Dell Inspiron 5482 teszt – kitaposott úton

0
1734

A Dell Inspiron 5482 a Laptopszalontól érkezett hozzánk tesztre. A gép megtekinthető, kipróbálható és megvásárolható a Laptopszalon üzleteiben.

Áttekintés

A Dell Inspiron 5-ös sorozata az otthoni multimédiás gépek középső kategóriájába tartozik. Nem hordozza magán a 7-es sorozat prémium tulajdonságait, viszont tudása a 3-as sorozat fölé emeli. Az 5-ös sorozatban jelenik meg először az IPS kijelző és a multifunkciós kialakítás is. Tesztünk alanya a Dell Inspiron 5482, mely 14 inches, fullHD felbontású IPS kijelzővel érkezett, friss hardverrel és tabletté fordítható kialakítással.

dell inspiron 5482 cimlap

Külső

A Dell Inspiron 5482 műanyagból készült, mely fémes szürke színű. A korábbi változatokhoz képest jelentős előrelépés, hogy a belső csuklótámasz és a billentyűzet körüli rész fémből van kialakítva, ami jót tesz a felhasználói élménynek.

A kijelző védelme megfelelő, a felső rész kellően merev a műanyagból történt kialakítás ellenére is. Sok fém burkolatú gépet is maga mögé utasít ezzel.

Az alsó rész merevítéseire sem lehet panaszunk és a billentyűzet alátámasztása is megfelelőre sikerült. Ha nem is betonlap érzés, de egyáltalán nem úgy érezzük, hogy a levegőben lebegve kell gépelni.

  Dell Inspiron 5482
Processzor Intel Core I7 8565U
Videókártyák Intel UHD Graphics 620
Nvidia Geforce MX130 2 GB
Memória 8 GB DDR4
Háttértár 256 GB m.2 SSD
Kijelző 14″ 1920 x 1080 IPS matt
Akkumulátor 42 Wh
Csatlakozók 1 x USB2, 2 x USB3, 1 x TypeC, HDMI, SD, headset
Optikai meghajtó nincs
Méret 328 x 233 x 20 mm
Súly 1,75 kg
Ár (2019.01) 317.990.- Ft

Csatlakozók

A csatlakozók elhelyezése jól sikerült a Dell Inspiron 5482-n. Jobb oldalra nem esik olyan csatlakozó, amiből vezetékek lógnának, így nem lesz útban semmi az egerező kéznek.

A csatlakozók típusa és száma esetén is pozitív a mérleg. Egyrészt jelen van a ma már egyre inkább terjedő Type C, mely egyben mini DisplayPort is. A három USB csatlakozó közül az egyik csak 2.0-ás. Szerencsére pont ez esik a jobb oldalra, ahova jó esetben csak a vezeték nélküli egér vevőjét kell dugnunk, arra pedig pont elég a 2.0-ás csatlakozó.

Elöl csak egy kisebb bemélyedést látunk, ami a kijelző felnyitását segíti.

Jobb oldalra került az SD kártyaolvasó, az USB 2.0 csatlakozó és a biztonsági zár nyílása.

dell inspiron 5482 jobb

Hátul a hűtés kivezető nyílásait találjuk.

dell inspiron 5482 hat

Bal oldalon a töltőcsatlakozó mellett a Type C portot, a kijelző kimenetet látunk (HDMI), mellettük két USB 3.0-ás csatlakozó és a headset csatlakozója található.

dell inspiron 5482 bal

A gép alján egy átlagos méretű levegőbeömlőt találunk, előbbre pedig a két hangszóró nyílását.

dell inspiron 5482 alj

Kijelző

FullHD IPS kijelzőt kapott a Dell Inspiron 5482, mely egyben érintőkijelző is, emiatt pedig fényes felületű. A kijelző a két méretes zsanér segítségével a gép hátuljára fordítható 360 fokban, így tabletként is tudjuk használni a gépet.

Bevallom, nekem ezzel a kialakítással több bajom is van. Egyrészt a gép méretei és súlya miatt nem érzem értelmét ennek a fajta felhasználásnak. Másrészt az érintőkijelző miatt fényes felületet kapunk, ami szabadban nagyjából használhatatlanná teszi a gépet, de még egy fényes helyiségben is gondjaink lesznek a láthatósággal. Ráadásul az állandó tapicskolás miatt folyamatosan törölgetni kell a kijelzőt, ami macerás és hamar össze tud szedni csúnya karcokat. Harmadrészt pedig ezek a 360 fokban forgó zsanérok a tapasztalatok szerint nem az örökkévalóságnak készülnek, ezek szoktak lenni az ilyen kialakítású gépek leggyengébb pontjai.

A kijelző színei rendben vannak, azonban a fényerő lehetne nagyobb, főleg annak fényében, hogy a fényes felület miatt szükség lenne az erősebb háttérvilágításra.

A zsanérok erősen tartják a felső részt, de emiatt nem lehet egy kézzel kinyitni a gépet és a 360 fokos hátrahajtás is izommunka lesz.

dell inspiron 5482 zsaner

Beviteli eszközök

A Dell Inspiron 5482 billentyűzete szinte teljes értékű. A kis méret miatt természetesen nem fért el a numerikus billentyűzet, de minden más a helyén van. Egyedül a kurzormozgató gombok mentek össze egy normál billentyűzethez képest.

A billentyűk felülete a szokásos matt fekete színű, nem csúszós, enyhén érdes. A leütési út nagyon rövid és leütési visszajelzést is csak a teljesen lenyomott gomb ütközése ad. A jó alátámasztás miatt ennek ellenére egész jól használható gépelésre kis megszokás után.

dell inspiron 5482 bill

A jobb felső sarokba került a bekapcsoló gomb, mely az új trendeknek megfelelően immár ujjlenyomat olvasó is egyben.

A touchpad átlagos méretű, nem túl sima, enyhén érdes felületű. A mozgáskövetés pontos, de a kattintás kifejezetten kellemetlen rajta. Egyrésszt nagyobb erőt is igényel a kényelmesnél, másrészt pedig a kattanás sem tiszta, hanem enyhén nyúlós érzetet ad. Használata során sokszor voltam bizonytalan, hogy egyáltalán kattintottam-e vagy nem nyomtam le eléggé. Itt talán szerencsésebb lett volna különálló gombokat használni.

A billentyűzet használatát sötétben két fokozatban állítható és kikapcsolható fehér világítás segíti.

dell inspiron 5482 billvil

Hang, kommunikáció

A gép hangszórói alul helyezkednek el, képesek magukból hangot kiadni és körülbelül ez minden, amit el kell mondani róluk. Ha élvezni is akarjuk a hangzást, rögtön vásárláskor vegyünk hozzá egy fejhallgatót vagy külső hangszórót.

Processzor

A nyolcadik generációs Whiskey Lake processzorok a Kaby Lake architektúrára épülnek (amely meg a Skylake-re épült) ezért sok újdonságot nem hoznak az elődökhöz képest. A gyártástechnológia 14 nm-es, a magok száma 4, a feldolgozó szálak száma pedig 8. A Dell Inspiron 5482-be az Intel Core I7 8565U került, mely alapórajelen 1,8 Ghz-en ketyeg, turbó módban pedig egészen 4,6 Ghz-ig képes felpörgetni magát.

dell inspiron 5482 cpuz

Mindezt 15 W-os TDP érték mellett teszi, ami egyben jelzi is, hogy ezek csak a papíron lévő értékek, a valóság kicsit máshogy alakul. Játék alatt például 1,3 GHz-en megy mind a 4 mag és amikor egyikük felugrik 1,7 GHz-re, akkor a többi szépen lemegy 900 MHz környékére. Prime95-tel terhelve a kezdeti 2,8-3 GHz 10-12 másodperc alatt leesik 1,9-2 GHz-re és ott is marad. Ha pedig ilyenkor leterheljük a VGA-t is egy Furmark teszttel, akkor bár megmarad az 1,9 GHz, de a CPU hőmérséklete 96-98 fokra szökik fel. Ilyenkor a GPU sem tud teljes erővel dolgozni, az 1,1 GHz-es órajel 900 MHz-re, az 1,2 GHz-es memória órajel pedig 400 MHz-re esik vissza. Természetesen hozzá kell tenni, hogy ez extrém dolog egy ilyen gép esetén, amivel sosem fog találkozni élete során.

Grafikus kártya

A diszkrét grafikus chip az Nvidia-tól érkezett a Dell Inspiron 5482-be. A neve új, MX130-nak hívják, azonban ez nem más, mint egy Maxwell architektúrás 940MX. A 384 feldolgozó egységtől nem várhatunk igazi játékos teljesítményt, inkább csak régebbi, kevésbé hardverigényes címek futtatására alkalmas. A videokártya munkáját 2 GB GDDR5 memória segíti, mely bőven elegendő ehhez a teljesítményhez.

dell inspiron 5482 gpuz

Sokan még mindig elsődleges szempontnak tartják vásárláskor, hogy mennyi videómemória van a gépben. Nos, egy belépő szintű kártyánál ez egyáltalán nem számít. Sokkal előbb fog elfogyni a kártya teljesítménye, mint a memóriája. És az is tévhit, hogy egy 4 GB-os kártya erősebb, mint a 2 GB-os. Egyáltalán nem biztos, hiszen alapszintű, gyenge videókártyák mellé is hajlamosak a gyártók olcsó, DDR3-as memóriából sokat pakolni, hogy a vevőt megtévesztve eladják az árujukat. Sose dőljünk be ennek a marketingfogásnak és mindig nézzük meg tesztekben, mit tud valójában a videókártya.

Szintetikus tesztek és játékok

3DMark, Cinebench és PCMark eredményeket láthatunk, valamint néhány FPS értéket.

dell insiron 5482 fps

Memória, háttértár, bővíthetőség

8 GB DDR4 memória van a Dell Inspiron 5482-ben, az SSD pedig m.2 foglalatú és a Toshibától érkezett. Érdekes, hogy 256 GB-os mérete ellenére nagyon apró, 2230-as formátumú. Az SSD PCIe x2-vel csatlakozik a géphez, ebből adódik az 1500 MB/s körüli maximális olvasási sebesség.

dell inspiron 5482 cdm

dell inspiron 5482 ssd

A gép belsejébe 9 db csavar eltávolítása után viszonylag könnyedén bejuthatunk. Ekkor láthatjuk, hogy a 8 GB-os memória egy modult foglal el és mellette szabadon marad egy bővítőhely.

dell inspiron 5482 belso

Az is külön öröm, hogy az m.2 foglalat mellett (mely amúgy teljes méretű, 2280-as SSD-t is tud fogadni) rendelkezésre áll egy 2,5-ös bővítőhely is, ahova akár nagykapacitású HDD-t is tehetünk. Üröm az örömben, hogy ehhez be kell szereznünk egy kábelt, ami összeköti az alaplapot a HDD-vel és amit nem mellékelnek az SSD-vel szerelt géphez.

dell inspiron 5482 hdd

Hőmérséklet, zaj, üzemidő

A gép terheletlen állapotban néma, nem hallani a ventilátor hangját, valószínűleg ilyenkor teljesen le is áll. Ha leterheljük, akkor megjön a hang, de semmi egetrengetőre ne számítsunk. Halk surrogás, a levegő mozgása az, amit hallani lehet, a ventilátornak nincs különösebb hangja, se cicergés, se sípolás nem kíséri a működést.

Más Dell gépeknél is jelen van az a probléma, ami a Dell Inspiron 5482 esetén is megfigyelhető, ez pedig a hűtés lassú reakcióideje. Ha terhelést kap a gép, akkor a CPU hőmérséklet néhány másodpercre 99 fokra ugrik fel és csak ezután kapcsol be a hűtés és hűti vissza a játék alatt mért 64-65 fok körüli értékre. Ugyanezt csinálta a Dell G5 is, így gyanítom, hogy ez valamilyen Dell-es tulajdonság. Hogy bug vagy feature, arról nincs információnk.

A 42 Wh-s akkumulátor elégségesnek tűnik a gép méretéhez és tudásához képest és nem is kell csalódnunk benne: internetezés és filmnézés esetén majdnem 7, terhelés esetén pedig akár másfél órán keresztül is rendelkezésünkre áll a gép akkumulátorról használva.

Akkumulátor és hőmérséklet
Dell Inspiron 5482
Processzor   Intel Core I7 8565U
Grafikus vezérlő(k)   Intel UHD Graphics 620
  Nvidia Geforce MX130 2 GB
Akkumulátor használat
Filmnézés, wifi, 5/10 fényerő   7 óra 10 perc
Játék, 10/10 fényerő   1 óra 30 perc
Hardver terhelés mértéke CPU GPU Zaj
Alapjárat   40 °C  n.a. néma
Játék   65 °C 64 °C halk
Burkolati hőmérsékletek (alapjárat)
Billentyűzet °C   Alsó burkolat °C
27 27 26   26 28 27
27 27 25   26 27 25
25 25 24   24 24 24
Burkolati hőmérsékletek (teljes terhelés)
Billentyűzet °C   Alsó burkolat °C
32 37 33   29 35 32
31 31 27   27 33 26
26 30 25   25 24 24

Dell Inspiron 5482 értékelés

A Dell Inspiron család 5-ös sorozatú gépei mindig pozitív értékeléssel távoztak a tesztjeinkről. Nincs ez másképp a Dell Inspiron 5482 esetében sem. Természetesen itt is vannak hibák, elsősorban a tablet módú használatot akadályozó viszonylag nagy súly és nehézkes nyitás. A fényes kijelző talán annyira nem probléma a nappaliban, de azonnal probléma lesz, amint kilépünk a lakásból.

Ha én lennék a Dell fejlesztőmérnöke, mindenképp a kisebb súly és a jobban mozgatható zsanér felé mozdulnék a következő generációval, esetleg a kijelző alsó kávájának vékonyításán is dolgoznék egy kicsit.

lenovo ideapad

Az IPS kijelző mindenképp pozitív dolog, a billentyűzet is jól használható. A hűtés képes kordában tartani a gép hőtermelését, az I7-es processzor pedig bőven elegendő mindenre, amire ezt a gépet használni lehet. A 8 GB RAM és a 256 GB-os gyors SSD is hasznos tulajdonságok.

Egy jól összerakott, otthoni használatra megfelelő gépet kapunk, mely kettős üzemmódjával és IPS kijelzőjével alkalmas mindenféle szórakoztató tevékenység elvégzésére. Külön öröm a remek bővíthetőség, a két szabadon hozzáférhető RAM foglalat és a kettős meghajtó beszerelésének lehetősége. Emellé jó billentyűzet, az azt körülölelő fém betét prémium érzete, valamint 3 év megbízható garancia társul.

A Dell Inspiron 5482 a Laptopszalontól érkezett hozzánk tesztre. A gép megtekinthető, kipróbálható és megvásárolható a Laptopszalon üzleteiben.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét