Dell Inspiron 5521 teszt

A Dell Inspiron 5521-et a Dell hazai képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

Dell Inspiron 5521 teszt

Alig telt el fél év és a gyártó megint frissítette nagy sikerű Inspiron sorozatát. Az új Dell Inspiron 5521 teljes alumíniumborítással, vékonyított külsővel, könnyedebb súllyal és ami a legfontosabb ultra alacsony fogyasztású processzorral van felszerelve. Azt, hogy miért éri meg Dell notebookot venni, már korábban részletesen kifejtettük a Dell Inspiron 5520 és 7520 tesztünkben. Röviden és tömören az alap 3 év garancia és jól kiépített szervizhálózat a két legfőbb indok.

Dell Inspiron 5521 teszt

Vegyük szépen sorjába mit is nyújt számunkra a legújabb Inspiron noteszgép. Már amikor először kézbe vettem a notebookot éreztem, hogy ez többet fog nyújtani mint bármelyik Inspiron széria. Vékonyabb, könnyebb és érezhetően jobb anyagokból épült fel, melyen nem igen látni illesztési problémákat. Az újabb és megjelenő modellekből is arra lehet következtetni, hogy a gyártó nagyon jó úton halad mind a minőség, mind pedig a formatervezés tekintetében. A fedél szál-csiszolt alumíniumborítású, középen pedig a jól megszokott Dell logó díszeleg. Portok tekintetében meglepő, talán a vékonysággal magyarázható, hogy a D-sub kimenetet lehagyták a notebookról, cserébe viszont találunk rajta HDMI-t. Ezt leszámítva megtalálhatjuk rajta az összes hétköznapi használathoz szükséges portot és csatlakozót.

Fedél

Dell Inspiron 5521 teszt

 Szemből: működést jelző ledek, SD kártyaolvasó

Dell Inspiron 5521 teszt

Hátulról: zsanérok, akkumulátor

Dell Inspiron 5521 teszt 

Jobbról: 1 db USB 2.0 (töltő funkcióval), optikai meghajtó, kensington zár

Dell Inspiron 5521 teszt

Balról: töltő csatlakozó, hő kivezető nyílás, HDMI, LAN, 2 db USB 3.0., 1db USB 2.0 (töltő funkcióval), kombinált audio ki-és bemenet

Dell Inspiron 5521 teszt

Alulról: gumitalpak, szellőző nyílás, bővíthetőségért felelős fedél

Dell Inspiron 5521 teszt

Beviteli eszközök

 A Billentyűzet szigetes kialakítású, rendelkezik numerikus résszel és az alátámasztását illetően is hibátlan. Gombjai átlagos minőségűek, melyek leütése azért hallható, valamint azok a megszokottakhoz képest rövidebb úton járnak, de mégis azt kell mondjam, hogy egész jól használható. Sajnálatos módon negatívan kell értékelnem a háttér-világításos billentyűzetet hiányát, ami szerintem még versenyképesebbé tette volna ezt a modellt.

Dell Inspiron 5521 teszt

Dell Inspiron 5521 teszt

Az érintőpad viszont nagyon elnyerte tetszésemet. Az egyetlen dolog ami nem igazán jó, hogy a touchpad gombjai kifejezetten rövid úton járnak, de legalább nem olyan hangosan kattogó fajta. Ami viszont nagyon tetszett, hogy kellemes tapintású, nagy felületű és Windows 8 operációs rendszer alatt nagyon jól kezelhető. A dupla ujjas görgetés és nagyítás is majdnem olyan jó, mint az Apple noteszgépein. Bravó Dell, bravó Microsoft!

Kijelző

A Dell Inspiron 5521 kijelzőmérete 15.6 hüvelyk, a nálunk lévő modellben pedig egy TN+film technológiás, 1366×768 natív pixelfelbontással rendelkező fényes, TruLife panel található. Semmi extra nincs ebben a kijelzőben, teljesen átlagos, viszont nagy előnye ennek az Inspiron sorozatnak, hogy elérhető FULL HD (1920×1080 pixel) felbontású, nagylátószögű panellal is, mely egyrészt nagyobb munkafelületet, másrészt pedig jobb betekintési szögeket és szín hűbb képet biztosít számunkra. A FULL HD panel előnyeiről beszámoltunk már a korábbi Lenovo IdeaPad Y580 tesztünkben.

Dell Inspiron 5521 teszt

A zsanérok erősek és holtjáték nélkül tartják a kijelzőt, viszont azok külső borítása sajnos csak műanyagból van, de legalább a kijelzőkeret matt borítású, ráadásul elég masszív is.

Egyéb

Nincs is annál szebb dolog, mint a mamával történő videóbeszélgetés. Ennek viszont elengedhetetlen kelléke a készülékben található 1,3 megapixeles webkamera és a hozzá társított beépített mikrofon. Emellett a notebookban találunk még egy alap minőségű hangszórót, mely maximális hangerejét és hangzási minőségét tekintve célnak pont megfelelő és abban is biztosak lehetünk, hogy az alattunk lakó szomszédnénike se fog a seprű nyelével felkopogtatni hozzánk, hogy „halkabban már”.

 

[BREAK]

Hardver 

Tesztpéldányunkban már a 3. generációs Intel Core i mobil processzora foglal helyet, melynek pontos típusjelölése Core i3-3217U. A típusszám végén elhelyezkedő „U”, avagy „Ultra Low Power” jelölés a processzor energiatakarékos mivoltára utal. Ezeknek a processzoroknak 35W helyett csak 17W a TDP-je (Thermal Design Power – hő tervezési áramfelvétel), így kevesebbet fogyasztanak és kisebb a hőtermelésük. Az új Intel Ivy Bridge processzorait már egy korábbi írásunkban kielemeztük, ezért ebben a tesztben szokásunkhoz híven csak röviden írunk róla. 

Dell Inspiron 5521 teszt

A processzor fizikailag 2 magos, támogatja a Hyper Threeding technológiát, így kétszer annyi programszál párhuzamos futtatására képes, mint egy sima 2 magos processzor, órajele pedig 1,8 GHz. Az Intel Core i3-as processzorok, viszont a Core i5 / i7-el ellentétben a TurboBoost technológiát nem támogatják, így nem képesek az órajelüket felemelni. Egyébként a CPU tartalmaz még egy grafikus processzort is (IGP), melynek pontos típusjelölése Intel Graphics HD4000. Az új harmadik generációs Intel processzorokba található IGP már elegendő lehet az újabb 3D-s játékok futtatására is. Az Intel Graphics HD4000 részletes játéktesztje a notebookcheck.net oldalán, a többi videokártya részletes összehasonlító táblázata pedig megtalálható a Laptopszalon VGA rangsor oldalán. 

A Processzor teljesítményét szokásunkhoz híven több processzorral is összemértük, viszont a teljes összehasonlító táblázat megtekinthető a Laptopszalon CPU rangsor oldalán.

Dell Inspiron 5521 teszt

HD Tune Pro 5.00

Dell Inspiron 5521 teszt Dell Inspiron 5521 teszt Dell Inspiron 5521 teszt

Hőmérséklet és zaj 

Nos, tesztünk ezen irányú értékelés igen rövidre sikerült, mivel a notebookban található Intel Ultra Low Power processzor nem igazán sok hőt termelt. Méréseink szerint a processzor magja 45-50°C körüli értékeken ingadozott, ami eleve nem sok, viszont mindezt teljesen néma üzemmódban tette. A ventilátor zajosságát is csak úgy tudtam meghallgatni, hogy 1 órán keresztül játszottam a Call Of Duty 4-el, aminek az lett az eredménye, hogy egy a merevlemez zajánál picivel hangosabb, halk suhogással társítva sikerült bekapcsolódnia a ventilátornak. Még az AIDA 64 terheléses tesztje során sem sikerült 60°C fölé tornázni a processzormagokat.

Dell Inspiron 5521 teszt

Megállapítottuk azt, hogy a notebook szinte néma és nem melegednek a hardverek. De mi a helyzet a burkolati hőmérsékletekkel? Egy szóval tudom jellemezni, HDIEG! Teljesen mindegy, hogy internetezünk, filmezünk, vagy játszunk, a notebook egyetlen pontja se megelégedett fel még a langyosnak nevezhető kategóriáig sem. Hűtés jeles!

Burkolati hőmérsékletek “alap”

Dell Inspiron 5521 teszt

Burkolati hőmérsékletek “játék”

Dell Inspiron 5521 teszt

Üzemidő

A 4 cellás 40Wh-ás Li-Ion akkumulátor kétes érzéseket keltett bennem. Minimális fényerővel, minimális fogyasztással 7 óra 40 percet üzemelt, ami egész jónak mondható, viszont közepes fényerővel, hanggal DivX film lejátszásával már csak 2 óra 30 percet ment. Utóbbi sajnos igen soványka, bár ez csak egy 4 cellás akkumulátor és örömünkre az Inspiron 5521 elérhető akár 6 cellás akkumulátorral is, ami valószínűleg igen combos eredményekre lenne képes. Érdemes még azt is megemlíteni, hogy a notebookokban általában 6 cellás akkumulátorok vannak, de mivel az Inspiron 5521 csökkentett fogyasztási mutatókkal rendelkezik a gyártó úgy gondolta, hogy elég lesz ebbe a modellbe csak egy 4 cellás akkumulátor. Ettől függetlenül ez a modell külön felár ellenében kérhető 6 cellás akkumulátorral is.

2012. 12. 16. módosítás: A magyarországi Isnpiron 5521 szállítmányok alapfelszereltsége a 6 cellás 65 Wh-ás Li-Ion akkumulátor, így a fentebb mért akkumulátor üzemidőadatokhoz képest jóval több ideig tudnak ezek a noteszgépek egy felöltéssel üzemelni.

 

[BREAK] 

Értékelés

Körülbelül 2 évvel ezelőtt jelent meg a Inspiron 5110, mely nem éppen a legjobb sorozata lett a gyártónak. 2012 áprilisában viszont megjelent a Inspiron 5520, ami már egész jól sikerült. Mindenki örömére, így 2012 decemberében a gyártó végre eljutott odáig, hogy létrehozott Dell Inspiron 5521 néven egy olyan notebookot, ami minden tekintetben jobban fölözi az elődöket. Alap 3 év garancia, kitűnő szervizháttér, minőségi alumíniumborítás és a gyönyörű formaterv már egy laikus vásárlót is igen könnyen a csapdájába ejthet. Az viszont már csak hab a tortán, hogy az Inspiron 5521 némaságához kiváló burkolati és hardver hőmérsékleti adatok társultak. Mindezt főként az Intel Ultra Low Power 17W-oes TDP-vel működő processzorának köszönheti, mely majdnem olyan sebességet biztosít a felhasználó számára, mint egy teljes értékű notebook processzor. Nagyon jó ötletnek tartjuk a gyártó ezen irányú lépését, amúgy pedig már korábban a Dell Inspiron 5520 médiatesztünkben kifejtettük azt, hogy egy notebook sebességét főként az SSD határozza meg. Tetszett még tulajdonképpen a Windows 8 operációs rendszerének köszönhető tökéletes dupla ujjas görgetési funkció, valamint az opcionálisan elérhető FULL HD (1920X1080) kijelzőpanel és az AMD Radeon HD8730-as videokártya, melyről egyelőre még nem tudunk semmit, de számozásából következtetve talán a félős-középkategóriához tartozhat. Hogy ne csak jókat mondjak a notebookról kitérnék a rosszakra is, mivel tökéletes notebook nem létezik.

A Dell Inspiron 5521-el három probléma van, ami nem is olyan nagy probléma, de mivel rosszakat is kell írni ráfogjuk a következőkre. Az első a fényes kijelző, mely ugyebár tükröződik, a második és egyben legnagyobb gyenge pontja a notebooknak, hogy ha már ilyen jó minőségű, akkor miért nem tudták azt a fránya zsanér borítást is fémből csinálni. A harmadik pedig a háttér-világításos billentyűzet hiánya.

Dell Inspiron 5521 teszt

Talán nem meglepő a teszt után, de a Dell Inspiron 5521 jó árkategóriáját és a fentebb leírt indokokat figyelembe véve a Laptopkalauztól megérdemli a különösen ajánlott plecsnit.

 

Dell Inspiron 5521 teszt Dell Inspiron 5521 teszt Dell Inspiron 5521 teszt

Dell Inspiron 5521 teszt Dell Inspiron 5521 teszt Dell Inspiron 5521 teszt

 

Pucu

 

Ajánlott cikkek:

– Milyen notebookot / laptopot vegyek?
– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?
– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

Hasznos cikkek:

– A Laptop akkumulátorokról és használatukról
– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!
– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban
– Pixelhiba a notebookoknál
– Üzleti notebookok előnyei

Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

– Segítünk első notebookod kiválasztásában!

 

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?