőfelület nem túl sima, ennek ellenére gyors és pontos pozícionálást biztosít.

Dell Inspiron 5379 billentyűzet világítás

Hang, kommunikáció

A Dell Inspiron 5379 hangszórói a billentyűzetes rész hátuljára kerültek (tehát ha normál laptopként használjuk, akkor az aljára). Meglepően nagy hangerőt képesek kiadni magukból és maximális hangerőn sem torzítanak. Az elhelyezkedés miatt asztalon használva egész jó sztereó hatást tapasztalhatunk, ellenben ölben tartva pont le fogjuk takarni a nyílásokat. Tablet módban az összecsukott gép belső felére kerülnek a hangszórók, ami miatt kicsit eltompul a hang.

Maga a hangzás notebook szinten nem rossz. Mint említettem, a hangerővel és a tisztasággal nincs baj, ellenben mély hang nagyon kevés van (de legalább valami van), a közép és felső tartománynak pedig van egy enyhe laptopos túlvezérelt, sistergő hangszíne. Nyilván nem audiofil zenehallgatásra való, de notebook szinten a jobbak közé számít.

Kommunikáció terén nincsenek meglepetések. Vagyis egy dolog meglepetésként érheti a vásárlót: a gépen nincs vezetékes hálózati csatlakozó, nyilván a méretek miatt. Vezeték nélkül a Qualcomm QCA6174a chipje segítségével csatlakozhatunk 2,4 és 5 GHz-es wifi hálózatokhoz és 4.2-es Bluetooth eszközökhöz, utóbbiaknál a Low Energy szabvány is támogatott.

Dell Inspiron 5379 zsanér

Processzor

A Dell Inspiron 5379 friss hardvert kapott, az Intel legújabb generációs (szám szerint 8.) processzora található a gépben, mely a Kaby Lake R (mint Refresh) architektúrát használja. Legnagyobb újdonsága a négy fizikai mag, mely U-s processzorokban most jelenik meg először. Mindez a Hyperthreading technológiának köszönhetően azt jelenti, hogy a korábbi generációra jellemző 4 végrehajtó szál helyett itt már 8 áll rendelkezésre. Mindehhez pedig ugyanaz a 15W-os TDP érték társul, mint a 7. generáció processzoraiban.

Dell Inspiron 5379 CPU

Sokaknak szöget üthet a fejébe, hogy vajon mi lehet a csalás. Ugyanaz a fogyasztás, kétszer akkora erő? Nos, nem. A 8. generáció órajeleit jelentősen megnyeste az Intel. Amíg az előd 7200U 2,5 Ghz-es alapórajelen működött, addig a 8250U csak 1,6 Ghz-en megy. Ugyan a turbo órajel magasabb az új processzorban (3,4 GHz a korábbi 3,1 GHz-cel szemben), de teljesítmény összességében nem nőtt kétszeresére a magok és a cache megduplázódásával. Az új CPU előnye alkalmazástól függően 20-40% között van. Mindehhez hozzájárul a durván beavatkozó teljesítmény menedzsment, mely teljes terhelésen csak 1,8 GHz körül engedi futni a magokat.

Grafikus kártya

Nincs dedikált videochip a Dell Inspiron 5379-ben, ami a méreteket és az egyszerű hűtést tekintve jó hír, hiszen így nem kell tartanunk túlmelegedéstől. A processzorba integrált Intel UHD Graphics 620 pedig semmilyen meglepetést nem tartogat számunkra, hiszen ez nem más, mint a már jól ismert Intel HD Graphics 620. Az egyetlen különbség az U betű az elnevezésben.

Dell Inspiron 5379 vga

Ennek megfelelően a gépben nem lakik játékos teljesítmény. Régebbi, kisebb igényű játékokkal el lehet játszogatni rajta, de a nagy címekkel nem érdemes próbálkozni, mert nem kapunk játszható eredményt.

Dell Inspiron 5379 FPS

Memória, háttértár, bővíthetőség

Egy darab 8 GB-os DDR4 modul található a gépben, mely a Hynixtól érkezett. Ugyanez a gyártó szállította az SC311 kódnevű, 256 GB-os SSD-t is, mely SATA csatlakozón keresztül szállítja az adatokat. Talán jobban örültünk volna egy PCIe csatlakozónak, de egy HDD-hez képest ez is elég gyors.

Dell Inspiron 5379 SSD

A gép alján nem találunk szerelőnyílásokat, ezért ha hozzá akarunk férni a belsejéhez, neki kell rugaszkodnunk a 9 db csavarnak. A teljes alsó rész eltávolítása után elénk tárul a gép belseje. Örömmel állapíthatjuk meg, hogy két memória bővítőhely áll rendelkezésünkre, ami a mai világban ritka kincs. Így akár 32 GB-ig is növelhetjük a RAM mennyiségét. Háttértárból sajnos csak egy áll rendelkezésre, mely 2,5-ös méretű lehet.

Dell Inspiron 5379 hardverek

Hőmérséklet, zaj, üzemidő

Érdekesen alakul a Dell Inspiron 5379 CPU-jának energiagazdálkodása. Amikor mind a 4 magot leterheljük, akkor 2 másodpercre 3,4 GHz-en megy, a hőmérséklet felugrik 90 fokra, majd megállapodik 1,8-1,9 GHz körül és a hőmérséklet is lemegy 85 fok alá. Ha a VGA is feladatot kap, akkor a CPU órajele azonnal visszaesik 1,1 GHz-re és a hőmérséklet tovább csökken, 75-80 fok között ingadozik. Mindeközben a hűtés halk marad, szinte alig hallható. A külső hőmérsékletek is a normális tartományokon belül maradnak, a gép aljának hátsó része melegszik csak fel 40 fokra, a billentyűzet legmelegebb pontja is csak 37 fokos lesz.

Akkumulátor és hőmérséklet
Dell Inspiron 5379
Processzor Intel Core I5-8250U
Grafikus vezérlő(k) Intel UHD Graphics 620
Akkumulátor használat
Filmnézés, wifi, 5/10 fényerő 6 óra
Játék, 10/10 fényerő 1 óra 50 perc
Akkumulátor töltése Félig: 2:20 perc
Teljesen: 1:10 perc
Hardver terhelés mértéke             Alap             Játék           Benchmark
CPU hőmérséklet 38 °C 82 °C 85 °C
GPU hőmérséklet n.a. 82 °C 85 °C
Zajszint halk halk halk
Környezeti hőmérséklet 22 °C
Burkolati hőmérsékletek (alapjárat)
Billentyűzet °C Alsó burkolat °C
27 26 23 26 27 26
25 25 23 23 26 22
23 24 23 22 23 22
Burkolati hőmérsékletek (teljes terhelés)
Billentyűzet °C Alsó burkolat °C
32 37 29 30 40 31
31 37 27 29 30 24
24 32 32 24 24 25

A 42 Wh-s akku az energiatakarékos hardvernek köszönhetően egész jó üzemidőt biztosít. Filmnézés, netezés esetén 50%-os fényerőn 6 és fél órán keresztül megy a gép, míg terheléssel (játékkal) 1 óra 50 perc üzemidőre számíthatunk.

Dell Inspiron 5379 Summary

Értékelés

A Dell Inspiron 5379 nem szakít a hagyományokkal, a sorozat korábbi gépeinek pozitív tulajdonságait viszi tovább. Vékony kialakítása, kis mérete kiváló hordozhatóságot jelent. A fullhd felbontású érintőkijelző és a hibrid kialakítás biztosítja, hogy minden helyzetben jól használható multifunkciós eszköz legyen a kezünkben. Az ultrabook kategóriában kiemelkedően jól sikerült billentyűzet pedig akár munkavégzés szintű gépelést is lehetővé tesz. A frissített hardver a legtöbb ultrabookos feladathoz megfelelő erőt ad, az akku pedig kellő ideig bírja ahhoz, hogy egy hosszabb utazás alatt is végig rendelkezésünkre álljon a gép. Az erős hangszórókkal pedig akár egy kisebb teremnek is megfelelő hangzást biztosíthatunk.  Ha pedig leterheljük, akkor a hűtés megfelelő szinten tartja a belső és a külső hőmérsékleteket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét