Dell Inspiron 5520 média teszt

 Bevezető

A Dell Inspiron 5520 és a HP Pavilion G6-2 notebookokat, valamint a 128 GB-os OCZ Agility 4 SSD-t a Laptopszalon ajánlotta fel számunkra.

Cikkünk első mondataként fontos dolog megemlíteni, hogy a teszteket ugyan azzal a merevlemezzel hajtottuk végre mind a 3 db Dell Inspiron 5520 noteszgép esetén.
 
Dell Inspiron 5520 média teszt
 
Korábban már teszteltük a Dell Inspiron 5520 noteszgépet. Akkor a Dell Inspiron 7520-al mértük össze erejét, amit inkább csak a külsőségekre éleztünk ki. Most viszont csak a hardverre vagyunk kíváncsiak és azt is házon belül. Három darab 3. generációs Intel Core i processzorral felszerelt Dell Inspioron 5520 noteszgépet és a legerősebb AMD A10 Trinity kódnévre hallgató processzorát elemezzük ki egy HP Pavilion G6 noteszgépben. A 3. generációs Intel Core i processzorokról (Intel Ivy Bridge) korábban már írtunk egy rövidke elemzőírást, most viszont összehasonlítjuk, hogy a hétköznapi életben mekkora különbség van a Core i3 / i5 / i7 és AMD A10 processzorok között.
 
Aida 64 benchmark teszt
 
Az Aida 64 benchmark tesztje alapján jól látható, hogy a tesztelt processzorok közül a leggyöngébb CPU az AMD A10-4600M, mely közel hasonló eredményeket produkált mint az őt követő Core i3. A következő sebességfokozat a Core i5 processzor, mely lényegében a Turbo Boost technológia megléte miatt körülbelül 30%-al teljesített jobban, mint a Core i3-as kistestvére. A legerősebb pedig a Core i7, mely a Turbo Boost technológiának és a fizikai 4 magnak köszönhetően, olykor dupla teljesítményt mutatott, mint a Core i5.
 
Dell Inspiron 5520 média teszt
 
Saját tesztjeink
 
Hétköznapi használat során, olyan eget rengetően nagy különbségek nem születtek, viszont az AMD A10 processzor sebessége itt is rendesen elmaradt még a Core i3-tól is. Windows 7 boot idő, hibernálásból és alvó állapotból felébredés közel azonos volt mindegyik Intel processzor esetén. Az AMD A10-nél azért nem mértünk hasonlókat, mert a HP szoftveres és drivers támogatás nagyban eltér a Dell noteszgépekétől, ezért az eredmény nem lett volna releváns. Igazán nagy különbségek a MediaCoder 2011 használata közben születtek, ahol a Kungfu Panda 2 című film 1080p-s verzióját AVI-ba konvertáltuk. Ez a videó konvertáló program támogatja a fizikailag 4 magos processzorokat, így szemléltethető a különbség. Aki otthon videókat konvertál annak nagyon is ajánlott a Core i7 processzor 4 magos verziója. Az eredmények láttán azt viszont nem értjük, hogy az AMD 10 – 2 modulos 4 magos processzora, hogyan kapott ki a Core i3 fizikai 2 magos processzorától.
 
Dell Inspiron 5520 média teszt

 
Hőmérséklet
 
Melegedés tekintetében is logikus a sorrend. A leghűvösebb a Core i3, melyet követ a csak picivel melegebb Core i5, amit viszont követ a jóval melegebb Core i7. Ez a tendencia, mind az Aida 64 rendszer-stabilitási tesztjénél, mind pedig a Crysis 2 több mint 1 órán át történő nyúzása során is hasonlóan alakult. Igaz a Core i7 processzor jóval melegebb volt, mint a Core i3/i5-ös kistestvérei, de a burkolati hőmérsékletek mégsem egyenesen arányosak. Ezt mondjuk köszönhetjük a Dell Inspiron 5520 kiváló hűtésrendszerének és megfelelő szigetelőanyag ellátásának. Más notebooktípusoknál a burkolati hőmérsékletek egészen csúnyák is lehetnek terhelés közben, itt viszont örömünkre nagyon jók voltak.
 
Intel Core i3 – Aida 64 rendszerstabilitási teszt
 
Dell Inspiron 5520 média teszt
 
Intel Core i5 – Aida 64 rendszerstabilitási teszt
 
Dell Inspiron 5520 média teszt
 
Intel Core i7 – Aida 64 rendszerstabilitási teszt
 
Dell Inspiron 5520 média teszt
 
Intel Core i3 / i5 / i7 – 60 perc Crysis 2 – maximális CPU hőmérséklet
 
Dell Inspiron 5520 média teszt
 
Intel Core i3 / i5 – 60 perc Crysis 2 – burkolati hőmérséklet
 
Dell Inspiron 5520 média teszt
 
Intel Core i7 – 60 perc Crysis 2 – burkolati hőmérséklet
 
Dell Inspiron 5520 média teszt
 
 

RAM kihasználtság

 
Sokak számára nagy rejtély, hogy mennyi RAM-ra van szükségük. Ez felhasználás függvénye. Maga az operációs rendszer (pl.: Windows 7, Windows 8) működése is lefoglal bizonyos mennyiségű memóriát, mely attól függ mennyi és milyen programok futnak az operációs rendszer betöltését követően, vagy annak használata közben. Mi azt javasoljuk, hogy legalább 4 GB memóriát használjunk noteszgépünkben. Ha csak filmet nézünk, internetezünk és esetleg Office alkalmazásokat futtatunk, akkor elég lehet, akár 2 GB memória is, viszont ha mindezt egyszerre és közben meg van nyitva 30 internetes oldal is, valamint rengeteg Office alkalmazás, akkor a 2 GB memória könnyen elfogyhat. 4 GB memória esetén már extrémebb feladatokat, köztük játékot is anélkül futtathatunk, hogy lassulás következne be. 8 GB vagy 16 GB memóriát pedig csak igen extrém felhasználóknak ajánlunk. Mit értünk extrém felhasználás alatt? Egyes játékok maximális grafikai textúrával és nagy felbontáson futtatott megjelenítése esetén (ehhez viszont kell egy nagyon erős VGA, ami mondjuk a Dell inspiron 5520-ban elhelyezett AMD Radeon HD7670M esetén nem éppen valósul meg), vagy nagyméretű videó, illetve képszerkesztés és renderelés, vagy virtuális gépek futtatása szervereken. 
 
Fontos megjegyzés! Nagy tévhit, hogy ha azt hisszük gyorsabb lesz számítógépünk ha sok memóriát építünk bele, ugyanis a memória csak a CPU (processzor) által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat tárolja ideiglenesen és nem gyorsítja azokat. Természetesen, ha felhasználási területünk igényli a sok memóriát, akkor létrejön a gyorsulás, de egyszerű feladatok esetén semmi különbséget nem tapasztalunk 2 GB vagy 16 GB memória esetén. A sok memóriának előnyét csak „extrém„ felhasználás esetén vesszük észre. Megjegyezném, hogy a tesztgépünkben 8 GB memória van és videókonvertálás közben 66% üres memória maradt. Ezzel azt akarom mondani, hogy fölöslegesen ne költsünk plusz memóriára, mert az életben nem fogjuk kihasználni.

 

Háttértár teszt

Jobb sarokban a Seagaet Momentus 1000 GB-os HDD-je, bal sarokban pedig az OCZ Agility 4 – 128 GB-os SSD-je, a mérkőzés bírája pedig a HD Tune 5.0, melynek futtatása előtt is már jól sejthető volt, hogy a Seagate merevlemezének nincs esélye.

Seagaet Momentus 1000 GB HDD

Dell Inspiron 5520 média teszt

OCZ Agility 4 128 GB SSD

Dell Inspiron 5520 média teszt

Az SSD beépítését követően élmény volt Windows-t és drivereket telepíteni a noteszgépre, ugyanis eszméletlen gyorsasággal vette az akadályokat. Az bizonyított tény, hogy rendszerünk felgyorsításának legjobb megoldás a HDD lecserélése SSD-re. Nem attól lesz gyors rendszerünk, ha van benne egy bika processzor meg rengeteg RAM. Mindegyik hardvernek megvan a maga feladata. A processzor a számítási feladatokhoz kell, a RAM a processzor által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat tárolja ideiglenesen, a háttért tár (HDD vagy SSD) pedig az adatok tárolásáért és betöltésének gyorsaságáért felelős. Egy hétköznapi felhasználó, aki internetezik, filmet néz, vagy játszik nem fogja gyorsabbnak érezni a rendszerét, ha megveszi a legerősebb processzort vagy a notebookba beléépít 16 GB memóriát. Akkor fogja gyorsnak érezni a rendszert, ha háromszor gyorsabban tölt be a Windows és hatszor gyorsabban tudja másolni az adatokat. Egyébként az SSD meghajtó beépítését követően sokkal gyorsabban töltődnek be a programok és játékok, illetve a pályabetöltések közötti akadásoktól is búcsút mondhatunk.

A lenti táblázat egész jól szemléltéi, hogy az SSD mekkora sebességnövekedést hozott a hétköznapi használat során.

Dell Inspiron 5520 média teszt 

Fontos megjegyzés! Nagy tévhit, hogy ha azt hisszük gyorsabban fognak futni a játékaink, ha SSD használunk. Az SSD beépítésével csupán 4x gyorsabban tölt be mondjuk egy pálya, de valós FPS növekedést nem fog eredményezni.

 

[BREAK]

 

Játék teszt

A diagramok magukért beszélnek. Ha egy AMD Radeon HD7670M videokártyával rendelkezünk, de legyen az akár jóval erősebb is, akkor a leggyöngébb Core i3 processzor is elegendő lehet számunkra, ugyanis a játékok futtatásáért legfőképp a grafikuskártya felelős. A korábban beharangozott AMD Trinity csodafegyvere a Dual Grpahics, ami az integrált grafikus vezérlő és a dedikált grafikus vezérlő fúziójáról szól, pedig hatalmas csalódás volt számomra. Előnyt csupán egy esetben, a DIRT 3 tesztje során mértem, ami szerintem elenyésző, vagy mérési hiba. A többi játékban vagy hasonló, vagy rosszabb eredmények születtek, mint az 1 db grafikus vezérlőt mozgató Inteles noteszgépek esetén. Az AMD ezen megoldása nagyon ötletes és a jövőben talán ígéretes is lehet, de jelenleg nem igen van a piacon, vagy csak nagyon kevés olyan alkalmazás, vagy játék, ami ezt a technológiát kihasználná.

Dell Inspiron 5520 média teszt

Dell Inspiron 5520 média teszt

Dell Inspiron 5520 média teszt

Dell Inspiron 5520 média teszt

Dell Inspiron 5520 média teszt

 

[BREAK]

Értékelés

Korábban már megállapítottuk, hogy a Dell Inspiron 5520 ár/érték arányát tekintve kifejezetten ajánlott kategória. Most viszont a hardvert vettük jobban szemügyre, hogy felhasználástól függően számunkra melyik hardverkonfiguráció érheti meg a legjobban. A videokártya tekintetében könnyű dolgunk van, ugyanis ha játszani is akarunk, akkor egyértelműen az AMD Radeon HD7670M-el szerelt modellt válasszuk, ha viszont a játék vagy egyéb 3D alkalmazást mentesítő igényeink vannak, akkor bőven megteszi a korántsem gyöngének számító Intel HD4000 grafikus vezérlő is.

A megfelelő processzor és a hozzá társított RAM-ok esetén viszont már nem ilyen egyszerű a helyzet. Ha csak filmezünk, pár Office alkalmazást futtatunk és 1-2 ablakban fut a böngésző akkor Windows 7 rendszer esetén elég lehet a 2 GB memória is. Viszont ha ezt extrémebb körülmények között folytatjuk, gondolok itt 30 megnyitott word dokumentumra, 20 ablakban futtatott böngészőre és közbe megy a zene meg fut pár program vagy játszunk, akkor nagyon is elkél a 4 GB memória. Mivel szerencsére a RAM-ok ára viszonyítást tekintve nem olyan drága, azt javasoljuk mindenkinek, hogy legalább 4 GB RAM-al egészítsük ki noteszgépét. A 8 GB illetve 16 GB memória viszont már csak extrém felhasználók számára javasolt. Mit értünk extrém felhasználás alatt? Egyes játékok maximális grafikai textúrával és nagy felbontáson futtatott megjelenítése esetén (ehhez viszont kevés a Radeon HD7670M), vagy nagyméretű videó, illetve képszerkesztés és renderelés, vagy virtuális gépek futtatása szervereken.

A legtöbb esetben a Core i3-as processzor bőven elegendő, sőt inkább sok is . Ha viszont ugyancsak, mint a RAM esetében erősebb igénybevételnek van kitéve a notebook és szeretnénk elérni, hogy a programok gyorsabban működjenek akkor talán az Intel Core i5 processzora a legjobb választás. A Core i5 ugyanis kellően erős, de fizikailag csak két maggal rendelkezik, ezért kisebb a fogyasztás és kisebb a hőtermelés is, továbbá nagyon kevés olyan program van, ami kihasználja a 4 mag előnyeit. A fenti teljesítménytesztek és a melegedést figyelembe véve, a Core i7-ről egyetlen kérdés jut csak eszembe: „Minek vegyünk Ferrari-t tanyára?”. Tesztünk végeredményeként pedig úgy döntöttünk, hogy a Dell Inspiron 5520 a következő hardverkonfigurációban kapja meg a legajánlottabb minősítést:

Dell Inspiron 5520 – Intel Core i3 / i5, 4 GB DDR3, AMD Radeon HD7670, 1 TB HDD

Ha ez a hardverkonfiguráció nem elegendő számunka, akkor inkább vásároljunk a noteszgép mellé egy SSD-t, mintsem a jóval drágább i7-es processzort. A nagyobb mennyiségű adatunkat pedig a notebookhoz kapott HDD-n tároljuk egy USB-s külső rack-be beépítve.

 

Pucu 

 

Ajánlott cikkek:

– Milyen notebookot / laptopot vegyek?
– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?
– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

Hasznos cikkek:

– A Laptop akkumulátorokról és használatukról
– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!
– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban
– Pixelhiba a notebookoknál
– Üzleti notebookok előnyei

Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

– Segítünk első notebookod kiválasztásában!

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?